Šta je novo?

Tableti i njihov OS - opsta diskusija

Pocket empires i Pocket legends, da te drze narednih meseci :) vidi samo dal mozes da napravis online account sa generickim sistemom, kod mene moze.

vidis, to je Weasel pokusao da kaze polu cinicno - pusta Flytouch2 1080p ko iz nindze. galaxy tab je pritom - ~700 evra, Flytouch2 je 150 evra.

ne bih zaista da vama koji ste kupili bude kiselo grozdje, samo napominjem da je bilo bezvezno u pocetku dati 1000 evra (golf 2 sa plinom), sada oko 700 (Peugeot 205 90') , za uredjaj koji je rame uz rame sa mojim fr-809, ili sa Prestigio 7070c od 200 evra (solidan bajs)

Za 1000 e mozes da kupis skoro 3 komada :

http://www.amazon.de/Samsung-Touchscreen-Speicher-Android-Videotelefonie/dp/B0041RSF6Y/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1310231433&sr=8-1

Aj prvo proveri pa posle pisi ;).

Nego realno posto vidim da si probao dosta tableta, kakva je razlika u zavrsnoj obradi izmedju nekog random kineza (ajde moze i taj sto ga ti sada koristis) Galaxy Tab-a i iPad-a ? I kakva je autonomija baterije kod tih kineza, ne kostaju oni dzabe 200 e, a ovaj Samsung 100 e vise (hajde malo odlazi na brend) ?

cek cek, da se rauzmemo prvo po pitanju cene:

ne mozes davati cenu iz strane zemlje. pojacala koja su mi neki ljudi trazili, jer ovde kostaju 3000 evra, u kini kostaju po 450. od tacno tog i tog brenda, jer ih i zapadnjaci prave u Kini. ali nisam mogao da ih donosim jer nazalost nisam imao spediciju. Air max u Pekingu kosta 34 evra, u najkovoj radnji, sa sve original Nike 3D featere-om, u trznom centru koji kosta kolko pola privrede srbije. Isti taj Nike Air Max koji je u Pekingu 34 evra, u Guangzhou gde se sastavlja, u Nike-ovom showroom-u je 17.5 evra. e a u srbiji je 14000 dinara (140 evra)

ako oces ovde, sa garancijom da kupis Galaxy tab, ovo je cena:

tPQcW.jpg

proveravam ja stvari jako dobro. ja sam hteo da kupim Norveshku shumsku machku koju uzgajivachi u srbiji cene 500 evra, a u Moskvi ih dele za dzabe.

zavrsna obrada -

zavrsna obrada na kinezima je od slucaja do slucaja. neke kineske firme pokusavaju da se probiju kao ime, pa se vise ne trude da nazovu tablet "Xpad" vec mu daju neko ime, kakvo god, i obavezno potpisu firmu iza tableta. primera radi, upravo ovaj FR-809 ima na sebi zvanichne verzije programa, IAKO je OS potpisan kao generichki. dakle - sve pojedinacno je validno, Gmail, Market, Maps, svi servisi. a to je ucinjeno uz pomoc HK Google (inace, cela kina se kachi na honkonshki google) a to je feature koji nemaju neki tableti koji su "brend" sa generichkim OS-om.

najsolidniji kinezi, po pitanju materijala su upravo ovi novi kapacitativni. Utopia koja pravi moj FR-809 zapravo ima i 10inchnu kapacitivnu verziju, koja je uradjena u slim formatu (milimetar tanja od iPad1) i nema nista da krcka i shkripi. zvanicna oznaka mu je Herotab M10 i to je po mom mishljenju najbolji tablet sa single core procesorom, od kineza.

materijali - tu je trik pronaci originalni uredjaj, koji je po obicaju kvalitetan, a kineske kopije kineskog tableta (da da , i to rade) su uzasne. primer -

Utopia Apad A8 (prva verzija mog tableta)
M802 - kinezi bez licence koji kopiraju Utopia, materijali su bukvalno reciklirane flase od koka kole, i u prodavnicama pola tableta ne radi po paljenju.
MT05 - kinezi sa licencom, koji rade u odvojenom postrojenju, prave licencirani, ali losiji tablet
FR-809 - Utopia A8 v2.0 (podignut klok na 1Ghz, uklonjen shake bug sa ekrana, korigovan WiFi koji e kacio samo na specificne 802.1 mreze)

porediti plastiku sa mog licno, i sa iPad-a je nezahvalno. iPad pod rukom ima taj osecaj klizanja, i sjaja, dok moj jeste glossy maska, ali izgleda, primera radi, kao plastika sa Nokia telefona, onih narodnih - 3100, i slicno. doduse - nigde nista ne krcka, boja se ne izlizuje kao naprimer i na brendiranim telefonima (a bukvalno silujem tablet po ceo dan), i prija sto je slim formata, pa imas osecaj kao da drzis jednu koricu od knjige. u svakom slucaju, ako je ocena materijala na iPad-u cista 10ka, moj je negde, 5.5/6

baterija - grdno se varas sinko :) Flytouch sa svojom nenormalnom baterijom od 4000maph drzi kao nezdrav, i ako podesis sistem, pruzice vreme od 80% iPad-ovog battery life-a, a FR-809 je shampion baterije, jer je u tako tankom tabletu takodje 4000maph, sto je dovoljno za bukvalno celodnevno chachkanje tableta sa pauzama (ako imas real life) i da ga uvece napunis.

gledaj, nisam ja otisao u kinu, da kupim i prodam par tableta, pa sam kao sad srcem vezan za Hu Djintao-a i sve njihove prelepe proizvode. objektivno - kineske stvari su ******, ali bile pocetkom 2000ih. ako ima ovde neko od preko 40 godina, moze da potvrdi da to sto radi kina sa proizvodima, garderobom, uredjajima - da je to ISTO radio US 70ih. kvalitet sada raste, a kinezi imaju tu priliku da upravo od tih maksimalno kvalitetnih zapadnjaka kopiraju proizvod. tableti konkretno - jesu bili kante, sada su i oni bolji. Po mom licnom misljenju, Malata Zpad T8 sa Tegra2 (kinez) je uredjaj rame uz rame sa iPad2, a po mom ukusu i bolji jer ima Android. dizajn je savrsen, materijali su visokog kvaliteta, ekran je IPS, slika razbija, Tegra2 je zver.

Ajte molim vas, u telenoru košta 55k bez ugovorne obaveze, kakve su ovo nenormalne cene?

Ja stvarno ne znam da l' je ikome reper za cenu mobilnisvet.com. Budalaština.

aha ajd idi ga kupi za 55.000 ;)

stvarna cena mu je 670 evra bez ugovora, minimum u beogradu, u raznim mobilnim shop-ovima. danas sam licno bio u poslovnici telenor-a (zbog problema iz druge teme) i ima samo model, i ta famozna 55k cena, pitao sam ih za kupovinu po toj ceni, i receno mi je da "trenutno nema na lageru". dok je isti taj tab uzeo jedan korisnik bencha pre 5-6 dana na ugovor.

Nema ih na stanju stvarno. Prilicno su brzo prodali zalihe i sada je nestasica i Tab i Huawei tableta. :)

Igoritze, sad malo preteruješ, prvo sa navođenjem cena iz mobilnog sveta, evo ti ponude Telenora; http://www.telenor.rs/sr/Privatni-k...net/Tableti/?eshop&do=phone_info&phone_id=351
Lepo se vidi cena bez ugovorne obaveze 55.000 din, a drugo, sa ugovorom, odnosno svim plaćenim pretplatama i osnovnom cenom uređaja respektivno košta za 2GB, 10GB i 30GB: 64560din, 58560din i 77760din.

Druga stvar za koju grešiš je poređenje tegre i A5 procesora, imao sam ipad2, prodadoh ga ovih dana, teško je išlo navikavanje na iOS, ali procesor je bruka i na žalost zbog Power VR 543 GPU miljama ispred tegre...

Budi bar malo realan, inače ćeš završiti u istom košu kao i Priest, Switch, Snakeeyes...

update: sad videh da su i pre mene naveli ovo istu ponudu telenora...

Poslednja izmena:
@Igoritza Prvo kome je ikada bio reper za cenu taj mobilni svet, tamo je n95 kostala mozda prosle godine 500 e. Ne znam kako si tog kineza nabavio, ali verovatno ga nisi kupio u Srbiji, isto tako i iPad, svako ko ga je kupio, kupio ga je ili preko oglasa ovde ili preko u Apple Store-u, ima par firmi koje prodaju iPad, ali opet to je malo povisoka cena (560-570 Wi Fi sto mu dodje oko 100 e vise nego u Apple Store-u u Austriji recimo) :), ako mogu svi tako da odredjuju cenu onda mogu i ja sa amazon-a da vucem zar ne :) ?

Dalje ako nesto ne daj Boze crkne na tom kinezu ili kojim slucajem nekome na iPad-u tesko da ce neko to popraviti ovde (pogotovu te kineze). Dakle isto mi dodje uzeo Samsung Galaxy Tab 7" iz Nemacke, ti kineza iz Kine ili neko treci iPad 2 iz Austrije zar ne ? Ako se pak odlucis da kupis ovde Samsung Galaxy Tab 7" u Telenoru i dobijes garanciju od 2 god.

Hvala na opisu zavrsne obrade, jer vidim da je stvarno objektivan, a kako bi uporedio kvalitet izrade ovog Samsung Galaxy Tab-a 7" sa tim kinezom ? Baterija na Samsung-u 7" je ista kao na Flytouch-u tako da tu nijedan ni drugi ne zaostaju :).

Kinezi su odavno pokazali da nisu za za**b*v*nje, do skora su drzali prvo mesto na Top 500 :), ulecu na trziste automobila, ZTE je kineski :),.... A sto se tice tog Zpad-a, ima dobre specifikacija, ali izmedju njega i Samsung-a uvek bih birao Samsung, ako se pokvari ("crkne") taj Samsung mnogo cu lakse da popravim, izvucem garanciju kod nas nego za tu Malatu, nek se drze oni kineskog trzista, kada budu imali neki servis ili ista sto lici na to u krugu od 200 km od Beograda bice ok :), a do tada,...

Tegra 2 nije brza od A5, ali tu je nVidia Kal-el :). Btw. jel neko probao koliko je 8.9" portable, to mu dodje negde izmedju 10" i 7 " :) ?

sto se tice garancije i servisa u drzavi srbiji -

majstor NIJEDAN nije obucavan u zvanicnom servisu, nego za brendirane uredjaje dobija dopis od maticne firme, i repair manual-e, kola i konduktore kako su povezani i slicno. i onda na osnovu tog layout-a otvara i chahka uredjaj, u zavisnosti od toga kolko ima iskustva sa prethodnim slicnim uredjajima. primera radi - ja sam de odusevio kad sam video kako se otvaraju sprave na zabice, pre nego sto sam video, koristio sam foliju i shafcigere, silu i neukost. (naravno necu da otkrivam jer od toga neko zaradjuje leba)

elem, ako ima bilo ko od vas pri ruci, garanciju od Gigatrona (najbolji primer, SVE firme su takve) neka procita, pa izvolte vidite koliko je moguce ostvariti istu. NE kazem ja da ljudi zive u zabludi kada kupe nesto sa garancijom, samo kazem da sve sa ovim novim zakonom o zastiti potrosaca, i dalje ispada da serviser moze da ti kaze: "pise u garanciji da ne sme da se nestrucno rukuje sa uredjajem, vi se toga gospodine niste pridrzavali". ko odlucuje o nivou "strucnosti" operisanja uredjajem ?

i onda, ima ona fenomenana recenica na kraju garancije:

"samo firma XXXXX ima pravo da odredjuje uslove garancije, i kao takva nije podlozna analizi trece partije trt mrt"

a, da li je to u praksi istina, ja mogu licno da potvrdim sa tri mobilna telefona, ram memorijom i grafickom karticom, gde je UVEK bilo problema u ostvarivanju iste. a to su ujedno jedini slucajevi u mom zivotu kada sam se pozivao na garanciju.

ako oces da stvarno popravis tablet, to je ISTA stvar kao mobilni uredjaj, i onda ga lepo odneses kod vrhunskog majstora, (za info o takvima na priv, jer je zabranjeno reklamiranje) a sobzirom da ti uredjaji nemaju flet kabl, jedina bojazan od nepopravljivosti je Digitajzer TS-a. sve ostalo je moguce popraviti.

Galaxy tab izgleda kao kompaktan uredjaj, u ruci, imas osecaj kao da se ne bi razbio, kada bi ne daj boze ispao iz ruke, izgleda kao da je "spakovan" kvalitetno. odredjeni kinezi konkretno krckaju i skripe, al kolko para tolko muzike. Flytouch2 je odlican po tom pitanju, uz uzasnu izradu dugmica, koja je rak rana, dok moj ni nema dugmice osim back, i takodje deluje kao solidan i pouzdan uredjaj po pianju loma.

e sad, najveci problem kineza je sto kopiraju uredjaj. primera radi - njihovi E-ink reader-i koje sam video u Shenzhen-u izgeldaju BOLJE od bilo kog tableta, po pitanju dizajna, materijala, i svega komplet. objektivniji nisam bio kada to kazem. jednostavno, Kindle im nije interesantan za kopiranje, pa su onda sami krenuli u dizajn, a zasto su materijali kvalitetniji nego na tabletima - ne razumem, zaista.

evo ga uredjaj od iste firme koja pravi Flytouch, kada su se konacno odlucili da batale kopiranje iPad-a:

2011061735187117.jpg

Poslednja izmena:
Sto se tice garancije u Srbiji, sve mi je do prakticno tancina rekla zena u VIP-u. Nokia E52 pocela nesto da zeza i ja lepo na garanciju, pise u garantnom listu, ako ima bilo kakvih fizickih ostecenja na uredjaju (za skoro dve godine koriscenja telefon mi je ispao mnogo puta, jednom je malo falilo da ga auto pregazi pre toga je leteo bukvalno 20 metara) i lepo ja odem dam na garanciju pa gde puklo. I zbog neke trece stvari (voda u uredjaju, a uredjaj vode nije video, ali dobro postoje jasni dokazi da je neka vlaga imala uticaja tu) mi se garancija ne prihvati, pitam ja nju koliko bi kostala popravka kod vas zena kaze sledece :

"Mi telefon ne popravljamo i ne proveravamo telefon, nego ga saljemo u ovlasceni servis (u Beogradu) gde je prvo radni sat preskup u odnosu na lokalne servise i oni ne menjaju deo koji ce crkao na ploci kao u vecini lokalnih servisa nego celu plocu, pa bi vas popravka telefona ispala kao ceo nov telefon, zato mi u VIP-u nasim korisnicima kazemo da telefon poprave u lokalnom servisu."

E na taj nacin ti radi garancija u Srbiji, cak i da telefonu nisu nasli to ostecenje putem vlage, on bi meni mogao 'ladno da ne prihvati garanciju zbog fizickog ostecenja cak i da je bila jedna mala ogrebotina, naravno tada sam shvatio da mi je isto uzeo u VIP-u telefon ok "porekla" sa po meni itekako ogranicenom dvogodisnjom garancijom ili u nekoj lokalnoj prodavnici isti neotpakovan telefon sumnjivog "porekla" (u vecini slucajeva skinut sa neke strane mreze) za mnogo manje pare uz 6-o mesecnu garanciju :). To vazi za mobilne uredjaje.

Kod garancije za racunarske komponente nijedna ozbiljnija firma (Win win i Gigatron) prihvatice garanciju na graficku koji ocito ne radi. Ako on vidi da si ti stvarno imao nestrucno rukovanje sa istim, tipa prosuo vodu na GPU, sto da ti prihvati garanciju ? Ako si pak ti pravilno rukovao sa svojom grafickom, a ona se sama od sebe ubila i ako ta firma nece da ti prihvati garanciju, firma pravi sebi medvedju uslugu, mozda se izvuce za tu graficku, ali zato moze da dobije jednog nezadovoljnog kupca koji svoje nezadovoljstvo moze da rasiri na nekom forumu ili nekom od svojih prijatelja,... Mada u celoj toj prici krajnji prodavac (neka lokalna firma) se najmanje pita za garanciju, jer se koliko znam sve salje kod uvoznika pa je njegova zadnja ;).

Naravno da je moguce popraviti kineski tablet, ali koliko ljudi moze to da prihvati da uradi i sto je najbitnije kakav ce biti kvalitet te usluge, a ako ode nesto ozbiljnije mozes da se slikas da to zamenis, mada u takvom nekom slucaju i kod brend uredjaja popravka istog kosta kao novi uredjaj, ali opet ti uliva odredjenu vrstu sigurnosti za neznatnu vecu sumu novca.

Hvala na objektivnom opisu :).

Kinezi imaju taj problem sto si naveo kopiraju druge, kada bi digli neki svoj prepoznatljiv dizajn sa dobrom zavrsnom obradom, naterali bi konkurenciju, pre svega brand HC proizvodjace da spuste cenu :). A sto se tice kvalitetnijeg materijala u E-ink readerima ljudi vole na razne nacine da citaju svoju "knjigu" mozda se malo neodgovornije ponasaju ka tom E-ink readeru, a mozda ima i neki drugi razlog,...

Btw. ovaj kinez mi se uopste ne svidja :d.

elem, ako ima bilo ko od vas pri ruci, garanciju od Gigatrona (najbolji primer, SVE firme su takve) neka procita, pa izvolte vidite koliko je moguce ostvariti istu. NE kazem ja da ljudi zive u zabludi kada kupe nesto sa garancijom, samo kazem da sve sa ovim novim zakonom o zastiti potrosaca, i dalje ispada da serviser moze da ti kaze: "pise u garanciji da ne sme da se nestrucno rukuje sa uredjajem, vi se toga gospodine niste pridrzavali". ko odlucuje o nivou "strucnosti" operisanja uredjajem ?

i onda, ima ona fenomenana recenica na kraju garancije:

"samo firma XXXXX ima pravo da odredjuje uslove garancije, i kao takva nije podlozna analizi trece partije trt mrt"

a, da li je to u praksi istina, ja mogu licno da potvrdim sa tri mobilna telefona, ram memorijom i grafickom karticom, gde je UVEK bilo problema u ostvarivanju iste. a to su ujedno jedini slucajevi u mom zivotu kada sam se pozivao na garanciju.

Slazem se sa tobom da kad pogledas garancije deluje da je neces nikad iskoristiti ali u mom dugogodisnjem iskustvu nisam imao nikakav problem sa reklamiranjem uredjaja.
Zamena kompletne ploce na N73, proputavao po evropi vise od mene za to ;) ekran na Galaxy-ju zamenjen (u oba slucaja pred kraj garantnog roka).
kod racunara 2 maticne ploce jednom memorija jednom hard disk... Ovoliko se secam na brzinu.

Jednom sam neki siemens telefon lupio od beton u garantnom roku i poceo d abrljavi posle toga. Naravno da mi nije palo na pamet to da reklamiram kad znam sta sam uradio. Odneo i popravio.
Da sam sve ovo uzimao bez garancije potrosio bih ipak daleko vise para. Tako da sam ja uvek za uredjaje za garancijom (kad je iole skuplji uredjaj u pitanju)
Naravno svako radi kako proceni i kako mu odgovara...

Ja zaista ne vidim i dalje buducnost x86 tableta.

zapravo, ovako stoje stvari:

onomad, kad sam bio u kini, video sam Win7 tablete sa Atom-om, u pitanju je bilo kinesko reshenje, ali sa N280 atomom (za sada najstedljiviji atom), Li-poly baterijom, i tako dalje - ali tablet je jednostavno bio pretezak, i kratkotrajan.

sta bi trebalo da budu realne mane Win8 tableta:

1. slabo trajanje baterije - bez obzira na sve, x86 sistem zahteva odredjeni set komponenti koje koliko god sveo na prosto, traze daleko vise struje od ARM sistema,a sama baterija ima svoj limit, trenutno je najaktuelnija i najbolja tehnologija Litijum polimer, koja opet ne moze da izdrzi takvo opterecenje na tabletu sa x86

2. zagrevanje usled broja 1

3. vecu tezinu uredjaja usled broja 1

e sad, ako se ipak nadje nacin da se sve ovo "ispegla" i da uredjaj bude izdrzljive baterije, i kompaktan, koristan - onda na scenu stupa izvedba i proizvodnja tih delova - koje ce stavljati Win8 tablete na uzasno visok cenovni rang. pricamo o iPad x2 ceni. osim ako neki proizvodjac zapravo ne odluci da napadne trziste niskim cenama uz revolucionarni proizvod + Win8 dobije neku varijantu app marketa.

Ja zaista ne vidim i dalje buducnost x86 tableta.

zapravo, ovako stoje stvari:

onomad, kad sam bio u kini, video sam Win7 tablete sa Atom-om, u pitanju je bilo kinesko reshenje, ali sa N280 atomom (za sada najstedljiviji atom), Li-poly baterijom, i tako dalje - ali tablet je jednostavno bio pretezak, i kratkotrajan.

sta bi trebalo da budu realne mane Win8 tableta:

1. slabo trajanje baterije - bez obzira na sve, x86 sistem zahteva odredjeni set komponenti koje koliko god sveo na prosto, traze daleko vise struje od ARM sistema,a sama baterija ima svoj limit, trenutno je najaktuelnija i najbolja tehnologija Litijum polimer, koja opet ne moze da izdrzi takvo opterecenje na tabletu sa x86

2. zagrevanje usled broja 1

3. vecu tezinu uredjaja usled broja 1

e sad, ako se ipak nadje nacin da se sve ovo "ispegla" i da uredjaj bude izdrzljive baterije, i kompaktan, koristan - onda na scenu stupa izvedba i proizvodnja tih delova - koje ce stavljati Win8 tablete na uzasno visok cenovni rang. pricamo o iPad x2 ceni. osim ako neki proizvodjac zapravo ne odluci da napadne trziste niskim cenama uz revolucionarni proizvod + Win8 dobije neku varijantu app marketa.

Win 8 podrzava ARM arhitekturu, Win 8 moze da se instalira na atoma keca i 1 GB DDR2, sto znaci da ce lagano da se vrti na Kal El-u, aplikacije pa samo je jedna verzija win 8 za tablet i desktop, iPad 100k aplikacija = smejurija ;). Win 8 ce imati u sebi integrisan market, mada sta ce mi, kada ce se svaka aplikacija pre ili kasnije naci na warez-u 4free ;). Ja koliko videh nesto Intel predstavlja neku posebnu arhitekturu za tablete. I da iPad 3 ce 90% imati Retina display :), ali Ballmer kaze da ce jako brzo Retina monitori :).

Poslednja izmena:
nisam ja referirao ARM tablete u korelaciji sa Win8, ja milim da je to odlican plan MS-a, ja sam napisao sve ono gore zbog najava sa tabletima koji rade na i5 .. o_O AMD Fusion jos i kapiram, i5 u tabletu nikako.

Činjenica da bih ja morao da imam ventilator u tabletu, je fail sama po sebi.

Nezna se šta će nam doneti tehnološki napredak, možda izadju neki x86 procesori koji troše i zagrevaju se koliko i ARM, Intel i AMD će ako tableti zauzmu veliki deo tržišta a sa padom prodaje Desktop računara i komponenti silovito preći na tablet uređaje, jer je zarada uvek i UVEK na prvom mestu.
Windows 8 je doneo veliku novinu u podršci za ARM samim tim je X86 još više ugrožen jer je sada uklonjena odbojnost korisnika koji ne vole android pa će se shodno tome tableti sve više prodavati.

Cek samo malo... da li Win8 donosi binarnu kompatibilnost izmedju platofrmi ili samo na nivou source code-a? Ne verujem da ce biti moguce pokrenuti x86 exe na ARM-u.

Ni ja ne vidim kako bi potpuna binarna kompatibilnost bila moguce (jer je nemoguca :) ).

edit: u prevodu - po automatizmu nece odmah da postoje arm aplikacije, vec ce morati da se makar rekompajliraju za arm platformu. Druga stvari, desktop i tablet aplikacije ne trebaju nuzno da dele isti GUI - primer je total commander koji na androidu izgleda veoma drugacije nego na windowsu.

Poslednja izmena:
Yooyo - u pravu si - nece moci. ali mi se sve cini da ovde izgleda imamo neku vecu sliku ...

svi znamo da je x86 jako kilav jer je u pitanju nadogradnja IBM-ovog ceda od pre 30 godina, i kada bi se zapravo odustalo od arhitekture, zamolili svi korisnici PC racunara da blokiraju koriscenje na godinu dana, da neko osmisli novu prihvatljiviju arhitekturu, da se licencira, raspodeli rasporedi, e ONDA da se programeri nauce, pa da se napise i naprave novi programski jezici, pa onda aplikacije, pa implementiranje svega toga u milion pojedinacnih sfvera ...

sto je naravno nemoguce.

e sad, ovo sto se sada desava je jako lepo najavio jedan novinar sa Arstechnica - a to je da su x86 proizvodjaci krenuli u minimalizam, a ARM proizvodjaci u porast. negde su doduse trebalo da se sudare, ali je cinjenica - ARM arhitektura na istom kloku i potroshnji, za sada daje vise FLOPS-a nego li x86.

da li je TO cemu tezi ARM zapravo konacni prelaz sa x86 na nesto "novije" jos ostaje da se vidi. ostaje da se vidi i koliki je potencijal ARM-a dok tezi maksimumu, da li neka sledeca generaciaj cipova moze da pruzi preformanse daleko iznad aktuelnih AMD/Intel chipova za desktop vrijante.

a jel Microsoft do sada prezentovao kako izgleda (mnogo bitnije: radi) uopste Windows 8 na ARMu?

ponovo krecu od 0 sa tabletima/mobilnom platformom (ovog puta se to zove WinRT), treba prvo da navuku developere da pisu apliakcije. dok ne postoje aplikacije za Metro zasto bi iko kupio Windows 8 tablet ako on ne moze da pokrene Win32/.net aplikacije?

Koliko aplikaicija postoji za Windows Phone 7? Zasto nisu za Windows 8 tablete ostavili SilverLight i omogucili da se aplikacije sa WP7 lako portuju na Windows 8 nego krecu od 0 sa WinRTom ???

iskreno: mislim da je ovo pocetak kraja za M$... kakve uopste aplikacije mogu da se naprave sa WinRTom (mislim koliko kompleksne), koje je krajnji domet? Twiter i FaceBook ?

1. raskidanjem sa Win32/.net-om Microsoftovi (ARM) tableti su u jos goroj poziciji nego Android tableti.
2. guranjem x86 hardwera u tablete napravice samo gomilu nedostataka u odnosu na Anroid tablete: a) losija autonomija, problem grejanja... b) katastrofalan UI za koriscenje prstima (mislim na klasicne Windows aplikacije jer jedino zbog njih ima smisla praviti x86 tablete a svi vec znamo kako su prosli x86 tableti sa Windows desktop aplikacijama pre deset godina: ni danas nije nista drugacije po ovom pitanju - sve je isto! - isto ce proci ako misle da teraju klasicne windows aplikacija na tabletu)...

definitivno pocetak kraja. Apple se vec ukupao sa iOS aplikacijama i developerima. Njihova filozofija je da se Cocoa koristi za RICH aplikacije i igre, ostale jednostavnije stvari mogu da budu HTML.

Google se trudi da SVE bude HTML, eno predlaze da se JavaScript zameni sa necim modernijim kako bi HTML aplikacije mogle da pariraju po funkcinalnosti nativnim aplikacijama (njih samo interesuje da mogu svoje reklame da distribuiraju do sto je moguce veceg broja korisnika: svejedno im je da li ce to biti putem Androida ili web browser-a...)

a Microsoft krece od 0, ne u 2011, vec u 2012! umesto da nekako iskoristi monopol na desktop polju, krece ponovo od 0 (nule) na tabletima...

ARM arhitektura na istom kloku i potroshnji, za sada daje vise FLOPS-a nego li x86.
kao i poslednjih 15 godina. x86 je samo jos jedan trecerazredna tehnologija, izbljuvak Wintel monopola. (koju naravno danas svi mogu opusteno da dizu u nebesa jer konkurencija ne postoji! - hvala bogu pa je ARM uspeo da opstane tako da danas imamo sa cime da uporedimo x86 arhitekturu i da je kritikujemo ;)

i vracamo se na kljucno pitanje: sta ce nam intel procesori uopste osim zbog kompatibilnosti sa Win32/.net koju Microsoft upravo baca u wc solju (sa Windows 8 konceptom)? Microsoft izgleda da ne shvata da je rasturanje Wintela pogubno za obe strane Wintel-a ;)

btw (off-topic) salac: u pravu si: koliko god se Apple trudio da usminka server stranu OS, uvek moras da otvaras terminal ;)

Poslednja izmena:
@kovacm i ti ga pretera nije Metro UI toliko los za touch koliko ga ti iskvari tu :). Inace postoji AMD Fusion, nije samo Intel tu, ne mora u svakom tabletu da bude i7 ;), a i koliko vidim AMD Fusion se solidno pokazao ja na onim slikama ne vidim neke ogromne tablete sa 50 ventilatora :). Inace po tebi bi do sada Apple trebao da bude alfa i omega na tablet trzistu jer ima najvise app-ova, prosle godine su shippovali 85-90% tableta na svetu, ove godine 65% uz pad na 50% pri kraju godine jer se ocekuju Kal El tableti, tako Honeycomb sa ~100 aplikacija uze 40% trzista Apple-u koji ima 65k aplikacija ;).

pa znalo se u startu da je Honeycomb samo privremeno degradiran. ako je za Froyo/eclair nastalo zilion aplikacija u rasponu od samo godinu ipo dana, isto je i moglo da se ocekuje za Honeycomb. to su ovi Apple-ovci napravili kao da je smak sveta i da je Android "mrtav" jer nema app-ove.

ja bih zapravo voleo da Google preuzme ceo kolac, odnosno da se vremenom desktop prebaci na ARM, a sve su naznake da ce glavni OS-ovi u toj varijanti biti Google i kinezi (da da, kinezi)

pa znalo se u startu da je Honeycomb samo privremeno degradiran. ako je za Froyo/eclair nastalo zilion aplikacija u rasponu od samo godinu ipo dana, isto je i moglo da se ocekuje za Honeycomb. to su ovi Apple-ovci napravili kao da je smak sveta i da je Android "mrtav" jer nema app-ove.

ja bih zapravo voleo da Google preuzme ceo kolac, odnosno da se vremenom desktop prebaci na ARM, a sve su naznake da ce glavni OS-ovi u toj varijanti biti Google i kinezi (da da, kinezi)

Bogme Microsoft je napravio cudo sa ovim Win 8 :).

Microsoft ima neke diskutabilne poslovne politike od skora. pre svih mislim na hvatanje u kolo sa Nokia-om koja je vec bila polumrtva. da su to uradili SAMO par meseci u nazad, kada je aktuelan bio ipad1 i sa druge strane Android 1.6 - mogli bi smo da pricamo o ekspanziji MS mobilnog OS-a. ovako ne, a po svim statistikama, Mobile 7 je fail.

sto se tice osmice, nemojmo zaboraviti sledecu cinjenicu:

MS je do sada imao SAMO jedan apsolutno uspesan OS - a to je XP. Vista je fail, Sedmica je diskutabilna. osim igrachke strane, ceo OS je, iako to neki ne zele da priznaju, samo nashminkani XP na steroidima. e sad stize osmica - ALI Microsoft vise , danas NEMA mogucnost fail-a. prvi fail Windows desktop sistema otvara mogucnost Google-u da napadne.

ARM Cortex A15 po najavama Nvidia-e prevazilazi marginu od 2.5Ghz. sto bi u nekakvoj desktop varijnati bilo ekvivalent najjacim x86 procesorima. upravo Win8 je razlog da proizvodjaci hardvera krenu da razmishljaju u tom pravcu, a UPRAVO je taj njihov korak, razlog i Google-u da napadne istu stvar.

boot time od 6 sekundi ne znaci puno, niti fensi shmensi GUI, ako kompletan OS ne bude izuzetan. a znajuci MS, tesko da ce to da se desi. sa druge strane, Honeycomb je vise nego dobra osnova Google-u da izbaci takav desktop OS, koji nece da pati od decijih bolesti, i da ceka godinu dana na SP1.

Nazad
Vrh Dno