D
Deleted member 37912
Guest
Prošla trećina, ostale još dve trećine (10 godina)...Ako ste na početku otplate, isplati se prevremena otplata još kako... Pojesce vam inflacija taj novac koji imate
I ja mislim kao što kaže @daxyco
Prošla trećina, ostale još dve trećine (10 godina)...Ako ste na početku otplate, isplati se prevremena otplata još kako... Pojesce vam inflacija taj novac koji imate
Sa tako niskim kamatnim stopama, nikako se ne isplati vraćati prevremeno kredit, bolje negde investirati, kupiti državne obveznice na primer, tu je veći prinos nego što je kamata (ko je na vreme uhvatio fiksnu oko 3%). Obveznice su reda 5-7% sada, a rizik je približno 0.
![]()
Nerealno visoke cene stanova u oglasima, opao broj kupoprodajnih ugovora
Tržište nekretnina zabeležilo je pad od 13 odsto u drugom kvartalu. Stambeni krediti su sve skuplji, a vlasnici stanova previše cene svoje nekretnine, pa su potrebne korekcije. Ove godine je, pritom, izdato znatno manje dozvola za izgradnju i to će na ponudu uticati za godinu, dve.www.rts.rs
Ne samo da je opala prodaja, već vidim u NS da brojni prodati stanovi stoje neuseljeni, mesecima posle prodaje. Zapravo, nikada se i ne usele.
Ko je imao neki višak para, ugurao je u neku nekretninu. Ali svakako u Srbiji nema dovoljno, khm, domaćinstava (bilo da su podstanari bilo da jesu ili žele da budu vlasnici) da se sve to popuni. Jednostavno, hiperprodukcija stanova je dovela do toga da stambenih jedinica ima više nego što je zaista potrebno. Ova smešna država uopšte nema podatak (ili ga krije) koliko u Srbiji uopšte ima porodica/domaćinstava, a koliko nekretnina, ili stambenih jedinica odgovarajućih za stanovanje?
Dojmim se da će cene još ići dole. I to dosta.
Nešto ne vidim po porezu na imovinu da mi je porez pao za 39٪... Takođe kuma neki dan u NS kod piramide prodala stan od 45 za 95k evra, u plusu 50k u odnosu od pre deset godina kad ga je kupila...Pad svih nekretnina je 13%, ali kod stanova je veći, piše dalje u tekstu, NS -39%, BG -20%, pri tome treba imati u vidu da se sada unose i ugovori sklopljeni pre 12 i više meseci kada su novogradnje u pitanju i da podaci laguju. Zato je starogradnja reprezentativnija, a ona je za BG recimo prvi kvartal -22.6% u odnosu na isti kvartal prošle godine, a drugi kvartal -30%.
Mesec za mesec, jul22/jul23 je starogradnja u Beogradu na -37.7%
Postoje ti podaci, ako te ne mrzi objavljuje RZS redovno, možeš potražiti. Ali broj ne govori mnogo jer su popisani svi, prazne kuće po selima i sl ruine. Šta znači "odgovarajući za stanovanje", mislim kako popisivač to može da oceni.
Ali recimo znamo po poslednjem popisu, da je broj stanovnika Beograda za 11 godina porastao za 26123 duše, što je 2374 godišnje. U Beogradu se godišnje gradilo 4x više novih stanova
Ja sam plaćao 11 godina kredit od 75K€ po nekih 4% u proseku (varijabila), prošle godine otplatio 20K€ u kešu i refinansirao preostalih 30K€ na 10 godina po 5% fix.Na vreme sam se izvukao iz cele priče 🙂
Kamate nemaju nameru da padnu, a cene nekretnina će izgleda dole, ne zavidim uopšte ljudima u kreditu.
A za 10god je otplatila kamatu u semenkama?🤣 Jedino ako je platila kešom ceo stan ako je to uopšte moguće u Srbiji. Ljudi ladno ne računaju period otplate nekretnine koja će na kraju koštati 1.5x od cene. Naravno olakšavajuća okolnost je što su cene otišle u nebo, ali će i tome doći kraj. Da ne pričamo o tome da za taj novac sada ne može da kupi ništa bolje u istom kraju.Nešto ne vidim po porezu na imovinu da mi je porez pao za 39٪... Takođe kuma neki dan u NS kod piramide prodala stan od 45 za 95k evra, u plusu 50k u odnosu od pre deset godina kad ga je kupila...
Kako si na nuli ako si dao 20k keša i 20k učešće? Znači 40k evra keša odmah si bacio u kantu jer nije isto 40k danas i pre 10god. Jedino dobro tu je što poseduješ nekretninu i što možeš da je otplatiš ranije. Najisplativije je da se proda pred krah i onda kupiš šta hoćeš i pokupiš kajmak. Ovako je samo začarani krug. Pogotovo u Srbiji gde se ljudi nabijaju u kaveze u 2-3 grada dok se sve ostalo pustoši. Ove cene nema šanse da ostanu u budućnosti.Ja sam plaćao 11 godina kredit od 75K€ po nekih 4% u proseku (varijabila), prošle godine otplatio 20K€ u kešu i refinansirao preostalih 30K€ na 10 godina po 5% fix.
Matematika kaže da sam za stan od 82kvm koji je tad koštao 95K€ dao 20K€ učešće, oko 60K€ kroz kredit, 20K€ keš i do kraja otplate ću dati oko 40K€.
Dakle, stan će koštati na kraju 140K€, a trenutno vredi 160K€.
Moja procena je da nisam ni u minusu, ni u plusu, otprilike na nuli, s obzirom da je cena stana otišla gore, evro otišao 40% dole, a ja nisam plaćao nikome kiriju (i neću je ni plaćati).
Plus, imam šta da ostavim sinu da se on ne pati kao ja sa kreditom.
Kad je kupovala stan platila je u kešu, ne svom, roditeljskom... Tako da joj je zarada sad 95k. 😉A za 10god je otplatila kamatu u semenkama?🤣 Jedino ako je platila kešom ceo stan ako je to uopšte moguće u Srbiji. Ljudi ladno ne računaju period otplate nekretnine koja će na kraju koštati 1.5x od cene. Naravno olakšavajuća okolnost je što su cene otišle u nebo, ali će i tome doći kraj. Da ne pričamo o tome da za taj novac sada ne može da kupi ništa bolje u istom kraju.
Kako si na nuli ako si dao 20k keša i 20k učešće? Znači 40k evra keša odmah si bacio u kantu jer nije isto 40k danas i pre 10god. Jedino dobro tu je što poseduješ nekretninu i što možeš da je otplatiš ranije. Najisplativije je da se proda pred krah i onda kupiš šta hoćeš i pokupiš kajmak. Ovako je samo začarani krug. Pogotovo u Srbiji gde se ljudi nabijaju u kaveze u 2-3 grada dok se sve ostalo pustoši. Ove cene nema šanse da ostanu u budućnosti.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari