Šta je novo?
Nema odlaska u banku. Za kvadratić se misli za registraciju kartice u akciju preko Mastercard sajta. Nije bitan redosled. Instaliraš Google wallet, ubaciš svoju karticu i verifikuješ je sms kodom ili pozivom call centra banke (pisaće ti u wallet-u šta od toga moraš da uradiš, ne možeš da biraš). Zatim registuješ karticu na Mastercard sajtu i to je to. Možeš da plaćaš u radnjama telefonom i da očekuješ cashback za transakcije koje si obavio utorkom. :D

• Like
Reagovanja: uji
I da li je potrebno odlazak u banku...ili samo prvo registacija master kartice, zatim instaliram google wallet i ubacim karticu u novcanik i to je to, mogu da vrsim placanje mobilnim ili je sledeci korak odlazak u banku ?

Nije potreban odlazak u banku za aktivaciju ovog servisa. Kada aktivirate google wallet dodajete podatke o kartici i u sl. koraku je verifikujete kodom koji vam stize SMSom ili ce vam izbaciti da pozovete banku kako bi vam je aktivirali.

Da li neko možda zna neki šablon nakon koliko meseci neaktivnosti gase tekući račun po automatizmu?
(Konkretno me interesuje Intesa.)

Samo neka pokušaju. Račun sam pokušao da ugasim još novembra 2021. (!) — reizdali su mi Dinu i poslali je u (tada) "moju" filijalu u Zemunu, pa sam bio iz fazona, ne morate ni da mi je uručujete, dajte da se razilazimo. Račun je već tad bio prazan i nekorišćen nekih godinu i kusur dana.
Službenica je tu napravila brljotinu — sistemski je valjda trebalo da mi "uruči" Dinu pa inicira gašenje računa, a ona je kanda uradila obrnuto, i to je valjda bilo toliko ozbiljno da joj je sve puklo, i morala je da šalje dopis nadležnoj službi kako bi se to otkočilo, pa se "završilo" sa "kontaktiraću vas ja lično (tačne reči, prim. aut.) čim dobijem povratnu informaciju, najverovatnije za par dana".
Tih "par dana", evo, napuniše tri godine 😁
Nedelju dana nakon posete sam zvao call centar, ipak moram da se prošetam opet do filijale, jer em nemaju informaciju, em svakako tamo treba da završim ceo proces. U filijali u Zemunu, naravno, hiljadu duša u svakom trenutku, a nisam bio voljan da mi propada pola dana u Intesi. Od tada u Zemun nisam kročio, dok sam živeo u BG nijedna filijala mi nije bila blizu, a sada u NS bih isto morao da se oprostim od pola dana + dok stignem sa posla, većina filijala ni ne radi.
Otud i pitanje, hoću samo da pustim da rikne samo od sebe, da ne moram da ih gledam. Podsetiše me na ovaj nemili događaj kada su mi poslali mejl da pređem sa Hita na Hit Plus (zanima me samo na osnovu čega, kad račun dinara video nije već evo četiri godine?).
Mislim da su mi u međuvremenu poslali i po koji Izveštaj o naplaćenim naknadama i da su tamo bile nule, te sam i shodno tome odlučio da račun umre sporom smrću. Ako pak pokušaju da naplate nešto, tad ćemo drugačije da se igramo.

Pa pretpostavio sam, klasično džibersko ponašanje.

Da li znate neku alternativu za Revolut, koja ima mogućnost izdavanja platnih kartica za državljane RS? Znam za Genome, ali je 20eur mesecno malo skupo za debitnu karticu.

Da li znate neku alternativu za Revolut, koja ima mogućnost izdavanja platnih kartica za državljane RS? Znam za Genome, ali je 20eur mesecno malo skupo za debitnu karticu.
Nаžalost ne. Dok Srbija ne postane članica EEA, teško da će postojati takva mogućnost. Za sada su stanovnici Srbije kao dete sa donje slike, tj. mogu samo da gledaju i maštaju.

240_F_652983982_mvRlbziYq5KaUZC0DDeqT3lZGsRk3KH6.jpg

Jedino Payoneer, ali nisi ispod radara, čak naprotiv. Ono što znam je da Bankera izdaje kartice sa našim pasošem, ali pod uslovom da stigne na EU adresu i ako se ne varam, da se makar fiktivno dostavi neki račun tipa za telekomunikacije koji se vodi na isto ime.

Jedino Payoneer, ali nisi ispod radara, čak naprotiv. Ono što znam je da Bankera izdaje kartice sa našim pasošem, ali pod uslovom da stigne na EU adresu i ako se ne varam, da se makar fiktivno dostavi neki račun tipa za telekomunikacije koji se vodi na isto ime.
Je li račun za komunalije (npr. telekomunikacije) treba da bude sa adresom u EEA ili može i u Srbiji?

Koliko vidim, Bankera ima baš jake provizije za priliv i odliv novca preko SWIFT-a:

Zajedničko za Genome i Bankera je da su iz Litvanije, pa zato nije ni čudo što su im provizije tako jake (karakteristika FinTech startapova iz te zemlje).

Poslednja izmena:
Je li račun za komunalije (npr. telekomunikacije) treba da bude sa adresom u EEA ili može i u Srbiji?
EEA, naravno i da se poklapa sa adresom dostave.
Koliko vidim, Bankera ima baš jake provizije za priliv i odliv novca preko SWIFT-a:

Zajedničko za Genome i Bankera je da su iz Litvanije, pa zato nije ni čudo što su im provizije tako jake (karakteristika FinTech startapova iz te zemlje).
Mislio sam da pitaš zbog PayPal-a, pošto je uglavnom to predmet interesovanja zbog kojih se debitna Visa kartica nekog fintecha od preko traži.

Bankera izdaje kartice
Čuo sam za bankeru, ali i za negativna iskustva od korisnika koji su je koristili, pa mi i ne izgleda baš poslovno. Imam par prijatelja koji koriste Genome, ali je 20eur/mo previše.

Jedino Payoneer, ali nisi ispod radara, čak naprotiv
Koliko znam Payoneer ne dozvoljava uplate od samog sebe, već isključivo od kompanija na lični nalog, pa to ispada.

Sviđa mi se ponuda Curve platforme, ali samo za EEA/UK trenutno. Izgleda jedina opcija koja uskoro dolazi će biti Aircash, a i to je upitno, s obzirom da oni čekaju dozvolu NBS, a to će sigurno potrajati.

Koliko znam Payoneer ne dozvoljava uplate od samog sebe, već isključivo od kompanija na lični nalog, pa to ispada.
Nije mi onda jasno zašto ćeš da koristiš inostranu karticu ako radiš topup odavde, ali ok. Logika stvari je da se ovo pitanje rešava zbog prihoda iz inostranstva.

Nije mi onda jasno zašto ćeš da koristiš inostranu karticu ako radiš topup odavde, ali ok. Logika stvari je da se ovo pitanje rešava zbog prihoda iz inostranstva.
Prihod iz inostranstva ne bi isao preko kompanije, pa ta uplata ne bi bila dozvoljena.

Prihod iz inostranstva ne bi isao preko kompanije, pa ta uplata ne bi bila dozvoljena.
Jasno... Potpuno sam smetnuo s uma što ne mora uvek da se radi preko platformi i posrednika 😅 Jedino ako postoji neka mogućnost dogovora da tebi uplaćuju na ino karticu preko Paysend-a kako bi se zaobišle swift provizije ili SEPA IBAN na tom nekom fintechu.

1000014571.jpg
Od GPay/ApplePay još uvek ništa.

Zapravo to možda može biti najava za Google Pay. Kod njih u ostalim zemljama (u svim zemljama članica NLB grupe sem Srbije imaju Google Pay i Garmin Pay pa čak i na tzv. Kosovu) dodavanje kartice u Google Pay ide kroz unapreðenu verziju NLB Pay-a. Tako da ako ta unapreðena verzija dolazi i kod nas red je da očekujemo da je to ta verzija kroz koju se kartice dodaju u Google Pay.

Pa da, sama NLB Grupa je rekla da oće da ujednači usluge u svim članicama što je više moguće. Sve zemlje sem Srbije imaju Google i Garmin Pay, a pride Slovenija i Crna Gora imaju i Apple Pay (što je za očekivati jer Apple još uvek nije pustio Apple Pay u BiH, NMK i "RKS"). Tako da sam poprilično pozitivan što se tiče uvođenja sva tri servisa kod nas u NLB Komercijalnoj Banci :D

Pa da, sama NLB Grupa je rekla da oće da ujednači usluge u svim članicama što je više moguće. Sve zemlje sem Srbije imaju Google i Garmin Pay, a pride Slovenija i Crna Gora imaju i Apple Pay (što je za očekivati jer Apple još uvek nije pustio Apple Pay u BiH, NMK i "RKS"). Tako da sam poprilično pozitivan što se tiče uvođenja sva tri servisa kod nas u NLB Komercijalnoj Banci :D
Nemam račun u Komercijalnoj, ali lepo je videti da konačno nešto rade i po pitanju ovoga, samo se nadam da neće pasti huge disappointment nakon svega ovoga.

Pa da, ja imam račun (Zbog devizne vize koju sam koristio za PayPal prilive i ok kurs u menjačnici), ali čim mi isteknu "omladinske" privilegije sigurno ga gasim, jer sumi trenutno stvarno banka koja bi mi najmanje odgovarala. 😂 Svakako do tada ako uvedu Apple Pay biće lepo imati još dve kartice u Wallet kolekciji.

Pa da, ja imam račun (Zbog devizne vize koju sam koristio za PayPal prilive i ok kurs u menjačnici), ali čim mi isteknu "omladinske" privilegije sigurno ga gasim, jer sumi trenutno stvarno banka koja bi mi najmanje odgovarala. 😂 Svakako do tada ako uvedu Apple Pay biće lepo imati još dve kartice u Wallet kolekciji.
Čak ih je i Erste pretekao u ovim stvarima xD

Iskreno kolko je Erste napredna na svojim drugim tržištima, toliko je kod nas "nazadna". Konačno su krenuli da se batrgaju. Ako zapravo uvedu George biće nešto od njih.

Koje banke u Srbiji nude najbolji kupoprodajni kurs za USD preko njihovih web i mobilnih aplikacija, i na kojim paketima (računima)?

Koje banke u Srbiji nude najbolji kupoprodajni kurs za USD preko njihovih web i mobilnih aplikacija, i na kojim paketima (računima)?
Niko ne nudi dovoljno dobar kurs za tipa 1000 i vise :(
I dan danas moram da zovem i uvek menjacnica da bolji kurs (jer banka i ne sme da da dalje od srednjeg a menjacnica moze nezvanicno - ne zvanicno!)

Doduse ja uvek samo prodajem dolare.. ali iz iskustva kupovina valuta od banke je skoro nikada isplativa, cak i kada se zove za bolji kurs na 10.000e.

Ako često menjaš 5 digit iznose, bez obzira na koju stranu, nađi dobru menjačnicu, dobićeš direktan broj telefona za takve ponude. Nema zvanično/nezvanično, na ekranu vidi SPOT, zna koliko je izložen sa koje strane i daje ti najbolju ponudu. Ako je nestandardna ponuda, uvek je kratkotrajna.

Update: sorry, sad vidim da je 1000, ne 10k....

10k je vise od 1k, isto vazi sto obojica kazemo ;)
Neverovatno ali za dolar mi.menjacnice u Nisu vec mesecima bolji kurs nude

Probaj da menjaš CHF ili GBP u bankama i iznenadi se. EUR radi svaka mala menjačnica, a za ove "nestandardne" valute je neophodno naći menjačnicu koja se time stalno bavi.

A kada radiš uvoz, kao pravno lice, osuđen si na poslovnu banku ili banke sa kojima sarađuješ 😢

Nego, kada kreće SEPA?

Nazad
Vrh Dno