Nisu. Probao pre neki dan. - Raiffeisen i OTP sa Yettel bank karticom, beskontaktno izbacilo grešku.Možda su to kasnije regulisali
Nisu. Probao pre neki dan. - Raiffeisen i OTP sa Yettel bank karticom, beskontaktno izbacilo grešku.Možda su to kasnije regulisali
Baš zbog toga mi je sve jako čudno, no ajde. Ne bih se iznenadio da i 241 na kraju priznaju.Promenili su stvarno uslove pa sad priznaju da su i penziju ljudi ZARAD-ili, ranije su na upit tvrdili da penzija nije zarada i za njih nemože 10000?
Usmeno, na 0800/23-23-22Neko ti iz OTP-a ti je usmeno/pismeno potvrdio da sada priznaju penzije?!
Inače možda ovo sa 241 objašnjavaju napomenom "Ponuda nije namenjena ... i vlasnicima preduzetničkih radnji sa isplatom zarade", mada mislim da je to u napomeni ipak uži pojam. Meni su na upit oko penzosa na 232322 rekli da nisu baš sigurni i da zovem 111555 gde su bili sigurni da nemože (pre mesec dana).Usmeno, na 0800/23-23-22
Odmah čim prislonim karticu. Dobijem poruku greške (istu onu kao kad bih probao Dinu recimo). Možda su to kasnije regulisali ili je eventualno bilo do aktuelnosti NFC taga. Dugo nisam probao, ali znam da ranije uopšte nije moglo pa sam računao samo pos upotrebu ako bih povlačio primanja na neki fintech.
Vrlo zanimljiva iskustva, jer je kod mene baš obrnuto. Što se tiče samog očitavanja, nijedan bankomat me nije odbio, a probao sam razne, čak i letos (hoću reći, nije da je skroz sveža novost): Yettel, AIK, Eurobank Direktna (dok je postojala), UniCredit, OTP, Intesa, Raiffeisen, NLBK, BPŠ... Ne samo razne bankomate, nego na njima i razne MasterCard kartice: Yettel (skorije), AIK (letos), UniCredit (zimus). Sve bez izuzetka su očitane bez problema i zatražen mi je unos PIN-a. (Mala digresija: OTP mi je čak nekako očitao i kobrendiranu Dinu UPI, dok su je sve ostale, uključujući samu BPŠ, odbile, hahah.) Nisam, međutim, dosad nijednu od tih transakcija izvršio, samo sam testirao radi li očitavanje, kao da bih znao ako mi slučajno zatreba, stvarno ne očekujući da bi nešto naknadno moglo da pođe po zlu.Nisu. Probao pre neki dan. - Raiffeisen i OTP sa Yettel bank karticom, beskontaktno izbacilo grešku.
Sad čak i vidim da je minimalni iznos 20000, a pre čini mi se nije ni bilo posebno napomenuto. Imao sam opciju za dosta manje para, firma bi mi tako uplatila na 241 po ugovoru, ali ipak ništa od svega toga.Inače možda ovo sa 241 objašnjavaju napomenom "Ponuda nije namenjena ... i vlasnicima preduzetničkih radnji sa isplatom zarade", mada mislim da je to u napomeni ipak uži pojam. Meni su na upit oko penzosa na 232322 rekli da nisu baš sigurni i da zovem 111555 gde su bili sigurni da nemože (pre mesec dana).
U pitanju su bile obične uplate (289), pokušao sam plaćanja sa UniCreditom, Raiffeisenom i Erste Bankom na svoj račun u Yettel Banci.Na šta tačno misliš? Postoje poznate situacije, poput plaćanja poreza sa pogrešnom šifrom plaćanja 289 umesto 253, pa neke banke automatski blokiraju takve uplate, jer bi ti u suprotnom ionako bile vraćene. Ovako može da se desi da instant sistem (IPS) bude nakratko nedostupan, ali to obično ne traje toliko dugo da možeš da stigneš da probaš sa više banaka i budeš odbijen.
Postoji onda mogućnost da je došlo do vanredno duge nedostupnosti IPS-a, mada su veće šanse da je zapravo Yettel bio nedostupan, a ne sam sistem. Dešavalo im se to i ranije. Sećam se da je i ovde na forumu neko svojevremeno pisao da je imao problem sa prebacivanjem sredstava iz Raiffeisena u Yettel, pa je zvao Raiffeisenov korisnički servis, računajući da je problem do njih, ali tu su mu rekli da je Yettel iz nekog razloga nedostupan, pa da pokuša kasnije. I onda je kasnije prošlo.Sada sve funkcioniše normalno.
Nemam konkretno Apple Pay, ali uopšteno jeste isti princip kao sa plaćanjem. Telefon/sat/štagod prislanjaš vidno obeleženom čitaču na bankomatu, isto kako bi i plastičnu karticu, npr. ovako. Nakon toga je za upit stanja i podizanje novca sve isto: unos PIN-a, odabir iznosa, itd. Za ostale funckionalnosti, međutim, uključujući uplatu (nije mi jasno zašto, ali tako je kod svih banaka), potrebna je fizička kartica, mada i tu ima razlika, jer neke banke sve funkcionalnosti daju samo očitavanjem čipa, tj. nije dovoljno ni beskontaktno očitavanje plastične kartice.Ne znam ni kako to funcionise. Dvoklik kao kad placam pa onda kucam sta treba?
Sinoć sam posetio dva OTP-ova bankomata (različiti su fizički, a različit im je i softver/interfejs) i oba su mi bez problema očitala razne tokene: nekoliko onih iz Guglovog novčanika (sve MasterCard), kao i dva iz novčanika RaiPay (jedan MasterCard, jedna Visa). Pored očitavanja, prošlo je i samo podizanje novca Yettelovom karticom, kako digitalizovanom, tako i fizičkom.Moj OTP bankomat ne prihvata prineti telefon, samo fizičku karticu.
Desilo se i ovo sinoć, i nije bilo nikakvih problema. Testirao sam i očitavanje, prošao je i RaiPay (i MC i Visa) na oba mesta, ali sa njim već nisam podizao novac, jer nije besplatno. Pošto sam noćas imao više slobodnog vremena, svraćao sam i na druge bankomate usput i, da ponovim, nije bilo problema sa očitavanjem ni kod ovih banaka (uspešno su beskontaktno očitani svi tokeni i plastika): Yettel, Aik, Intesa, Halk, Erste, Raiffeisen, NLBKB.Mogao bih, inače, da ponovim ovaj test i sa UniCredit-ovim i OTP-ovim bankomatima, i oni su mi blizu, a pominju se u vašim negativnim iskustvima.
Hm, zanimljivo. Cudno je da ne mogu uplate beskontaktno novcanikom. Znaci probao si ovo kod vise banaka na njihovim maticnim bankomatima?Za ostale funckionalnosti, međutim, uključujući uplatu (nije mi jasno zašto, ali tako je kod svih banaka), potrebna je fizička kartica, mada i tu ima razlika, jer neke banke sve funkcionalnosti daju samo očitavanjem čipa, tj. nije dovoljno ni beskontaktno očitavanje plastične kartice.
Pa to sam i ja napisao, hahah. Pada mi na pamet da u tom slučaju postoji problem sa prepoznavanjem kartice/tokena, ali sigurno bi i to moglo da se reši.Hm, zanimljivo. Cudno je da ne mogu uplate beskontaktno novcanikom.
Naravno, otud i znam za razlike sa plastikom. Kako rekoh, kod nekih može i uplata beskontaktno (npr. UniCredit i Raiffeisen), dok kod drugih mora čip (npr. Yettel i Aik).Znaci probao si ovo kod vise banaka na njihovim maticnim bankomatima?
Teško da je NBS nešto ograničavala tim povodom, jer je isto i u drugim državama, koliko sam upućen. Verovatno ima neke veze sa bezbednošću, mada ostaje pitanje zašto onda i za plastične kartice neke banke dozvoljavaju beskontaktne uplate. Raiffeisen tu čak ide korak dalje, pa na višenamenskim uređajima dozvoljava uplatu prostim kucanjem broja tekućeg računa. Pa sad, zašto čak i to može, a očitavanje RaiPay nije dovoljno, teško mi je i pretpostaviti.Zanimljivo. Vjerovatno je neko ogranicenje na nivou NBS-a, iz nekog razloga. Ili security...
E, jeste mi neki uspeh. 🤓 Šalu na stranu, neki računi su mi nužni, neki pomoćni, neki privremeni, neki i nisu moji, pa se nakupi. 😂P.S. Svaka cast na tolikom broju racuna koje aktivno koristis.![]()
Ja sam pokusao beskontaktno uplatu na racu i sa RaiPay i plasticnom Visa karticom i nije bankomat ponudio opciju uplata na racun ( visenamenski bankomat ), a iz call centra su mi rekli da nije moguce uplata na racun beskontaktno.Naravno, otud i znam za razlike sa plastikom. Kako rekoh, kod nekih može i uplata beskontaktno (npr. UniCredit i Raiffeisen), dok kod drugih mora čip (npr. Yettel i Aik).
radi i cak RaiPay takodeSa fizičkom Visa karticom se očitavam na višenamenskim i uplaćujem, a možda je i do toga što smo dobili ovakve:![]()
Uplaćivao si koristeći RaiPay? 🤨radi i cak RaiPay takode
Tek sad shvatam da je izgleda ostalo dosta takvih. Sa njima se nisam susretao, a imajući u vidu uputstvo od pre tri i po godine, nisam ni očekivao da ću ih naći.Na neki non-NCR bankomatima ne radi
nisam na brzinu sam podigao na Rai bankamatu samo sa RaiPay app. Za uplate nisam siguran.Uplaćivao si koristeći RaiPay? 🤨
Tek sad shvatam da je izgleda ostalo dosta takvih. Sa njima se nisam susretao, a imajući u vidu uputstvo od pre tri i po godine, nisam ni očekivao da ću ih naći.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari