Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Deluje mi da sam rešio problem instalacijom novijeg mrežnog drajvera.
****ni Qualcomm.

Kakav sad desktop, govorimo o App-s, Applications, znaš one čudne kvadratiće u start meniju. One što mnogi kažu da je za telefone.

Nikad čuo. :trust:

Da li se namerno ili slučajno, praviš blesav, to već ne znam.

Zasto radite clean install 7ice ili 8ice pa upgrade na 10ku pa opet clean install 10ke kad je to isto? Ajde da radite upgrade sa stare instalacije sa gomilom programa koje prenosite u 10ku pa naknadni clean install mozda bude radio malo bolje, ali ovako nista ne postizete.

Problem je sto mi se 10-ka deaktivirala posle clean instalacije. Pa bih sad da probam varijantu win 8.1 pro+kms jer iz nekog razloga win 7+daz nije bila dobra kod mene.

Nemojte koristiti Daz. Daz emulira Bios masine na kojoj je preinstaliran i aktiviran Windows 7, dok KMS aktivira Windows na osnovu vaseg hardvera.
Mene licno ne cudi to sto je nakon ciste instalacije 10ke koje je prvobitno aktivirana kombinacijom Win 7 DAZ + upgrade na Win 10 pukla aktivacija.

@sam633
Processor: 1 gigahertz (GHz) or faster processor or SoC
RAM: 1 gigabyte (GB) for 32-bit or 2 GB for 64-bit

Ovo su baš minimalne specifikacije za desktop, više liče na neki bedni tablet nego za neki desktop, zar ne ?
Apps rade u potpuno drugom okruženju od programa za desktop i ide se prema tome da rade na drugim uređajima. Mnogima bi dobro došlo da mogu da rade na istoj stvari na desktopu, tabletu, phabletu ili čak na telefonu, zašto bi neko imao nešto protiv toga ?. Nema konverzija, sve lepo može da stoji u oblaku i bude dostupno uvek i na svakom mestu.
"Ako meni ne treba, šta će ikome drugom" razmišljanje nije baš naj logičnije.

Poslednja izmena od urednika:
Nemojte koristiti Daz. Daz emulira Bios masine na kojoj je preinstaliran i aktiviran Windows 7, dok KMS aktivira Windows na osnovu vaseg hardvera.
Mene licno ne cudi to sto je nakon ciste instalacije 10ke koje je prvobitno aktivirana kombinacijom Win 7 DAZ + upgrade na Win 10 pukla aktivacija.

Pogresno totalno razmisljas, daz je OEM aktivacija... KMS je aktivacija koju uglavnom koriste firme i generalno za njih prelazak na win10 treba da ide drugim putem... takodje windwos 10 se aktivira prilikom upgradeo na "nov" nacin koji na microsoft serveru belezi HW-id masine i serijsku broj koji je koriscen na predhodnom sistemu , itd (pitaje sta jos beleze....)

OEM win7 kljucevi su i dalje validni i ostat ce validni jer ih koristi milioni brand laptopova!

Poslednja izmena:
Ti OEM ključevi su validni samo na hardveru koji zapravo emulira DAZ. Validni su samo na brendiranim mašinama na kojima je preinstaliran i aktiviran Windows 7.

Šta kad se odradi čista instalacija 10ke? Ako je Windows 10 tokom instalacije pokupio HWID dok je DAZ instaliran (ključ, loader, sertifikat)? Nema DAZ-a nakon čiste instalacije 10ke i eto mogućeg problema.

Na 3 Windows 8.1 mašine koje su bile aktivirane KMS-om dobio sam još odavno rezervaciju 10ke.

Ti OEM ključevi su validni samo na hardveru koji zapravo emulira DAZ. Validni su samo na brendiranim mašinama na kojima je preinstaliran i aktiviran Windows 7.

Šta kad se odradi čista instalacija 10ke? Ako je Windows 10 tokom instalacije pokupio HWID dok je DAZ instaliran (ključ, loader, sertifikat)? Nema DAZ-a nakon čiste instalacije 10ke i eto mogućeg problema.

Na 3 Windows 8.1 mašine koje su bile aktivirane KMS-om dobio sam još odavno rezervaciju 10ke.

Opet ne razumes, rekao sam KMS aktivacije NISU validno za upgrade na 10-ku na nacinu za licnu upotrebu, to je zvanican stav microsoft-a, to sto funkcionise je druga stvar!
Ti regularno kao fizicko lice ni ne mozes kupiti legalan KMS serijski za aktivaciju, jer je to namenjeno za firme sa vecim brojem racunara i zajedno im se omogucava i pristup legalnom KMS serveru
Takodje KMS kljucevi NISU validni jer se za aktivaciju win8.1 koristi KMS emulator servera...

Znaci KMS ilegalna aktivacija na win 8.1 se moze bar na 3 nacina detektovat, bilo preko kljuca koji se koristi ili nacina aktivacije, svaka firma koja dobije KMS kljuceve ona ima server koji belezi koliko je kompova na isti kljuc aktivirano i ima tacno zadat limit po kljucu...

Dok se OEM kljuc koji ja na primer za CEO asus program isti, uopste "nezna" koliko je istih prodati i koliko je istih aktivno jer ih ima na milione samo za asus da ne brojimo druge proizvodjace
SLIK je javno dospupan i lako se emulira a skoro nemoguce detektuje jer je u MBR-u a isti moze biti i u bios-u gde je detekcija istog kao ilegalno NEMOGUCA!

Poslednja izmena:
Koristi se KMS emulator nekog servera koji je neko kupio od MS-a. :D Da je legalno, nije. Ali, to mene kao kućnog korisnika ne zanima. Ako blokiraju (mada sumnjam), imam Retail Dreamspark Premium ključ od 8.1 i nema zime. Ovo sam čisto iz radoznalosti uradio.

Meni je bitno da je aktivacija generisana na osnovu mog realnog hardvera (briga me što je KMS server nelegalan), a ne tamo neke OEM mašine čiji BIOS emulira DAZ (što je takođe nelegalno).

Poslednja izmena:
Koristi se KMS emulator nekog servera koji je neko kupio od MS-a. :D Da je legalno, nije. Ali, to mene kao kućnog korisnika ne zanima. Ako blokiraju (mada sumnjam), imam Retail Dreamspark Premium ključ od 8.1 i nema zime. Ovo sam ćisto iz radoznalosti uradio.

Meni je bitno da je aktivacija generisana na osnovu mog realnog hardvera (briga me što je KMS server nelegalan), a ne tamo neke OEM mašine čiji BIOS emulira DAZ (što je takođe nelegalno).

Opet ne razumes u OBA slucaja je win10 ISTO aktiviran, u jednom slucaju je zabelezen KMS kljuc a u drugom slucaju je Microsoft zabelezio OEM kljuc, u oba slucaja se HW id masine belezi na serveru....
Ja da sam Microsoft ja bi pre se pitao otkud korisnici sa KMS aktivacijom koji prelaze na windows 10, jer oni nisu ukljuceni u program besplatnog upgrade-a na nacin "ovaj" nacin za fizicka lica jer jedino kao sto sam rekao firme poseduju KMS aktivirane windows 8-ce (a oni ce imati specijalan zaseban program upgrade-a na windows 10 koji pitanje da li je besplatan i kako ce ici) :)

Odlučili su da časte nelegalne 8.1 korisnike, treba im što veći broj korisnika za Windows 10? :)

Odlučili su da časte nelegalne 8.1 korisnike, treba im što veći broj korisnika za Windows 10? :)

Pa verovatno su odlucili da caste sve pirate jer zele da zaradjuju na store-u, barem dok se ne predosmisle, ja sam cak ocekivao da piratima sa KMS aktivacijom na win 8.1 cak da nece dole izaci obavestenje da rezervisu windows 10... jer su ekspicitno rekli da ova ponuda vazi za retail/oem i ostale kucne korisnike, ali ipak je izasla skoro svima

Poslednja izmena:
Pa verovatno su odlucili da caste sve pirate jer zele da zaradjuju na store-u, barem dok se ne predosmisle, ja sam cak ocekivao da piratima sa KMS aktivacijom na win 8.1 cak da nece dole izaci obavestenje da rezervisu windows 10... jer su ekspicitno rekli da ova ponuda vazi za retail/oem i ostale kucne korisnike, ali ipak je izasla skoro svima

Ako neko u nekoj firmi gde je Windows aktiviran preko KMS-a rezerviše i skine Windows 10, biće veselo. Nisu smeli svima da šalju to.

Što ne znači da nako zvaničnog lansiranja neće da ih blokiraju.

