Šta je novo?

Toplotna pumpa

Videcemo kako ce biti, uskoro pravim sistem sa 17kw panela, i 3 baterije ukupnog kapaciteta 45kwh, uz Victronove invertere, punjac i ostalo... EPSu ne vracam nista. Offgrid varijanta, stim da kad su tmurni dani moracu nesto da vucem od EPSa...

Jel moze neko da mi kaze od iskusnijih kolega. Da li vredi dati 2,5k eur vise za mitsubishi zubadan 11kw toplotnu pumpu u odnosu na fujitsu od 10 kw? receno mi je da bi cak i mitsubishi od 8kw bio dovoljan za max izolovanu kucu od 130m2 grejne povrsine sa podnim grejanjem. Ali bih ipak isao na 11kw jer je doplata oko 700e za jaci model.
Ono sto mi je najbitnije kod toplotne pumpe je pouzdanost, uz energetsku efikasnost, jer nemam alternativni vid grejanja.
Koji model mitsubishi zubadan ti je ponudjen PUHZ, PUD ili PUZ

Svi su PUHZ nudili. Trazio sam ponude za 8 i 11kw
To je stariji model kao i kod mene, pogledaj kolika je snaga PUHZ-SHW80YAA kojeg ja imam i grijem 130 kvadrata sve radijatori

PUHZ-S(H)WxxVAA/YAA​

8 do 12 kW.
Ova generacija će se prodavati otprilike od 2019. Rashladni plin je R410a. Snaga zvuka je približno 10 dB niža od svog prethodnika, a raspon modulacije je nešto veći. Pogotovo minimalna snaga na oko 12 stepeni je niža. Mogućnost grijanja i hlađenja (sa odgovarajućom unutrašnjom jedinicom).
Tip naspram snageMin A12/W25Max A-10/W35Hlađenje Min A25/W18Hlađenje Max A35/W7
PUHZ-SW75V/YAA2.98.43.57.1
PUHZ-SW100YAA4.310.14.410
PUHZ-SHW80YAA4.310.24.47.1
PUHZ-SHW112YAA4.312.24.410

@djuro1 Hvala na info. Hmm. Meni bi onda trebao taj model od 8kw da bude sasvim dovoljan. Iz 3/5 firmi koje nude Mitsubishi, mi je receno da je bolje na 11kw da idem. Verovatno da bi se ogradili.
Gde mogu novi modeli da se nadju kod nas? ako imas da preporucis nekog Mitsubishi dilera, javi na pm.

@djuro1 Hvala na info. Hmm. Meni bi onda trebao taj model od 8kw da bude sasvim dovoljan. Iz 3/5 firmi koje nude Mitsubishi, mi je receno da je bolje na 11kw da idem. Verovatno da bi se ogradili.
Gde mogu novi modeli da se nadju kod nas? ako imas da preporucis nekog Mitsubishi dilera, javi na pm.
Nisam iz Srbije, tako da ne znam nikog za preporuciti.
Na PUHZ modelu se moze ogranicit snaga kompresora na 50 procenata i 75 procenata, to je dobro ako je pumpa prevelika, ja sam svoju ogranicio i sad po ovom vremenu radi na 50 procenata i to je maksimalno 36 Hz, ovaj model moze da modulira najnize na 20 Hz i tad trosi struje oko 720 w na temparaturi polaza oko 35 i temparaturi vani oko 6 stepeni, ispod 6 stepeni ne moze da radi na 20 Hz, ovo ti sve navodim da veca pumpa nije rjesenje.

Nisam iz Srbije, tako da ne znam nikog za preporuciti.
Na PUHZ modelu se moze ogranicit snaga kompresora na 50 procenata i 75 procenata, to je dobro ako je pumpa prevelika, ja sam svoju ogranicio i sad po ovom vremenu radi na 50 procenata i to je maksimalno 36 Hz, ovaj model moze da modulira najnize na 20 Hz i tad trosi struje oko 720 w na temparaturi polaza oko 35 i temparaturi vani oko 6 stepeni, ispod 6 stepeni ne moze da radi na 20 Hz, ovo ti sve navodim da veca pumpa nije rjesenje.
Mozda ga ti ubediš da uzme manju, ja sam spomenuo jedno 3x do sada 😁

720w, pa to je problem svih velikih pumpi, imaju minimalnu potrošnju koja je velika

Mozda ga ti ubediš da uzme manju, ja sam spomenuo jedno 3x do sada 😁

720w, pa to je problem svih velikih pumpi, imaju minimalnu potrošnju koja je velika
Tacno, njemu treba pumpa od 6 kw, na tom podnom grijanju, evo podatka kako trenutno radi pumpa na radijatorima, polaz 35.5 na temaraturi 5 stepeni i tako radi na ovom vremenu nonstop

Prilozi

• 0-02-05-243470e75443204209e8dff25f081b5470ecf2958e7afcaed60cbb338d8385e4_1c7eacfbd5415664.jpg
    0-02-05-243470e75443204209e8dff25f081b5470ecf2958e7afcaed60cbb338d8385e4_1c7eacfbd5415664.jpg
    85.1 KB · Pregleda: 34
Hvala. Uzecu manju sad definitivno. Ovo sto je Djura naveo mi je pomoglo. Ali recimo taj lik sto je strucnjak bas, sto smo ga spominjali i sto je mnogima ovde ugradjivao Fujitsu pumpe. Bio je kod mene u kuci i sto se fujitsua tice, rekao da bi mozda 8kw bila dovoljna, ali da bi on isao na 10ku da sebi ugradjuje, jer mi sada nemamo zime u poslednje vreme, ko zna sta moze biti u narednom periodu.
Nisam u materiji, ali pokusavam da skupim sto vise informacija pre nego sto prelomim. Nije mala cifra u pitanju, tako da hvala svima na savetima :)

Sa druge strane zašto bi isao na R410, koji se izbacuje iz proizvodnje od 2025 za kucne uređaje , ako je R32 gas efikasniji oko 10% ?
Hvala. Uzecu manju sad definitivno. Ovo sto je Djura naveo mi je pomoglo. Ali recimo taj lik sto je strucnjak bas, sto smo ga spominjali i sto je mnogima ovde ugradjivao Fujitsu pumpe. Bio je kod mene u kuci i sto se fujitsua tice, rekao da bi mozda 8kw bila dovoljna, ali da bi on isao na 10ku da sebi ugradjuje, jer mi sada nemamo zime u poslednje vreme, ko zna sta moze biti u narednom periodu.
Nisam u materiji, ali pokusavam da skupim sto vise informacija pre nego sto prelomim. Nije mala cifra u pitanju, tako da hvala svima na savetima :)
Nisam siguran da je stručnjak neko ko bi ubacio sebi skoro duplo veću TP, pogotovo Fujitsu kojem koliko znam ne opada snaga vec skače potrosnja na vexim minusima.

Mozda je top za instalaciju pumpi ali ne deluje mi da se bavi puno oko proračuna i oko toga da sistem bude optimizovan maksimum.

Poslednja izmena:

Sa druge strane zašto bi isao na R410, koji se izbacuje iz proizvodnje od 2025 za kucne uređaje , ako je R32 gas efikasniji oko 10% ?

Nisam siguran da je stručnjak neko ko bi ubacio sebi skoro duplo veću TP, pogotovo Fujitsu kojem koliko znam ne opada snaga vec skače potrosnja na vexim minusima.

Mozda je top za instalaciju pumpi ali ne deluje mi da se bavi puno oko proračuna i oko toga da sistem bude optimizovan maksimum.

Nekim modelima Fujitsu opada i te kako, ja znam za onu od 10 kW da joj na -7 opada.

Evo ti link ako te ne mrzi procitaj https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/47441-mitsubishi-zubadan-ecodan-wymiana-doświadczeń/#comments

@frrka Vidim da ce ovo biti jedna od stresnijih kupovina u zivotu :). Puno razlicitih misljenja. Daj preporuku ako mozes, sta bi ti sebi uzeo da si na mom mestu, konkretan model? Mogu i od preko da porucim neki model, ako nema kod nas da se kupi (samo je problem servisna podrska, jedino ako je neka world wide garancija, dolazi u obzir).
Za taj R32 mi je receno da je to propaganda jer nemaju sta novo da smisle. Tako da stvarno ne znam vise sta da mislim. Mada, licno volim inovacije i ta usteda od 10% nije beznacajna.

