Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Pa ne ide baš milion Turaka. Veči prolem su Rusi/Ukrajinci i njihove okolne države jer im detaljno pregledaju pasoš skoro kao i nama (imamo blagu prednost)
Ovo važi sa Grčki granični prelaz. Na našem nema gužve jer su povećali kapacitet

Kakva je situacija na granicnom prelazu sa Bugarskom u julu i avgustu kada milion Turaka ide preko istog?
Prošle godine sam išao 18. jula preko tog prelaza. Bila je velika gužva, ali opet ima dosta traka pa je na našoj i bugarskoj ukupno trajalo sat i po.
Kod nas bilo otvoreno 6 traka, kod njih 10 ili 12. Bilo je oko 14h, loš termin inače za prelaz.

Ovo je verovatno šala za V. Čuku. Jedina alternativa valjana su Strezimirovci. Išao sam i tuda jednom.

Pozdrav, postoji li neki minimum da radi grcki tag? Uplatio sam 15 eura, potrosio je u jednon smeru odredjen iznos i ako je srazmerno ima i za nazad. Negde sam video da ne radi ako ima ispod 2.5 eura

Minimalni iznos je 2,40€ :)

ep.jpg
(*2) I Is the limit in which the message “Low” that appears on the lane's monitor and the audio signal (two beeps)from the transponder notifies that the balance of the account is low and therefore the subscriber has to top upthe account. This limit can be adjusted higher according to the subscriber’s needs.
(*3) Is the limit in which the message “Bad” that appears on the lane's monitor and the audio signal (threebeeps) from the transponder notifies that the current balance of the account is not sufficient for the payment ofthe toll fee at any plaza of Egnatia Odos SA. In this case subscriber should use a lane with a toll collector to paythe toll fee and to top up his account if he wishes

Pozdrav, postoji li neki minimum da radi grcki tag? Uplatio sam 15 eura, potrosio je u jednon smeru odredjen iznos i ako je srazmerno ima i za nazad. Negde sam video da ne radi ako ima ispod 2.5 eura
Stvarno novo pitanje, celih dva dana nije pominjano u temi

Hvala puno!
Stvarno novo pitanje, celih dva dana nije pominjano u temi
Trebao mi je hitan i pouzdan odgovor i znao sam da cu ga brzo i dobiti, jer postoje clanovi koji vole i mogu da pomognu. Pretragom teme "minimalan" nisam dobio rezultat, pa sam odmah postavio pitanje. Znam da se sigurno pominjalo negde, samo nisam znao na kojoj strani, a informacija mi je bila prilicno hitna.

Poslednja izmena:
Može neki savet:
  1. Kako izbeći da zbog auto klime grlo pravi problem u putu do mora?
  2. Zašto se to dešava? Vlažnosti vazduha nije kao u stanu ili nešto drugo?
  3. Da li folije protiv UV zraka i zatamnjenja vrede troška atesta i stavljanja što je sve skupa 35k? U svetlu lagodnog putovanja na more i tamo vozikanja.

Može neki savet:
  3. Da li folije protiv UV zraka i zatamnjenja vrede troška atesta i stavljanja što je sve skupa 35k? U svetlu lagodnog putovanja na more i tamo vozikanja.
1.Nikad problem takve vrste nisam imao, naprotiv, meni klima ili u ovom slucaju auto klima bas, bas prija.
2.Nikad mi se nije desilo.
3. Da vredi samo odaberi kvalitetnu nano keramicku foliju i zaista vredi.

Kolega ima taj problem, isključi "recikliranje" nek uvel uzima vazduh spolja. Malo vode povremeno i naravno očišćena klima. Pod čišćenjem ne misli na uradi sam varijantu. Nego neko nek ti uradi to kako treba, naravno filter klime vi trebalo godisnje menjati.

Može neki savet:
Kupi neke pastile za grlo, ali na biljnoj bazi i konzumiraj na putu do mora.
Folije su obavezna stvar...

Ja kad vozim klince stavim skroz blago da duva u soferku, nikako direktno u nas. Napravi se prijatnih 24° u zavisnosti od spoljne temperature.

Mene je grlo bolelo od klime samo kad nije ciscena. Valjda se navataju neke bakterije na isparivacu i onda one prave problem kada ih udahnes.

Poslednja izmena:
Mi se zbog dece isključivo noću vozimo, najpraktičnije.

Ja ne mogu noću da vozim, oporavljam se dva dana posle.

Mi se zbog dece isključivo noću vozimo, najpraktičnije.
Ja isto idem nocu, ne zbog dece klima radi odlicno folije svugde ali volim da vozim nocu, zapravo uzivam da vozim nocu i onda sam rano ujutru na destinaciji al posto ja uzivam u voznji mene voznja ne opterecuje odmah sam dostupan plazi i moru.

Noću je i dosta tiše u autu. ( :

Meni klima radi 24/7, nikad je ne gasim, povremeno se promeni temperatura. Ali i zimi i leti, i danju i noću. S tim da ja filter klime menjam na 15kkm, što će reći češće nego jednom godišnje. Verujem da je moguće da nekome smeta klima, ali prvo treba probati da se zameni filter klime i eventualno odradi dezinfekcija pa ako i onda smeta, tražiti neko drugo rešenje.

Meni klima radi 24/7, nikad je ne gasim, povremeno se promeni temperatura. Ali i zimi i leti, i danju i noću. S tim da ja filter klime menjam na 15kkm, što će reći češće nego jednom godišnje. Verujem da je moguće da nekome smeta klima, ali prvo treba probati da se zameni filter klime i eventualno odradi dezinfekcija pa ako i onda smeta, tražiti neko drugo rešenje.
Takodje 24/7 kad god sam u kolima leti zimi mi je podeseno na 20°C na AUTO i komp sam odlucuje dal ce ukljuciti kompresor i kada koliko jako ce ventilator da radi.
Ja filter klime menjam na 9-10k km

Za Ksamil preko Kosova da li je bolja ruta Skoplje-Bitola Pa reko Grčke na Igumenicu ili Kosovo-Tetovo-Kičevo pa Albanija?
Gledajući kartu mislim da je prva ruta malo dalja ali brza I manje uspona.

Da li ste radili dezinfekciju klime i koliko često bi to trebalo? Na prošlim kolima sam radio sa 4 god starosti, nisam nešto primetio razliku ako se ona uopšte primećuje.
Sad se razmišljam na servisu da uradim i dezinfekciju, 5 god je star auto. da za leto bude koliko toliko zdraviji vazduh.

Što se folije tiče, znači dosta. Fabrički su zatamnjena stakla i osetna je razlika kad se sedi uz vrata. A i za parkiranje na plažama znači da ne upekne toliko, pogotovo ako okreneš zadnji deo suncu.

Za Ksamil preko Kosova da li je bolja ruta Skoplje-Bitola Pa reko Grčke na Igumenicu ili Kosovo-Tetovo-Kičevo pa Albanija?
Gledajući kartu mislim da je prva ruta malo dalja ali brza I manje uspona.
Nijedna
Kosovo - Albanija

Da li ste radili dezinfekciju klime i koliko često bi to trebalo? Na prošlim kolima sam radio sa 4 god starosti, nisam nešto primetio razliku ako se ona uopšte primećuje.
Jednom u 10 god. Redovno menjan filter klime - dva puta godišnje

Meni klima radi gotovo stalno, menjam filter na redovnim servisima jednom godišnje. Dezinfekciju sam radio kad sam uzeo auto, sledeću ne verujem da ću ja da radim.

Ja sam u Albaniju (Sarandu) išao 2021. preko Kosova, vraćao se preko Ohrida. Put preko Kosova je Ok, negde od Gnjilana, koliko se sećam, kreće autoput, koji je solidnog kvaliteta (lošiji od našeg i nema zaustavnu traku) sve do mora. Do autoputa se uglavnom vozi međugradskim putevima, nisu loši, ali praktično sve je kroz naseljena mesta. Mi smo išli oko prvog avgusta i bilo je ogromne gužve na putu i dosta se sporo vozilo, putovali smo zajedno sa kraćim pauzama preko 11 sati. Preko Ohrida je sporije, put nije loš, ali nema gužve pa mu je došlo skoro na isto.

Sad se razmišljam na servisu da uradim i dezinfekciju, 5 god je star auto. da za leto bude koliko toliko zdraviji vazduh.

Što se folije tiče, znači dosta. Fabrički su zatamnjena stakla i osetna je razlika kad se sedi uz vrata. A i za parkiranje na plažama znači da ne upekne toliko, pogotovo ako okreneš zadnji deo suncu.
Dizenfekciju uraditi obavezno svake godine i najbolje je čim je odradiš da zameniš filter kabine ili klime kako je već nazivaju.

Ja konkretno svake 2-3 godine uradim servis klime a svake dezinfekciju. Ako nekom treba preporuka za dobar i pouzdan servis neka me kontaktira.

Slaba korist od dezinfekcije...
Sve što urade je da izvade filter i ubace mašinu za dezinfekciju i uključe recirkulaciju vazduha. Ovime se samo zamaskira problem, a to je isparivač koji je buđav i koji mora fizički da se očisti. Ovako se dezinfikuju kanali za vazduh i generalno cela kabina vozila, ali problem je i dalje prisutan.

Nazad
Vrh Dno