Šta je novo?

Stambeni krediti

^
Lepo je navela NBS da ne mogu, pročitaj vest ponovo.
Lepo je što veruješ u ovakve vesti kojima je mesto na polici sa dečjim bajkama.
Šta je bilo sa moratorijumom, isto su pričali da je to odlaganje plaćanja rata bez dodatnih obaveza po klijente, ali ispostavilo se da nije tako. Meni su njihovom greškom stavili moratorijum na kredit (primetio već taj mesec kad nisu skinuli), i to me je koštalo 75e jedan jedini mesec jer se ceo preostali period otplate kredita pomerio za mesec... Eto koliko nisu banke zarađivale na svemu tome.

Mi ovamo u Grčkoj imamo dosta više iskustva sa krizama stambenih kredita, tako da mislim da mogu da vam pružim par smernica šta da očekujete. To zamrzavanje rasta kamata na stambene kredite je očekivano, to se u Grčkoj desilo još u martu. To sad zvuči kao da bankama ne odgovara, međutim realno, ne bune se one mnogo protiv toga. Banka najviše voli da ti redovno otplaćuješ svoje rate, oni sve lepo, čisto, uzmu pare i nakrive šešir. Nije njima u interesu da izbije kreditna kriza, pa da završe sa gomilom zaplenjenih stanova kojima pada cena i nemaju kome da ih prodaju. Ovde je posle kreditne krize iz 2008. bankama trebalo preko deset godina da rasprodaju sve stanove koji su im onda završili u rukama.

Dalje, inflacija je vrlo žilava. U Grčkoj je u junu pala na 1,6%, pomislio sam to je to, kad evo, hrana opet skače, benzin stigao do dva evra, a sve to u situaciji kada ekonomija slabi. Taj fenomen se zove stagflacija i dokazano jedini način da se ona zaustavi je podizanje kamatnih stopa i izazivanje recesije koja onda počisti trulež iz ekonomije. Dakle, očekujte da nezaposlenost raste i cene nekretnina padaju. Koliko će brzo i koliko puno padati zavisiće od toga koliko teška i duga recesija bude.

Još jedna stvar koju ćete verovatno videti kad kriza krene je donošenje regulativa kojima se sprečava oduzimanje stanova ljudima koji u njima žive i kojima je to jedini stambeni objekat koji poseduju. To se u Grčkoj zvalo Kacelijev zakon i njime je mnogim ljudima koji pokažu da nemaju prihode da otplaćuju stambeni kredit rata na nekoliko godina drastično smanjena, bez kaznenih kamata. Naravno, nije ni to odrađeno na štetu banaka, i one su na duži rok mogle da uzmu više od tog zajmoprimca, ali je napravljena jedna gratis zona koja je čuvala zajmoprimce od bankrota, a time i banke od otpisa nenaplativih dugova.

Pojasnili su i pojam "prvi stambeni kredit " i situaciju oko refinansirajućih kredita. Deluje u redu.

Lepo je što veruješ u ovakve vesti kojima je mesto na polici sa dečjim bajkama.
Šta je bilo sa moratorijumom, isto su pričali da je to odlaganje plaćanja rata bez dodatnih obaveza po klijente, ali ispostavilo se da nije tako. Meni su njihovom greškom stavili moratorijum na kredit (primetio već taj mesec kad nisu skinuli), i to me je koštalo 75e jedan jedini mesec jer se ceo preostali period otplate kredita pomerio za mesec... Eto koliko nisu banke zarađivale na svemu tome.

@Čika_Kure

Tvoja izjava je vrlo nadmena ali to dosta govori o tebi. Ne verujem u bajke ali isto tako ne verujem da će NBS tako otvoreno da laže.

Ja sam shvatio da je narednih 15 meseci ograničena visina kamate, što ne znači da banke nemaju pravo da razliku između ugovorenog i ograničenog kasnije naplate klijentu po isteku 15 meseci.
Tipa ugovorio si 7% sad je ograničeno na 4%, posle 15 meseci uredno ti ukalkulišu razliku...

Zatim u ovoj poruci pričaš šta si shvatio (a pogrešno si shvatio), ne pričaš da ne veruješ u taj potez NBS jer ti deluje kao bajka.
Zanimljivo i da lajkuješ post morbiusa koji navodi da su i u Grčkoj postojale slične mere što se nikako ne uklapa sa tvojim stavom.

Sve u svemu ništa lično, znam da si dugo član ovog foruma i da si korektan.

Koliko se sećam, taj moratorijum u vreme korone je bilo naglašeno da će se kamata plaćati za taj period koji je produžen.

Samo za kredite sa varijabilom uzete do 31.07.2023. za kupovinu prvog stana.
Nema veze sa prvim stanom, nego se gleda da li je prvi stambeni kredit u toj banci. Teoretski ako imas po jedan kredit u tri razlicite banke na svaki ce se primeniti ova mera.
Ako imas dva stambena kredita u istoj banci, mera ce se primeniti samo na prvi od njih.

Kako taj EURIBOR samo kod nas se dodaje na maržu, da ne pričamo o tome što računaju 6m a otplata je na 1m?
Imamo prijatelje u FR, tamo je fixna kamatna stopa za stambeni kredit ispod vrednosti Euribora bila pre par meseci. Zaboravio sam tačne iznose, ali čovek je pregovarao sa bankama da li će kamata biti npr 3.27 ili 3.32, dakle pričamo o drugoj decimali.
Nisam bankar ali koliko se secam sa Finansija sa faxa EURIBOR je kamatna stopa po kojoj banke medjusobno pozajmljuju sredstva u evrozoni. Dakle moguce da nasa banka pozajmi iznos tog stambenog kredita od neke strane banke po EURIBOR kamatnoj stopi i onda racuna i svoju marzu na to.
A ta banka u FR mozda ima svoj kes pa moze da stavi kamatu koju hoce na pozajmicu.

Pa da, ali te pozajmice obicno prate cifru koju je odredila ECB. ECB ima tri vrste kamatne stope. Za ovu pricu je najbitnija stopa za refinansiranje (juce povecanja sa 4.25% na 4.5%) - to je stopa po kojoj banke mogu da pozajmljuju novac od ECB (prosto receno, malo je komplikovanije od toga jer banke biduju putem tendera za ove resurse). To je takodje i mehanizam koji ECB koristi da bi indirektno uticala na kretanje vrednosti EURIBORA. Jer banke kada medjusobno pozajmljuji novac uvek gledaju na ovu stopu koju je propisala ECB kao neku smernicu trenutne vrednosti novca. Jer tehnicki ne postoji mnogo razloga zasto bi na primer banka pozajmila novac od druge banke po nepovoljnijim uslovima nego sto to moze da uradi od ECB.
Ukratko, za ocekivati je da ce i EURIBOR uskoro da skoci za nekih 0.25% - 0.5%.

Poslednja izmena:
Upravo tako.
Banka u FR, ako ima svoja sredstva koja plasira za kredit, može da zanemari ECB i EURIBOR i ponudi kamatu od 4+%, iako mi ne deluje baš logično, s obzirom na kretanje inflacije u EU zoni.
Nisam ekonomista, ali koliko sam skontao, ECB je svakoj banci u EU neka smernica kako treba da nastupi prema krajnjem korisniku, pogotovo za long term kredite.
Kako god, novac više nigde nije jeftin, a neće ni biti u dogledno vreme.

Kad su kod nas kamate bile 4% + Euribor u FR je bilo ispod 2% fix. Ja sam pre 12 godina uzeo kredit sa 4.5% + Euribor, što je bila neviđena pljačka realno.
Sad vidite sa onog linka koliko su u FR, 3.17% fix.
Poenta je da oni ne vide da će ovaj trenutni Euribor od ~4% bitno uticati na ukupnu kamatu koju će naplatiti za 20 godina npr.

Nema mnogo smisla da banke daju kredite od 2% i nize bilo gde u Evropi.
ECB manje-vise uvek pokusava da inflaciju drzi na nekih 2% ili malo ispod toga (jer su ocenili da je to neki najbolji balans izmedju podsticanja privrednog rasta i opasnosti od negativnih efekata inflacije). Ako ti banka da fiksni kredit od 2% ili nize to znaci da su oni prakticno na nuli kada se uzme u obzir inflacija. To jedino ima smisla kada banka ima viska novca sa kojim ne zna sta da radi, pa onda daju takve kredite da bar ne budu na gubitku.

Jel neko dobio zvanično neki info od banke za novu ograničenu NKS?
Ne znam koja je procedura... Da li ja treba banku da kontaktiram ili će oni mene sa novim planom otplate?
Očekujem da mi se u aplikaciji promeni vrednost za ono "sledeći anuitet", nks itd... Mada računam da im treba još vremena za to

Bio sam ja u OTP, kažu da još ne znaju ništa.

