Šta je novo?

Toplotna pumpa

Tako je računski određeno, ili po usmenoj preporuci?
@component da li se koristi za grejanje ili samo za hlađenje, i da li si probao da ga prevežeš u volumizer za grejanje kako bi se povećalo vreme rada kompresora i smanjila učestalost paljenja i gašenja?

To sam ja izvodio "besne gliste" :) Svakome preporučujem da ne stavlja bafer, zato što nema potrebe i samo komplikuje stvari.
Imao sam neku ideju koju nikada nisam doradio do kraja. I verovatno neću. Trebao je bafer da služi da objedini više tipova grejanja koji bi se koristili po potrebi. Čak je bila ideja da noću u jeftinoj palim grejač i zagrejem vodu u baferu do 90C, pa polako trošim u toku dana, a TP da se upali po potrebi. Bila je opcija i kotao na drva i pelet da budu povezani.
Ali ostalo je na tome da koristim samo TP i verovatno ni neću nešto drugo ni koristiti.

Koristimo i grejanje i hlađenje.

Učestalost rada kompresora mi je OK. Sada kada je prelazni period, pali i gasi se se više puta puta u toku dana, ali zavisi od vremena. Kad je hladnije radi manje-više bez prestanka celu noć.
Imamo velike prozore ka jugu i kad je sunčan dan dobijemo dosta toplote tako, pa se desi, čak i u sred zime, da nam se TP ni ne upali dok sunce ne zađe. Isto kad se nešto peče u kuhinji, pa je to dosta da bude dovoljno toplo ta se TP isključi.
TP je optimizovana za zimu i za manje gubitke nego što sada imamo. U međuvremenu smo dodali garažu naslonjenu na kuću i nadstrešnicu na terasi gde je staklena stena. Ali imam u planu još radova na kući, tako da ćemo imati samo još manje toplotnih gubitaka. Realno, trebaće mi TP od 7 ili 8 kW, a ne 10 kW, koliko sada imam.

@component reci mi još samo koliko % kontrole temperature je dodeljeno spoljnom senzoru temperature (zbog krive grejanja) a koliko sobnom termostatu? Vidim u uputstvu za ovu moju od 11.2kW da se to šteluje 1%-99%

E, gde me nađe 😁
Upravo se ponovo igram sa tim. Držao sam na 20%-80%, 80%-20% sad na 50%-50%. Pokušavam da zaključim nešto, ali mi se čini da ne vidim neku razliku.

Ja sam najzad naručio TP M-Thermal MHA-V8W/D2N8-B Midea, split, piše da je monofazna. Da li će ona biti preveliko opterećenje za jednu fazu i da li imate neki link sa uputstvima kako da podesim krivulju grejanja?
Hteo bih da probam bez sobnog termostata da je koristim.

Power limit za Midea TP i njene klonove
Od 0 do 8 je izbir u podešavanjima.

Brojevi u tabeli su Amperi

Krenite sa max tj 8 pa ako vidite da TP ne moze da zagreje prostor, popuštajte svaki dan dok ne nađete idealno za vas

Prilozi

• IMG_2786.png
    IMG_2786.png
    500.4 KB · Pregleda: 7
Nazad
Vrh Dno