Šta je novo?

Toplotna pumpa

Cekaj, polako, meni je instaliran TP monoblok pre desetak dana, za ruke 300 za materijal jos 200(tu spadaju sve spojnice, filter nečistoće)+glikol 165 eur. Nosač mi je bio oko 120 EUR. Wifi modul 80 EUR. Pumpa je puštena u rad istog dana i čovek je dolazio ponovo sutra da proveri da li sve radi i za 15 dana je rekao da će da dodje još jednom da proveri da li sve radi kako treba, sve uz tu cenu ugradnje. Inače struju su sve sami rešavali iako je bio bio veliki problem zbog propusta električara, na kraju smo i njega zvali i problem je rešen. Ljudi vole malo i da zakomplikuju, ubace i neke nepotrebne stvari da bi mogli više da naplate. Ne kažem ja da je kod mene nešto idealno odradjeno, još ne mogu da ocenim dok me počne hladnoća. Bilo bi lepo da kad krenu aktivno da rade pumpe da malo objavimo realnu potrošnju u KWH, na kraju je to jedan od važnijih faktora uz samo zagrevanje. Meni sad troši 17 kw dnevno u proseku zadnjih 11 dana, s tim da je sve otvoreno preko dana, prvih par dana sam je stavljao i na 40-45 izlaz da vidim kako će da se ponaša. Zadnjih par dana ne dižem iznad 30 izlaz i potrošnja je znatno niža od 17 kwh dnevno.
NIje urađeno kako treba, 100%, ako je materijal 200 eur, onda nije ni pola od obavezne opreme ugrađeno (ono što sam naveo).
To što sada radi super na temperaturi od +18'C ne znači ništa. Da se razumemo, ja svima vama želim da sve radi besprekorno i da što manje košta, ali ako se ne ugrađuje oprema propisana od strane proizvođača, onda nema ni efikasnosti, ni komfora, ni dugotrajnosti, ni u krajnjem slučaju garancije.

Hmmm... Znači proizvođač neće priznati garanciju ukoliko kupac ne potroši još 1000-1500€ za ugradnju? Nisam siguran.
Mi nismo potrošili ni upola cene koje si naveo, pa smo imali garanciju. Sistem nam lepo radi već 5-tu godinu. Siguran sam da će se i janixx lepo grejati u godinama koje dolaze.

Ugradnju inverter klime i puštanje u rad smo platili 150€. Za navedenu cenu mogu instalirati 10 inverter klima.

Hmmm... Znači proizvođač neće priznati garanciju ukoliko kupac ne potroši još 1000-1500€ za ugradnju? Nisam siguran.
Mi nismo potrošili ni upola cene koje si naveo, pa smo imali garanciju. Sistem nam lepo radi već 5-tu godinu. Siguran sam da će se i janixx lepo grejati u godinama koje dolaze.

Ugradnju inverter klime i puštanje u rad smo platili 150€. Za navedenu cenu mogu instalirati 10 inverter klima.
Da je tebi znati za šta se sve fataju, u fazonu nije do nas, do vas je i loše instalacije ne bi vjerovao.

Pazi, slažem se što kaže component da može uvek bolje da se odradi, kod mene recimo nema dodatnog grejača za koji su mi rekli da je nepotreban u mom slučaju, a da li je stvarno tako videćemo. Neko ugradi i bafer i dodatnu ekstenzionu posudu uz monoblok, sve to može ali možda je i nepotrebno. U prethodnim postovima neko je pomenuo promer cevi, kod mene su uži nego što bi trebalo da bude tamo gde se spajaju sa TP, ali to su kao rešili, na koji način, kako će to da funkcioniše u praksi videćemo. Čak i za sakupljač nečistoće su mi rekli da je on neophodan kod radijatora, gde je sistem podno grejanje tih čestica i nema tako da može i bez toga.

Mešate babe i žabe. Niko ne govori o ceni ugradnje, već o opremi koja se ugrađuje. Naravno da proizviđač ne priznaje garanciju, to trgovac prihvata kao svoju odgovornost samo da bi prodao. Imaju sreće što su nam zime jako blage već godinama, inače bi i trgovci odbijali garancije na takve sisteme. Ja ne tvrdim da ste Vi nešto pogrešno postupili, ne bavite se Vi ugradnjom, nego instalater. Ja samo zasputam onaj pravilan način instaliranja ovakvih kompleksih sistema. Neko će pročitati ovde da je ugradnja i materijal za TP ukupno 500 eur i onda će odbiti dobru izviđačku firmu koja napravi skuplju specifikaciju jer misli da hoće da ga "oderu". Dakle pouzdano tvrdim da nije moguće instalitati toplotnu pumpu na pravilan način za total 500 eur. Mogu stavku po stavku da obrazložim zašto i šta treba ugraditi, ali neću da razvlačim temu bez potrebe dalje. Vi imate pravi na Vaše mišljenje, to je legitimno, i nećemo se dalje ubeđivati.

Pazi, slažem se što kaže component da može uvek bolje da se odradi, kod mene recimo nema dodatnog grejača za koji su mi rekli da je nepotreban u mom slučaju, a da li je stvarno tako videćemo. Neko ugradi i bafer i dodatnu ekstenzionu posudu uz monoblok, sve to može ali možda je i nepotrebno. U prethodnim postovima neko je pomenuo promer cevi, kod mene su uži nego što bi trebalo da bude tamo gde se spajaju sa TP, ali to su kao rešili, na koji način, kako će to da funkcioniše u praksi videćemo. Čak i za sakupljač nečistoće su mi rekli da je on neophodan kod radijatora, gde je sistem podno grejanje tih čestica i nema tako da može i bez toga.
Hoćeš reći da tvoja TP nema elektrogrijač ?

Vi imate pravi na Vaše mišljenje, to je legitimno, i nećemo se dalje ubeđivati.
Slažem se. Moje mišljenje je da može da se ugradi TP sa svim pratećim troškovima za 500€ i da prodavac priznaje garanciju i da sistem radi kako treba.
Tu mislim na kućne varijante. Tamo gde samo toplotna pumpa košta 10.000€ i više siguran sam da je i sistem kompleksniji.
I Vi imate pravo na svoje mišljenje. Samo ne bih voleo da neko pomisli da za toplotnu pumpu koju je platio 3000€ mora da izdvoji 50% njene cene da bi je ugradio.

Što bi svojevremeno rekao moj majstor za klime, ti možeš tražiti da ti ugradim klimu i od 250 i 2500 eura, moja cena ugradnje je 150 EUR.

Hoćeš reći da tvoja TP nema elektrogrijač ?
Nema, prodavac je ujedno i instaler i kaže da apsolutno nema potrebe iako sam je ja trebovao uz sam uredjaj. Po njemu nema potrebe za dodatnim grejačem jer je uredjaj prejak(greje se 130m2 podno sa 12kw). Mislim njemu se više isplatilo da ugradi sve i svašta i da kupim preko njega, ali ako mi on koji samo to radi kaže da je to bespotrebno onda sam to prihvatio. Taj grejač je još 300 EUR i to mi ne znači uopšte. Na kraju ako se pojavi bilo kakva potreba ugradićemo ga za dan. On mi je sam pričao da ljudi uzimaju 24 ke klime i prepravljaju i da to gura bez problema podno, on to izbegava jer uglavnom mu traže da im odradi sa kineskim klimama(najjeftinijim Vox, Vivax...) tako da sa TP valjda neće biti problema.

Mnogo toga treba:
Nosač za TP, min 50 eur
Bakarne cevi sa izolacijom, 10e po metru. Neka je 5 metara u jednom pravcu, znači 100e +30 do 50% za fitingde, kolena, prelazne komade i sl.
Hidraulična skretnica, 100-150eur
Cirkulaciona pumpa (trobrzinska) 100eur
Magnetni filter 50-100 eur.
Kabliranje + kutija sa osiguračima 50-100 eur.
Sobni regulator 50-100 eur.
Ovo je minimum minimuma i to ako je monoblok, ako je split onda ima još materijala.
Preko ovoga naravno ruke instalatera 300-500 eur.
Ruke električara 100 eur.
Puštanje u rad 200 eur.
Sve ovo je minimum 1000 eur, u praksi 1500.
Sta je ovo puštanje u rad 200e?

Fizički deo je obavljen i sve je povezano.. Šta radi ta osoba za 200e?

200e za ruke električara da poveze monofazni kabal 3x2.5 (do 12kw su monofazne) i ugradi jedan mozda 2 osigurača? Malo mi je to mnogo.

Sobni regulator ne znam koliko je to neophodno ako preko krive za spoljnu temperaturu radi odlično.

Sta je ovo puštanje u rad 200e?

Fizički deo je obavljen i sve je povezano.. Šta radi ta osoba za 200e?

200e za ruke električara da poveze monofazni kabal 3x2.5 (do 12kw su monofazne) i ugradi jedan mozda 2 osigurača? Malo mi je to mnogo.

Sobni regulator ne znam koliko je to neophodno ako preko krive za spoljnu temperaturu radi odlično.
Šta je puštanje u rad?
Pa ako kupite kineza, onda ništa, samo se uključi. Ako kupite ozbiljnu pumpu, povežete je na sistem grejanja, hlađenja,sanitarne vode, internet modul, tada mora serviser da podesi sve parametre, uradi hladnu i toplu probu, obuči korisnika da pravilno rukuje sa uređajem i overi garanciju. Tako rade ozbiljni brendovi. Pošto ovde ima dosta ljudi koji su sami svoji majstori i sve znaju najbolje, možda ništa ne treba govoriti.
Što se električara tiče, opet ista priča, kabl trofazni 5x4mm2 jedno 10m dužine, kutija sa osiguračima, povezivanje napojnih kablova, povezivanje niskog napona, senzora (polaza, povrata, spoljne temp, sobne temp, sanitarnog bojlera), sobnog regulatora, pumpe grejanja, pumpe hlađenja, recirkulacije itd...
Ja uvek naveden cenu i materijala i ruku zajedno.

Nista mi tu nije jasno za to puštanje u rad..
200e da podesi krivu, poveze na Wi-Fi, pokaze korisniku kako da menja krivu ili da regulise preko sobne temp i lupi pečat... Posto je sve već povezano od strane montera kojima smo platili vec oko 500-800e..

Nije mi jasna ova tabla sa osiguračima?

Koliko ide osiguraca za 8-10kw monofaznu pumpu?

80% tp je na sistemu grejanja..

Opet se vraćamo sta je bitno za korisnika.. kvalitet prati cenu.. Ali lako se serviseri barataju sa tuđim parama ali nikako serviseri da kažu kvalitet prati cenu... garancija na sve ovo sto sam ja radio je xx godina jer je sve urađeno kvaltetno i po propisu.. Nego zakonski minimum.. Da moze manje i manje bi stavili ali kvalitet se naplaćuje...
Daje se 7 godina na sve vrste klima u ugradnju i održavanje od strane servisa .. Od kineza do top japanaca..

Ali kada su TP u pitanju.. Preporucuje se max kvalitet ali se minimalna garancija dobija..

Znaci nije problem do uredjaja.. Nego do servisera.. Jer ako klima rikne lako plati zamena.. Ali za TP..skupa...
Izgleda retko koji serviser sme da stavi potpis na ono sto prica..

Poslednja izmena:
Nije mi jasna ova tabla sa osiguračima?

Koliko ide osiguraca za 8-10kw monofaznu pumpu?

Ide jedan :)

Kod drugara od materijala za el. prikljucak za TP trofaznu izgleda ovako:
PP/Y 5x4 10m - 30evra
C32A 3P - 10evra
FID 4P - 35evra
Tabla na zid - 10evra

A meni je povezana TP na već odrađenu struju. Kada smo zidali, svakako smo morali da postavimo orman, osigurače, sklopku,... Toplotna pumpa je samo zahtevala da ravučemo kabl za struju do mesta gde se nalazi, a to je 3-4 metra od strujnog ormana.
Zamisli da za svaki uređaj u kući treba da zoveš električara da ti postavlja sve navedeno. Pa u kuhinji imam jače uređaje od toplotne pumpe. Samo indukciona ploča mi je snage 7kW, a za TP mi je ovo u specifikaciji: "Heating capacity: 10.00 kW. Power consumption: 2.49 kW. COP: 4.02 kW". Ima i backup grejače, ali čik nek povuče više struje nego rerna i ploča zajedno :)

Ja se slažem da ugradnja kompleksnog i velikog sistema treba i dobro da se naplati. Ali nije isto ugradnja toplotne pumpe jačine 50kW za grejanje 500m2 i 10kW za grejanje kuće od 100m2. Ili ako pumpa se koristi za grejanje ili i za grejanje i hlađenje i sanitarnu toplu vodu. Nije isto ni split i monoblok iste jačine i istog proizvođača.

Kod nas u fabrici su postavljali toplotne pumpe. Spoljne jedinice su veličine manjeg automobila. Mislim da ih ima u grupi po 8 komada. Sigurno ne mislim da košta 500€ ugradnja takvog sistema. Tu pričamo o hiljadama ako ne i desetinama hiljada evra, ne računajući same pumpe.
A ako neko pita "Koliko će me koštati toplotna pumpa sa ugradnjom za kuću od 100 kvadrata?" onda možemo da mu kažemo da spremi bar dodatnih 500-600€ na cenu toplotne pumpe. Čisto da zna da ne očekuje 150€ kao za klimu. A ako pričamo unaokolo da je cena 1000€ u teoriji, a 1500€ u praksi, možda čovek ni ne uzme u obzir TP, bez da proveri činjenice.

Zato najbolje pitati, koliko košta po sistemu ključ u ruke. j b g i transport može biti ozbiljna stavka, ako se ne ukalkuliše.

Ide jedan :)

Kod drugara od materijala za el. prikljucak za TP trofaznu izgleda ovako:
PP/Y 5x4 10m - 30evra
C32A 3P - 10evra
FID 4P - 35evra
Tabla na zid - 10evra

Meni ruke nisu jasne. Zato i sam uradim dosta toga.

Sta imas kod tog kabla?
Blankiras, da ugasis dovod struje u kuću, ubacis ga na 3 faze, povežeš nulu i uz.. Seces kabal negde na pola.. Usrafis negde tablu stavis sve to.. Povežeš po nacrtanoj šemi.. Usrafis u TP prema semi koja se nalazi sa unutrašnje strane poklopca TP.

I za to treba posebna osoba koja ce da naplati dolazak i ruke 100e.

Efektivnog rada 60min ako ima ok alat za blankiranje...najviše se gubi vreme kuda sprovesti kabal i gde staviti tablu sa osiguračima.. Sto opet odluci vlasnik..

Sta su onda monteri TP.. Vodovodzije koji samo spajanju plastične cevi...

500e za ruke kod manjih dimenzija max sve zajedno.. Gde je sve lako i pristupacno...

Koliko da naplati monter ako je monoblok 8kw koji se lako postavi , izvedene cevi za povezivanje odmah sa druge strane zida...? 500e za ruke? I kaze ti garancija 2 godine 😅

Najbolje sami onda da odradite. Sta ce vam majstori. Kupite tp i povezuj hidrulicnu instalaciju, struju, senzore i ostale *******cije. Podesavanje tp i ostalo, samo nemojte posle da bude kuknjava sto ne radi kako treba.

Bilo bi bolje kada bi serviseri imali mud* i stavili garanciju 10g na svoj kvalitetan rad 😎

To bi rado platio.

Moram da kažem da nisam imao problema sa svojim serviserima. Sve pedantno i lepo odradili. Rekli mi na šta treba da obratim pažnju. Sve što sam pitao strpljivo objasnili. Rado sam platio iako je garancija na moju TP bila 2 godine (koje su odavno istekle).

Nego, pitanje za sve koji već koriste toplotne pumpe za grejanje. Koliko očekujete da će biti životni vek vaše TP? Računam isplativost u odnosu na druge sisteme. Po trenutnim cenama mi se čini da nisu ništa isplativije od drugih tipova grejanja. Ne mislim na troškove korišćenja, nego na ukupan TCO.

Malo gubimo konce u ovoj priči.
Meni je drago da se toliko interesujete za ove teme, ali nije naše (koji se ovim poslom profesionalno bavimo) da vas jednog po jednog edukujemo šta sve treba i kako treba i tako u krug.
Dakle da bi sve ovo oko instaliranja sistema grejanja, hlađenja, ventilacije i slično razumeli potrebno je adekvatno obrazovanje, razumevanje i praksa u tom polju rada kao i kod bilo koje druge profesije.
Nemam nameru da vam objašnjam obligaciono pravo, saobraznost tehničke robe, razliku između garancije na uređaj, garancije na sistemsko rešenje i garancije na izvršeni rad.
Instalater grejanja (majstor), električar i serviser su tri različite osobe. Ako jedna osoba radi sve tri stvari ne znam kolike su šanse da se to zna 100% najstručnije da izvede.
Savet svima vama je da za svaki uređaj pročitate tehničko uputstvo i da to bude polazna osnova, i da naravno ugradnju radi lice koje ima ovlašćenje (licencu) da se tim poslom bavi. To je naravno firma koje će izdati račun za izvršene radove i garanciju za njih.
Fenomenalni su mi paradoksi koji se ovde javljaju, npr: Jedan član napiše da ima problem sa određenim brendim (ako se ne varam Panasonik je bio), kako ne mogu pronaći ovlašćeni servis i ko će im održavati uređaj, a samo dve objave niže drugi član pita za taj isti brend šta mislite da li da kupim?
Ili drugi primer gde drugi član napiše ugradili smo LG TP za samo 300 eur, a posle pola dana piše iscurela mi je voda iz sistema, pritisak je nula bara...
Ja ću se i dalje truditi da delim iskustva sa terena i pomognem koliko mi to vreme dozvoljava u nadi da ćemo se svi jednog dana grejati na efikasan način i bez ikakvih problema.

Malo gubimo konce u ovoj priči.
Meni je drago da se toliko interesujete za ove teme, ali nije naše (koji se ovim poslom profesionalno bavimo) da vas jednog po jednog edukujemo šta sve treba i kako treba i tako u krug.
Dakle da bi sve ovo oko instaliranja sistema grejanja, hlađenja, ventilacije i slično razumeli potrebno je adekvatno obrazovanje, razumevanje i praksa u tom polju rada kao i kod bilo koje druge profesije.
Nemam nameru da vam objašnjam obligaciono pravo, saobraznost tehničke robe, razliku između garancije na uređaj, garancije na sistemsko rešenje i garancije na izvršeni rad.
Instalater grejanja (majstor), električar i serviser su tri različite osobe. Ako jedna osoba radi sve tri stvari ne znam kolike su šanse da se to zna 100% najstručnije da izvede.
Savet svima vama je da za svaki uređaj pročitate tehničko uputstvo i da to bude polazna osnova, i da naravno ugradnju radi lice koje ima ovlašćenje (licencu) da se tim poslom bavi. To je naravno firma koje će izdati račun za izvršene radove i garanciju za njih.
Fenomenalni su mi paradoksi koji se ovde javljaju, npr: Jedan član napiše da ima problem sa određenim brendim (ako se ne varam Panasonik je bio), kako ne mogu pronaći ovlašćeni servis i ko će im održavati uređaj, a samo dve objave niže drugi član pita za taj isti brend šta mislite da li da kupim?
Ili drugi primer gde drugi član napiše ugradili smo LG TP za samo 300 eur, a posle pola dana piše iscurela mi je voda iz sistema, pritisak je nula bara...
Ja ću se i dalje truditi da delim iskustva sa terena i pomognem koliko mi to vreme dozvoljava u nadi da ćemo se svi jednog dana grejati na efikasan način i bez ikakvih problema.
Profesionalno se baviš ovim poslom? Ali mnogo lažeš i manipuliš, bar u mom slučaju. Svako može da se vrati na postove nazad i proveri svaku reč koju sam napisao, a koje ti lažno interpretiraš. Prvo, voda je izašla na kondenzu prvi dan, a nije izlazila iz sistema nekontrolisano kako ti to kažeš-slikano, postavljeno možeš da vidiš. Pritisak je opao ali ne na 0, niko nikad nije pomenuo 0. Pritisak je opao ispod normale jer je vazduh izasao i prvom dopunom sistema se to rešilo-kasnije sam potvrdio da se stabilizovalo. Na kraju ja imam overenu LG garanciju na 5 godina a ti možeš da prezireš sve što nije po tvom standardu. Zvao sam ja jedan servis dok sam još tražio pumpu, nisu hteli da pričaju već da im pošaljem mail i zakažem sa inžinjerom, da mi rade projekat, izvodljivost i naravno da čekam na to 15 dana. Druže, ja sam tu TP zaradio ne kupuje ona mene, i ako ne valja neću da crknem. Nije nikakva nauka da se instalira monoblok koliko god te to bolelo, za 3 sata posla 300 € je sasvim normalna cena.

Ništa ja ne prezirem, niti želim nekome loše. Priznajem grešku, nisam baš toliko zaludan da vraćam postove unazad i čitam sve od slova do slova. Neka bude meni na čast.
NIje lepo da me nazivate lažovom, ovde smo svi nadam se odrasli i razumni ljudi.

"Nije neka nauka" ugraditi TP.
Pa dobro tom lokigom ništa nije nauka. I mali servis na auto nije nauka, pa opet postoje auto servisi za te stvari.
Bilo kako bilo, svako od nas ima pravo da stvari posmatra iz svog ugla, sve je to normlano.

I zna li neko koliki je prosečan vek trajanja toplotne pumpe?
Najstarija instalacija koju smo kolege i ja radili je iz 2009 godine. Još uvek radi sasvim korektno. U pitanju je Buderus model, ne sećam se tačno oznake. U vangaranciji je menjan ležaj na ventilatoru i rađena je dopuna freona dva puta.

Većina evropskih proizvođača kaže da je projektovani radni vek 20 godina u simuliranim uslovima rada, što znači 60% opterećenja x 12h denvno x 151 dan (trajanje grejne sezone).

I zna li neko koliki je prosečan vek trajanja toplotne pumpe?
Mislim da ce tek za 5-10god videti realno stanje jeftinih TP kojih ima najviše.

Isplativost.. Pa meni je prošle godine ustedela 800e jer sam bio na starom kotlu.. Da izgura još 6 godina.. Na nuli sam.

Svake godine smo uzimali oko 4-5t uglja i oko 3-5m drva.. Zavisi da li je ostalo nešto.

Ja sam sebi računao da će trajati 20 godina. Javiću vam 2038. da li je sve po planu. :)
Sa trenutnim cenama, TP nije ništa isplativija od centralnog grejanja na gas ili na drva. Pelet je druga priča. Svakako bih opet postavio TP, pošto mislim da daje najveći komfor.

Od klasicnog centralnog u Bg je i te kako isplativija. (Nazalost nemamo pristup gasu u vecini centralnih gradskih opstina) U mom slucaju je razlika prve sezone bila 830e. Ok investicije je tolika da ce se razlika vratiti za 7-8god. Ali komfor plus 24h grejanje plus osecaj da te neko ne krade za tvoje pare. A ako eventualno prodajes nekeretninu nekada, prvo lakse ces je prodati sa tp nego sa cg, a drugo cene takvih nekretnina su po kvadratu vece minimum toliko da ces samo time isplatiti ulozeno, plus mozda i preko. Dokle ce biti tako videcemo.

Vrh Dno