Šta je novo?

Tcl inverter TAC-12CHSD/TPG31I3AH

Ova koju cuvam ce biti za lokal, nego nisam ga jos sve sredio :D
a one dve sto sam ranije uzeo namestene rade ihihi :D nego valjda vazi jos promocija za 5god da registrujem...moram da proverim da ne zaboravim

Još montaža pa kako bude. Uglavnom nad se da će grejati zima. 1000013547.jpg

Moze se odmah instalirati preko HACS
Cloud based integracija
Ali je lik napravio dobar posao, svaki entity je dostupan, cak i neki koje nisam video u app?!?!
Omogucen je pristup potrosnji energije, kao i ciranje senzora temperature kao i vreme rada.
Ne znam da li je tacno, ali svakako da nesto beleze, jer ovo nije HA sam racunao ili logovao.
Za sada mi izgleda kao da nije tacno, jer ako je klima juce radila 6h, 0.4kwh je malo..

1761985811062.png

Razmišljam da uzmem ovu klimu. Prvenstveno za grejanje. 400 EUR je ovde.
Druga opcija je viax aeri+.
Šta kažete?

18m2 (spavaca i radna prozor). PVC prozor, zidovi staklena vuna 15cm, tavan nije izolovan, susjedne prostorije se ne griju.
Šta kažete?

18m2 (spavaca i radna prozor). PVC prozor, zidovi staklena vuna 15cm, tavan nije izolovan, susjedne prostorije se ne griju.
Mozda i jeftinija TAC-12CHSD/XA73IF?

Drugar mi kaže da TCL ima probleme sa elektronikom??

Poslednja izmena:
Zagrejaće i jedna i druga taj prostor. Za elektroniku nisam čuo probleme, mada tcl nema puno ljudi na forumu pa nema puno i iskustava. Svakako ko ima ovu garanciju 2+3 godine ne treba previše da se opterećuje crkavanjem uređaja.

Porucio sam i ja jutros ovaj model da zameni on/off klimu koja iako prakticno nova, meni bas ne odgovara, iako se ne koristi puno. Ne znam u cenu je trik sa cenom (da web cena bude 50% od MP) al tako je. Ako neko ima majstora za ugradnju bas da radi po p.s u podrucju Bgd moze da posalje pp. kako shvatam, uz klimu dodje kraca instalacija a ne 3m cevi i to se mora dokupiti da bi ceo sistem imao vecu zapreminu tj vise freona i da bi uredjaj radio maksimalno ekonomicno. Samo mi nije jasno da li se ta 3m motaju iza spoljne jedinice u neki krug/elipsu u slucaju da su spoljna i unutrasnja relativno blizu?

Evo neka malaaa statistika, mozda nekom nesto znaci
Nazalost, kasno sam shvatio da nemam log za pametnu uticicnu, pa da moze da se prati potrosonja nad vremenom, ovako imam samo ukupnu potrosnju....

Uticnica kaze da je potroseno 1.84kWh, dok klima kaze 2.11kWh
Ne znam sta klima racuna za Today work time, na samom pocetku je sa 0 skocilo na 3, dok je kasnije raslo pravilno, tj na sat vremena +1

Na prvoj slici je plava kriva trenutna temperatura, a zuta je zadata temperatura

Iskljucio sam i beep, mozda za ovo postoji mogucnost pomocu daljinskog.

Za potrosnju je programer stavio na sat vremena poziv za citanje, jer nije siguran da li postoji odredjen broj api poziva ili nesto slicno, kako se ne bi rizikovao ban na nalogu

Prilozi

• 1762022542935.png
    1762022542935.png
    14.5 KB · Pregleda: 29
  • 1762022774371.png
    1762022774371.png
    20.5 KB · Pregleda: 29
  • 1762022931529.png
    1762022931529.png
    19.3 KB · Pregleda: 21
Poslednja izmena:

To je i meni rekao monter danas kada je ugrađivao, matična ploča, relej... Videćemo, za ove pare teško da može bolje i to sa 5 godina garancije.

Porucio sam i ja jutros ovaj model da zameni on/off klimu koja iako prakticno nova, meni bas ne odgovara, iako se ne koristi puno. Ne znam u cenu je trik sa cenom (da web cena bude 50% od MP) al tako je. Ako neko ima majstora za ugradnju bas da radi po p.s u podrucju Bgd moze da posalje pp. kako shvatam, uz klimu dodje kraca instalacija a ne 3m cevi i to se mora dokupiti da bi ceo sistem imao vecu zapreminu tj vise freona i da bi uredjaj radio maksimalno ekonomicno. Samo mi nije jasno da li se ta 3m motaju iza spoljne jedinice u neki krug/elipsu u slucaju da su spoljna i unutrasnja relativno blizu?

Uz klimu ne dolaze cevi, one se plaćaju prilikom montaže, višak ukolko ga ima namota se iza spoljne jedinice.
Ja sam zadovoljan monterom, možda ne dolazi baš u zakazano vreme, ali mi deluje da je stručan, poštuje propise ugradnje u smislu razmaka, dužine instalacije, vakuumiranja, a i normalan je skroz u komunikaciji, hoće da objasni sve.

Šta kažete?

Mozda i jeftinija TAC-12CHSD/XA73IF?

Imam obe,bolja je aeri ali je malo i skuplja.

Koji je postupak kod reklamiranja?
Zovem monter ko je ugradio, pa on dalje salje ili ja moram da saljem idem lutam itd :D

na prethodnom poslu sam imao tcl-on/off, msm da ima oko 7-8god, cak se i ne servisira a radi i dalje(bar je radila kad sam otislo) ..mozda odredjeni modeli imaju probleme, ko zna videcemo :D

Imam obe,bolja je aeri ali je malo i skuplja.
Poštja se dvoumim između TCL i Aeri, možeš li mi reći koja je glavna prednost aerija? Manja potrošnja? Ili bolje grejanje?

Kod TCL mi se sviđa ovo 4D strujanje vazduha, jer mi je klima iznad stola. A za aeri čitah da ne mogu krilca precizno da se umjere.

Koji je postupak kod reklamiranja?
Zovem monter ko je ugradio, pa on dalje salje ili ja moram da saljem idem lutam itd :D

na prethodnom poslu sam imao tcl-on/off, msm da ima oko 7-8god, cak se i ne servisira a radi i dalje(bar je radila kad sam otislo) ..mozda odredjeni modeli imaju probleme, ko zna videcemo :D
Ako je kvar zoves montera,meni je tako moj monter barem rekao🤷🏻‍♂️
Poštja se dvoumim između TCL i Aeri, možeš li mi reći koja je glavna prednost aerija? Manja potrošnja? Ili bolje grejanje?

Kod TCL mi se sviđa ovo 4D strujanje vazduha, jer mi je klima iznad stola. A za aeri čitah da ne mogu krilca precizno da se umjere.
Onda uzimaj tcl,aeri je po tom pitanju duvanja zaostao za tcl 🤣 ali bolje greje i nize modulira.

Samo da pitam oko pracenja potrosnje. Mora li da bi se pratila potrosnja klime imati pametna uticnica ili moze da se prati potrosnja sa klime bez pametne uticnice preko neke aplikacije?

Samo da pitam oko pracenja potrosnje. Mora li da bi se pratila potrosnja klime imati pametna uticnica ili moze da se prati potrosnja sa klime bez pametne uticnice preko neke aplikacije?
Ovako.. Izgleda da sama klima prati potrošnju, ali ne prikazuje podatke u app, TCL home
Ja sam klimu dodao u home assistant i tamo je taj podatak dostupan

Iz razloga jer nemate home assistant, verujem da bih pomoću postojećeg koda mogao da napravim skriptu koja bi taj podatak izvlačila.
Bice potrebno pokrenuti je na računaru.

Klima ne čuva podatke o trenutnoj potrošnji, već samo zbir, kao dnevne potrošnje i vreme rada

Home assistant je druga app za razliku od TCLove? Jel moze preko Smart home nada se ubaci klima pa da se dobije potrošnja?

Ok pretpostavljam ali iskreno 2000+ za jednu utičnicu mi je mnogo. Za te pare u Kini uzmem 2 ili 3 Tuga. Mislim ne treba meni laboratorijsko merenje.

Ok pretpostavljam ali iskreno 2000+ za jednu utičnicu mi je mnogo. Za te pare u Kini uzmem 2 ili 3 Tuga. Mislim ne treba meni laboratorijsko merenje.
Imam ja i te sa temua,300 kinti ali ni pric tapo posto samo na tapo mozes da vidis kako je radila sve vreme,kad je odradila DF,kad je imala skok u potrosnji na koliko modulira najnize i najduze i tako to a meni je to najvise bilo bitno,tebi posto ne treba to uzmi tuya 300 kinti.

Pametna uticnica tp link tapo p110 je najbolja za to.
Ovako pise za Tapo P110.
Utičnica ne podržava punjenje električnih vozila, jer obično zahteva veću snagu, a takođe se preporučuje izbegavanje priključivanja uređaja sa motorom/kompresorom većim od 1/6HP, poput klima uređaja.
Bolja je P115,a mala razlika u ceni.

Ovako pise za Tapo P110.
Utičnica ne podržava punjenje električnih vozila, jer obično zahteva veću snagu, a takođe se preporučuje izbegavanje priključivanja uređaja sa motorom/kompresorom većim od 1/6HP, poput klima uređaja.
Bolja je P115,a mala razlika u ceni.
P115 nema vise u prodaji a jeste bila bolja.

Koliko znam T-pro modeli imaju pracenje potrosnje ali se ne prikazuje
Ovako.. Izgleda da sama klima prati potrošnju, ali ne prikazuje podatke u app, TCL home
Ja sam klimu dodao u home assistant i tamo je taj podatak dostupan

Iz razloga jer nemate home assistant, verujem da bih pomoću postojećeg koda mogao da napravim skriptu koja bi taj podatak izvlačila.
Bice potrebno pokrenuti je na računaru.

Klima ne čuva podatke o trenutnoj potrošnji, već samo zbir, kao dnevne potrošnje i vreme rada
Da li si dobio podatke o temperaturi?

Pošto klima ima senzore a nigde ne prikazuje ni unutrašnju ni spoljnju temperaturu i to joj je najveća mana

Koliko znam T-pro modeli imaju pracenje potrosnje ali se ne prikazuje

Da li si dobio podatke o temperaturi?

Pošto klima ima senzore a nigde ne prikazuje ni unutrašnju ni spoljnju temperaturu i to joj je najveća mana
Da, mogu da gledam pretpostavljam unutrašnju, a spoljašnju nisam video... Jesi li siguran da ima senzor?

U kodu koji je lik pisao, video sam da postoje modeli koji imaju i senzor svetlosti
Da li je možda neko otvarao klimu i video? 99% ovaj model nema

Očekujte do utorka skriptu
Nisam kod kuće, ali to svakako radi preko neta, tako da verujem da mogu da napravim neku malu app
A ako ne, onda tek za sledeći vikend

Edit: sto se utičnica tice, uzmite sa aliexpressa bilo koju za 500 din... Tuya ili ewelink, uglavnom je isto 😂
Ja bih išao na tuya, jer je jeftinija i mnogoo je veća šansa da će i sledeći pametan uredjaj da bude tuya, pa da imate sve u istoj app

Ima i spoljnji senzor vidi se jasno sa zadnje strane spoljnje jedinice.

Mislim da je TCL jedini proizvodjač koji u svojoj odličnoj app ne prikazuje trenutnu temperaturu

Nazad
Vrh Dno