Šta je novo?
SEPA u par banaka koje posluju i kod nas i u regionu planiraju da Srbiju dodaju u SEPA sistem nakon provomajskih praznika tj. od 5.5. jer tada imaju 4 neradna dana koja mogu da iskoriste za zavrsno live testiranje.

Kako otvoriti ovaj iRačun kod reffeisen-a bez elektronskog potpisa?
Razmišljam da ga otvorim sada do 15.12. dok je promocija, pošto je besplatno održavanje, i da koristim digitalnu visa karticu za online plaćanja, ako to može?

Potpisuješ kodom koji ti oni pošalju sms-om

Kako otvoriti ovaj iRačun kod reffeisen-a bez elektronskog potpisa?
Razmišljam da ga otvorim sada do 15.12. dok je promocija, pošto je besplatno održavanje, i da koristim digitalnu visa karticu za online plaćanja, ako to može?
Otvaranje podrazumeva video razgovor sa korišćenjem pasoša/lične karte i očitane ili računa koji se vodi na tebe sa adresom prebivališta pa posle par minuta stiže još jedan sms kod kojim potpisuješ ugovornu dokumentaciju. Ne postoji opcija korišćenja kvalifikovanog elektronskog sertifikata iz lične karte ili eUprave i sl.

Adriatic banka - videh da otvaraju nove poslovnice u Kneza Miloša u onoj izraelskoj zgradi i negde isto na NBG sam ih video. Ko su beše oni, vidim da imaju dosta povoljne tekuće račune, npr. neki standard račun za 200 din sa sve visa clasic karticom?

Trebam da otvorim još jedan račun, koji ću koristiti zasebno od računa putem kog primam zaradu, i sada se razmišljam između NLB Komercijalne i AIK Banke. U NLBu već imam visa prepaid, ali kada sam pokušao onlajn da otvorim račun nisam uspeo zbog neke njihove greške u sistemu, a nije mi se davalo da idem u ekspozituru. U AIK Banci još uvek nisam pokušao da otvorim račun onlajn, ali mi procedura uopšte nije jasna. Koliko vidim ne radi se ni video identifikacija niti potpisivanje kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, već se samo slika lični dokument i faca. Nije objašnjeno ni da li se kartice šalju na adresu, ili se preuzimaju u ekspozituri. Koliko vidim moguće je da na taj paket umrežim i klinca što bi mi takođe odgovaralo. Generalno obe banke nude slične ili potpuno iste usluge, pa me zanima da li neko zna kako izgleda proces otvaranja tog paketa računa onlajn pošto on nije objašnjen, a u NLB-u izgleda da nije moguće dok ne migriraju na novu platformu...

Trebam da otvorim još jedan račun, koji ću koristiti zasebno od računa putem kog primam zaradu, i sada se razmišljam između NLB Komercijalne i AIK Banke. U NLBu već imam visa prepaid, ali kada sam pokušao onlajn da otvorim račun nisam uspeo zbog neke njihove greške u sistemu, a nije mi se davalo da idem u ekspozituru. U AIK Banci još uvek nisam pokušao da otvorim račun onlajn, ali mi procedura uopšte nije jasna. Koliko vidim ne radi se ni video identifikacija niti potpisivanje kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, već se samo slika lični dokument i faca. Nije objašnjeno ni da li se kartice šalju na adresu, ili se preuzimaju u ekspozituri. Koliko vidim moguće je da na taj paket umrežim i klinca što bi mi takođe odgovaralo. Generalno obe banke nude slične ili potpuno iste usluge, pa me zanima da li neko zna kako izgleda proces otvaranja tog paketa računa onlajn pošto on nije objašnjen, a u NLB-u izgleda da nije moguće dok ne migriraju na novu platformu...
A migriranje traje čitavu večnost...

A migriranje traje čitavu večnost...
U svemu su oni generalno spori. Kod njih imam poslovni racun, i apsolutno nikada nisu bili u stanju da odgovore na moj upit putem mejla u roku od 2 dana, uvek je minimalno trebalo 4, 5 dana. Prepaid karticu su mi izrađivali duže od mesec ipo dan, pošto nisu bili u stanju da pravilno unesu podatke za izdavanje iste. Problem sa poslovnim računom sam rešio sa prebacivanjem u Rajfajzen banku, ali ovaj mi je još uvek aktivan, s obzirom da nije skupo održavanje. Kada završe migriranje bar će biti malo u korak sa drugima...

Ima AIK video identifikaciju i potpisivanje jednokratnim kodom preko SMS poruke. Tako je kod svih banaka koje omogućavaju online otvaranje računa, tako propisuje NBS.

Ako ti nije hitno ja bih sačekao da NLB migrira, ne bi trebalo to da traje čitavu večnost. A nova platforma (koju već koriste u Sloveniji) po meni obećava.

Alta 5% na 12m. Na duze je manja kamata.
Vidim da u Alta banci postoji besplatni račun, uz koji ide ebanking i mbanking. Da li se kod njih iz e/mbankinga mogu oročavati sredstva ili mora da se ide u filijalu?

Zdravo svima, jedno pitanje...kakav je postupak prelazak iz jedne banke u drugu...
zelim da prebacim primanje plate na racun iz postojece banke u drugu...
Interesuje me sta da ocekujem da me ne zavlace sa nekim uslovima koji nisu po zakonu NBS?
Da li moram da ugasim prvo racuna u banci u kojoj sam primao platu, pa da taj papir o gasenju dostavim firmi
pa onda otvorim novi racun u drugoj banci i dostavim firmi...Ili ne moram da gasim racun u prosloj banci, vec samo dostavim novi racun sa drugom bankom ?
Ili nesto trece ....?

To zavisi od firme. Meni su ,u jednoj, trazili da donesem da nemam nikakvih dugovanja u trenutnoj,pre nego su dozvolili prenos plate u drugu. Morao sam doneti potvrdu iz banke da im nista ne dugujem pa onda tek u drugu banku.

U većini slučajeva dovoljno je da samo dostaviš broj novog računa firmi i kažeš im da od sledeće plate novac ide tamo. Posle toga, sa starim računom možeš da radiš šta hoćeš.
Ali, što kaže @DGoran, zavisi i od firme, tako da vidi sa njima prvo.

Cini se da krece potpuna integracija racuna bivse MTS banke u Postansku:
Поштовани,

У прилогу Вам достављамо Предлог измена и допуна Оквирног уговора и Обавештење о изменама броја текућег/депозитног рачуна.
Посебно наглашавамо да ћете ове бројеве рачуна користити почев од 18.02.2025. године.
За више информација позовите контакт центар Банке: 011-2020-292, опција 6.

Ваша Банка Поштанска штедионица
Znaci, od druge polovine februara svi MTS racuni ce biti proslost. Bas su brzi, nema sta. ;)

Ko god je pomislio kako su se uhodali konacno :D :
Поштовани корисниче,

Уколико сте примили мејл са Предлогом измена и допуна оквирног уговора и Обавештење о изменама броја текућег рачуна / депозитне партије, молимо Вас да занемарите информацију о новом броју Вашег текућег рачуна / депозитне партије који сте добили. Дошло је до техничке грешке, због чега Вам се извињавамо.
Овим путем Вам достављамо нови Прилог 1. са исправним новим бројевима текућег рачуна / депозитне партије које ћете користити почев од 18.02.2025.године. Све остале информације које сте примили су исправне, остају неизмењене и молимо Вас да се са њима упознате.
За све евентуалне недоумице можете да нам се обратите путем контакт центра Банке: 011-2020-292, опција 6.
Захваљујемо се на разумевању и стрпљењу.

Ваша Банка Поштанска штедионица
Komedija sui!

AIK banka od februara novi racuni, cak u najskupljem paketu nemaju sve sto je do sad bilo ukljuceno u start, makar po ovome sto vidim na sajtu, konkretno sms obavjestenja, srednji paket nema ukljucene e/m banking transakcije sto mi je suludo tek

Oko nove taman da vidim situaciju sa drugim bankama pa ponovo izabrati dje je najbolja ponuda...

Postoji li banka koja zadovoljava sledeće uslove:
  • bez provizije za e-transakcije
  • bez provizije za online plaćanja, kao i plaćanja u inostranstvu
  • bez održavanja za kartice (kreditne/debitne)
  • Google Pay
  • dozvoljava prenos na IBKR (ako je moguće online, uz proviziju manju od 0.7%)
  • dobar kurs za kupovinu eura (za veće količine)
  • održavanje 10e mesečno ili manje

Uz sledeće nice to haves:
  • štednja po viđenju ili oročena štednja, online
  • ulazak u lože na aerodromima
  • putno osiguranje
  • dizanje na bilo kom bankomatu ili lako dostupni bankomati

Trenutno koristim kombinaciju AIK/Yettel, ali se nakon najavljenih AIK promena razmišljam da li je momenat da menjam.

Ako izuzmemo MC sto daje ulaz u 3 biznis lounge-a, ne secam se za 10e da dolaze i free kartice i loze. Bila je opcija kod Komercijalne ali odavno izadje skuplje.

Za transfer ka IBKR je mnogo bitno koja suma - posto postoji fixni deo. Ako je na 1000e nijedna nema ispod 2%, ako je 10k onda dosta njih ima blizu ili ispod 0.7% (sto je i dalje dranje....)

AIK banka od februara novi racuni, cak u najskupljem paketu nemaju sve sto je do sad bilo ukljuceno u start, makar po ovome sto vidim na sajtu, konkretno sms obavjestenja, srednji paket nema ukljucene e/m banking transakcije sto mi je suludo tek

Oko nove taman da vidim situaciju sa drugim bankama pa ponovo izabrati dje je najbolja ponuda...
Mora imati transakcije ;) nisu naveli posto nisu bez naknade

Vezano za AIK banku trenutno imam Start račun pa ću verovatno preći na srednji Advance, a jedino nisam siguran za sms obaveštenja jer piše u nekoj pdf tabeli koju su mi poslali "mesečno sms obaveštenje o prilivu/odlivu" 35 din da li je to za ceo mesec ili po svakoj poruci o prilivu/odlivu?
Ne sviđa mi se jer će svaka mBankig transkakcija imati proviziju od 25 din....

Postoji mogućnost (kao što kaže @uji ) da nama koji imamo račune od ranije ostanu ugovoreni uslovi, mada ja mislim da će novo rukovodstvo iskoristiti priliku (primena izmenjenog Zakona o platnim uslugama) da nam ponudi izmene ugovora i formalno (pismeno), a u tom slučaju AIK postaje jedna od lošijih banaka i vreme je da se napušta.

• Like
Reagovanja: uji
^
Neće mi biti teško... Za 790 RSD imaću manje nego do sada, a za manje para (čak i besplatno) može se drugde dobiti svašta.

Mislim da će da nam ponude izmene ugovora i formalno (pismeno), a u tom slučaju AIK postaje jedna od lošijih banaka i vreme je da se napušta.
To je moralo da stigne sad (3 meseca pre početka primene), kao što su vas obavestili o novim uslugama. S obzirom da je u novom tarifniku ubačena MasterCard veliko srce (iz Eurobanke), to implicira da će 14.2. ujedno biti datum operativnog spajanja.

^
Dva meseca, ne tri. Ali slažem se - trebalo je sad da stigne, kad je došlo ovo na mail. Ne bi me, nažalost, začudilo da se kod nas istumači da je time ispunjen zakonski uslov, a da nam u papiru uruče naknadno.

Nazad
Vrh Dno