Pre par dana i meni stigao novi plan otplate preko OTP aplikacije.
Bojim se samo da nakon tih 15 meseci ne naprave neki novi plan da sve sto su izgubili povrate nazad sa nekom mnogo vecom kamatom ili nekimnovim troskovima sto ce nam nametnuti

Eurobank Direktna... Očekivao sam da će mi se smanjiti rata za nekih ~140 eur, kad ono danas stiže info da je to oko 28 eur.
Piše mi da je NKS 7.13%, a tu vrednost sam imao u junu pre poslednjeg povećanja euribora.
Da li su oni to nešto pogrešno odradili?
Očekivao sam da NKS bude neka max vrednost koju je odredila Narodna banka, a oni mi samo vratili kao što mi je bilo od starta kredita odnosno od pre par meseci situacija.

Ako je kredit posle 31 jula 2022, kamata se vraća na onu iz prvobitnog plana otplate.

Hvala, ta informacija mi je promakla. Onda je to to

Zdravo ,
Imam jedno pitanje danas mi je bio procenitelj zanima me da li banka proveri sve papire pre nego sto posalje procenitelja ? Da iznese konacni sud o stanu
Ili ga salje u svakom slucaju ?
I koliko se ceka odluka nakon njegovog izlaska

Ne bi trebslo da banka salje procenitelja, nego ga ti pozoves (cesto banke imaju spisak procenitelja koje priznaju). Mada mozda postoje i banke koje same salju, ali mi je to cudno.
Racunaj da ces papire od procenitelja dobiti za nekih 5-7 dana od njegovog izlaska na teren.

Ne bi trebslo da banka salje procenitelja, nego ga ti pozoves (cesto banke imaju spisak procenitelja koje priznaju). Mada mozda postoje i banke koje same salju, ali mi je to cudno.
Racunaj da ces papire od procenitelja dobiti za nekih 5-7 dana od njegovog izlaska na teren.
Kod mene je totalno drugacije bilo, rekao je da ce odmah da posalje baci, procenu.
I banka je odredila procenitelja, nakon nekih 7-8 dana od podnesenja zahteva.

Taj dokument koji pravi procenitelj je referat od par desetina strana. Ako procenitelj odmah posalje banci procenu, to onda znaci da ta banka i ne pridaje tome nekog velikog znacaja.
U mom slucaju, bilo je potrebno da prikupim svu potrebnu dokumentaciju, ukljucujuci i taj referat od procenitelja, da bih uopste podneo zahtev za kredit. Ali ocigledno da ne rade sve banke na isti nacin. Napisi u kojoj si banci pa ce neko ko je imao iskustva sa njima moci da ti da vise infromacija.
Od trenutka podnosenje zahteva do realizacije kredita obicno prodje 15-30 dana, zavisno od banke, odnosno od toga da li banka ceka povratnu informaciju iz katastra (Intesa koliko znam ne ceka i kod njih sve bude gotovo za 15 dana, RF ceka i onda sve to traje oko 30 dana. S tim da ti iz RF takodje jave dosta ranije da je zahtev prihvacen, ali se mora sacekati formalno ta povratna informacija iz katastra da bi se kredit realizovao - odnosno da bi ti isplatili novac).

Taj dokument koji pravi procenitelj je referat od par desetina strana. Ako procenitelj odmah posalje banci procenu, to onda znaci da ta banka i ne pridaje tome nekog velikog znacaja.
U mom slucaju, bilo je potrebno da prikupim svu potrebnu dokumentaciju, ukljucujuci i taj referat od procenitelja, da bih uopste podneo zahtev za kredit. Ali ocigledno da ne rade sve banke na isti nacin. Napisi u kojoj si banci pa ce neko ko je imao iskustva sa njima moci da ti da vise infromacija.
Od trenutka podnosenje zahteva do realizacije kredita obicno prodje 15-30 dana, zavisno od banke, odnosno od toga da li banka ceka povratnu informaciju iz katastra (Intesa koliko znam ne ceka i kod njih sve bude gotovo za 15 dana, RF ceka i onda sve to traje oko 30 dana. S tim da ti iz RF takodje jave dosta ranije da je zahtev prihvacen, ali se mora sacekati formalno ta povratna informacija iz katastra da bi se kredit realizovao - odnosno da bi ti isplatili novac).
Ja Sam podneo u OTP banci, ja Sam njima sve to dostavio pre 14 dana, I tu potvrdu iz katastra, on me je zvao posle 7-8 radnih dana od podnosenja zahteva I isao da gleda stan rekao je da ce taj dan ili najkasnije sledeci poslati procenu banci.

Ne pricamo o istoj potvrdi uz katastra. Ti si verovatno prilozio list nepokretnosti. Potvrda koja se ceka u nekim bankama je potvrda da je izvrsen upis.

Da li je nekome stiglo obaveštenje od Komercijalne sada NLB, ja imam subvencionisani iz 2011 na app i dalje stoji kamata od prethodnog perioda

Nazad
Vrh Dno