Obicna klima inverter fujitsu mi brljavi ovih dana. Nesto se defrost palii cesto,pa se ponekad zakuca, od jednom ugasi iako nije dostigla temp. I gasenje preko daljinskog ne reaguje kako treba, nekad 5 puta treba off dugme da pritisnem da bi izvrsio komandu. Pa sam malo nepoverljiv prema fujitsu.
Koji model imas? Si probao da je resetujes van struje na neko vreme? Lici mi da mozda neka elektronika nije ok.
Sto se tice preporuke od 10kW, on se greje sa TP isto i sigurno zna o cemu prica. Ja vise verujem nekom ko i sam koristi ono sto prodaje/odrzava. Ne znam za taj Zgubidan (morao sam 😎 ) ali kod Fujitsu mi se svidja sto ima te backup grejace od 6 ili 9kW, moze da bude minus koliko hoces ona sa tim grejacima nece da te ostavi na cedilu.

2 LLCE sam uzeo za hladjenje. Prvo kompresor bio mrtav out of box, pa sad malo i ovi problemcici sa defrostom. Resen problem brzo, zamenjen je deo. Ali sam malo postao sumnjicav za fujitsu i kvalitet komponenti koji stize na nase trziste. Mada je i dalje favorit uz mitsubishi, uglavnom zbog servisne podrske.

Djalf, nijedna TP se ne bi smjela prodavati bez backup grijača, ustvari to je zakon ali u EU, a kod nas može kako hoće. TP Fujitsu od 10 kW na -7 ima snagu od 7 kW, ali to nije bitno to je odlična TP i slažem se sa tim za grijače a i za mjastora.Mitsubishi ne gubi snagu do -15 a poslije ko ga je.. uključi grijače neka joj pomognu, i onako je to par dana.
Raja hajde da riješimo ovo sa Picasso. Djalf, frka, component, animan i još raje ovdje koji stalno pišu. Ako ovo ne završim večeras žena kaže da će me ispeglati samo tako.

@frrka Vidim da ce ovo biti jedna od stresnijih kupovina u zivotu :). Puno razlicitih misljenja. Daj preporuku ako mozes, sta bi ti sebi uzeo da si na mom mestu, konkretan model? Mogu i od preko da porucim neki model, ako nema kod nas da se kupi (samo je problem servisna podrska, jedino ako je neka world wide garancija, dolazi u obzir).
Za taj R32 mi je receno da je to propaganda jer nemaju sta novo da smisle. Tako da stvarno ne znam vise sta da mislim. Mada, licno volim inovacije i ta usteda od 10% nije beznacajna.

2 LLCE sam uzeo za hladjenje. Prvo kompresor bio mrtav out of box, pa sad malo i ovi problemcici sa defrostom. Resen problem brzo, zamenjen je deo. Ali sam malo postao sumnjicav za fujitsu i kvalitet komponenti koji stize na nase trziste. Mada je i dalje favorit uz mitsubishi, uglavnom zbog servisne podrske.
Fujitsu 7kw

Da uklopis lepo sa klimama sve jedan brend

Ko radi Mitsubishi i kakva je servisna podrška?

Ok, dakle ako budem isao na fujitsu trazim ovaj split sistem sto je kolega frrka naveo.
Dusan mi je i nudio ovu varijantu samo sa jacom pumpom od 10kw, ali idem definitivno na 8icu. Nisam napomenuo, kuca je na fruskoj gori, gde su temperature za nijansu nize nego u gradu u zimskom periodu, ali se nadam da to nije neki problem. Takodje spoljna jedinica bi bila pozicionirana sa hladnije strane kuce, gde je hlad tokom celog dana.

Hydraulic Unit :WSYA080ML3
Outdoor Unit :WOYA080KLT

To bi mi ujedno bilo i jednostavnije resenje, jer bi mi jedan covek sve ugradio i servisna podrska je provereno dobra.

@djalf Sto se Mitsubishija tice, sve firme sto sam zvao su mahom trgovci, gde mi kazu da ja treba da nadjem majstore koji ce ugraditi i setovati pumpu.

To je stariji model kao i kod mene, pogledaj kolika je snaga PUHZ-SHW80YAA kojeg ja imam i grijem 130 kvadrata sve radijatori

PUHZ-S(H)WxxVAA/YAA​

8 do 12 kW.
Ova generacija će se prodavati otprilike od 2019. Rashladni plin je R410a. Snaga zvuka je približno 10 dB niža od svog prethodnika, a raspon modulacije je nešto veći. Pogotovo minimalna snaga na oko 12 stepeni je niža. Mogućnost grijanja i hlađenja (sa odgovarajućom unutrašnjom jedinicom).
Tip naspram snageMin A12/W25Max A-10/W35Hlađenje Min A25/W18Hlađenje Max A35/W7
PUHZ-SW75V/YAA2.98.43.57.1
PUHZ-SW100YAA4.310.14.410
PUHZ-SHW80YAA4.310.24.47.1
PUHZ-SHW112YAA4.312.24.410
Po ovome, ja bih izabrao Mitsubishi 75-cu. Manji minimum pomoćiće da konstantno radi, efikasnije, manje bučno, itd. Ova pumpa od 7.5kW nazivne snage ima spoljašnju od ~100kg i 3kg freona! Što se Fujitsu pumpi tiče, nemam iakustva, niti ovakvu tabelu, ali rekao bih da je 8kW dovoljno. Ja sam za kuću od 220kvm naručio Fujitsu 11kW, čekam da dobijem struju, pa da zovem Duleta da jeugrade. Inače Fujitsu ima izuzetno kvalitetnu seriju TP, Super High Power, spoljašnje od po 150kg, ali samo tri modela, najslabiji sa celih 15kW nominalno. To mi je previše, pa sam se ipak odlučio za "slabiju" seriju High Power, i dvoventilatorsku trofaznu pumpu od 11kW.

Cao, jel moze na Tp Vaillant 8 kw da se podesi podno da radi konstantno na 40 stepena? (Da ne varira temperatura u cevi vec da bude jedna konstantno)

Nisam lud, da nekog krivim i da ne bude nesto kako treba, na osnovu iskustava cu na kraju preseci koji uredjaj cu kupiti. Ipak je ovo forum, iskustva su razlicita. Trenutno je 65% na Fujitsu, 35% za Mitsubishi, jutros je bio kontra odnos. Videcemo sutra sta ce biti :D.

Ok, dakle ako budem isao na fujitsu trazim ovaj split sistem sto je kolega frrka naveo.
Dusan mi je i nudio ovu varijantu samo sa jacom pumpom od 10kw, ali idem definitivno na 8icu. Nisam napomenuo, kuca je na fruskoj gori, gde su temperature za nijansu nize nego u gradu u zimskom periodu, ali se nadam da to nije neki problem. Takodje spoljna jedinica bi bila pozicionirana sa hladnije strane kuce, gde je hlad tokom celog dana.

Hydraulic Unit :WSYA080ML3
Outdoor Unit :WOYA080KLT

To bi mi ujedno bilo i jednostavnije resenje, jer bi mi jedan covek sve ugradio i servisna podrska je provereno dobra.

@djalf Sto se Mitsubishija tice, sve firme sto sam zvao su mahom trgovci, gde mi kazu da ja treba da nadjem majstore koji ce ugraditi i setovati pumpu.

Ovde vidis prikaz za 55c i 35c ali 35 u podnom je previse. Imas napisano sa grejacima i bez.

Ako se lomis oko toga da li je TP premala. Poznanik greje 160m2 sa 5cm izolacijom, ferolli 9kw, podno grejanje. 22c u kuci i povremeno pali grejace. Tako vec godinama. Nema osobe na forumu ili inace koju ces naci da ce reci imam mnogo malu TP treba mi veca, ali ces dosta njih naci koji imaju preveliku TP, bas zbog toga za svaki slucaj a za svaki slucaj su ustvari grejaci na dobro dimenzionisanoj TP.

To je svrha grejaca, kada bude neki jak minus da ih upali samo taj dan.

obrati paznju na lokaciju TP zbog snega

Ok. Krov je prepusten nekih 80ak cm. Tako da ne bi trebalo da pumpa bude puno izlozena padavinama.

I da, receno mi je kao protiv argument "slabijim" pumpama. Videces kad bude neki veci minus, koliko ce pumpi da zakaze. I koliko reklamacija bude. Pa kao bolje za nijansu jacu pumpu uzeti. Sto se fujitsua tice sad su u razmatranju 8kw i 10kw (jer je kuca ipak na planini, gde je hladnije nego u gradu, pa zbog toga vagam mozda i bez razloga). Ukoliko se kojim slucajem za mitsubishi odlucim tu bih isao na 8kw ili onaj model od 7.5kw.

Poslednja izmena:
Da li ima svrhe na bilo koji nacin zastiti spoljasnju jedini ... znam da treba svezeg vazduha ali bar sa ostale tri strane?

Pa od gore samo nadstresnicu neku napraviti, ako je spoljna jedinica na otvorenom. I bitno da ne bude preblizu pumpi zbog cirkulacije vazduha.

Nazad
Vrh Dno