Koje radijatore imas tj visinu i koliko rebara / dužina ukupno po spratu?Mogu li staviti onda 15 kW R 290
Jer da povecavam radijatore to mi je bas komplikovano a malo i nemoguce.
Ja imam Vivax, usao u 3cu zimu ali monoblok 😁Da ne kacim link direktno do prodavnice , ne znam dali je dozvoljeno... 12kw TP
Hoce neko da rizikuje i povuce okidac? Ehhh da imam viska 2k eur....
Pogledajte prilog 467755
Odmah na početku da napišem pre svega treba da znaš koliko ti treba toplote za tvoju kuću za koji mesec u sezoni grejanja. Tj. neka ti neko izračuna toplotne gubitke. Tada ćeš imati informacije da znaš šta ti je činiti.Mogu li staviti onda 15 kW R 290
Pravo da ti kazem zaj**ao sam se... Na nekom sklj sajtu su tu pumpu naveli kao monoblok.. Pa sam se na momenat ponadao uzeci u obzir cenu i snagu... Sad zapravo vidim da je to samo spoljasnja split-jedinicaJa imam Vivax, usao u 3cu zimu ali monoblok 😁
Uzmi klime.Mogu li staviti onda 15 kW R 290
Hvala na strucnom objasnjenju. Iz Bosne sam i mi nemamo crvene zone. Prijatelj mi ima TP i njemu je najveci racun dosao za TP 120 eura prosle zime. Sve u svemu kad se sabere to je godina grijanja za 600-700 eura i meni je to bas prihvatljivo.Odmah na početku da napišem pre svega treba da znaš koliko ti treba toplote za tvoju kuću za koji mesec u sezoni grejanja. Tj. neka ti neko izračuna toplotne gubitke. Tada ćeš imati informacije da znaš šta ti je činiti.
Dakle:
Moj savet ti je da ako ne možeš da povećaš radijatore, onda ne uzimaj toplotnu pumpu. Ako planiraš da ti voda u sistemu grejanja bude preko 50°C, onda je upitna isplativost toplotne pumpe.
Ako baš želiš, onda bar, pre nego što kupiš bilo kakvu toplotnu pumpu, traži da ti daju tabelu dobijene i utrošene energije na raznim temperaturama vode.
Ovako to izgleda za moju TP. Trenutno je napolju 7°C, stepeni, a voda u sistemu je oko 30°C. Da moram da grejem sa 55°C potrošnja struje bi mi bila skoro dva puta veća. Bio bi COP 2,45 a ne 4,37 (COP je efikasnost toplotne pumpe - što više to bolje. COP=1 znači da trošiš struju kao sa grejalicom).
Pogledajte prilog 467756
Pogledaj šta se dešava kad padnu temperature ispod 0°C a treba ti 55°C u radijatorima. Decembra i januara ima da ulaziš stalno u crvenu zonu na račnu za struju, i sve što si uštedeo će ti pojesti ta dva meseca.
Za razliku od struje, pelet, drva ili plin imaju uvek istu cenu, bez obzira da li trošiš više ili manje. Nema crvene zone i možeš slobodno da trošiš više u hladnijim mesecima i da ne brineš da li je niska temperatura vode u radijatorima.
Ovako, kuca je na sprat. Gornji sprat ima 64 kvadrata. Donji sprat ima 96 kvadrata.Prvo nije stučno mišljenje nego moje kao korisnika TP
Deluje mi da je 16kW previše za 160 kvadrata sa 8 cm izolacije. Ali nešto mi se tu ne uklapa.
Rekao si da greješ sprat sa 15m3 drva + prizemlje sa klimama. To je baš puno. Previše za 8cm izolacije na 160m2. Da nisu te klime u jednačini, onda bi imalo smisla.
Ne znam kakve su zime tamo u Bosni gde se kuća nalazi. Ono što bi meni bilo jako, možda je tebi zadovoljavajuće.
Da si u mom mestu, 12kW bi bila dovoljna, a za oštrije zime... Razmišljam da ako zaista trošite toliko drva + klime, možda 16kW ne bude prejaka, možda samo malčice jača od optimalne...
Inače, prijatelj isto ima radijatore? Istu izolaciju kao i ti? Istu kvadraturu?
To što ima podno grejanje znači da sigurno nema temperaturu vode od 75°C kako tebi predlažu, nego verovatno 40°C. A to je ono što je jako bitno za toplotnu pumpu. Ali i dalje ne mogu da se načudim da neko od majstora ili inženjera ubaciju toplotnu pumpu i 75°C vode u istu rečenicu?!? Ili se ja nerazmem ništa u principe rada toplotnih pumpi ili su oni totalno neupućeni ili tu neko nešto nije dobro razumeo.Prijatelj ima namontiranu pumpu od 10 kW ali kod njega je vecinom podno grijanje i kuca je manja za 10-15 kvadrata
Pa zar u tolikom Sarajevu nema majstora od povjerenja da to pogleda i izračuna i da svoj sud o tom vidu grijanja, jel može ne može, koja snaga itd.Ovako, kuca je na sprat. Gornji sprat ima 64 kvadrata. Donji sprat ima 96 kvadrata.
Donji sprat grijem sa jednom klimom tj. Grijem dnevni boravak i otvorim vrata od hodnika, i od spavace sobe pa se ugrije sve. A gornji sprat se grije na etazno grijanje na drva i potrosi se oko 15 m drva.
U Bosni su zime malo ostrije i zimi bude u jutrarnjim satima -10 ali to je ponekad ali eto neka prosjecna temp je 0, -1, -2.
Ja bi imao vecinom radijatorsko grijanje uz malo podnog grijanja. I moja greska.. predlozili su mi 15 kW R290 75 stepeni.
Prijatelj ima namontiranu pumpu od 10 kW ali kod njega je vecinom podno grijanje i kuca je manja za 10-15 kvadrata.
Ja opet kazem meni je bolje da mi potrosi struje za jednu sezonu 1000 eura jer toliko i vise ce mi otici drva a svi znamo kakvog posla oko drva ima, pelet je isto okej ali kvaliteta peleta je jako losa i + divljaju sa cijenama kod nas, prosle godine tona peleta je isla i do 500 eura.
Nista mi nije jasno.. Kako je moguće da jedna klima greje ok prizemlje a 15m drva sprat?Ovako, kuca je na sprat. Gornji sprat ima 64 kvadrata. Donji sprat ima 96 kvadrata.
Donji sprat grijem sa jednom klimom tj. Grijem dnevni boravak i otvorim vrata od hodnika, i od spavace sobe pa se ugrije sve. A gornji sprat se grije na etazno grijanje na drva i potrosi se oko 15 m drva.
U Bosni su zime malo ostrije i zimi bude u jutrarnjim satima -10 ali to je ponekad ali eto neka prosjecna temp je 0, -1, -2.
Ja bi imao vecinom radijatorsko grijanje uz malo podnog grijanja. I moja greska.. predlozili su mi 15 kW R290 75 stepeni.
Prijatelj ima namontiranu pumpu od 10 kW ali kod njega je vecinom podno grijanje i kuca je manja za 10-15 kvadrata.
Ja opet kazem meni je bolje da mi potrosi struje za jednu sezonu 1000 eura jer toliko i vise ce mi otici drva a svi znamo kakvog posla oko drva ima, pelet je isto okej ali kvaliteta peleta je jako losa i + divljaju sa cijenama kod nas, prosle godine tona peleta je isla i do 500 eura.
Pa da nam javi kako je prošao 😁Da ne kacim link direktno do prodavnice , ne znam dali je dozvoljeno... 12kw TP
Hoce neko da rizikuje i povuce okidac? Ehhh da imam viska 2k eur....
