Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

The “Kernel Security Check failure” in Windows 8.1 or Windows 10 can appear for different kinds of reasons like memory issues, virus infections of the Windows 8.1 or Windows 10 but the most common is that the drivers you were using for the previous versions of Windows are not compatible with the new Windows 8.1 or Windows 10 thus giving you the “Kernel Security Check failure” error message followed by the error code

Poslednja izmena:
Se desilo nekome da ne moze da se probudi iz sleep-a?
Ja klkknem escape on aktivira uredjaje koji su prikaceni na ploci, usb-u vidi se jasno ali komp ne dodje sebi...

QA desilo mi se skoro, komp je radio vise od 48h up time, i igrao sam neku igticu, par programa bilo otvoreno, nikakav napor po hw, cisto kesirane app pauzirane u radu i minimizujem igru a desktop tj sve na desktopu zamrznuto, ne reaguje uopste. Restart pao.

Poslednja izmena:
Drajveri sa prethodnog sistema nisu sigurno jer sam prvo obrisao sistemsku particiju. E sad, HDD je pre pola godine pravio problem sa lošim sektorima koje sam oporavio sa HDD Regeneratorom i radio je bez problema. Sad sam opet škanirao sa Hdd regeneratorom i ne prijavljuje ništa.
RAM nisam testirao jer laptop nije kod mene. Vratio sam ga drugu sa Win 7. Međutim, malo pre mi kaže da mu pucaju Opera i Firefox iako su do pokušaja instalacije Win 10 radili normalno.

Sent from mTalk

Se desilo nekome da ne moze da se probudi iz sleep-a?
Ja klkknem escape on aktivira uredjaje koji su prikaceni na ploci, usb-u vidi se jasno ali komp ne dodje sebi...

QA desilo mi se skoro, komp je radio vise od 48h up time, i igrao sam neku igticu, par programa bilo otvoreno, nikakav napor po hw, cisto kesirane app pauzirane u radu i minimizujem igru a desktop tj sve na desktopu zamrznuto, ne reaguje uopste. Restart pao.

na jednom laptopu je reseno tako sto je na kraju odradjeno cicenje grafickih drajvera sa DDU i popaljena hibernacija.sad,amd lap je bio u pitanju,sta je sad tacno od toga pomoglo,nemam pojma. :)

E moguće je da je do amd crimsona, one 15.12 sam pregazio sa 16.1... Mrzelo me da DDUjem :-D

Čime da proširim sistemsku particiju od Windows 7 a da ne s**** sistem?
Da može upgrade na Windows 10, ne znam ko je pravio particiju, ali je samo 30GB i ima jedva 1GB slobodno.

jel' ssd ili hdd?mozes cime bilo ako je ssd,ako je hdd preporucujem defragmentaciju pa minitool partition wizard-om da je ekstendujes tj da joj na kraju dodas prostora.

Za to igranje sa Resize sistemske particije na HDD, meni se najbolje pokazao ''Acronis disk director'', ona verzija koja je na Hiren's-u. Nikada mi nje napravio problem ni sa sistemom ni sa podacima. E sad, ako HDD nije MBR nego GPT, onda koristim zaseban *.iso verzije 12 koja podržava UEFI, na butabilnom flešu. Vrlo je spor ali metodičan :)
Nije loš ni ovaj ''minitool partition wizard'' kada je instaliran dok kao *.iso sa butabilnog fleša kod mene nešto zeza.

MBR HDD je u pitanju.
Znam šta treba da smanjim i dodam. Nego pošto je sistemska da ne kiksne nešto. A ugrađeni disk management ne daje da proširim sistemsku, samo da smanjim D.
Zato pitam koji je program pouzdan.

Poslednja izmena:
Ja koristim neku stariju verziju Hiren's boot CD-a, verzija 10, koja ima taj meni pouzdan Acronis DD. Međutim, vrlo je primenljiv i ovaj ''AcronisDD12_en-US.iso'' koji staviš na butabilni USB koji uradiš sa http://www.easy2boot.com/, kako za MBR tako i za GPT.

PS: neko je već pisao o ovom http://www.easy2boot.com/ i zaista je veoma primenljiv. Ubaciš šta ti treba jednostavnim kopiranjem.

Poslednja izmena:
Hvala za savete.

Desetka je sada drugi OS na svetu. Čak i kod nas je poprilično.

StatCounter-os-ww-monthly-201601-201601-bar.png

StatCounter-os-eu-monthly-201601-201601-bar.png

StatCounter-os-RS-monthly-201601-201601-bar.png

Čime da proširim sistemsku particiju od Windows 7 a da ne s**** sistem?
Da može upgrade na Windows 10, ne znam ko je pravio particiju, ali je samo 30GB i ima jedva 1GB slobodno.

Meni Acronis Disk Director 12 nije hteo da proširi sistemsku particiju preko butabilnog diska. Bila mi je 35 GB. Instaliram Easeus Partition Master Free i sve mi odradi bez problema. Pod Win 10. Sistem ostao čitav. Inače, particiju nije hteo da mi proširi ni Gparted pod live Linuxom.

Sent from mTalk

Au taj Win7 bas se drzi, ko zna do 2018 mozda padne na 20% :-D

Drzi se trenutno, ali kad krene da stagnira bice to brzo.
Ali zato XP nasao poslednje uporiste kod nas...bas me cudi.:D
A linux se izgleda koristi samo kod nas.:)

Poslednja izmena:
Au taj Win7 bas se drzi, ko zna do 2018 mozda padne na 20% :-D

Windows 7 se drzi zato sto ljudi dugo ne kupuju nove racunare , narocito siromasnije zemlje , instalirali su Windows 7 recimo 2010 ili 2011 kad su kupili racunar i ne pada im napamet da menjaju Windows kao i ni hardver , u prevodu misle "Ajde tek je izasla 10-ka sad se ispegla instaliracu je , sedmica mi lepo radi godinama mrzi me sad da menjam".

Verovatno će biti i pomana pred istek besplatnog perioda oko Jula.
Nego zabrinjavajuće koliko ljudi ima XP kod nas i na mašinama gde može 7.
A legalni svakako nisu, ne pričam o računarima za firme s original XP.

Rođaci su tako imali XP ja prvo mislio slab računar, onda vidim i nije toliko. Zašto imate XP tako nam stavili, a stalno me zivkali za neki problem. Ja im stavim lepo Win 7, uključim update. Kažem ništa ne dirajte, i skoro godinu dana mi se ne žale.

Poslednja izmena:
Na mom hw win 10 radi bolje od win7 i 8.1 iskreno, nebih hvalio w10 da nije tako, a sto se tice bagova ni sa w7 nije bilo bajno kako neki tvrde da je extra stabilan, za sada sve sto me mucilo na w10 uspeo sam da resim, svojim experimentisanjem ili putem super ekipe odavde sa Win 10 teme :-D

Verovatno će biti i pomana pred istek besplatnog perioda oko Jula.
Nego zabrinjavajuće koliko ljudi ima XP kod nas i na mašinama gde može 7.
A legalni svakako nisu, ne pričam o računarima za firme s original XP.

Rođaci su tako imali XP ja prvo mislio slab računar, onda vidim i nije toliko. Zašto imate XP tako nam stavili, a stalno me zivkali za neki problem. Ja im stavim lepo Win 7, uključim update. Kažem ništa ne dirajte, i skoro godinu dana mi se ne žale.

Na ovo dodaj velike korporacije koje će polako krenuti da prelaze na win 10 i verovatno će dogurati do 25-30 % na kraju godine .

Lokalni stručnjaci su tek priča za sebe. Kunu se u win 7 kao ranije u xp . Imam par takvih poznanika koji mi daju neke smešne razloge zašto win 10 ne valja . Jedan izgovor koji sam čuo je da se sporo instalira :D a drugi koji sam čuo da se ne mogu instalirati piratski programi zato ne prelaze :)

Poslednja izmena:
Bankomati takođe, jer ih većina radi na XP, pa su u USA rekli da su mislili da pređu na 8.1, ali da će sačekati i ići na 10.

Iskreno ne razumem pojedine korisnike zasto brinu o tome koliko windows 7 ili 10 imaju korisnika?
Ove statistike su uglavnom narucene i namestene od strane MS-a da bi odrzali svodje akcije na berzi.Da su ove statistike tacne MS ne bi ovoliko forsirao na sve nacine 10-ku.
Windows 10 je drugi eksperiment sa kojim microsoft ima za cilj sa da isforsira metro aplikacije,prodavnicu,reklame,tablicni korisnicki interfejs(a pored toga i sada nasilne nadogranje) i sve ono sto korisnici nisu zeleli na win 8 samo u nekom kvazi dizajnu desktopa i pod paprolom "Najbolji windows do sada".

Iskreno ne razumem pojedine korisnike zasto brinu o tome koliko windows 7 ili 10 imaju korisnika?
Ove statistike su uglavnom narucene i namestene od strane MS-a da bi odrzali svodje akcije na berzi.Da su ove statistike tacne MS ne bi ovoliko forsirao na sve nacine 10-ku.
Windows 10 je drugi eksperiment sa kojim microsoft ima za cilj sa da isforsira metro aplikacije,prodavnicu,reklame,tablicni korisnicki interfejs(a pored toga i sada nasilne nadogranje) i sve ono sto korisnici nisu zeleli na win 8 samo u nekom kvazi dizajnu desktopa i pod paprolom "Najbolji windows do sada".

A oni na berzi su ovce :D

Tema je o windows 10 , ništa čudno da se objavi statistika i informacija koliko ima korisnika, do kada važi besplatan apgrejd i slično. Sad što neki vide razne zavere, njihov problem.

ne samo ti na berzi,vec i gugl i jabucari isto.zli majkrosoft,sedmicu su pravili oni indusi sto ih drze zavezane u podrumu.

A oni na berzi su ovce :D

Tema je o windows 10 , ništa čudno da se objavi statistika i informacija koliko ima korisnika, do kada važi besplatan apgrejd i slično. Sad što neki vide razne zavere, njihov problem.

Pa eto vidim da pojedini korisnici se pitaju i brinu sto ljudi ubrzano nece da predju na win 10 i zasto jos koriste winxp i 7.Samo sam rekao sa ugla posmatraca ove statistike.;)

Lepo si opisao i naveo razloge sta zeli MS sa win10.
Dobro, sta je windows 7? pravi se u istoj firmi MS.
Da ga proglasimo za veciti OS?

ne samo ti na berzi,vec i gugl i jabucari isto.zli majkrosoft,sedmicu su pravili oni indusi sto ih drze zavezane u podrumu.

7-micu su bar napravili ti pametni indusi pa je zato tako stabilna,dok ova nova microsft ekipa "inzinjeri-sifonjeri" ne mogu da naprave ni ljudsku telefonsku aplikaciju,a kamoli stabilan windows.:D

Podaci sa http://gs.statcounter.com/ nisu namesteni , pogledaj Srbiju XP je drugi po snazi , sad reci da je to namesteno? Mnogo ljudi koristi XP rekao je dark magican i zbog cega.

Lepo si opisao i naveo razloge sta zeli MS sa win10.
Dobro, sta je windows 7? pravi se u istoj firmi MS.
Da ga proglasimo za veciti OS?

Windows 7 je punokrvni desktop operativni sistem koji ima lep i uredjen korisnicki interfejs i ima uredjenu korisnicku kontrolu nad racunarom.

Windows 10 je tablicni operativni sistem sa primesama desktop okruzenja koji je razbucam.Korisnik vise nema velike privilegije i ne pita se da li hoce-nece ono sto Ms postavio,uglavnom se sve forsira i sistem se jos vise zatvara.Dok je to u win 8.1 bilo delimicno isforsirano.

Da je MS sa win8 sledio win 7 filozofiju(da ne mesaju interfejse) ne bi im tako brzo propala ta verzija os-a.Sada kada je i ova verzija pocela da propada i kada kreatori 10-tke ne mogu ni sa "besplatnom" varijantom da ubrzano dovedu korisnike,resili su na silu.

Vrh Dno