Šta je novo?

Windows 10 - official hate thread :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li da se vratim na w7? Lap top je dell n5110. Net lepo radi na drugom lap topu, mobu, tabletu, samo na Dellu nece.

Ključno pitanje je da li ti taj Dell radi na nekom drugom ruteru?
Možda ti je update pobrljavio firewall na Dell laptopu. Mada, nisam baš razumeo šta ti znači da Internet neće da se konektuje ni ručno ni wireless.

@rAMA

U O&O biras sam sta iskljucujes, Anti Beacon brise telemetriju uglavnom, a skripte gase edge/cortanu/store i ostatak instaliranog bloatwera, preko PowerShella uglavnom.

Meni bloatowan sistem ne treba, W10 je neupotrebljiv, ili LTSB ili ciscenje.

Poslednja izmena:
Ključno pitanje je da li ti taj Dell radi na nekom drugom ruteru?
Možda ti je update pobrljavio firewall na Dell laptopu. Mada, nisam baš razumeo šta ti znači da Internet neće da se konektuje ni ručno ni wireless.

U setting>wifi>OFF. Kad idem da ukljucim ON nece da se konektuje. Drugo, rucno mislim da mi izbaci listu korisnika gde nadjem sebe i connect.

Nisam obracao paznju od kada se desava, li ne radi mi "open file location". Isto tako ne radi ni nesto kad skinem sa operom, jednostavno nece da otvori explorer. Je li poznata boljka ili se ovo meni zalomilo? Ubih se cackajuci.

Sent from my LG-D838 using Tapatalk

Nije ni čudno što ljudi uspeju da zabaguju sistem ako odrade sve ove gluposti :d

Bez O&O ShutUp10 i Spaybot Anti-Beacon-a je meni Win10 smeće za zaobilaženje, ukratko, neophodni alati.

Ako nesto zabaguje, uvek se mogu iskljuciti i O&O i Anti-Beacon, pa da se utvrdi da li je zbog njih zabagovalo.

Poslednja izmena:
Ljudi uskoro necete vise morati da se mucite ni sa Cortanom...najavili gasenje i to servisa.Mislim da Win 10 nece da dozivi RS 5.

Nije problem Cortana, problem je sto svasta drnda u pozadini i sto se neretko desava da nastane konflikt izmedju nekog "feature"-a i igre/drajvera/programa ili da jednostavno optereti HDD/CPU i time pogorsa performanse.

Kolega sa recimo igrao sa ta dva alata, pa su mu neke od tih skripti hard pobrisale pojedine fajlove koji prate servise za telemetriju, umesto da su samo pogasile servise. Sve je bilo ok dok nije kupio Forza Horizon 3, da bi se na kraju ispostavilo da FH3 zahteva telemetriju jer pomoću njenih protokola igra komunicira sa xbox live servisom, te nije mogao da pristupi mp-u i ostalim online aspektima igre, niti su mu radili ačivmenti. A alati koji su mesarski obrisali sve sa diska (umesto samo da su pogasili servise) nisu imali opciju da te fajlove i vrate. Tako da je morao da padne jedan lepi reset.

Btw, FH3 je zaista dobra igra, posle zezanja kod njega, pazario sam i ja :d

Poslednja izmena:
Ne znam na koje skripte misliš, 2 pomenuta programa samo gase i mogu da ih upale opet. Ne sumnjam da mogu da se jave problemi, ali da su ,,gluposti", nisu nikako. MS je trebao da sve to omogući kroz opcije, međutim, nije.

Gluposti svakako jesu, jer gomila problema koja se vezuje sa Win 10 su do njih. A to što Microsoft nije ostavio mogućnost je nešto drugo.

Nisam sad razumeo, šta da skinem da pogasi na win 10?

Gluposti svakako jesu, jer gomila problema koja se vezuje sa Win 10 su do njih. A to što Microsoft nije ostavio mogućnost je nešto drugo.

Da da, kao da gomila korisnika koristi te gluposti pa direktno odatle dolaze problemi. Kako da ne.
Evo kod mene (a i mnogih) nikad problema. Naravno, kada se zna sta se radi/gasi. ;)

Nisam sad razumeo, šta da skinem da pogasi na win 10?

O&O ShutUp10 i Spybot Anti-Beacon.

DWS Lite je zakon

Postoji li neki program koji moze da ocita fajlove instalirane kroz Windows update i da ih obrise? Sinoc sam zbog sopstvene velike gluposti ukljucila update i napakovalo mi je 10-11GB pitaj Boga cega. Isla sam na Settings->Update & Security ->Update History->Uninstall Updates ali tu su bili samo neki sitni fajlovi.

Pokreni disk cleanup kao admin, i čekiraj delete previous installations of Windows. Ili sačekaj deset dana i obrisaće se samo.

Nema nigde to "Previous Installation of Windows". Samo neki sitni fajlovi od oko 2MB i "Temporary Windows installation files" koji ima 1.79GB. Je l' bezbedno da se to brise?

Update: Uradila sam clean up. Sad je laksi za oko 2GB, ali ima jos oko 9GB koji su se negde ustekali i ne mogu da ih nadjem. Doduse, nadjoh neku staru temu na MS podrsci gde kaze da Disk Cleanup ne brise fajlove mladje od 7 dana. Videcu sta ce biti sledece nedelje.

Poslednja izmena od urednika:
Kada ides na Disk Clenup idi sa strane na "Clean up system files" pa izaberi Windows update Cleanup , mada bolje sve oznaci da ti ocisti.

Ljudi treba mi pomoc... Juce gasim komp i naravno instalira neki update... Danas upalim komp i nece u win da udje nego izbaci gresku 0xc000009a i to je to, probam enter ne reguje, probam f8 isto ne reaguje, reguje samo esc ali onda mi restaruje komp i vrati u bios. Jel na neko kako da popravim ovo?

S obzirom da ne reaguje na F8, teško. Proveri hard disk ako možeš.

Mislis da ne reaguje dok butuje? Probaj i sa drugom tastaturom.

koliko win 10 siluje komp da je to strasno... treba da ,,sredim'' neki lap sa i5 i 4gb rama. poigrao se malo linuxom uz lxde okruzenje i radio je odlicno. danas sam skinuo win 10 ltsb i evo vec 3 sata apdejtuje nesto a vent vrti skoro na max. treba mu 5 minuta da se upali nakon ciste instalacije :wall:

Win10 je poprilično mučan za korišćenje bez SSD-a, na 5400rpm HDD-ovima je neupotrebljiv. Servisi telemetrije i ,,zaštite" su gotovo uvek upaljeni i preopterećuju HDD, nepotrebno arče i SSD. Stavi mu O&O ShutUp10 i Spybot Anti-Beacon, ugasi Defender i stavi Bitdefender Free, tako dosta poboljšaš performanse i zaštitu.

iskljucio sam sve ovim anti-beaconom i jos nekim alatom ali dzaba kad ga preko 3 sata siluje nekim apdejtovima. stoji po sat i po vremena na 30%... taman sve zavrsi ali posle restarta nadje opet nesto da skida... ovi definitivno nisu normalni...
lap je od burazera i treba da ide na dobos... ako mu stavim bilo koji win nece hteti niko da ga kupi :)
iscupao sam ssd iz njega jer je greota da bude u njemu.
vracam sutra linux uz neko lightweight okruzenje, verovatno lxde i zavrsavam sa ovim.
ode mi 4 sata zivota. ne smem ni da zamislim sta radi verzija win 10-ke koja nije ltsb...

Poslednja izmena:
Danas sam podigao LTSB na kompu sa FX 4300, 4GB single channel i hard diskom na samrti, unapredjenje u odnosu na "obican" W10 je ogromno.

Drndao je update-ove duze vreme, ali kad je sve zavrsio, radi bas fino, ne bih nikad rekao da je u njemu hdd star 10 godina koji je na izdisaju.

Toliko je losa situacija da ranije kad udje u igru, pola stvari se ne vidi dok ne prodje neko vreme da se ucitaju. Sada nema toga, zauzece rama je manje, sistem primetno brze radi.
Krene nam partija Overwatch-a, on ima 10fps i pola stvari ne vidi prvi minut, jer ionako sakat HDD je dodatno opterecen raznoraznim glupostima u pozadini.

Na SSD-u takodje vidim razliku, ali je na HDD-u daleko, daleko vece poboljsanje.
Krajnje je vreme da se pusti W10 Lite, tj. LTSB za slabije uredjaje i ljude koji bi zeleli bloat free sistem, a njih je verovatno 1-2% od populacije koja koristi W10..

@toxicm

Hvala za preporuku za Bitdefender free, definitivno manje opterecuje sistem od Kaspersky Free, ne izbacuje razne gluposti svako malo kao 360 TS, za sada po meni najbolji AV koji sam koristio u skorije vreme, videcemo na dalje.

ugasi Defender i stavi Bitdefender Free, tako dosta poboljšaš performanse i zaštitu.
Ovo je bila moja nedoumica - da li je Defender dostojna zamena za AV? Ako ne, koji lightweight AV je dobar u današnje vreme?
Mogu da poslusam tvoj savet i stavim Bitdefender Free, i @ivanbass1 ga je pohvalio.
Nekada se ovo nije pitalo, ali danas - kako da iskljucim Defender u LTSB (da se opet ne pojavi), ne mora nužno brisanje? Hvala! ;)

Poslednja izmena:
Mislinm da je WD od 1709 verzije više nego pristojan antivirus. Preko group policy uključiš High+ ili Zero tolerance level, uključiš advanced MAPS, produžiš cloud timeout, proširiš Smart Screen na sve procese, uključiš ASR, uključiš skeniranje za PUA ( Potentially Unwanted Applications). Ako imaš Hyper V možeš uključiti i HVCI (hypervisor-protected code integrity). Dodaš na primer Kaspersky Anti Ransomware for Business (besplatan je) i mislim da si solidno zaštićen. WD ne možeš trajno isključiti, ali ako instaliraš drugi antivirus, on se sam isključuje i ne pravi nikakve probleme.

U vezi mog problema, nista nije htelo da odradi jednostavno sve blokira, tastatura je reagovala,ali jednostavno posle par puta restartovanja nije htelo dalje od biosa samo zapuca crn ekran! I nakon treceg puta clear cmos na maticnoj(malo dugme iza kompa, valjda se tako zove) usao iz prve u windows... Svaki put posle update mene njaka komp!
Mozete mi reci posto sam ja prosecan korisnik i ne razumem se u win bas bas, da mi kazete o cemu vi pricate sa tim programima anti beacon ili kako vec :) Sta da skinem da mi win10 pogasi sva ***** sto mi ne trebaju?

Poslednja izmena od urednika:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno