Šta je novo?

Preporuka za multi-split sistem (trosoban stan, 85m2)

Planirao sam da ,na 100kvadrata, ubacim dve Gree inverter klima Amber Premium Ultra GWH12YD-S6DBA2A wifi . Posle sam razmišljao, jedna 12tica na jednu prostoriju je mnogo, a da napravim pakao u jednoj ,da bi zagrejao susednu prostoriju, je nepraktično i neekonomično. Počeo sam da razmišljam ne o split, već u multi sistemu. Ono što mi se.kod tog sistema ne sviđa je to što sve unutrašnje, idu na jednu spoljnju jedinicu. Kako bi to funkcionisalo što se defrost-a tiče ?
Da li je onda bolje ugraditi za svaku prostoriju zasebnu klimu ,manje snage, koja adekvatno odgovara toj prostoriji i tako rešiti problem defrost -a ? Jeste skuplje rešenje, ali je praktičnije.

Od skora sam u ovoj priči, imam multisplit, zašto misliš da snaga unutrašnjih jedinica utiče na defrost, zar to ne zavisi samo od spoljni uticaja?

Pa sam si sebi odgovorio na pitanje ,koje je čisto logičke prirode.
Nisam ni ja expert, ali moja logika govori tako.

Defrost će trajati verovatno isto za multisplit kao i za običan split, ali je problem kod multisplita to što, kada ode u defrost, grejanje u celom stanu/kući staje, istovremeno. Kada imaš recimo 4 različite klime, minimalna je šansa da sve stanu istovremeno. Kada je dobra izolacija objekta, ovaj problem je manje izražen, ali definitivno postoji.

Misliš da će defrost biti manje učestao sa jednom, ili sa 4 unutrašnje jedinice, istovremeno ?

To ne može niko da ti kaže pouzdano, meni je nešto logično da veća spoljna jedinica bude izrađena nešto kvalitetnije, da ima bolje rešen defrost, ali ostaju fizičke prepreke a to je sama količina leda koja se nahvata na veću jedinicu mora biti veća nego kod neke devetke recimo, a onda treba i više vremena da se otopi. Ali poenta nije u učestalostima. Zamisli da imaš 4 klime u stanu i svaka na 45min rada ima 15min defrost (malo verovatno ali ajde). To efektivno znači da tebi stalno rade 3 od 4 klime, odnosno da konstantno imaš grejanje na nivou 75% od nominalnog. A ako spoljna u multisplit setapu ide u 15/45 režimu, ti imaš 45 minuta punu snagu grejanja, pa onda 15 minuta ništa. Meni se čini da bi komfornija bila prva varijanta.

Ja sam se izrazio sa terminom 'učestalost' misleći upravo na to što si rekao.
Ista stvar, veća jedinica, više leda, više vremena za defrost/ manja jedinica, svaki čas radi defrost. Ne znam kako to funkcioniše, koristio sam common sense.
Ja ću, u tom slučaju, ići na opciju svaka klima -zasebna jedinica= skuplja varijanta, ali praktičnija.

Od skora sam u ovoj priči, imam multisplit, zašto misliš da snaga unutrašnjih jedinica utiče na defrost, zar to ne zavisi samo od spoljni uticaja?
Zavisi i od spoljnih uticaja i od tvojih ličnih zahteva. Recimo, tvoj zahtev da klima greje na 25 C umesto na 23 C u nepovoljnim spoljnim uslovima, rezultiraće češćim defrostima i manjem koeficijentu iskorišćenja.

Stavio sam letos Gree Polar, 18+9 a spolja je od 24 btu. Za sada je ok.

Nije imala prilike da se odmrzava, u avgustu sam je stavio.

Postavljena Midea multi split 27000btu spolja i unutra 2 parapetne i jedna Extreme zidna, sve su 12000btu.
Potrošnja se kreće od 700w do 1,2kw ali najviše oko 900w kada rade sve 3 jedinice, koje sam podesio funkcijom "follow me" i jedino tako mogu lepo da rade, jer kod parapeta termometar brzo dostigne zadatu temperaturu i gasi se.
Inače grejem nekih 80m2, dobro izolovanog prostora, dnevna i dečija su parapeti a hodnik je zidna usmerena ka kupatilu, spavaćoj i kuhinji, gde su za par C niže temperature.
Kod roditelja stavljena posebna Midea Extreme 12 i njena potrošnja je ispod 300w, negde oko 280w.

Evo trenutnog merenja na multi-split sistemu sa 3 unutrašnje.
Sinoć je bila neka magla i velika vlažnost, pa je potrošnja bila u ovo vreme oko 1kw.

Prilozi

• Screenshot_20221118-205837_Woox home.jpg
    Screenshot_20221118-205837_Woox home.jpg
    44.1 KB · Pregleda: 86
Šta ti je sa naponom?

Šta fali naponu?

Pišete o defrostu na multi sistemima a izgleda da niste videli kako to izgleda.

Spoljnja jedinica radi defrost u segmentima

Fali mu 13 V, jer još od prošle godine i onog zaheba kod mene ne odstupa značajno od predviđenih 230 V

Šta fali naponu?

Pišete o defrostu na multi sistemima a izgleda da niste videli kako to izgleda.

Spoljnja jedinica radi defrost u segmentima
То ваљда зависи од типа климе. Моји имају стари мултисплит (из 2001) са три компресора где је измењивач подељен у три сегмента. Ови нови инвертери имају један компресор, нисам сигуран како користе површину спољног измењивача.

Fali mu 13 V, jer još od prošle godine i onog zaheba kod mene ne odstupa značajno od predviđenih 230 V
Nominalni napon su Srbiji je 230/400V +-10% i zavisi od udaljenosti od trafo stanice
Napon kod njega je u granicama normale.

То ваљда зависи од типа климе. Моји имају стари мултисплит (из 2001) са три компресора где је измењивач подељен у три сегмента. Ови нови инвертери имају један компресор, нисам сигуран како користе површину спољног измењивача.
Otapa u segmentima delove izmenjivaca, ne sve odjednom.
kako to tehnicki izvodi ne znam, ali nije to samo jedna velika spoljna jedinica na koju je prikaceno vise unutrasnjih.

Svašta je nešto u Srbiji... Setimo se samo aflatoksina, pa problemom sa frekvencijom...

Ćao ekipa,
Planiram ugraditi multi split sistem u stan, trosoban stan.
Unutrašnje jedinice bih izabrao da budu ugradne, odnosno nekako da budu ispod spuštenog plafona pa da imaju rešetku samo.
Tzv. skriveni stropni kanal (bar ga tako LG naziva na svom sajtu)

Da li neko ima iskustva sa takvim sistemom?
Do sada što sam skupio informacija, LG mi se čini kao najstabilnije rešenje.

Koji model LG je u pitanju.Ja sam te plafonske klime video u prodavnicama zatim u server salama i privrednim objektima.U stambenim objektima vrlo retko se ugrađuje taj tip klime.Zašto si se odlučio za taj tip klime ako već nećeš zidne standardne pogledaj podne klime.

Ne mislimo na isti tip unutrašnje jedinice.
Postoje 4 tipa unutrašnjih jedinica ako dobro razumeo prikazano na LG sajtu: https://www.lg.com/rs/business/multi-split

Ja sam konkretno zainteresovan za ovaj:
Skriveni kanal
011c76cd214729daa67802a9e49c42e6.jpg

postoje i lepše izvedbe, ali ovo je suština.

Kanalna klima na forumu mislim da je nema niko.

Prvo sam pomislio da je to ventilacija, a onda sam pogledao sajt. Nisam imao pojma da postoji taj tip UJ. Mislim da ćeš više informacija dobiti isključivo od LGa, jer kao što ti je Proleter rekao, teško da to iko ima u stanu/kući.

Pozdrav svima,
Imam 14000 btu midea multisplit m20e 14hfn1-q, na koju su vezane 2 unutrašnje jedinice od 12000 btu. Greje dve sobe od po 16kvm. Slaba izolacija kuće (sprat ispod hladan, iznad grejan, drvena stolarija). Klima ima veliki kapacitet i lako zagreje prostorije na 23, i onda se kompresor gasi. Minimalna modulacija 800w. Čini mi se da je to visoko. Da li bi bilo niže da su vezane dve unutrašnje od 9000 btu.

Kako na 14Btu dve unutrašnje 12Btu?.Koliko sam čuo multisplit sistemi bilo kog proizvođača nisu neki primeri dobre modulacije.Na nekim modelima multisplit klima moguće je na spoljnoj jedinici kombinacijom 7/9/12/18/ odgovarajućim prekidačima podesiti na kom izlazu iz klime koliko Btu ima unutrašnja jedinica.Da li je to kod svih multisplit sistema tako ne znam.Pogledaj uputstvo za klimu.Gledam uputstvo sa mogućim kombinacijama unutrašnjih jedinica nema kombinacije 12+12.Evo link pogledaj.

Poslednja izmena:
Tako je u pravu si. 12 ide ili sa 7 ili sa 9! Majstori stručnjaci... Ovo sa prekidačima je dobra ideja, ali ne kapiram da li ima to u uputstvu.
Radi bez problema već treću sezonu, ali 800w mi se čini previše. Bez obzira da li rade obe unutrašnje ili jedna , ispod 800W se ne spušta - to je najčudnije. Ne vredi da jednu 12ku zamenim 7icom samo da bih probao. Sa druge strane, ako ostane ovako - radi kao on/off. Vrlo brzo unutrašnje 12-ce zagreju dve sobe od po 16m2 i gase se.
Nadam se da će neko da se javi sa sličnim uređajima.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno