edit: U Witcheru kada korisis onaj "Aard" tu dolazi do izrazaja Havoc za proracunavanje fizike, dok u Skyrim-u, Fallout-u za takve stvari je zaduzen nVidia PhysX. Tako da i u borbama ima i te kako tog proracunavanja fizike. Sve u svemu, moze to mnogo bolje.
Fallout 3, NV, Oblivion koriste Havok takodje a i Skyrim ce najverovatnije.
Da znam, ali samo navodim to kao primjer, jer su te animacije odlicno uradjene i prirodno izgledaju. I to je dokaz da su takve animacije izvodljive u "open world" i "sand box" igrama.
Tako da sva ta prica o kolicini NPC-ova i kako je sve to komplikovano uraditi, pada u vodu kada su u pitanju razvojni timovi "AAA" kategorije, koji su u stanju da angazuju najbolje animatore na svijetu.
Igre koje si naveo, AC, GTA i jos pokoja, NPC sistem imaju samo kao animirani backdrop. Ako zelis da vidis u cemu je fora, prati nekog NPC-a po gradu recimo. Naicices na spawn point gde isti jednostavno nestane, ili se pak novi pojavi. Ako ubijes njih 50, spawnovace se njih 50. I svi imaju iste predefinisane radnje koje se svode na hodaj po waypointu do respawn tacke.
Istina, lepo se koprcaju ako ih upucavas/ubadas/sutiras (sto je zapravo ragdoll), ali to je sve. Sto je dobro okruzenje za sandbox napucavanje, izivljavanje ili za H&S...ali ne i za ovakav RPG koji se trudi da simulira zivi svet koji sluzi za malo vise od pukog izivljavanja nad istim.
I uvek cu takvoj jednoj igri oprostiti uobicajene bisere od bagova koji se desavaju jer je stvar komplikovana, slozenija za napraviti. Oblivion je imao hiljade bisera, ali mi to nije smetalo, kao ni u prethodnim TES igrama.
Tacno tako. Niko nije lud da radi posebno animacije za svaki NPC i sve da budu razlicite. Ovi iz Bethesde jednostavno ne znaju da urade dobre animacije. To im je zastitni znak, isto kao i Konamiju (PES). Eto jos nisu prikazali kako izgleda skok iz treceg lica. To je u Oblivionu izgledalo, blago receno, katastrofa. U Fallout 3 su to malko promijenili, ali su animacije generalno neprirodne i svi se ukoceno krecu. Koliko vidim i u Skyrim-u ce to biti slucaj.
Ipak je Oblivion igra od pre skoro 6 godina, a kome je to smetalo tada, ili jos gore - u Morrowindu, ... sta reci ...
F3 i potom NV jesu skripali po tom (ali i po mnogo vaznijim stavkama) i moglo je da zasmeta jer je sve skupa pravilo osecaj da se igra Oblivion mod.
O kakvom to "pravljenju prica" se tu radi da mi je znati?! Uraditi neki kvest na drugaciji nacin, ne znaci da ces glavnu pricu moci sam da kreiras i da "ispricas" kako tebi odgovara. Takva igra cini mi se da jos nije napravljena.
Ajde i da ovo pojasnim. U TES igrama ides i lutas po svetu i radis kvestove po svojoj zelji, main quest i ne moras da diras...igra te ne vodi na uzici od celine do celine niti te tera da uradis nesto u glavnom kvestu kako bi mogao nastaviti dalje...plus jos imas sporedne quest linije koje su po pravilu bolje i zanimljivije od glavne. I da - zavrsis dve-tri i eto ti igre duze od TW2 lol
Sve to vise podseca na "stvaran zivot" od akcijom i cutscenama natrpanih modernih igara. Ali ***, manje je atraktivno, sto jes' jes' ... ali opet mi je ono suludo branje nirnrootova bilo zanimljivije od super-duper fajta sa Saskijom:d