leonecordon
Zapažen
- Učlanjen(a)
- 22.02.2024
- Poena
- 15
Da imam vec razvedeno centralno koje ide s cjevima ispod poda ba bih povecao radijatore gdje mogu.
Meni je otvoren sistem, podno i radijatori ista temp, mislim da je to najbolje. Nikakav ventil na magistralama nema. Samo kod radijatora klasican za zavrtanje protoka ako treba. Podno imam u 3 kupatila, jedna kuhinja, jedan hodnik. Tako da tu mi moze veća temp bez problema.Ako zelite da se igrate sa proracunima snage radijatora skinite na guglovoj play prodavnici aplikaciju "HyTools" , ima tamo opcija radiators pa izaberete vrstu radijatora , dimenzije , ulaznu/izlaznu vodu , sobnu temperaturu i aplikacija vam proracuna koji protok vode je potreban i koju toplotnu snagu mozete da ocekujete.. Zaista korisna app za neke okvirne proracune...
Malo cu da skrenem sa trenutne polemike i iznesem neku moju ideju pa bih bio zahvalan da mi iskusniji clanovi/majstori prokomentarisu dali to ima nekog misla.. Renoviram kucu malo po malo pa mi je ideja napraviti open loop sistem gde ce svi krugovi grejanja biti stalno otvoreni i temperatura u prostorijama ce biti nastimana uz pomoc polazne vode i protoka na razdelniku... Dakle maximalno jednostavan sistem , nikakvi termostati ,baferi , aktuatori , termo glave niti bilo sta sto bi moglo dodatno da menja toplotne zahteve i da "zbunjuje" tp... Prost otvoren sistem podno + dva radijatora koji se greje na osnovu vremenske krive i fixnog protoka podesenog na razdelniku... Cini mi se da ovakav sistem u kombinaciji sa sto nizom mogucom polaznom temperaturom bi trebalo da bude vrhunski efikasan. E sad zbog podnog i niske polazne temperature u sistemu javlja se problematika sa dve spavace sobe u kojima imam parket i gde grejanje mora biti radijatorsko (eventualno neka dodatna izvedba zidnog grejanja ako se usudim na tako rizican poduhvat) . Ovo zelim resiti tako sto cu maximalno izolovati ove dve prostorije i namontirati masivne tip33 panelne radijatore. Gore navedena aplikacija kaze da radijator tip33 visine 60cm i duzine 2M pri ulaznoj temp od 40c i izlaznoj od 35c isporucuje oko 1.1kw toplote sto bi trebalo da je i vise nego dovoljno za jednu dobro izolovanu prostoriju. Dakle zelja je prvo sve izrenovirati , srediti , izolovati i stvoriti idealne uslove za nisko temperaturno grejanje pa tek onda pristupiti odabiru i ugradnji TP.
Dragi moji, dali ovakva izvedba jednostavnog grejanja ista temp. vode u podno i u radijatore ima nekog smisla ili sam ja nesto debelo lose protumacio?
Najverovatnije da nećeš imati potrebu za dodatnom pumpom i dva kruga.Hvala, mada tes
Hvala, mada tesko cu ja naci majstora za izracun
Mogu ja priblizno negdje i vise staviti radijatora dok u velikoj sobi gdje ne mogu planirqm da ulaze cijevi u kucu kroz nju pa je to dodatno grijanje.
Interesira me moze li pumpa sve to da pogura jer s razdjelnika prema svakom radijatoru posebno nije bas velik promjer cijevi?
Meni iskreno nisu ruzni , grejati se mora pa sad malo po cenu estetike sta sad nije smak sveta.., 21 kvadrat su sobe na toliku kvadraturu jedan malo veci radijator ispod prozora mi uopste ne smeta...Stara gradnja pa su spavace sobe bespotrebno velike ali sta sad , sa tim raspolazem i to je to... Odnosno ako cemo realno cak i nisu spavace nego sobe za boravak , u jednoj smo zena i ja(znaci mora biti minimum 23c ili zena preti razvodomne vidim potrebu da stavljaš te ružne radijatore. Mislim da će ti i obični panelni radijator od 2 metra dužine radi ti posao.
Na ovo sve ti mogu samo reći : želim ti sretne radove i po planu da ide akobogda.Meni iskreno nisu ruzni , grejati se mora pa sad malo po cenu estetike sta sad nije smak sveta.., 21 kvadrat su sobe na toliku kvadraturu jedan malo veci radijator ispod prozora mi uopste ne smeta...Stara gradnja pa su spavace sobe bespotrebno velike ali sta sad , sa tim raspolazem i to je to... Odnosno ako cemo realno cak i nisu spavace nego sobe za boravak , u jednoj smo zena i ja(znaci mora biti minimum 23c ili zena preti razvodom) a druga soba je moja nekadasnja decija soba , najhladnija u kuci jer ima 3 hladna zida i ona treba da se sredjuje, dobro izoluje i kroz par god da u nju udje moj mali sin koji ce isto kao ja boraviti i odrasti u toj prostoriji... Dakle grejanje mora da radi full na 22-23c u celoj kuci.
@frrka Ti u principu sad imas nesto ka cemu ja tezim napraviti kroz narednih par godina.,jednostavan otvoren sistem... S tim sto je meni zelja da se grejem sa nizom polaznom vodom tako da ne zelim stedeti na radijatorima i izolaciji,eventualno bih mozda u mojoj i zeninoj sobi stavio termo glavu cisto eto da imam kontrolu bar jedne prostorije gde se najvise boravi a ovo ostalo sve na fixni protok i kraj price. Prosle god sam u dnevnom boravku spustio gips plafon i stavio 20cm staklene vune , razliku u komforu i ustedi grejanja bi cak i pijani rus primetio. Isto planiram uraditi i za buducu deciju sobu.
Sta god da stavis to moze da se lepo uklapi ako želiš i imas ideje.Meni iskreno nisu ruzni , grejati se mora pa sad malo po cenu estetike sta sad nije smak sveta.., 21 kvadrat su sobe na toliku kvadraturu jedan malo veci radijator ispod prozora mi uopste ne smeta...Stara gradnja pa su spavace sobe bespotrebno velike ali sta sad , sa tim raspolazem i to je to... Odnosno ako cemo realno cak i nisu spavace nego sobe za boravak , u jednoj smo zena i ja(znaci mora biti minimum 23c ili zena preti razvodom) a druga soba je moja nekadasnja decija soba , najhladnija u kuci jer ima 3 hladna zida i ona treba da se sredjuje, dobro izoluje i kroz par god da u nju udje moj mali sin koji ce isto kao ja boraviti i odrasti u toj prostoriji... Dakle grejanje mora da radi full na 22-23c u celoj kuci.
@frrka Ti u principu sad imas nesto ka cemu ja tezim napraviti kroz narednih par godina.,jednostavan otvoren sistem... S tim sto je meni zelja da se grejem sa nizom polaznom vodom tako da ne zelim stedeti na radijatorima i izolaciji,eventualno bih mozda u mojoj i zeninoj sobi stavio termo glavu cisto eto da imam kontrolu bar jedne prostorije gde se najvise boravi a ovo ostalo sve na fixni protok i kraj price. Prosle god sam u dnevnom boravku spustio gips plafon i stavio 20cm staklene vune , razliku u komforu i ustedi grejanja bi cak i pijani rus primetio. Isto planiram uraditi i za buducu deciju sobu.
Cijena po rebru sitnica jel ?Sta god da stavis to moze da se lepo uklapi ako želiš i imas ideje.
Ja imam
Pogledajte prilog 467485
18 rebara.
Iznad kojeg na 20-25cm su police.
Radijator ko krmača 😅
Sve to na kraju ispalo kako treba jer su police pokrile njegovu dubinu i širinu.
Novi skupo ko đavo.. Neverovatno da je mala razlika između radijatora i fancoil kada se uporedi sta se dobija.. Elem uzeo sam polovne za 100e svih 18kom jer se nisu uklapali u dizajn osobi. Bas dobro stanje, spolja i iznutra. Testirao 2 dana na 2 bara. Ni kap nije pustio.. Montirao i toliko.. Inace bi me nov takav kostao oko 500e.Cijena po rebru sitnica jel ?
Sad sam bacio oko jos vise su poskupeli , 40e jedno rebro, nisu normalni 😵Cijena po rebru sitnica jel ?
18x40=720 eura. Još namirim 280 i uzmem LTCA 12. Ti si super prošao u toj kupovini. Mogli bi mi kod tebe malo na obuku. Tema : Kako *****... trgovca. Šala mala.Sad sam bacio oko jos vise su poskupeli , 40e jedno rebro, nisu normalni 😵
Vidim da imas Bergen (gree) kao i ja, stim da ja imam od 8kw. Meni je serviser rekao da po preporuci iz Gree-a ne postavljaju termostat jer ne radi kako treba vec je najbolje upravljanje preko temp.vode. Nasao sam neku temp. Od 35c koja trenutno u kuci od oko 100m2 daje 24c. Takodje podesio sam da se temp. U 05.00 poveca na 37 a u 07 opet vrati na 35... potrosnja pumpe nocu (22-06) u jeftinoj tarifi je 6-7 kwSnašo sam se da postavim bar nešto šta je kod mene.. sada sam ugradio dvotarifno brojilo pa sam se snašao tako što podignem temperaturu nocu na jeftinu i nocu palim bojler, masinu za pranje, susenje, sudove.. inace potrosnja prethodnhih dana od 10-do 18kw skupe (juce je bilo 10) i 21-28kw jeftine struje, ali za celu kucu. I koliko vidim ovde po komentarima pumpa je veca nego sto treba..16kw. Nemam posebno merac za trofaznu TP, pa sam nesto gledao, ne znam da li bi ovaj merač mogao da vrši posao..
Nek sam i ovo vidio, TP ima svoju garažu, svaka čast.Snašo sam se da postavim bar nešto šta je kod mene.. sada sam ugradio dvotarifno brojilo pa sam se snašao tako što podignem temperaturu nocu na jeftinu i nocu palim bojler, masinu za pranje, susenje, sudove.. inace potrosnja prethodnhih dana od 10-do 18kw skupe (juce je bilo 10) i 21-28kw jeftine struje, ali za celu kucu. I koliko vidim ovde po komentarima pumpa je veca nego sto treba..16kw. Nemam posebno merac za trofaznu TP, pa sam nesto gledao, ne znam da li bi ovaj merač mogao da vrši posao..
Direktni | Neinvazivni | Razlika |
1.085 | 1.035 | 4,61% |
2.491 | 2.408 | 3,33% |
2.384 | 2.297 | 3,65% |
2.846 | 2.753 | 3,27% |
3.151 | 3.075 | 2,41% |
3.399 | 3.299 | 2,94% |
3.766 | 3.659 | 2,84% |
Nije velika razlika, a lakse za ugradju bar meni bez cackanja po el. tabli... koliko vidim prosek je da neinvazivni uredjaj meri 3% manje pa to moze da se doda prilikom racunice i dobija se skoro pa tacna potrosnja.Upravo mi se pokrenula TP pa sam uporedio merače potrošnje. Sačekao sam da se malo ubrza pa sam u međuvremenu uhvatio nekoliko trenutaka za poređenje:
Direktni Neinvazivni Razlika 1.085 1.035 4,61% 2.491 2.408 3,33% 2.384 2.297 3,65% 2.846 2.753 3,27% 3.151 3.075 2,41% 3.399 3.299 2,94% 3.766 3.659 2,84%
Nema razlike izmedju II i serije triSnašo sam se da postavim bar nešto šta je kod mene.. sada sam ugradio dvotarifno brojilo pa sam se snašao tako što podignem temperaturu nocu na jeftinu i nocu palim bojler, masinu za pranje, susenje, sudove.. inace potrosnja prethodnhih dana od 10-do 18kw skupe (juce je bilo 10) i 21-28kw jeftine struje, ali za celu kucu. I koliko vidim ovde po komentarima pumpa je veca nego sto treba..16kw. Nemam posebno merac za trofaznu TP, pa sam nesto gledao, ne znam da li bi ovaj merač mogao da vrši posao..
Pa ja ne znam sada kolika je potrosnja jer imam samo brojilo.. nemam za pumpu posebno.. ali trosi dosta. I plus je prevelika..Ne znam koliko je ova sprava tacna... ja sam kupio ovo: Pogledajte prilog 467628
Vidim da imas Bergen (gree) kao i ja, stim da ja imam od 8kw. Meni je serviser rekao da po preporuci iz Gree-a ne postavljaju termostat jer ne radi kako treba vec je najbolje upravljanje preko temp.vode. Nasao sam neku temp. Od 35c koja trenutno u kuci od oko 100m2 daje 24c. Takodje podesio sam da se temp. U 05.00 poveca na 37 a u 07 opet vrati na 35... potrosnja pumpe nocu (22-06) u jeftinoj tarifi je 6-7 kw
Ma tu mi najmanje smeta, isti je zid sa prostorijicom za unutrašnju.. ovo je ispod odmarališta od stepeništa a mislim da joj ništa ne fali jer je nadkrivena.. svud ukrug je prohodno za vazduh..Nek sam i ovo vidio, TP ima svoju garažu, svaka čast.
Stavi jos radijatora da bi ti max temp vide bila 45c a da u kuci bude bar 24c. Ako treba 55c radijatorima onda bolje peletDobro jutro, planiram da kupim i prebacim grijanje na toplotnu pumpu.
Kuca ima 2 sprata.
Gornji sprat se grije na drva, etazno grijanje i potrose oko 15 m drva.
Donji sprat grijem sa klimama.
Ukupno oko 160 kvadrata.
Radijatorsko grijanje.
Izolacija je stiropor 8 cm, stolarija solidna.
Par majstora sam pitao i svi kazu 16 kW R290 jer kao te klime sa tim plinom mogu grijati vodu na 75 stepeni jer su sve radijatori.
A neki majstori su rekli i druge pumpe koje mogu zagrijati vodu do 55-60 stepeni
... mene zanima jel ovo okej jacina pumpe o zanima me da li se mora ici na ovu pumpu koja moze zagrijati vodu do 75 stepeni ili moze i pumpa koja grije vodu do 55 stepeni.
10kw, R32 gas.Dobro jutro, planiram da kupim i prebacim grijanje na toplotnu pumpu.
Kuca ima 2 sprata.
Gornji sprat se grije na drva, etazno grijanje i potrose oko 15 m drva.
Donji sprat grijem sa klimama.
Ukupno oko 160 kvadrata.
Radijatorsko grijanje.
Izolacija je stiropor 8 cm, stolarija solidna.
Par majstora sam pitao i svi kazu 16 kW R290 jer kao te klime sa tim plinom mogu grijati vodu na 75 stepeni jer su sve radijatori.
A neki majstori su rekli i druge pumpe koje mogu zagrijati vodu do 55-60 stepeni
... mene zanima jel ovo okej jacina pumpe o zanima me da li se mora ici na ovu pumpu koja moze zagrijati vodu do 75 stepeni ili moze i pumpa koja grije vodu do 55 stepeni.
Mogu li staviti onda 15 kW R 29010kw, R32 gas.
Povećaj radijatore za 50%, sa 10 na 15 rebara ako imas mesta.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari