Investitori smo mi igraci koji smo dali pare, takodje i neko ko odlucuje kako ce igra i u kom smeru da se razvija. Evo sada skorije SMS se odrekao 500k evra (od 1.5 mil ulozenih) na kojih je imao zaradu da bi jos igraca moglo da upadne u projekat, nesto sto je izglasano na forumu i nesto na sta verujem da bi se veoma retko koji developer odlucio na to.
Da ovo je voznja auta u svemiru koju ce da igra cela master rasa. Pametniji komentar od tebe i ne ocekujem. Kao prvo wmdportal ili taj crowdsourcing je najliberalniji model koji postoji, nekoliko koraka ispred bilo kog kickstarter ili sta ti ja znam modela kome je samo cilj da se na neki shik i viralnim video materijalom developera skupe pare. Pod ovim ne mislim na zanr igre i na njenu mehaniku.
Kao drugo, WMD crowdsourcing pre svega podrazumeva izjednacavanje igraca i developera, naravno u odnosu na svotu novca ulozenu, pa samim tim i zaradu na kraju. Igraci/investitori u odnosu na tier i broj clanova imaju prava na glasanja u projektu, dakle direktan uticaj na razvoj i smer projekta, dalje, nagradjivanje korisnih investitora koji pomazu projektu (promocijom i dizanja klase sa recimo 100 evra na 1000 ili par hiljada), nagradama za promotivni materijal (jedan je dobio gtx 680) itd, sve u zavisnosti koliko je ko aktivan i pomaze projektu. Dakle, ako se zalazes bices nagradjen za vreme projekta.
Kao trece ako je ista liberalno i pravi uzor free developmenta onda je to to. Ali posto nije promovisano dovoljno vecina gejming strucnjaka nema pojma sta je crowdsourcing, pa se mesaju babe i zabe. Kada neka kickstarter igra bude imala tiere sa zaradom od prodaje i direktnim ucestvovanjem u projektu, tada se moze zvati crowdsourcing model, a do tada nema potrebe mesati pCars sa kickstarter projektima.
Gospodin i dalje boluje od sindroma DFP-a, pa je stavljanje doticnog cikice u avatar sasvim ocekivano.