Šta je novo?

Toplotna pumpa

E to mi nije jasno, zar uvoznik nije dužan da obezbedi servisnu podršku, neko ko ugrađuje i održava proizvod? Šta se dešava u slučaju reklamacije?
Treba razgraničiti pojmove.
Uvoznik je davalac garancije. Međutim čim garancija prođe tu se priča završava. Ozbiljnije firme drže delove na stanju i kontrolišu rad servisa, ove druge samo precrtaju sa spiska uređaje koju su u vangaranciji i ne javljaju se na telefon.
Ovlašćeni servis je ovlašćen od strane autorizovanog distributera, tj uvoznika.
Ovlašćeni servis nije dužan da ima lager rezervnih delova, to je na uvozniku da ima ili nema.
Dakle ako je uvoznik odgovorna firma tada i servis i tehnička služba postoje i pružaju usluge. Ako uvoznik nije odgovorna firma onda kupujete mačku u džaku jer vam samo inskepcija i tuženje po sudovima preostaje, a to niko ne želi.
U praksi ako je uvoznik ujedno i oficijalno predstavništvo to je onda ozbiljna priča, ako je uvoznik samo firma "Pera Perić doo" onda vam je jasno koliko je ozbiljna, tj. neozbiljna priča.
E sad kada bi toplotna pumpa koštala kao usisivač (100-200eur) koga onda briga, ali pošto košta min 5.000 eur i ima zadatak da greje vaš dom i vaše članove porodice, zapitajte se kome dajete novac.

Opet sad nisam nacisto sa Fujitsu. Kad vidim ove tvoje komentare. Najbolje da ne srljam, da iscitam jos malo sta nadjem po netu

Meni bas deluje da ti je sve pojasnio 😁

Fujitsu, zadovoljan je sa njom, ima 11kw na skoro duplo veću kvadratruru od tebe, slicna izolacija.

Ne bih znao sta te buni

Meni bas deluje da ti je sve pojasnio 😁

Fujitsu, zadovoljan je sa njom, ima 11kw na skoro duplo veću kvadratruru od tebe, slicna izolacija.

Ne bih znao sta te buni
Ako citas izmedju redova, vidis da mu nije taj Fujitsu savrseno legao, iako ga jos nije ni poterao :)
Da bar ta spoljna jedinica ima 100kg, nego ni to.

Ako citas izmedju redova, vidis da mu nije taj Fujitsu savrseno legao, iako ga jos nije ni poterao :)
Da bar ta spoljna jedinica ima 100kg, nego ni to.
Taj Fujitsu mi je bio najbolja investicija, kad se tehničke specifikacije i serviser uzmu u obzir. Sve drugo mi je bila mačka u džaku, pa makar na papiru bio malo štedljiviji uređaj, tj do 10% razlike. To nije dovoljno velika razlika da bih uopšte razmišljao o drugoj TP. Plus odlično iskustvo sa Duletom u poslednjih skoro 10 godina. Jednom mi je stala 12LMCE. Dule je odmah doneo NOVU klimu, i izvadio ploču iz nje. Na kraju se ispostavilo da ne valja utičnica u zidu 😂
Ali svakako, tog momenta me je ubedio da neću biti na cedilu, ma kakav da je uvoznik (Rade "Viacom").

Onda nisam dobro citao izmedju redova :)

Ja sam proletos još naručio Fujitsu 11kW. High Power serija 11, 14 i 16 su iste pumpe, po dimenzijama, količini freona od 2,5kg i masi unutrašnje i spoljašnje. Samo je drugi softver, i različit raspon protoka vode kod igrađene cirkulacione pumpe. Da budem iskren, Bosch mi deluje kao napredniji uređaj, ali sam Fujitsu uzeo zbog servisera prvenstveno, to mi je bilo bitnije od boje ekrana na kontrolnom panelu ili par % razlike u potrošnji struje. Takođe sam gledao i Panasonic T-CAP 9kW, H seriju (starija serija sa R410), ali sam bio sumnjičav prema servisu. Jedan od njih recimo nije znao za spoljašnji termostat za kontrolu temp vode po spoljnoj temperaturi vazduha . Još mi kaže "pa to ima u spoljašnjoj jedinici". I zapitam sebe "šta ako budem imao ozbiljan problem sa grejanjem?". I odlučim se za Fujitsu, gde neću imati problem jer čovek drži te pumpe na stanju i ima deo da mi reši problem pa onda on da juri uvoznika, da ja ne čekam na popravku, zlu ne trebalo. Da postoji Fujitsu Super High Power (spoljašnja 150kg) od 10-11kW tu bih uzeo sigurno. Nažalost postoji samo 15 ili 17kW verzija. To su uređaji više klase u odnosu na High Power, imaju bolji SCOP, veći raspon snage, itd. Fujitsu sa jednim ventilatorom su Comfort serija, postoji izvestan pad snage na -7 pa na dalje, imaju manji izmenjivač, ALI su i novije pumpe sa R32, i sa nižom minimalnom snagom. Još nisam dobio struju od EPS-a, iako sam platio sve pre 15 meseci, pa nisam ni ugradio TP

Ma to je to. Imam istu, trofaznu, samo nemam struju pa ne znam kako radi. Nije još ugrađena 😂
PS: imaš li neki merač potrošnje? Kako se ponaša, koliko radi a koliko "ćuti"? Koliko je minimum u kW iz utičnice?
PS2: ja imam 200kvm podnog grejanja. Ukupno 1700m AL-PEX cevi je u podu, skoro sve na 10cm posloženo, u duple spirale.
Nemam merac ali zelim da nabavim, pa se javljam sa rezultatima. Malo me je iznenadila sa 30kWh dnevnom potrosnjom sad kad je bilo 2-3 stepena. Sad sam prebacio na gas da vidim stanje, i gasa odlazi 10m3 sto znaci da je Cop 3 sto je i ok.. ne znam sta sam trebao jos da izolujem da budu bolji rezultati :) grejna povrsina je oko 180m2, kuca spratna, termostat u svakoj sobi, njegov termostat u dnevnoj.

Pozdrav svima. Kao i dosta prethodnika imam problem sa predimenzionisanom toplotnom pumpom pa bih molio za savet. U pitanju je kuća 130 m2 u dva jednaka nivoa po 65 m2. Plus izdvojeni objekat 15 m2. I na kući i objektu je izolacija stiropor 5 cm. I na plafonu vuna 10 cm. Radijatorsko grejanje.
Postavljena je pumpa LG Therma V 16 KW monoblok. Sistem je povezan direktno na instalaciju. Pre toga se grejalo na čvrsto gorivo. Trenutno se greje bez prizemlja ( skinuti radijatori zbog renoviranja ). Ono što me interesuje suštinski je da li u slučaju predimenzionisanja sistema ( jasno da je samim tim uz bilo koji način potrošnja veća nego da je izabrana odgovarajuća snaga i pumpa uključuje često ) znači da pored izbora dovoljne količine rebara da bi se grejalo niskotemperaturnim režimom bafer treba dodati kao volumizer do potrebne zapremine vode po KW snage toplotne pumpe? Ako na primer kažemo da je 16 KW pumpa i potrebno je 10 - 15 litara po kilovatu množenjem ta dva broja i oduzimanjem količine vode u sistemu računamo zapreminu bafera?

Pozdrav svima. Kao i dosta prethodnika imam problem sa predimenzionisanom toplotnom pumpom pa bih molio za savet. U pitanju je kuća 130 m2 u dva jednaka nivoa po 65 m2. Plus izdvojeni objekat 15 m2. I na kući i objektu je izolacija stiropor 5 cm. I na plafonu vuna 10 cm. Radijatorsko grejanje.
Postavljena je pumpa LG Therma V 16 KW monoblok. Sistem je povezan direktno na instalaciju. Pre toga se grejalo na čvrsto gorivo. Trenutno se greje bez prizemlja ( skinuti radijatori zbog renoviranja ). Ono što me interesuje suštinski je da li u slučaju predimenzionisanja sistema ( jasno da je samim tim uz bilo koji način potrošnja veća nego da je izabrana odgovarajuća snaga i pumpa uključuje često ) znači da pored izbora dovoljne količine rebara da bi se grejalo niskotemperaturnim režimom bafer treba dodati kao volumizer do potrebne zapremine vode po KW snage toplotne pumpe? Ako na primer kažemo da je 16 KW pumpa i potrebno je 10 - 15 litara po kilovatu množenjem ta dva broja i oduzimanjem količine vode u sistemu računamo zapreminu bafera?
Netačno.
Brojčana vrednost litara vode po kW je mit. Svaki konstruktor (inženjer) je uređaj projektovao prema nekim svojim principima ili zahtevima. Ako želite da znate koliko vode je minimalno potrebno za normalan rad Vaše toplotne pumpe potrebno je pročitati tehničo uputstvo za tačan model koji imate. Negde je to 100l, negde 200, negde 60 itd. Bafer nije magična stvara koja rešava sve probleme. Ono što Vi treba da uradite je da ne remetite protok kroz uređaj. To znači ako imate termoglave na radijatorima, otvorite ih sve do kraja, i podesite temperaturu polaza da radi po krivi grejanja prema spoljašnjim uslovima. Tako će uređaj raditi sa što nižim polazom i sa što manje ciklusa.

Hvala vam na odgovoru. Nisam pre kupovine pronašao ovaj forum i nisam se nažalost dovoljno informisao. Očigledno nije dobar izbor snage pumpe. Pa se sada gasi " gasi vatra ". Zato sada imam problem čestog pokretanja i gašenja uređaja. Mada je trenutno i litraža u sistemu mala jer je jedan nivo isključen. Skinuti su radijatori zbog radova. Još jednom, hvala.

Da li si izračunao toplotne gubitake da bi znao koliko ces radijatora da staviš ili ideš odprilike?

Računao je onaj preko koga sam uzeo pumpu. Na -20 °C je izračunato 15 KW sa "rezervom snage ". Preporučena je bila 14 KW ali zbog " istih " karakteristika i male razlike u ceni uzeta je 16 KW. Ono što ja sada vidim, mada sa isključenim jednim spratom je da pumpa pali na način da 15 minuta radi, 15 ugašena. Postavljena temperatura je 38 stepeni. Trenutno se vodi prema potisu ( polaznoj vodi ) jer će senzor temperature, odnosno njihova upravljačka jedinica ( LG ) biti postavljena u prizemlju a zbog dužine kabla ne može biti u prostoru koji se greje ( sprat ).
Ono što primećujem je da nikada ne spusti trenutnu snagu ispod 2,5 KW. Pretpostavljam da joj je to minimalna snaga kojom ova pumpa može da radi. I da je to previše za " peglanje " pa brzo postigne temperaturu i gasi se. To je snaga iz mreže.

Računao je onaj preko koga sam uzeo pumpu. Na -20 °C je izračunato 15 KW sa "rezervom snage ". Preporučena je bila 14 KW ali zbog " istih " karakteristika i male razlike u ceni uzeta je 16 KW. Ono što ja sada vidim, mada sa isključenim jednim spratom je da pumpa pali na način da 15 minuta radi, 15 ugašena. Postavljena temperatura je 38 stepeni. Trenutno se vodi prema potisu ( polaznoj vodi ) jer će senzor temperature, odnosno njihova upravljačka jedinica ( LG ) biti postavljena u prizemlju a zbog dužine kabla ne može biti u prostoru koji se greje ( sprat ).
Ono što primećujem je da nikada ne spusti trenutnu snagu ispod 2,5 KW. Pretpostavljam da joj je to minimalna snaga kojom ova pumpa može da radi. I da je to previše za " peglanje " pa brzo postigne temperaturu i gasi se. To je snaga iz mreže.
-20 sa rezervom snage za šta? - 35? 😁

Bez ljutnje ali deluje ni da on tu nesto lose računa.
Odvoj danasnji dan i kreni sa čitanjem od prošle godine od septembra. Najviše se pise o TP tokom zime.

Trebace ti mozda 2-3 sata da sve prelistas

Hvala na odgovoru. Koju toplotnu pumpu preporucujete kao dobar izbor?
Zavisi od tipa i budžeta. Pričali smo ovde više puta na tu temu. Ako je stan, onda monoblok, ako je kuća onda split rešenje ili tome slično.
Držite se proverenih brendova i obavezno proverite dostupnost ovlašćenih servisa za taj brend u Vašem mestu.
Neću nikoga da reklamiram, tako da neka bude izbor na Vama.
Moje kolege i ja za tržište Srbije najviše radimo sa evropskim brendovima, to je naš izbor i naša preporuka na osnovu naših iskustava i zapažanja. Ne znači da su samo oni dobri, svako će na osnovu svog iskustva dati svoje preporuke.

-20 sa rezervom snage za šta? - 35? 😁

Bez ljutnje ali deluje ni da on tu nesto lose računa.
Odvoj danasnji dan i kreni sa čitanjem od prošle godine od septembra. Najviše se pise o TP tokom zime.

Trebace ti mozda 2-3 sata da sve prelistas
Prelistao sam oko 60 stranica. Nisam odmah počeo sa pisanjem poruka. I ostalo ću. I ono što vidim po aplikaciji je da je moja pumpa od početka oktobra do danas ima COP 1.9. Valjda je zbog toga što pali-gasi non stop. Još malo pa kao migavac :) . Ako dobro čitam. A mislim da čitam.
Daleko bilo da se ljutim. :) Baš naprotiv. Vidim iz svega pročitanog da je sve ovde korisno. Ali sve se zbrkalo sada u glavi. Očigledno da se moja pumpa sa ovom postavkom " muči " i troši puno. Trenutno je u funkciji, ondosno greje se 90 kvadrata. I konstantnom temperaturom 37-38 stepeni je dovoljno da ceo dan bude toplo čak i ovih dana. Što valjda znači da je dobar ili približno dobar broj rebara u prostorijama koje se sada greju. Očito da je potrebno smanjiti broj uključenja i nekako je naterati da radi sa modulacijom. Čak sam u jednom trenutku pustio da vrti kroz kotao sa čvrstim gorivom da bih povećao količinu vode u sistemu koju zagreva ( kao neizolivani bafer ). Ali i tada dosta brzo stane sa radom. Zato je moje prvo pitanje i bilo postavljeno u vezi sa baferom ili volumizerom ( koliko sam shvatio to je naziv za povećanje zapremine ). Jer sam razumeo da je to način da pumpa zagreje veću količinu vode i duže stoji ugašena. A pri radu duže radi i pravi bolji COP. Isto što sam pročitao u tvojim porukama da je moguće ograničiti " Power input ". Ali to na LG-u ne postoji kao opcija ili nisam uspeo da nađem i pročitam. I da li se uopšte time može smanjiti minimalna snaga? Kao na primer na elektro kotlu ( izgasi se jedan ili dva reda grejača ). Pretpostavljam da ne koliko sam pročitao ali eto, da pitam.

Ti si baš ugurao slona u staklarsku radnju. Volumizer od ~1000 litara (na povratu) bi pomogao. Ta pumpa gura oko 50 litara u minuti. Volumizer od 100 litara izvrti za 2min, i ništa nisi postigao... Taj što je preporučio 16kW sigurno nije inženjer, a ne zna ni da sračuna gubitke. COP od 1.9 je duplo manje od onoga što bi trebalo da imaš. Doduše sa nekom dobrom pumpim, ne znam za taj LG. Po tvojim podacima ta pumpa troši preterano mnogo, 2.5kW iz utičnice je baš mnogo. Verovatno je takva pumpa. Sve u svemu, neprikladno spram prostora koji greje. Ja bih to vratio i tražio pare nazad. I stavio manju pumpu, koju će da ugradi neko ko je bar jedan čas odslušao na temu termodinamike.

Netačno.
Brojčana vrednost litara vode po kW je mit. Svaki konstruktor (inženjer) je uređaj projektovao prema nekim svojim principima ili zahtevima. Ako želite da znate koliko vode je minimalno potrebno za normalan rad Vaše toplotne pumpe potrebno je pročitati tehničo uputstvo za tačan model koji imate. Negde je to 100l, negde 200, negde 60 itd. Bafer nije magična stvara koja rešava sve probleme. Ono što Vi treba da uradite je da ne remetite protok kroz uređaj. To znači ako imate termoglave na radijatorima, otvorite ih sve do kraja, i podesite temperaturu polaza da radi po krivi grejanja prema spoljašnjim uslovima. Tako će uređaj raditi sa što nižim polazom i sa što manje ciklusa.
Da dodam da je zapremina vode bitna ne samo zbog grejanja iste, već i zbog defrosta, gde topla voda pomaže u otapanju. Ukoliko pumpa ne koristi elektro grejače prilikom defrosta

Nemam merac ali zelim da nabavim, pa se javljam sa rezultatima. Malo me je iznenadila sa 30kWh dnevnom potrosnjom sad kad je bilo 2-3 stepena. Sad sam prebacio na gas da vidim stanje, i gasa odlazi 10m3 sto znaci da je Cop 3 sto je i ok.. ne znam sta sam trebao jos da izolujem da budu bolji rezultati :) grejna povrsina je oko 180m2, kuca spratna, termostat u svakoj sobi, njegov termostat u dnevnoj.
Probaj da ne koristiš mnogo termostate po sobama, već da izbalansiraš krugove da bi dobio OK temperature po sobama. Nijedna pumpa ne voli da joj se secka protok, i to može uticati na često paljenje i gašenje. Open loop sistem sa velikom zapreminom vode je najefikasniji i najekonomičniji.
Trenutno razmisljam o odabiru brenda. Razmisljam i o LG, neko ga hvali neko ne, bar po pisanju.. Ima li ovde neko iskustva sa njima?
Od LG-a samo digitalni ram za sliku. Za iste pare ima bolje. Na kanalu Heat Geek može se videti kuknjavs engleza i loše iskustvo sa LG pumpama.

Probaj da ne koristiš mnogo termostate po sobama, već da izbalansiraš krugove da bi dobio OK temperature po sobama. Nijedna pumpa ne voli da joj se secka protok, i to može uticati na često paljenje i gašenje. Open loop sistem sa velikom zapreminom vode je najefikasniji i najekonomičniji.

Od LG-a samo digitalni ram za sliku. Za iste pare ima bolje. Na kanalu Heat Geek može se videti kuknjavs engleza i loše iskustvo sa LG pumpama.
Hvala. Mozete li mi vi dati preporuku koje pumpe su ok?

Imam par pitanja oko regulacije temperature u stanu, naime kod mene je postavka grejanja sa Zubadanom 11kW, podno i fancoileri po sobama. Instalater mi je u osnovnoj postavci FTC-a namestio da je jedna zona za podno a druga zona za FC i preporucio da se podno drzi sa fiksnim polazom T (30-32 C zavisno koliko je blaga zima). Druga zona je postavljena sa regulacijom prema T u sobi sa bezicnim termometrom (trenutno je u najizlozenijoj sobi i namesten na 22 C). Ovo sve generalno fercera u smislu da je stan topao po mom osecaju najvise od podnog, a FC se sami ukljuce po potrebi ako se dosta stan luftira lil drzim podno na 30 C a napolju je hladnije. Neki okvirni COP u zimskom periodu novembar-mart se krece u opsegu 2,9-3,2 zavisno od meseca koliko je hladno i vlazno. Sama pumpa jeste predimenzionirana kao i kod dosta ljudi koliko citam i ima dosta on/off ciklusa posebno u prelaznom periodu
E sad, moje pitanje je sledece - ako bih hteo da promenim regulaciju podnog sa fiksne T polaza na regulaciju po kompezacinoj krivi, da li bi to izazvalo neki konflikt sa postavkom regulacije u zoni za FC? Voleo da cujem vase misljenje ili savet za eventualno neku drugu postavku
I jos jedno pitanje, u postavkama mi stoji da je pump speed 5 sto je max vrednost, tj 27 lit/min ako dobro tumacim - sta bih dobio ako bih smanjio ovu vrednost na defaultnu postavku 3 ili 24 l/min

@Jelllena Veissman (samo ne serija 100), Vaillant, Bosch 3400 pa naviše, Panasonic, Mitsubishi, Fujitsu, Daikin... Od jeftinijih eto Frrka je zadovoljan sa Vivax pumpom, koja je izgleda Midea klon, pa se može naći i pod drugim imenom. Najvažnije je da nam kažeš kakav i koliki je prostor koji bi se gtejao, izolacija, stolarija i lokacija. Radijatori ili podno?
Imam par pitanja oko regulacije temperature u stanu, naime kod mene je postavka grejanja sa Zubadanom 11kW, podno i fancoileri po sobama. Instalater mi je u osnovnoj postavci FTC-a namestio da je jedna zona za podno a druga zona za FC i preporucio da se podno drzi sa fiksnim polazom T (30-32 C zavisno koliko je blaga zima). Druga zona je postavljena sa regulacijom prema T u sobi sa bezicnim termometrom (trenutno je u najizlozenijoj sobi i namesten na 22 C). Ovo sve generalno fercera u smislu da je stan topao po mom osecaju najvise od podnog, a FC se sami ukljuce po potrebi ako se dosta stan luftira lil drzim podno na 30 C a napolju je hladnije. Neki okvirni COP u zimskom periodu novembar-mart se krece u opsegu 2,9-3,2 zavisno od meseca koliko je hladno i vlazno. Sama pumpa jeste predimenzionirana kao i kod dosta ljudi koliko citam i ima dosta on/off ciklusa posebno u prelaznom periodu
E sad, moje pitanje je sledece - ako bih hteo da promenim regulaciju podnog sa fiksne T polaza na regulaciju po kompezacinoj krivi, da li bi to izazvalo neki konflikt sa postavkom regulacije u zoni za FC? Voleo da cujem vase misljenje ili savet za eventualno neku drugu postavku
I jos jedno pitanje, u postavkama mi stoji da je pump speed 5 sto je max vrednost, tj 27 lit/min ako dobro tumacim - sta bih dobio ako bih smanjio ovu vrednost na defaultnu postavku 3 ili 24 l/min
Probaj pa javi. Bolji odgovor ne verujem da ćeš naći ovde, jer je pitanje suviše specifično.

@Jelllena mozda grešim ali mi deluje da niste baš neko ko slusa sugestije. Par ljudi vam je sugerisalo da ima bitnijih stvari od odabira brenda dok vi i dalje postavljate isto pitanje... Nadam se da grešim.

I kod tih brendova ima instalera koji ce vam loše uraditi proračun pumpe i onda mozda da bude i najbolji brend i najbolja pumpa ali ne za vas objekat.

Listajte zadnjih godinu dana, niko se nije jos uvek žalio na brend i kvalitet TP generalno 99% žalbi ide na loše proračune oko TP i da su ljudi dali 500-1000 eura više bespotrebno. Samim tim mozda je i potrosnja struje veća ali to nikada nećemo saznati.

@Jelllena mozda grešim ali mi deluje da niste baš neko ko slusa sugestije. Par ljudi vam je sugerisalo da ima bitnijih stvari od odabira brenda dok vi i dalje postavljate isto pitanje... Nadam se da grešim.

I kod tih brendova ima instalera koji ce vam loše uraditi proračun pumpe i onda mozda da bude i najbolji brend i najbolja pumpa ali ne za vas objekat.

Listajte zadnjih godinu dana, niko se nije jos uvek žalio na brend i kvalitet TP generalno 99% žalbi ide na loše proračune oko TP i da su ljudi dali 500-1000 eura više bespotrebno. Samim tim mozda je i potrosnja struje veća ali to nikada nećemo saznati.
Da li kada se uradi proračun potrebne snage taj proračun vazi za bilo koji izabrani uredjaj?
Da li ste vi zadovoljni vasom pumpom?
Kada bi ste ponovo ugrađivali, da li bi odabrali isti uredjaj?

Da li kada se uradi proračun potrebne snage taj proračun vazi za bilo koji izabrani uredjaj?
Da li ste vi zadovoljni vasom pumpom?
Kada bi ste ponovo ugrađivali, da li bi odabrali isti uredjaj?
Proračun toplotnih gubitaka je uvek isti, ali to ne znači da su uvek isti modeli pumpi. Nekada je kod jednog brenda pumpa nazivne snage 8 ista kao pumpa nazivne snage 10 kod drugog brenda. To upućeni u posao (dobri instalateri, inženjeri) znaju.

Nazad
Vrh Dno