Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Naravno, to ti je moja preporuka. 10240 ima previse problema i trebace da prodje neko vreme da se sve ispegla zakrpama a 8.1 je utegnut, skoro da radi savrseno.

Ako oces legalnu aktivaciju, moras vratiti win7 / aktivirati ga pa upgradovat na 10-ku

Pa to sam vec uradio ali su neki rekli da su posle uradili clean install I da je ostala aktivacija.

kad izadje 29 jel mozemo i clean install (na usb flashku) ili preko update-a...(trenutni rtm je aktiviran preko 8.1)?
sta savetujete ?

Testirao sam Windows 10 Pro RTM build 10240 i mogu reći da je značajno brži od Windowsa 8/8.1. Tu pre svega mislim na aplikacije poput Store-a koji se u Windows 10 gotovo odmah učita, dok mu na Windows 8.1 treba čitav minut, nekad i dva da bi se pokrenuo. Druga stvar koja posebno prijatno iznenađuje jeste Edge (naslednik Internet Explorer-a) koji svojom brzinom može i te kako da parira Firefox-u i Chrome-u. Evo i video iz prve ruke u kojem sam pokazao koje sve aplikacije dolaze uz Windows 10. Meni se posebno sviđa kalkulator koji u sebi ima i konvertor mase, dužine, površine, zapremine, pritiska, itd :)

[YOUTUBE]zhxXblSXpeA[/YOUTUBE]

Ne preteruj za Store na 8.1 nije uopste tako spor kako navodis... Na SSDu mu treba 5 sekundi da ga otvori i prikaze sadzaj aktuelnih app.

Nema potrebe da dizemo W10 u nebesa, jeste dobar ali ko sa 8.1 Prelazi na 10 nece se bas iznenaditi previse a nece ostati ni ravnodusan.

Poslednja izmena:
A to sve zavisi kako se kome zalomi. Mozda mu je bagovit bio Store na Win 8.1, pa kad je odradio prelaz na 10 dobio znacajno brzu reakciju. Isto kao ovi sto imaju raznih bagova na 10, a kod mene sve leti.

Mislis da je neko to koristio :D a bilo je prisutno ;)

Weather,Calendar,Mail,One Note ,Photos , Maps ,Sport koristim redovno I odlične su aplikacije. Sport sam namestio na Uk I pratim prelazni rok , ubacio sam I neke nove sportove, odlična I pregledna app. Jedino bi bilo dobro da može da se namesti Europe područje za sportske vesti a ne pojedinačno zemlje...

Facebook app je loša ali kad je instaliraš dobijaš poruke I notifikacije u action centru te mi bar to koristi. Isto kod fb app možeš da vidiš ko je online dok si ti offline.

Ovo za kalkulator pokazuje da je app sada bolja I preglednija kao I većiina :)

Poslednja izmena:
Cela prica se vrti oko univerzalnih app, ko koristi samo PC tom ce sve to biti glupo... Ko koristi Windows Phone, PC i mozda Tablet/Notebook itekako ce videti prednost univerzalnih app, meni licno te MSove app su jako korisne.

Zasto bi ja npr ulazio u browser na hotmail ako je app dosta dobra i odradjuje posao? Zasto bi koristio neku levu Notes app ako je One Note sinhronizovan na sve moje uredjaje?
.....
Cortana koja radi u browseru :) idi begaj , funkcije notesa u edge...

Cak i Windows 10 M obecava !

Poslednja izmena:
Kod mene je za nijansu zaguljenija problematika, pa da pitam za savet...

Win 10 sam koristio na laptopu, u svrhu testiranja, kao insajder još od builda 99** (ne sećam se tačno broja). Redovno sam update-ovao, prošao kroz sve build-ove, konačno dobio i ovaj RTM koji je aktiviran. Caka je što sam kao insajder bio registrovan na Hotmail nalogu, preko koga sam se i logovao. Sada bih 10ku rezervisao i na glavnoj, desktop mašini, sa Win 7 koji je aktiviran Daz-om. Da li postoji mogućnost da se na desktop mašini prijavim sa nalogom koji sam već koristio na laptopu i da li će mi M$ praviti ikakav problem što je 10ka instalirana na dve mašine sa istim nalogom? Ili se to neće znati do 29. jula, kada 10ku i zvanično puste u promet?

Aha, a jel ima neka mogucnost da se zauvek aktivira ako nisam dobio ono get windows 10 ?

Poslednja izmena:
Ne preteruj za Store na 8.1 nije uopste tako spor kako navodis... Na SSDu mu treba 5 sekundi da ga otvori i prikaze sadzaj aktuelnih app.

Nema potrebe da dizemo W10 u nebesa, jeste dobar ali ko sa 8.1 Prelazi na 10 nece se bas iznenaditi previse a nece ostati ni ravnodusan.
Rekao sam iz svog iskustva xD Pokrenem Store i vrti da, nekad 5 sekundi, nekad minut-dva...A SSD je druga priča. Ja imam običan HDD i ne može da se poredi sa SSD-om. :p

Instaliraj Windows 8.1 Pro, skini ga ovde: http://windows.microsoft.com/en-us/windows-8/create-reset-refresh-media, aktiviraj ga KMS-om (samo aktiviraj, NE INSTALIRAJ dodatak koji radi u pozadini), odradi upgrade na Windows 10 i to je to. Posle odradi clean install 10ke, ključ ne unosiš tokom instalacije 10ke.

Da li clean isntal radis preko bootable usb flash-a?
Ja sam ovo probao preko windows 7(daz aktivacija) I sve je bilo dobro. cak je I posle clean instala windows bio aktiviran ali jedno par sati. Posle nekog update-a tj. restarta izbacio mi je da je windows neaktiviran.
Malo pre sam ponovo podigao 7-cu aktivirao je i uradio upgrade na 10-ku.
Ne znam da li da probam sad sa 8.1 pro - kms - upgrade win 10pro - clean install win 10pro.

Da li clean isntal radis preko bootable usb flash-a?
Ja sam ovo probao preko windows 7(daz aktivacija) I sve je bilo dobro. cak je I posle clean instala windows bio aktiviran ali jedno par sati. Posle nekog update-a tj. restarta izbacio mi je da je windows neaktiviran.
Malo pre sam ponovo podigao 7-cu aktivirao je i uradio upgrade na 10-ku.
Ne znam da li da probam sad sa 8.1 pro - kms - upgrade win 10pro - clean install win 10pro.

Da, preko butabilnog USB flash-a, a možeš i da narežeš ISO na DVD. Flash je svakako brži. :)

Instaliraj 8.1 Pro, aktiviraj ga (ne instaliraj lekić što radi u pozadini već ga samo aktiviraj), raspakuj ISO od 10ke, startuj instalaciju, ne unosi ključ ako te pita, ne čuvaj tokom upgrade-a ni podešavanja ni programa iz prethodnog sistema (brže odradi upgrade). Nakon toga odradi ćistu instalaciju 10ke bez unošenja ključa i to je to. Na 3 mašine sam već odradio upgrade na 10ku sa 8.1 Pro, nijedna se nije deaktivirala.

Savetujem ti da uradiš ovako. Pusti DAZ, nisam ljubitelj istog, DAZ se upisuje u MBR, a i ne radi u UEFI modu.

KMS aktivira Windows na osnovu tvog hardvera, a DAZ je emulator.

Poslednja izmena:
A jel ima neko da ne dobija mogucnost upgrade-a jos uvek sa 8.1 na 10? Stoji mi da je kao rezervisano i bicu obavesten kada upgrade bude dostupan.

Da, preko butabilnog USB flash-a, a možeš i da narežeš ISO na DVD. Flash je svakako brži. :)

Instaliraj 8.1 Pro, aktiviraj ga (ne instaliraj lekić što radi u pozadini već ga samo aktiviraj), raspakuj ISO od 10ke, startuj instalaciju, ne unosi ključ ako te pita, ne čuvaj tokom upgrade-a ni podešavanja ni programa iz prethodnog sistema (brže odradi upgrade). Nakon toga odradi ćistu instalaciju 10ke bez unošenja ključa i to je to. Na 3 mašine sam već odradio upgrade na 10ku sa 8.1 Pro, nijedna se nije deaktivirala.

Savetujem ti da uradiš ovako. Pusti DAZ, nisam ljubitelj istog, DAZ se upisuje u MBR, a i ne radi u UEFI modu.

KMS aktivira Windows na osnovu tvog hardvera, a DAZ je emulator.

Vec sam pustio da skida 8.1 pro. Ja imam KMSPico 10.0.9 valjda cu da zavrsim posao preko njega.

Zasto radite clean install 7ice ili 8ice pa upgrade na 10ku pa opet clean install 10ke kad je to isto? Ajde da radite upgrade sa stare instalacije sa gomilom programa koje prenosite u 10ku pa naknadni clean install mozda bude radio malo bolje, ali ovako nista ne postizete.

Nazad
Vrh Dno