Pogledajte prilog 467755
Evo neko moje stanje objekta, što bi rekli promišljanje. Kuća 180 do 200 kvadrata, tri strane, jer je jug duplex sa roditeljskim kućom. Izolacija, zapad 15 cm, istok 10 cm i sjever 10, *****ali me majstori. Plafon estrich 5 cm i po njemu stavljena staklena vuna od 10 cm. Noćas i jutros pri vanjskoj temperaturi od -7 u objektu je 20 stepeni bez grijanja. Pri toj vanjskoj temperaturi mi je polazni vod na kotlu potreban od 43 stepena a u kući 22 do 23 stepena. E sad, stolarija je drvena, dva stakla i vrijeme je za mjenjati. Kad to odradim mislim da ću dobiti bar 2 stepena toplije u objektu. Kada to sve saberem i oduzmem meni je potrebna TP od : Fujitsu 10 kW ali koja ima pad kapaciteta već na -7 (7kW) i Mitsubishi 8 kW. Sviđa mi se i Toshiba Estia ali je ovlašteni servis od mene 90 km, tačnije u Banja Luci, i to je onda lutrija. Sve u svemu pošto je ovo Balkan, kotao Stadler svakako ostaje kao rezerva. Napomena, radi se o radijatorskom grijanju. Lokalni pjevač od majstora kaže 16 kW, ovlašteni Mitsubishi diler radi svoj proračun snage TP na licu mjesta i to košta 100 eura i odbija se od cijene TP ako se ostvari suradnja sa njima ali ne žele da mi prodaju TP manju od 14kW, to je info na osnovu telefonskog razgovora sa njima, pa ti sad vidi kako se radi. Znači, uglavim ti što jaču pa ti vidi šta ćeš. Svagdje je isto.
Problem je i kad naletiš na inženjera "Božu Derikožu". Svačeg ima u bašti Božijoj.95% njih su fizikalci / instaleri. Niko tu nista ne računa.
15kWh za 400 dolara, 'oće to..Imam neku ideju e sad ne znam koliko je izvodljiva a mozda je neko vec i napravio.
Vidim da postoje baterije kapaciteta 15kw https://www.alibaba.com/product-detail/Powerwall-48v-200ah-10kwh-Home-Lithium_1601271014337.html?s=p koji bi zadovoljavale dnevne potrebe toplotne pumpe za strujom. Punis na jeftinoj od 22 do 06 kada je 3x jeftinije a trosis izmedju 06 i 22. Vidim da kosta 400$ i za par sezona bi se otplatilo.
Da li je ko od forumasa probao da izvede ovo i da li je uopste moguce?
48v kako da prebacis na 230v?Imam neku ideju e sad ne znam koliko je izvodljiva a mozda je neko vec i napravio.
Vidim da postoje baterije kapaciteta 15kw https://www.alibaba.com/product-detail/Powerwall-48v-200ah-10kwh-Home-Lithium_1601271014337.html?s=p koji bi zadovoljavale dnevne potrebe toplotne pumpe za strujom. Punis na jeftinoj od 22 do 06 kada je 3x jeftinije a trosis izmedju 06 i 22. Vidim da kosta 400$ i za par sezona bi se otplatilo.
Da li je ko od forumasa probao da izvede ovo i da li je uopste moguce?
Potvrdjuje racun.. koji smo uredno postavljali za zadnje mesece. Na njoj se kao potrosnja pojavljuje samo NT - niza tarifa. Ne znam cemu nepoverenje.Ja sam mislio da može taj višak da se troši i noću. Jesi li siguran da se akumulirana energija "razdužuje" samo danju? Ima li neko da potvrdi ovo?
Nepoverenje je prema EPS-u i ministarki poznatoj po nadimku Duda "Prada". Ako ti i djalf tako kažete verujem vam.Potvrdjuje racun.. koji smo uredno postavljali za zadnje mesece. Na njoj se kao potrosnja pojavljuje samo NT - niza tarifa. Ne znam cemu nepoverenje.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari