Šta je novo?

Toplotna pumpa

Hvala vam svima na savetima.
Ici cu onda na Fujitsu model od 8kw. Jedino ako Dule bude insistirao na 10kw, u tom slucaju cu kupiti jaci model, mada zaista mislim po svemu sto sam procitao, da bi pumpa 6-7-8kw radila posao u mom slucaju. Sa druge strane, ipak on radi sa tim pumpama dugi niz godina, idu i na obuke konstantno i zaista mi covek deluje strucan, da ne bude posle glavobolje.

Hvala vam svima na savetima.
Ici cu onda na Fujitsu model od 8kw. Jedino ako Dule bude insistirao na 10kw, u tom slucaju cu kupiti jaci model, mada zaista mislim po svemu sto sam procitao, da bi pumpa 6-7-8kw radila posao u mom slucaju. Sa druge strane, ipak on radi sa tim pumpama dugi niz godina, idu i na obuke konstantno i zaista mi covek deluje strucan, da ne bude posle glavobolje.
Kakve glavobolje ako uzmes isti brend?
Isti kvalitet.

Znaš šta je najgore šta može da se desi sa manjom TP ?

Na -15 (koji nikada mozda nećeš videti u životu) možda ne bude 24 u kući nego 22. Jedino kada to može da se desi je noć kada spavaš i kada je prijatnije da je stepen hladnije nego preko dana. Jer preko dana ako bude -15 onda smo usli u ledeno doba 🤣

Kuća ti je vrhunski izolovana, kupovina veće TP tj plaćanje više nema logike. Onda si mogao stiropor 10cm lagano.
Kako? Nemam izolaciju i ne mogu da dostignem zeljenu temp pa hocu da pokusam tako..

Samo promeni krivu. Fiksno temp ima da ti sprži kw ko ništa.

Probaj da nađeš neku koja ce da ti drži 23 u kući

Nisam iz Srbije, tako da ne znam nikog za preporuciti.
Na PUHZ modelu se moze ogranicit snaga kompresora na 50 procenata i 75 procenata, to je dobro ako je pumpa prevelika, ja sam svoju ogranicio i sad po ovom vremenu radi na 50 procenata i to je maksimalno 36 Hz, ovaj model moze da modulira najnize na 20 Hz i tad trosi struje oko 720 w na temparaturi polaza oko 35 i temparaturi vani oko 6 stepeni, ispod 6 stepeni ne moze da radi na 20 Hz, ovo ti sve navodim da veca pumpa nije rjesenje.
Na koji način se u setingsu ograničava snaga kompresora, ako možeš detaljnije

Na koji način se u setingsu ograničava snaga kompresora, ako možeš detaljnije
Ne moze se u podesavanju smanjiti snaga kompresora, u podesavanjima se na FTC6 unutrasnjim jedinicama moze smanjiti brzina ventilatora, evo link kako se moze ograniciti snaga sa mitsubishi kablom.

A na ovaj nacin sam ja uradi kao na ovom linku sa dva shelly relea

@picasso posto imaš objekat kakav imaš, razmisli da uradis energetski pasoš.

Mislim da ce ti značiti u budućnosti kao dodatak vrednosti kuće i dobićeš detaljan proračun kuće pre ugradnje TP

@frrka
Uf, dobro si me podsetio na pasos. U procesu sam dobijanja istog. Stim, da nisam mislio da je to nesto bitno i arhitekta je po automatizmu preuzela da to odradi. Poslat je zahtev, e sad, informacije o izolaciju su uzete iz projekta. A izolacija je znatno pojacana u odnosu na projekat. Arhitekta je bila 2-3 puta obisla gradiliste i to je bilo pre postavljanja izolacije, tako da je podnet zahtev sa slabijom izolacijom nego sto jeste. Mada imam fotografije sa materijalima kada se radila izolacija, pa se nadam da ce moci da se edituje energetska efikasnost naknadno.

I dalje se gura Zubadan kao neki vrh i premium.
Setite se sta je @don_776 pisao o njoj.
Cisto da imate u vidu i drugacije misljenje o njoj (postove mozete naci u temi - search).
Ne gura to niko, čovek lepo reče da se dvoumi između Fujitsu i Mitsubishi, i otuda i komentari. A izgleda da deo prisutnih ima iskustva sa oba proizvođača. Iskreno, voleo bih da dođe i neko sa Vaillant, Veismann, Bosch ili nekom četvrtom pumpom i u detalje podeli utiske, podešavanja, itd. Ali mrka kapa, grejanje na TP u Srbiji je tek u malom procentu

Ne znam za vas, ali ja ne bih gledao TP sa spoljašnjom ispod 100kg. Jest' aluminijum skup, al' i češći defrosti na laganom izmenjivaču ubijaju SCOP.

Mislim da je moja spoljna 10kW Fujitsu (WOYA100LFTA) 60 kg. Ne znam koje su preko 100 kg.
Inače, noćas su bile temperature oko 0°C i vidim da se defrost pokretao na 40 minuta do sat vremena i trajao po max 5 minuta.
Trenutno je napolju 4°C, ali TP ne radi još od 9 ujutru pošto je sunčan dan i svu toplotu dobijamo samo od sunca.

E to mi nije jasno, zar uvoznik nije dužan da obezbedi servisnu podršku, neko ko ugrađuje i održava proizvod? Šta se dešava u slučaju reklamacije?

Ovi modeli sto su mi ponudjeni su daleko od 100kg :), WOYA080KLT i WOYA100KLT, tezina spoljnih jedinica 42/65KG. Oba modela su sa jednim ventilatorom. Ne znam da li je to dobro ili lose.

Kako moze npr 6 ili 8kw da bude 100kg spoljna ?
Mitsubishi PUHZ 75 ima spoljašnju od 100kg, Bosch 3400 10 OR-T 118kg. Taj Bosch drži 3kg freona! Obe dvoventikatorske. Ove sa jednim ventilatorom obično imaju manji izmenjivač pa im i lakše opada snaga na minusu. Tj dvoventilatorske bolje zadržavaju kapacitet, po cenu nešto veće minimalne snage. Dvoventilatorske "desetke" su obično softverski ograničene 14-ce ili čak 16-ce, pa s toga i ne čudi da lako zadržavaju snagu, tj ne gube nominalnu snagu ni na -15°C

@jozza koju ti pumpu imas? Mitsubishi? Stedi se na materijalu max, da bi se profit povecao. Glupo poredjenje, kada uzmem stihlovu motorku od pre 20 god i novi model iz ove godine, ova nova kao igracka plastikaner izgleda. Napravljeno da ne traje dugo...

Moja dvoventilatorska fujitsu 11kW ima 99kg, tako da jos uvek ne ispunjavam uslove :p :)

@jozza koju ti pumpu imas? Mitsubishi? Stedi se na materijalu max, da bi se profit povecao. Glupo poredjenje, kada uzmem stihlovu motorku od pre 20 god i novi model iz ove godine, ova nova kao igracka plastikaner izgleda. Napravljeno da ne traje dugo...
Ja sam proletos još naručio Fujitsu 11kW. High Power serija 11, 14 i 16 su iste pumpe, po dimenzijama, količini freona od 2,5kg i masi unutrašnje i spoljašnje. Samo je drugi softver, i različit raspon protoka vode kod igrađene cirkulacione pumpe. Da budem iskren, Bosch mi deluje kao napredniji uređaj, ali sam Fujitsu uzeo zbog servisera prvenstveno, to mi je bilo bitnije od boje ekrana na kontrolnom panelu ili par % razlike u potrošnji struje. Takođe sam gledao i Panasonic T-CAP 9kW, H seriju (starija serija sa R410), ali sam bio sumnjičav prema servisu. Jedan od njih recimo nije znao za spoljašnji termostat za kontrolu temp vode po spoljnoj temperaturi vazduha . Još mi kaže "pa to ima u spoljašnjoj jedinici". I zapitam sebe "šta ako budem imao ozbiljan problem sa grejanjem?". I odlučim se za Fujitsu, gde neću imati problem jer čovek drži te pumpe na stanju i ima deo da mi reši problem pa onda on da juri uvoznika, da ja ne čekam na popravku, zlu ne trebalo. Da postoji Fujitsu Super High Power (spoljašnja 150kg) od 10-11kW tu bih uzeo sigurno. Nažalost postoji samo 15 ili 17kW verzija. To su uređaji više klase u odnosu na High Power, imaju bolji SCOP, veći raspon snage, itd. Fujitsu sa jednim ventilatorom su Comfort serija, postoji izvestan pad snage na -7 pa na dalje, imaju manji izmenjivač, ALI su i novije pumpe sa R32, i sa nižom minimalnom snagom. Još nisam dobio struju od EPS-a, iako sam platio sve pre 15 meseci, pa nisam ni ugradio TP
Moja dvoventilatorska fujitsu 11kW ima 99kg, tako da jos uvek ne ispunjavam uslove :p :)
Ma to je to. Imam istu, trofaznu, samo nemam struju pa ne znam kako radi. Nije još ugrađena 😂
PS: imaš li neki merač potrošnje? Kako se ponaša, koliko radi a koliko "ćuti"? Koliko je minimum u kW iz utičnice?
PS2: ja imam 200kvm podnog grejanja. Ukupno 1700m AL-PEX cevi je u podu, skoro sve na 10cm posloženo, u duple spirale.

Poslednja izmena:
Poznanik je ugradio pre mesec dana Fujitsu12kw pumpu. Model wohk112lcta, isto je zbog servisa prevagnuo ka Fujitsu. Kaze da je za ovo kratko vreme prezadovoljan kako radi. Kuca ima oko 150 m2, radijatore ima, isao je 1 rebro po m2. Izolacija 10 cm. i dvoslojna pvc stolarija. Doplatio je za neki bolji termostat, jer je navodno fujitsu krsh i Siemensov server za remote pracenje koliko sam razumeo.

Prilozi

• 12.jpg
    12.jpg
    54.4 KB · Pregleda: 68
Mitsubishi PUHZ 75 ima spoljašnju od 100kg, Bosch 3400 10 OR-T 118kg. Taj Bosch drži 3kg freona! Obe dvoventikatorske. Ove sa jednim ventilatorom obično imaju manji izmenjivač pa im i lakše opada snaga na minusu. Tj dvoventilatorske bolje zadržavaju kapacitet, po cenu nešto veće minimalne snage. Dvoventilatorske "desetke" su obično softverski ograničene 14-ce ili čak 16-ce, pa s toga i ne čudi da lako zadržavaju snagu, tj ne gube nominalnu snagu ni na -15°C
Mitsubishi 11, 14 i 16 imaju iste vanjske jedinice samo su kao što si rekao softverski ograničene, ako me nije slagao predstavnik za Mitsubishi.

Pa to je ono.. Sta je bitnije za podneblje gde se nalazi objekat i kakav je objekat .. Minimalna snaga ili max snaga.

Sa slabijom izolacijom max je bitan ali ako je izolacija dobra i lokacija takva da nema istoriju velikih hladnoća..

Zašto da se uzima TP koja ima veliku snagu i visoku minimalnu potrošnju.. Meni je to bzvz.
Poznanik je ugradio pre mesec dana Fujitsu12kw pumpu. Model wohk112lcta, isto je zbog servisa prevagnuo ka Fujitsu. Kaze da je za ovo kratko vreme prezadovoljan kako radi. Kuca ima oko 150 m2, radijatore ima, isao je 1 rebro po m2. Izolacija 10 cm. i dvoslojna pvc stolarija. Doplatio je za neki bolji termostat, jer je navodno fujitsu krsh i Siemensov server za remote pracenje koliko sam razumeo.
Uporedi vaše kuće i predložene TP od strane servisera aoo je isti serviser. Kuće su nebo i zemlja a TP slične.
Ne znam za vas, ali ja ne bih gledao TP sa spoljašnjom ispod 100kg. Jest' aluminijum skup, al' i češći defrosti na laganom izmenjivaču ubijaju SCOP.
Meni se najviše DF javljao kada su neke padavine bile, sneg, susnežica.. Od kada sam napravio nadstrešnicu za TP nisam video toliko često DF.

Poslednja izmena:
Ja imam 200kvm NETO (230kvm bruto) površine za grejanje. PVC, troslojna stakla, 15cm EPS u fasadi, 10cm u podu. Još nisam izolovao tavanski prostor... Smatram da mi je 11kW puna kapa, tj moglo je i 9kW (kao Panasonic T-CAP) al' Fujitsu nema dvoventilatorske od 9 ili 10kW. Možda grešim sa rezonom da spoljašnja mora biti masivna, al' šta ga znam. Gledam ovu klimu 12LT, 4kW nominalno i 40kg spoljašnja. Pa sam sebi utuvio u glavu da je što veća spoljašnja to bolje. Ređi defrosti i manji gubitak snage na debelom minusu.
Simensov sobni termostat se podrazumeva, i ja sam ga naručio. Ima i podešavanje koliko % spoljašnja temp utiče na rad pumpe u odnosu na unutrašnju temp. Pa pumpa može da radi potpuno po spoljnoj temperaturi, potpuno po sobnoj, ili nešto između, 1-99% u inkrementu od 1%.

Poslednja izmena:
Opet sad nisam nacisto sa Fujitsu. Kad vidim ove tvoje komentare. Najbolje da ne srljam, da iscitam jos malo sta nadjem po netu.

Posumnjao sam da mi TP radi defrost češće nego što bih očekivao. Danas sam otvorio poklopac spoljne jedinice da izduvam prašinu između saća, mada kad gledam sa spolja ne izgleda da je prljavo. I vidim na dnu poljne jedinice led. Meni se zapušio odvod za kondenz. Kaplje odatke, ali kad sam ga očistio kako treba, voda je potekla kako treba. Nikada ranije nisam čistio (nije bilo ni potrebe), ali eto 5-6 godina i malo po malo, parašna se pretvoli u blato i zapuši odvod.
Sad čekam da malo više provede u grejanju, pa da vidim da li i dalje radi defrost toliko često.
Treba proveriti i detaljno očistiti s vremena na vreme. Na proleće ću možda crevom i nekim deterdžentom za tu namenu.

Nazad
Vrh Dno