Životno je korisna stvar ako si do 30 god. Polisa koju ugovaraš (polisa koja je
vinkulirana u korist banke) može da se dogovori da bude oko 100€ godišnje. Kad razmisliš na šta sve baciš 100€ onda to bude isplativo. Meni su zbog godina tražili 450€ što naravno nisam ni hteo da prihvatim.
Životno možeš i kasnije da uzmeš. Možeš da ga vežeš za kredit (riziko) ili neku drugu varijanu (tipa štednja) koja bi u tom slučaju išla tvojima u celosti (ako doživiš onda imaš i dobit), a može i kombinovano. Međutim, to su skuplje varijante. Ja sam sad skoro ponovo pregovarao sa Unica osiguranjem konkretno i bilo je gotovo da potpišem pola-pola (pola riziko, pola štednja). Za 40k € koliko sam tražio da mi bude osigurana suma 250-260€ bi bilo prva polovina (koja ide banci svakako, 20k €), a za drugu polovinu (ona sa dobiti ukoliko "preživim") je trrebalo oko 860€ da se plati (pričam o godišnjim iznosima).
E sad, sve je bilo super dok nisam zatražio da vidim posebne uslove (ona "sitna slova" u ugovorima te vrste koje sve mrzi da čitaju

). Kad sam počeo da ih rešetam sa pitanjima u vezi odbijanja isplate (u slučaju smrtnog ishoda) samo su paktali. Generalno, to pokriva neke standardne smrtne ishode i teške bolesti ali po nekim njima definisanim uslovima (tipa da li je infarkt miokarda bio veličine 1 mm ili više, da li je kancer na nivou ovom ili onom - ovo je sad karikirano inače je veoma precizno definisano).
Rizik od smrti od korona virusa ne pokrivaju, naravno, a to sam prvo pitao.
Na kraju sam odustao i rekao ako je to već tako štedeću sam, pa dokle stignem.
@
Čika_Kure - To zavisi valjda od veličine stana i opštine. Za moj slučaj je to 40€ godišnje.