Mi ovamo u Grčkoj imamo dosta više iskustva sa krizama stambenih kredita, tako da mislim da mogu da vam pružim par smernica šta da očekujete. To zamrzavanje rasta kamata na stambene kredite je očekivano, to se u Grčkoj desilo još u martu. To sad zvuči kao da bankama ne odgovara, međutim realno, ne bune se one mnogo protiv toga. Banka najviše voli da ti redovno otplaćuješ svoje rate, oni sve lepo, čisto, uzmu pare i nakrive šešir. Nije njima u interesu da izbije kreditna kriza, pa da završe sa gomilom zaplenjenih stanova kojima pada cena i nemaju kome da ih prodaju. Ovde je posle kreditne krize iz 2008. bankama trebalo preko deset godina da rasprodaju sve stanove koji su im onda završili u rukama.
Dalje, inflacija je vrlo žilava. U Grčkoj je u junu pala na 1,6%, pomislio sam to je to, kad evo, hrana opet skače, benzin stigao do dva evra, a sve to u situaciji kada ekonomija slabi. Taj fenomen se zove stagflacija i dokazano jedini način da se ona zaustavi je podizanje kamatnih stopa i izazivanje recesije koja onda počisti trulež iz ekonomije. Dakle, očekujte da nezaposlenost raste i cene nekretnina padaju. Koliko će brzo i koliko puno padati zavisiće od toga koliko teška i duga recesija bude.
Još jedna stvar koju ćete verovatno videti kad kriza krene je donošenje regulativa kojima se sprečava oduzimanje stanova ljudima koji u njima žive i kojima je to jedini stambeni objekat koji poseduju. To se u Grčkoj zvalo Kacelijev zakon i njime je mnogim ljudima koji pokažu da nemaju prihode da otplaćuju stambeni kredit rata na nekoliko godina drastično smanjena, bez kaznenih kamata. Naravno, nije ni to odrađeno na štetu banaka, i one su na duži rok mogle da uzmu više od tog zajmoprimca, ali je napravljena jedna gratis zona koja je čuvala zajmoprimce od bankrota, a time i banke od otpisa nenaplativih dugova.