@jozza koju ti pumpu imas? Mitsubishi? Stedi se na materijalu max, da bi se profit povecao. Glupo poredjenje, kada uzmem stihlovu motorku od pre 20 god i novi model iz ove godine, ova nova kao igracka plastikaner izgleda. Napravljeno da ne traje dugo...
Ja sam proletos još naručio Fujitsu 11kW. High Power serija 11, 14 i 16 su iste pumpe, po dimenzijama, količini freona od 2,5kg i masi unutrašnje i spoljašnje. Samo je drugi softver, i različit raspon protoka vode kod igrađene cirkulacione pumpe. Da budem iskren, Bosch mi deluje kao napredniji uređaj, ali sam Fujitsu uzeo zbog servisera prvenstveno, to mi je bilo bitnije od boje ekrana na kontrolnom panelu ili par % razlike u potrošnji struje. Takođe sam gledao i Panasonic T-CAP 9kW, H seriju (starija serija sa R410), ali sam bio sumnjičav prema servisu. Jedan od njih recimo nije znao za spoljašnji termostat za kontrolu temp vode po spoljnoj temperaturi vazduha . Još mi kaže "pa to ima u spoljašnjoj jedinici". I zapitam sebe "šta ako budem imao ozbiljan problem sa grejanjem?". I odlučim se za Fujitsu, gde neću imati problem jer čovek drži te pumpe na stanju i ima deo da mi reši problem pa onda on da juri uvoznika, da ja ne čekam na popravku, zlu ne trebalo. Da postoji Fujitsu Super High Power (spoljašnja 150kg) od 10-11kW tu bih uzeo sigurno. Nažalost postoji samo 15 ili 17kW verzija. To su uređaji više klase u odnosu na High Power, imaju bolji SCOP, veći raspon snage, itd. Fujitsu sa jednim ventilatorom su Comfort serija, postoji izvestan pad snage na -7 pa na dalje, imaju manji izmenjivač, ALI su i novije pumpe sa R32, i sa nižom minimalnom snagom. Još nisam dobio struju od EPS-a, iako sam platio sve pre 15 meseci, pa nisam ni ugradio TP
Moja dvoventilatorska fujitsu 11kW ima 99kg, tako da jos uvek ne ispunjavam uslove
Ma to je to. Imam istu, trofaznu, samo nemam struju pa ne znam kako radi. Nije još ugrađena 😂
PS: imaš li neki merač potrošnje? Kako se ponaša, koliko radi a koliko "ćuti"? Koliko je minimum u kW iz utičnice?
PS2: ja imam 200kvm podnog grejanja. Ukupno 1700m AL-PEX cevi je u podu, skoro sve na 10cm posloženo, u duple spirale.