Šta je novo?

Toplotna pumpa

Pozdrav,koja je po Vama bolja solucija za kuću otprilike 150m2 ako je radijatorsko grejanje ugraditi 5 dobrih klima recimo 1000€ po komadu sa ugradnjom ili toplotna pumpa,sa klimama se dobija i hladjene leti i mislim da je bolja iskorišćenost klime od radijatora.Sta mislite?

Pozdrav,koja je po Vama bolja solucija za kuću otprilike 150m2 ako je radijatorsko grejanje ugraditi 5 dobrih klima recimo 1000€ po komadu sa ugradnjom ili toplotna pumpa,sa klimama se dobija i hladjene leti i mislim da je bolja iskorišćenost klime od radijatora.Sta mislite?
Uradite multi split u tom slucaju

Mu

multisplit 👌

Multisplit SAMO ako nemate prostor za 5 spoljašnjih. Inače je multisplit skuplji i postoji "single point of failure " tj. samo jedna spoljašnja

I ja mislim da je bolja opcija 5 klima od multi splita kad pomislim da treba da se razvode cevi po celoj kući od jedne spoljne jedinice a ovako se nista ne vidi,e sad sto se tiče potrošnje to ne znam da li ima neke razlike

Pre dva dana sam otišao od kuće, TP sam ostavio na 26 stepeni izlaznu, parametri su bili uobičajni, 2 bara kad radi i oko 1 kad odmara. Vratim se juče kući pumpa odmara a pritisak 0.2-0.3 bara. Serviser mi je rekao da dopunim sistem, kao vazduh je izasao, napunio sam ga i radilo opet normalno, jutros se budim a ispod TP potop, voda izlazi na lulu. Sad ne mogu da dobijem servis, nedelja je ne znam da li da je gasim? Sigurno se ovo desilo i juče kad nisam bio kući. Dopunio sam je opet sad ali voda i dalje izlazi na lulu. Možda je i normalno da voda ovako izlazi ali da pritisak tako padne deluje nenormalno.

Prilozi

• IMG_20231029_072348.jpg
    IMG_20231029_072348.jpg
    137.2 KB · Pregleda: 80
Ma kakvi normalno... Ugasi je. Slikaj sve i odmah email na LG srbija sa detaljnim opisom,
Sutra ujutru servisera.
Email je zvanicno datum kada si prijavio kvar. Imas i na njihovom sajtu formu.

Javio mi se serviser kaze to je voda na kondenzu, da dopunim sistem, uradio sam to jutros i sad ceo dan radi tu negde u normali. Pritisak je pri nekom slabijem radu oko 1.5 a kad se zavrti oko 1.8 bara. Ako se opet ponovi ovo zovem LG. Pustao sam i dijagnostiku, prema njoj nema greske. Mnogo mi je nerealno da toliko vode ubacujemo u sistem, a pritisak opet brzo pada, jedino još ako mi neki majstori nisu probili negde crevo pa mi ponire voda(to je moguće u prizemlju mada mislim da bi se već pokazalo). Znam ja da ni ekser me može da se zakuca bez problema a ne TP.

Ne mora da se pokaže. Može da pušta negde jako malo i ta voda pošto je topla isparava relativno brzo. Kod mene bio električni kotao u nisko temperaturnom režimu grejanja sa radijatorima i gremlina sam jurio jako dugo. I dalje pretpostavljam gde bi moglo biti, ali se više na kotao ne grejem, pa mi sad svejedno.

Javio mi se serviser kaze to je voda na kondenzu, da dopunim sistem, uradio sam to jutros i sad ceo dan radi tu negde u normali. Pritisak je pri nekom slabijem radu oko 1.5 a kad se zavrti oko 1.8 bara. Ako se opet ponovi ovo zovem LG. Pustao sam i dijagnostiku, prema njoj nema greske. Mnogo mi je nerealno da toliko vode ubacujemo u sistem, a pritisak opet brzo pada, jedino još ako mi neki majstori nisu probili negde crevo pa mi ponire voda(to je moguće u prizemlju mada mislim da bi se već pokazalo). Znam ja da ni ekser me može da se zakuca bez problema a ne TP.
Sreda je malo hladnija, pojacaj grejanje na 28 u kuci ili samo stavi fiksno 45c polaz pa vidi sta ce da se desava. Optereti ti to malo vec sada, namoj da cekas zimu. Kakve veze kondenz ima sa vodom u cevima. Kondenz nastaje sa spoljne strane, ti ubacujes vodu unutra.

Ovo je kao da se igramo gluvih telefona 😃

Sto se tice poniranja nadam se da nije to, ako jeste bice gadno. Mozda može da se locira po krugovima, da zatvaram jedan po jedan ventil pa da vidimo kad ce da prestane da gubi pritisak ali stvarno ne bi voleo da prolazim kroz to. Danas sam je pustao na 40 brzo je dostigla temperaturu morao sam da otvorim sve da luftiram. Istestiracu je detaljno od sutra.

Mislim da posle tebe i jos par postova sto su ljudi pisali, niko nece uzimati LG

LG možda prodaje i najviše TP na našem tržištu. Toliko o tome da ih niko neće uzimati. A trebalo bi sačekati i da se utvrdi o čemu se radi sa njegovom TP, a ne iznositi pretpostavke.

I kineskih klima ima najvise na tržištu pa se ovde non stop piše.. "Dok klima ne preživi -10c bez da stucne kod nekog iskusnog forumasa.." Nije preporučljivo uzimati.
Samo se zadesilo da u zadnje 2 nedelje samo se pisalo o problemima za LG TP. Zbog toga sam napisao.

Nista protiv LG ili uopšte.. Verujem da je glupost.. Znam da ga ima mozda najvise jer je po svim većim objektima, marketima...nekako je best buy sto se brenda / cene tiče..

Ma za LG nema zime, sve su ufurali u šeme za subvencije, i tako ih masovno nude. A što se tiče gubitka pritiska i tih oscilacija, koliko vode imaš u sistemu, i koliku zapreminu ekspanzione (ili što bi moja baba rekla "eksplozivne") posude imaš? Ako pritisak skače brže nego što treba, potrebna ti je veća ekspanziona posuda. Ili tu što imaš naduvaj na 1.5bar kad je u ostatku sistema pritisak 1.5bar, ili po uputstvu za posudu.

Nije do LG već do jedne firme koja ih prodaje, a koja očigledno ima drugarsko-bratsko-kumovske kombinacije u državi.

Ma za LG nema zime, sve su ufurali u šeme za subvencije, i tako ih masovno nude. A što se tiče gubitka pritiska i tih oscilacija, koliko vode imaš u sistemu, i koliku zapreminu ekspanzione (ili što bi moja baba rekla "eksplozivne") posude imaš? Ako pritisak skače brže nego što treba, potrebna ti je veća ekspanziona posuda. Ili tu što imaš naduvaj na 1.5bar kad je u ostatku sistema pritisak 1.5bar, ili po uputstvu za posudu.
Ekpanziona posuda je unutar monobloka i ne znam kapacitet, niti sam nesto spreman da otvaram pumpu da to proverim...juce i danas radi dobro bez oscilacija pritiska. Primetio sam da postoji razlika u temperaturi poda, i to znatna izmedju soba, negde je pod bas topao negde tek mlak, verovatno tečnost nije rasporedjena pravilno i moracu time da se pozabavim...sve u svemu osećaj je super, greje te a ne vidiš ga i ne čuješ. Ovde u postovima pominju grejanje na klimu, evo ja sam se grejao dugo na klimu ali treba da se naviknete na buku, drugo prasina se sve vreme raznosi. I na kraju na ovo da naš narod ne pravi razliku izmedju Japanaca i ostalih, pa ne ne bih se složio, nego su japanci skuplji a mreza servisa kod nas im nije najbolja. Sa kojim god sam majstorom pricao u vezi klima koje sam uzimao ranije, ili sad za TP svi su me ubedjivali da ne uzimam Fujitsu, kao nema delovi i slični izgovori. Ljudi vole da rade ono sto im je poznato, uobičajno, meni je ovaj covek što mi je ugradio TP rekao da ugradjuje 95% Mideu multisplit(verovatno najbolja provizija, proizvod pouzdan-sigurica).
Ekpanziona posuda je unutar monobloka i ne znam kapacitet, niti sam nesto spreman da otvaram pumpu da to proverim...juce i danas radi dobro bez oscilacija pritiska. Primetio sam da postoji razlika u temperaturi poda, i to znatna izmedju soba, negde je pod bas topao negde tek mlak, verovatno tečnost nije rasporedjena pravilno i moracu time da se pozabavim...sve u svemu osećaj je super, greje te a ne vidiš ga i ne čuješ. Ovde u postovima pominju grejanje na klimu, evo ja sam se grejao dugo na klimu ali treba da se naviknete na buku, drugo prasina se sve vreme raznosi. I na kraju na ovo da naš narod ne pravi razliku izmedju Japanaca i ostalih, pa ne ne bih se složio, nego su japanci skuplji a mreza servisa kod nas im nije najbolja. Sa kojim god sam majstorom pricao u vezi klima koje sam uzimao ranije, ili sad za TP svi su me ubedjivali da ne uzimam Fujitsu, kao nema delovi i slični izgovori. Ljudi vole da rade ono sto im je poznato, uobičajno, meni je ovaj covek što mi je ugradio TP rekao da ugradjuje 95% Mideu multisplit(verovatno najbolja provizija, proizvod pouzdan-sigurica).
A kupovina LG i ostalih pumpi preko subvencije je šarena laža, kontaktirao sam Geff, kažu vraćamo do 15% ali morate na kredit, ja kažem pa ja hoću za keš e pa onda nema ništa. Odem na sajt banke pogledam kalkulator za taj Geff kredit i kako se okreneš plaćaš sve samo eto može na rate.

Odem na sajt banke pogledam kalkulator za taj Geff kredit i kako se okreneš plaćaš sve samo eto može na rate.
Jos ranije sam negde procitao da tih 15% subvencija je dovoljno samo da pokrije kamatu od banke.. Tacnije banke same furaju reklamne kampanje oko tih subvencija jer zapravo samo oni u toj prici i profitiraju.. Dobijes kredit i uredjaj koji si hteo pa posle nekog vremena ti na racun legne tih subvencionisanih 15% pa sad kako kome treba... Neko digne pare a neko ostavi na banci da to pokrije ratu za kredit...

Skup je novac, kao i ova investicija. Ko ima keš, kupiće bez zezanja sa bankom, a ko nema, onda je ipak isplativije preko banke jer se period otplate ipak malo produži.

Jos ranije sam negde procitao da tih 15% subvencija je dovoljno samo da pokrije kamatu od banke.. Tacnije banke same furaju reklamne kampanje oko tih subvencija jer zapravo samo oni u toj prici i profitiraju.. Dobijes kredit i uredjaj koji si hteo pa posle nekog vremena ti na racun legne tih subvencionisanih 15% pa sad kako kome treba... Neko digne pare a neko ostavi na banci da to pokrije ratu za kredit...
Kod nas u BiH, konkretnije u nekim opcinama moze uzeti i bespovratni poticaj do max 2500 eura za energetsku efikasnost. Prijavis se na konkurs i tjt.
Jedina caka je sto moras poznavati prave ljude :)
Poznanik se prijavio za TP od Midee i naravno morao je milion nekih dodatnih papira dostaviti i naravno u tome svemu prosao brzi voz.

Njegov komsija (stranacki aktivan) dobio max cifru 2500 eura za zamjenu peci na pelet koja nije kostala ni 1000 eura realno.

Pa i to je ok, bolje isto platiti na 60 rata na primer nego sve avansirati. A i tih 100 ili koliko evra je rata ne vrede isto sada i na kraju otplate.

Kod nas u BiH, konkretnije u nekim opcinama moze uzeti i bespovratni poticaj do max 2500 eura za energetsku efikasnost. Prijavis se na konkurs i tjt.
Jedina caka je sto moras poznavati prave ljude :)
Poznanik se prijavio za TP od Midee i naravno morao je milion nekih dodatnih papira dostaviti i naravno u tome svemu prosao brzi voz.

Njegov komsija (stranacki aktivan) dobio max cifru 2500 eura za zamjenu peci na pelet koja nije kostala ni 1000 eura realno.
Kod nas u BiH, konkretnije u nekim općinama možeš dobiti do 3500 eura za TP (Sarajevo), ali isto tako moraš poznavati kulturne ljude.

Pozdrav, treba da ugradim toplotnu pumpu vazudh-voda u narednom periodu za kucu kvadrature od 82m2 od cega grejem 76m2 sve podno grejanje. U pitanju je starija gradnja pre 60tih koju sam renovirao u celosti preprosle godine. Vec sam koristio kalkulator za toplotne gibitke gde dobijam oko 5.4kw po kalkulatoru. Probacu ukratko da objasnim sta je radjeno oko kuce i poziciju iste. Kuca je prizemna u centru, i ide u duzinu 17x5m. Spoljni zidovi kuce su od 37 - 42cm stara ringlovka ( puna cigla ). Leva strana kuce je radjen zid uz zid sa komsijom ( bez medju prostora), sa desne strane kuce je pomocni objekat gde mogu da pristupim svom spoljnom zidu iz istog, tako da je zasticeno od vremenski nepogoda i vetra, zadnja strana kuce je od 17m duzine 14m zasticeno komsijskim supama i pomocnim objektima ( naslonjeno na moju kucu nemam pristup ). Poslednjih 3 metra pozadi, prednja cela stranu i desna bocna ( u pomocnom objektu ) su izolovani sa 12cm stiropora. U podu ima 4cm stirodura + 5.5cm kompresovani stiropor sa pecurkama i reflektujucim slojem za podno grejanje ( 9.5cm ukupno ).
Tavan je karatavan + 15cm staklene vune ususkanao. I stolarija 5 komora 4+16+4 pvc.
Trenutno sam bacio pogled na LG i Ariston oko 7kw, ( slobodno sugerisite za jacinu ). Inicijalno mi je predlagano 9kw licno smatram da je to previse za ovu kucu. Interesuju me iskustva ljudi sa manjim snagama toplotnih pumpi i saveti/pomoc vezano za brend koji izabrati. Budzet je oko 6.5 - 7K e sve komplet sa radovima.

Zaboravio sam da dodam da je takodje u prostorijama gde sam spustao plafon ( nekih 40m2 ) ima sa unutrasnje strane 10cm staklene vune iznad rigipsa. Visina unutrasniosti je 2.85m sad. (3.15m je bilo pre) u ostalim prostorijama je vec bio spusten na tu visinu, pa nisam hteo da ga rusim i zavlacim vunu jer je bilo zdravo.

Vrh Dno