Šta je novo?

Toplotna pumpa

@djalf Kod vas ne postoji deponovana(akumulirana) energija koju trosite?
Postoji. Deponuje se u mrežu i troši. 1. Aprila sav višak koji se nije potrošio a deponovan je od prošlogodišnjeg 1. Aprila biva anuliran. Plaća se i "ležarina" za deponovanje, tako da kWh deponovane električne energije košta kao pola kWh "regularne" električne energije

Lezarina je mozda losa rec... Slikovito objasnjeno ti preko dana njima posaljes 1kwh struje oni to tebi "cuvaju" i u momentu kada tebi ta struja treba nazad oni ti vrate nazad 1kwh ali na svaki taj kilovat ti naplate akcizu , pdv i tako te gluposti tako da nazalost razmena izmedju drzave i nas korisnika nikad nije 1 na prema 1....

Pa to, skontao sam ja. Kod nas je isti princip, ali ono sto predas koristis, ne naplacuju ti akcizu i PDV, a visak koji ne potrosis, a koji si predao ti placaju.

Da li neko od vas ima dodatnu cirkulacionu pumpu, osim one koja ide uz toplotnu pumpu?
I ako znate, koja je cirkulaciona pumpa koju ste dobili uz TP?
Pitam zato što u mom sistemu postoji i druga koja gura vodu iz bafera, a TP ima svoju koja radi cirkulaciju TP-bafer. U vreme kada sam sve postavljao nisam se baš puno razumeo ni interesovao za neke stvari. Mislim da mi je ova koju koristim možda prejaka:
1732697926297.png
Troši 100W dok radi i razmišljam se da je zamenim za neku noviju, ekonomičniju, a ovu da sačuvam kao backup.

Primera radi ja imam grundfos na magistrali koja se koristila za kotao na cvrsto gorivo, 50/55/60W. Tvoja je jaca, ali se to projektuje na osnovu velicine instalacije. (ili modela koji trenutno ima na stanju :) )

Da li neko od vas ima dodatnu cirkulacionu pumpu, osim one koja ide uz toplotnu pumpu?
Pitam zato što u mom sistemu postoji i druga koja gura vodu iz bafera, a TP ima svoju koja radi cirkulaciju TP-bafer. U vreme kada sam sve postavljao nisam se baš puno razumeo ni interesovao za neke stvari. Mislim da mi je ova koju koristim možda prejaka:
Pogledajte prilog 468613
Troši 100W dok radi i razmišljam se da je zamenim za neku noviju, ekonomičniju, a ovu da sačuvam kao backup.
Na kojoj brzini radi? Mozda da samo smanjis brzinu ako je ok za sistem.

Ustvari ako je 100w to je prva brzina.

Pogledajte prilog 468613
Jako čest slučaj u praksi je da je sistem grejanja podeljen na primarni i sekundarni krug kao kod Vas. Problem koji tu može da se javi je taj da cirkulaciona pumpa u sekundaru bude prejaka, tj. ima veći protok od cirkulacione pumpe u primarnom krugu. Pošto ta druga pumpa zahteva veći protok, ona kroz hidraulički separator (najčešće bafer) remeti rad prve cir. pumpe (u toplotnoj pumpi). To tera toplotnu pumpu da poveća svoj DT ili podigne temperaturu polaznog voda. Ovo nije uvek slučaj u praksi, ali ume da se pojavi. Ako je to slučaj onda je potrošnja te druge (jače) cir. pumpe od 100W manji problem od poremećenog rada toplotne pumpe koja može da podigne potrošnju i za kW usled distorzije tj. poremećenog protoka između primarnog i sekundarnog kruga. Jedno od rešenja je smanjiti brzinu te druge pumpe na najmanju, ili zameniti nju manjom pumpom. Najbolji scenario je ugraditi frekventnu cir. pumpu koja će održavati potreban protok bez remećenja protoka.

don_776, hvala za odgovor. Nisam razmišljao na taj način.
Nisam primetio da mi toplotna pumpa ima neku veliku temperaturu polaznog voda. Trenutno je dosta toplo vreme, pa TP slabo i radi. Trenutno je 34°C temepratura vode.
Sada sam primetio da mi je cirkulaciona pumpa, u stvari, radi u najvećoj brzini. Spustio sam je na prvi, najslabiji stepen. Sada troši 85W. Videću da li će se toplotna pumpa drugačije ponašati, pa ču valjda zaključiti nešto. Držaću u ovoj brzini bar nekoliko dana, mada, koliko vidim u sledećih 10-tak dana najavljuju malo više temperature nego do sada, ali noću će biti malo hladnije.
Šta misliš o ideji da ovu zamenim sa Grundfos Alpha1 L ili Alpha2. Da li bi one "pametnije" regulisala protok?

don_776, hvala za odgovor. Nisam razmišljao na taj način.
Nisam primetio da mi toplotna pumpa ima neku veliku temperaturu polaznog voda. Trenutno je dosta toplo vreme, pa TP slabo i radi. Trenutno je 34°C temepratura vode.
Sada sam primetio da mi je cirkulaciona pumpa, u stvari, radi u najvećoj brzini. Spustio sam je na prvi, najslabiji stepen. Sada troši 85W. Videću da li će se toplotna pumpa drugačije ponašati, pa ču valjda zaključiti nešto. Držaću u ovoj brzini bar nekoliko dana, mada, koliko vidim u sledećih 10-tak dana najavljuju malo više temperature nego do sada, ali noću će biti malo hladnije.
Šta misliš o ideji da ovu zamenim sa Grundfos Alpha1 L ili Alpha2. Da li bi one "pametnije" regulisala protok?
Za početak probajte sa nižom brzinom. Ako se desi da je poslednji radijator u nizu ili poslednji krug podnog grejanja hladan onda povećajte brzinu. Ako i na najnižoj brzini grejanje radi kako treba ostavite tako. Ne bih trošio novac na novu pumpu ukoliko za to nema potrebe.

Ako nekome treba da uštedim trud - Midea TP -> RS485 -> raspberry pi -> mqtt -> HomeAssistant. COP je smeće, moram ove zime da se vratim njemu, kao i mogućnosti podešavanja parametara preko RS485 interfejsa. Moram da promenim parametre, da smanjim cycling - da se spremim za sezonu! Prošle godine me je zezala kineska cirkulaciona pumpa (što me i podseti ovde da okačim) koju sam zamenio sa ovom Wilo ispod - stalno sam dobijao E8 grešku u cirkulaciji kada pumpa ode na nizak protok.

Screenshot 2024-11-27 at 22.44.51.pngScreenshot 2024-11-27 at 22.53.15.png

Prilozi

• midea.py.txt
    6.6 KB · Pregleda: 9
  • midea.service.txt
    289 bajta · Pregleda: 3
  • configuration.yaml.txt
    6.9 KB · Pregleda: 4
Pogledajte prilog 468613
Kod mene su ugradjene 3 ove - svaka tera sopstveni krug/sprat, za sad su na prvoj brzini jedino sto sam primatio ranije jeste da su u vecim brzinama malo bucnije. Postavljene su na minimalnu brzinu bas zbog cirkulacione pumpe iz TP koja vrti izmedju nje i bafera. Kao sto rekose ostali clanovi, sve pumpe na sekundaru ne smeju imati protok veci od cirkulacione pumpe u TP.

Prilozi

• grundfos-pumpa-ups-see.jpg
    grundfos-pumpa-ups-see.jpg
    121.7 KB · Pregleda: 28
Meni sve stoji u garaži. Nemam probema sa bukom. I nisam primetio nekih problema sa sistemom. Lepo nas greje i hladi. Samo što sam konačno našao vremena da se malo edukujem na ovu temu, pa gledam da li ima mesta za poboljšanja (a sigurno ima). Nisam stigao pre sezone da odradim opciju premošćivanja bafera, kako sam želeo, pa to ostavljam za sledeću godinu. Mislim da mi bafer suži samo u sezoni hlađenja. Za grejanje, mislim da mi više odmaže nego što pomaže.
Nego, koja je prednost da postoji više slabijih pumpi na svakom krugu/spratu u odnosu na jednu jaču?

Meni sve stoji u garaži. Nemam probema sa bukom. I nisam primetio nekih problema sa sistemom. Lepo nas greje i hladi. Samo što sam konačno našao vremena da se malo edukujem na ovu temu, pa gledam da li ima mesta za poboljšanja (a sigurno ima). Nisam stigao pre sezone da odradim opciju premošćivanja bafera, kako sam želeo, pa to ostavljam za sledeću godinu. Mislim da mi bafer suži samo u sezoni hlađenja. Za grejanje, mislim da mi više odmaže nego što pomaže.
Nego, koja je prednost da postoji više slabijih pumpi na svakom krugu/spratu u odnosu na jednu jaču?
I ja se trudim da se edukujem sto vise mogu, ova tema bas pomaze! Kod mene je trenutno stanje proizvod majstora koji su savetovali izdvajanje krugova na tri odvojena, svaki razdvojen za sprat kako bi mogao da se kontrolise - sto ne igra ulogu za grejanje na TP bas jer hocu da postignem "open loop" sistem gde je sve pusteno i vodi se po tempraturnoj krivi a ne termostatima. Par godina nakon toga subvencije i "uvaljivanje" tj napumpavanje ponude i otud 12kw monoblok LG i bafer sto ne smatram da je bilo potrebno mom objektu.

I ja razmisljam o premoscavanju bafera, mada to bih ostavio strucnim licima tj plan je u buducnosti neko relevantan pogleda trenutno stanje i predlozi potencijalne izmene shodno tome.

A sto se vise pumpi tice i ja se slazem da je mozda moglo ici sve zajedno.

Ako nekome treba da uštedim trud - Midea TP -> RS485 -> raspberry pi -> mqtt -> HomeAssistant. COP je smeće, moram ove zime da se vratim njemu, kao i mogućnosti podešavanja parametara preko RS485 interfejsa. Moram da promenim parametre, da smanjim cycling - da se spremim za sezonu! Prošle godine me je zezala kineska cirkulaciona pumpa (što me i podseti ovde da okačim) koju sam zamenio sa ovom Wilo ispod - stalno sam dobijao E8 grešku u cirkulaciji kada pumpa ode na nizak protok.

Pogledajte prilog 468703Pogledajte prilog 468708
Ponudi Midea kompaniji da kupe.. Njihova app je krš za TP 😁

23kw
Bafer
Puno termo ventila
Mešni ventil...

Nisam 100% siguran ali mislim da su ga drugari majstori lepo "ošišali" i da nece to bas biti efikasno 🙄

A tek klima sa instalacijom u plafonu. Kondenz pumpa u najavi. Ovde su jedino cevi za podno grejanje postavljene po PS-u. Ili što bi mi stariji rekli po JUS-u 😁

Mislim da su cevi u lafonu izolovane.
Meni se ne sviđa što je sam 5cm izolacije u podu i što planiraju 60 stepeni vode, pa da spustaju mesanim ventilom.
To se ne radi kod TP. Ili nisam dobro razumeo njihov plan.

Da.. Sa 23kw dižu na 60c u baferu, oa mešani..

Da dize u jeftinoj tarifi na 60 ima da udje u crvenu zonu za 10 dana

Pa da.. Ali Kriger ima puno pregleda i onda ljudi misle da tako treba.
Pišu ljudi u komentaru, mozda mu dodje glave 😁

Kako ste prosli sa ovim Novembrom? Limitiranje snage urodilo plodom kod mene. Mnogo lepse i duze radi bez prekida, i u odnosu na prosli i dosta topliji Novembar zavrsavam sa slicnom potrosnjom. Jedino sto pojma nemam na koliko ogranicavam :D krenuo sam od 7A u podesavanjima pa do 5A.

Ja sam isao na maksimum
1732963241097.png
od 15og krece prava zima izgleda

Ograničavaj max što može. Ako spiči sibirsko vreme, popuštaj
To je i moja logika :) imam status vidljiv na srecu "power limis satus" se zove i kad je On znaci dosli smo do limitiranja, za sada je mahom OFF. Uglavnom samo gledam da ima minimim koliko je neophodno za normalan defrost.

Nazad
Vrh Dno