Šta je novo?

Toplotna pumpa

Tako je računski određeno, ili po usmenoj preporuci?
@component da li se koristi za grejanje ili samo za hlađenje, i da li si probao da ga prevežeš u volumizer za grejanje kako bi se povećalo vreme rada kompresora i smanjila učestalost paljenja i gašenja?

To sam ja izvodio "besne gliste" :) Svakome preporučujem da ne stavlja bafer, zato što nema potrebe i samo komplikuje stvari.
Imao sam neku ideju koju nikada nisam doradio do kraja. I verovatno neću. Trebao je bafer da služi da objedini više tipova grejanja koji bi se koristili po potrebi. Čak je bila ideja da noću u jeftinoj palim grejač i zagrejem vodu u baferu do 90C, pa polako trošim u toku dana, a TP da se upali po potrebi. Bila je opcija i kotao na drva i pelet da budu povezani.
Ali ostalo je na tome da koristim samo TP i verovatno ni neću nešto drugo ni koristiti.

Koristimo i grejanje i hlađenje.

Učestalost rada kompresora mi je OK. Sada kada je prelazni period, pali i gasi se se više puta puta u toku dana, ali zavisi od vremena. Kad je hladnije radi manje-više bez prestanka celu noć.
Imamo velike prozore ka jugu i kad je sunčan dan dobijemo dosta toplote tako, pa se desi, čak i u sred zime, da nam se TP ni ne upali dok sunce ne zađe. Isto kad se nešto peče u kuhinji, pa je to dosta da bude dovoljno toplo ta se TP isključi.
TP je optimizovana za zimu i za manje gubitke nego što sada imamo. U međuvremenu smo dodali garažu naslonjenu na kuću i nadstrešnicu na terasi gde je staklena stena. Ali imam u planu još radova na kući, tako da ćemo imati samo još manje toplotnih gubitaka. Realno, trebaće mi TP od 7 ili 8 kW, a ne 10 kW, koliko sada imam.

@component reci mi još samo koliko % kontrole temperature je dodeljeno spoljnom senzoru temperature (zbog krive grejanja) a koliko sobnom termostatu? Vidim u uputstvu za ovu moju od 11.2kW da se to šteluje 1%-99%

E, gde me nađe 😁
Upravo se ponovo igram sa tim. Držao sam na 20%-80%, 80%-20% sad na 50%-50%. Pokušavam da zaključim nešto, ali mi se čini da ne vidim neku razliku.

Ja sam najzad naručio TP M-Thermal MHA-V8W/D2N8-B Midea, split, piše da je monofazna. Da li će ona biti preveliko opterećenje za jednu fazu i da li imate neki link sa uputstvima kako da podesim krivulju grejanja?
Hteo bih da probam bez sobnog termostata da je koristim.

Power limit za Midea TP i njene klonove
Od 0 do 8 je izbir u podešavanjima.

Brojevi u tabeli su Amperi

Krenite sa max tj 8 pa ako vidite da TP ne moze da zagreje prostor, popuštajte svaki dan dok ne nađete idealno za vas

Prilozi

• IMG_2786.png
    IMG_2786.png
    500.4 KB · Pregleda: 27
Pozdrav,
Imam pitanje vezano za toplotnu pumpu.
Živim u kući gde imamo odvojeno prizemlje i sprat, a ja sam u prizemlju. Prizemlje ima oko 50 kvadrata, a sprat ima 80. Takođe ima i lokal oko 25 kvadrata, za koji nisam siguran sad da je priključen na toplotnu pumpu, ali mozda ne igra previše ulogu.
Priključena je toplotna pumpa thermoflux tf170dc i ima poseban termostat na prizemlju i spratu.
Čitajući prethodne postove, zaključio sam da je ova snaga previše velika, a i da je slabija marka u pitanju. Gledajući račune od prethodne godine, januar je imao oko 1800kwh u zbiru, što je stvarno ogromno, plus što je sada crvena zona od 1200kwh.
Zanima me mišljenje drugih da li je stvarno tako, jer je meni onda sigurno bolje da se grejem na klimu 24/7 i dodatnim konvektorima koje mogu paliti po potrebi.
Dodao bih još da je izvedeno podno grejanje i da je zadata temperatura 46. Sama toplotna pumpa je bila greškom u junu uključena, pa je samo za održavanje temperature pristizao račun od 450kwh (računam da je 400kwh išlo na TP), a grejanje je bilo ugašeno.

Pozdrav,
Imam pitanje vezano za toplotnu pumpu.
Živim u kući gde imamo odvojeno prizemlje i sprat, a ja sam u prizemlju. Prizemlje ima oko 50 kvadrata, a sprat ima 80. Takođe ima i lokal oko 25 kvadrata, za koji nisam siguran sad da je priključen na toplotnu pumpu, ali mozda ne igra previše ulogu.
Priključena je toplotna pumpa thermoflux tf170dc i ima poseban termostat na prizemlju i spratu.
Čitajući prethodne postove, zaključio sam da je ova snaga previše velika, a i da je slabija marka u pitanju. Gledajući račune od prethodne godine, januar je imao oko 1800kwh u zbiru, što je stvarno ogromno, plus što je sada crvena zona od 1200kwh.
Zanima me mišljenje drugih da li je stvarno tako, jer je meni onda sigurno bolje da se grejem na klimu 24/7 i dodatnim konvektorima koje mogu paliti po potrebi.
Dodao bih još da je izvedeno podno grejanje i da je zadata temperatura 46. Sama toplotna pumpa je bila greškom u junu uključena, pa je samo za održavanje temperature pristizao račun od 450kwh (računam da je 400kwh išlo na TP), a grejanje je bilo ugašeno.

Zasto je fiksna temperatura 46?

Možda zbog toga lokala ko jo ima stakleni izlog i staklena vrata koja polu dihtuju i sva toplota ode tamo? Mnogo košta da se greje lokal. Još ako nema izolacije između lokala i sprata iznad...
Samo zamišljam taj pod sa 46C u njemu. Jadni ukućani i njihove noge.

To je 46 temperatura podešena na bufferu.
Ja sam ovde podstanar, pa ne znam dosta toga. Mislim da je izolacija dobra cela, jer je renovirana cela kuća
Lokal da, ceo je u staklu, i sigurno imaju problem da zagreju. I ja ovde imam zatvorenu terasu u prizemlju, to je katastrofa i leti i zimi

Ako si podstanar, ne znam šta te brine. Ne možeš ti ništa tu da uradiš.
Što se tiče potrošnje, ne znam šta znači "januar je imao oko 1800kwh u zbiru". Zbiru čega?
Mi smo januara potošili 723 kWh za grejanje na ukupnom računu od 1108 kWh. Za dobro izolovanu kuću od 140m2, jedno domaćinstvo, četvoročlana porodica.
Ako misliš da je ukupan račun za struju bio 1800 kWh za dva domaćinstva i 155 m2, od čega ima i lokal, to mi ne deluje puno.

Ja imam tek postavljenu Mideu split 12kw, grijem 130 kvadrata, trosio sam 25 kwh po ovim temperaturama dnevna 10-12 stepeni a navecer bude oko 4 stepena.
Frkka mi je pomogao da podesim krivu grijanja i sada trosim dnevno 8-9 kwh. Nevjerovatno ali istinito.
Ps. U kuci je 23.5 - 24 stepena.

Ako si podstanar, ne znam šta te brine. Ne možeš ti ništa tu da uradiš.
Što se tiče potrošnje, ne znam šta znači "januar je imao oko 1800kwh u zbiru". Zbiru čega?
Mi smo januara potošili 723 kWh za grejanje na ukupnom računu od 1108 kWh. Za dobro izolovanu kuću od 140m2, jedno domaćinstvo, četvoročlana porodica.
Ako misliš da je ukupan račun za struju bio 1800 kWh za dva domaćinstva i 155 m2, od čega ima i lokal, to mi ne deluje puno.
Zaboravih da napišem da imaju 3 odvojena brojila za prizemlje, sprat i lokal. Pumpa je povezana na strujomer od sprata, ali vlasnici retko kada su tu, pa tu realno i nema neke potrošnje.
Tako da je to 1800kwh za grejanje svega (ako računamo i lokal) i potrošnje domaćinstva za taj mesec, za sta mislim da nisu ni bili tu mnogo, tek par dana.
Ovo pitam samo iz razloga što imam opciju da se ne uključi grejanje kod mene na prizemlje i krenem da se grejem na klimu (tesla TT34EX81) i neke konvektore koje bih palio po potrebi.

Zaboravih da napišem da imaju 3 odvojena brojila za prizemlje, sprat i lokal. Pumpa je povezana na strujomer od sprata, ali vlasnici retko kada su tu, pa tu realno i nema neke potrošnje.
Tako da je to 1800kwh za grejanje svega (ako računamo i lokal) i potrošnje domaćinstva za taj mesec, za sta mislim da nisu ni bili tu mnogo, tek par dana.
Ovo pitam samo iz razloga što imam opciju da se ne uključi grejanje kod mene na prizemlje i krenem da se grejem na klimu (tesla TT34EX81) i neke konvektore koje bih palio po potrebi.
Ima da se ugriješ na tog Teslu samo tako.

Ja imam tek postavljenu Mideu split 12kw, grijem 130 kvadrata, trosio sam 25 kwh po ovim temperaturama dnevna 10-12 stepeni a navecer bude oko 4 stepena.
Frkka mi je pomogao da podesim krivu grijanja i sada trosim dnevno 8-9 kwh. Nevjerovatno ali istinito.
Ps. U kuci je 23.5 - 24 stepena.
Bravo @frrka i "bravo" za "majstora" koji je ugradio TP i pustio je u rad tako nepodešenu. Premda moram da dodam da ako objekat nije uopšte grejan, treba par dana jače potrošnje da se ugreju zidovi

Meni je isto tako pusteno po defaultu na max. I to rade da ih ljudi u sred zime ne bi cimali da im je hladno u kuci. Po principu, bezbolnije nam je da im bude 28c u kuci, nego 18 :).

U planu nabavka TP, kuća 200kv,izolacija 5cm i na ploči u potkrovlju 5cm stiropora,pvc stolarija. Trenutno grejanje na pelet,na nekih 0 stepeni spoljne temperature temp polaznog voda je 42-43 sa gašenjem grejanja noću. Imam dva strujomera,za svaki sprat po jedan. Neko kaže 16kw tp,drugi kažu 22kw da bi bio siguran. Ima i onih koji kažu nemamo trenutno 16kw ali slododno stavi 22kw,isto je to,to imamo na stanju. Da li neko ima sličnu kvadraturu i izolaciju,da li po temp vode u radijatorima može da mi kaže gde sam sa grejanjem. Beograd je u pitanju,da li može da se podeli potrošnja na oba strujomera,15 dana jedan,15 drugi. Hladjenje mi nije potrebno,znači samo grejanje.

U planu nabavka TP, kuća 200kv,izolacija 5cm i na ploči u potkrovlju 5cm stiropora,pvc stolarija. Trenutno grejanje na pelet,na nekih 0 stepeni spoljne temperature temp polaznog voda je 42-43 sa gašenjem grejanja noću. Imam dva strujomera,za svaki sprat po jedan. Neko kaže 16kw tp,drugi kažu 22kw da bi bio siguran. Ima i onih koji kažu nemamo trenutno 16kw ali slododno stavi 22kw,isto je to,to imamo na stanju. Da li neko ima sličnu kvadraturu i izolaciju,da li po temp vode u radijatorima može da mi kaže gde sam sa grejanjem. Beograd je u pitanju,da li može da se podeli potrošnja na oba strujomera,15 dana jedan,15 drugi. Hladjenje mi nije potrebno,znači samo grejanje.

Slaba izolacija, najisplativije je hibridno grejanje po meni za tebe.

TP 10kw, pa dokle moze.. Odprilike kada krene mraz.. Palis pelet.

Računaj pelet mozda 30 dana u toku cele zime.

Sve ostalo ce ti završiti TP.
Pod uslovom da imas dovoljno rebara i pojačaš izolaciju na potkrovlju

Pod uslovom da imas dovoljno rebara i pojačaš

Pod uslovom da imas dovoljno rebara i pojačaš izolaciju na potkrovlju
Ok,hvala.

Jedan predlog od mene. Ko god ima dvotarifno brojilo, mislim da ima finansijskog smisla da TP radi koliko god može preko noći. A preko dana upalite pelet ako treba. Kod mene TP u grejanju potroši više kWh po nižoj tarifi nego po višoj. Peletu je i onako svejedno kad radi. Nema jeftino-skupo.

Da li neko ima iskustva sa TP na radijatorima, jedan majstor mi je rekao da se ne isplati nikako pa me zanimaju vasa iskustva
Gledao sam MHA M-Thermal 16 kW split Midea
I kako ide procedura za refundaciju 20% sa GEFF kreditima i da li ima u Intesi

Trenutno mi toplotna pumpa ne radi baš optimalno, pošto mi ovako izgledaju ciklusi grejanja (spoljna temperatura 10-15°C, unutrašnja 25°C):
1760423767577.png
Znam da može ispod 1000W da modulira, tako da se sad igram sa podešavanjima. Sada sam usporio cirkulacionu pumpu od bafera prema kući i podesio sam da uticaj unutrašnje temperature 20%. Toplotna kriva je najmanja moguća.

U međuvremenu mi je stigla termalna kamera pa sam imao vremena da izučim kako mi se ponaša kuća na ovim temperaturama. Očekivao sam da najviše toplote odlazi na kutije za roletne, terasnim podizno-kliznim vratima i spoju Ytong "belog krova" i zidova (Ytong 37,5).
I jeste tako, ali nisam očekivao da mi temelji u stvari odovode najviše toplote. Iako imamo 13cm XPS izolacije u podu. Par slika kako sve izgleda:
1760424814952.png

1760424853857.png

1760424895681.png
A ovako izgleda kad radi TP i uključeno je i podno i plafonsko grejanje. Pošto je napolju bilo 10°C, TP je odlučila da temperatura polazne vode je bude 28°C:
1760424947489.png
Sad čekam neko hladnije vreme pa da vidim da li mogu nešto više da zaključim. Na ovim temperaturama TP jedva da i radi i dnevna potrošnja nam je oko 3-4 kWh.

Vrh Dno