Ako neko u nekoj firmi gde je Windows aktiviran preko KMS-a rezerviše i skine Windows 10, biće veselo. Nisu smeli svima da šalju to.

Tamo se sistem administratori brinu o tome

Što ne znači da nako zvaničnog lansiranja neće da ih blokiraju.

To je JAKO tesko izvesti, ako blokiras KMS kljuc, firma koja ga koristi legalno mora dobiti nov i na svim racunarima updatovat isti
Ako blokiras daz win7 neki OEM kljuc to tek nemoze jer bi blokirali i sve legalne kupce... zato i kazem da je win 7 metod "bolji"
slik uvek moze u bios da se ubaci ili na drugi nacin da se emulira ako bude potrebe

Poslednja izmena:
@sam633
Processor: 1 gigahertz (GHz) or faster processor or SoC
RAM: 1 gigabyte (GB) for 32-bit or 2 GB for 64-bit

Ovo su baš minimalne specifikacije za desktop, više liče na neki bedni tablet nego za neki desktop, zar ne ?
Apps rade u potpuno drugom okruženju od programa za desktop i ide se prema tome da rade na drugim uređajima. Mnogima bi dobro došlo da mogu da rade na istoj stvari na desktopu, tabletu, phabletu ili čak na telefonu, zašto bi neko imao nešto protiv toga ?. Nema konverzija, sve lepo može da stoji u oblaku i bude dostupno uvek i na svakom mestu.
"Ako meni ne treba, šta će ikome drugom" razmišljanje nije baš naj logičnije.
Pa ako ce sve da ti stoji i radi iz clouda, sta ce ti onda windows desktop? Imas OS X, Linux, ChromeOS, iOS Android, Windows Phone. A da, znam, ne mogu igrice da rade iz clouda! To je jako glup koncept, M$ je vec pokusao da progura desktop GUI na telefone i tablete pa su popusili. Sad pokusavaju obrnuto samo jos gore, da tablet GUI na silu proguraju na desktop! E to moze da im uspe samo ako tableti zavladaju!

Poslednja izmena:
El si probao da izbacis tileove sa Starta na W10 ? Ko te tera da ih koristis? Samo placete ko mala deca.

Ja ne koristim vise 10ku, a na 8ici ni ne vidjam tileove posto koristim Classic Shell.

Ali to te ne sprecava da hejtujes sa jos vise zara...
Ustvari sad si pravi...ne vidis ga, ne koristis, nije ti potreban...ali ti smeta sto postoji.

Ne nego cu da sirim religiju o 10ki kao Apple fanatici ili Jehovini svedoci. Kazem sta mi smeta i sta ne valja, jel to zabranjeno? Da se niste vi malo vazdigli a?

Sasvim je u redu da das svoje misljenje, i dobro je dok ima razlicitih.
I treba da se vodi polemika i daju ocene.
Ali ti to ponavljas na svakoj stranici, postaje malo patoloski...???

Ja mislim da se tebi prividja, oce to od vrucine! Imam samo 3 kritike u prethodnih 25 stranica!

Stvarno @antena, dosta ljudi je instaliralo i probalo ovaj OS.
Nekima se nije svideo, nekima nije odgovarao ili nije radio kako treba.
Ljudi su negodovali kako je odraden, pisali sta im smeta i zasto nece da ga koriste.

Ali nijedan od tih ljudi nije dolazio svaki dan da to potvrdjuje
Mozda zbog ljudi kojima ovaj OS odgovara, sta ti mislis?

Koji dosta ljudi? Vas petorica fanbojeva koji trujete ovu temu i mislite da njihovo mišljenje predtavlja većinu?

Jel tacno da Windows 10 Enterprise 2015 LTSB nece imate Microsoft Edge , jel to verzija za kompanije?

Ma pusti ga da spava, sta ga budis...

Koliko vidim sve genijalci bez windows 10 su dosli ovde da kukaju kako ima win 10 ne valja! Pa ako vam vec toliko ne valja vratite se na ono sto vam je valjalo a nama kojima je win 10 ok pustite nas da vodimo svoju debatu oko samog windows-a!

Ako vam vec toliko windows 10 ne valaj napravite novu temu pa tamo diskutujte do sutra a nas ovde ostavite da komentarisemo svremena na vreme!

Poslednja izmena:
Vrh Dno