Šta je novo?

Stambeni krediti

A šta se desi kad nemas da platis ratu?
3 mesečne rate neplaćanja, ugovor se raskida i vraća se 90% novca. Po mom mišljenju korektno skroz
To je još jedan znak da prodaja stanova slabo ide, zato investitori moraju da reaguju na neki način.
Jedan je da smanje cenu kvadrata, ali taj je naravno najmanje isplativ. Ovo je pokušaj da se zadrži visoka cena kvadrata, a da se malo pogura prodaja odloženim plaćanjem.
Ja bih ipak još malo sačekao. Sledeći korak je korekcija cena kvadrata.
Konkretno ovi blokovi zgrada koji se grade i rade tako sa odloženim plaćanjem, jedan blok je skoro 600 stavova, ostalo je još pedesetak slobodnih. Drugi koji ima oko 400 stanova a tek je iskopao temelje i krenuo sa jednom od 4 lamele, dve lamele su prodate već a da još iz zemlje nisu izašli.

Poslednja izmena:
Pretpostavljam da se stan kupljen na taj način ne može uknjižiti u katastru dok se ne isplati puna kupoprodajna cena, tj. narednih 5 godina.
Što sa sobom nosi rizik da investitor u medjuvremenu ode pod led, stavi ga pod hipoteku za neki svoj kredit itd. a ti lako možeš da ostaneš bez stana i bez para.

Osim ukoliko od investitora u ugovoru ne dobiješ saglasnost da nekretninu uknjižiš na svoje ime bez isplate pune kupoprodajne cene, ali nešto ne verujem da su investitori odjednom postali dobrotvora društva.

.... Ima ljudi koji rade privatno u svojoj režiji i ili su sami sebe prijavili na nrki minimalac ili uopšte nisu, a zarađuju lepo mesečno...
Da ne ulazimo u to kako zarađuju.

Onda se čude kada im istu imovinu oduzmu zbog očiglednog "pranja novca". Doduše, samo nekima, ali nadamo se da će se i to promeniti. 😉

Pretpostavimo da je ovo dobra opcija za one koji svoju zaradu prijavljuju, tj. plaćaju porez na istu. Jedini uslov koji bi nekom kupcu išao na ruku je ovo što je @ckvrlj napisao: da se nekretnina odmah uknjiži kao vlasništvo kupca (mada ni ja ne verujem da su investitori odjednom postali preterano zainteresovani za opštu nemaštinu običnog naroda). Sve drugo vodi u situaciju "bačene pare u bunar" ako investitor propadne i proglasi bankrot.

Poslednja izmena:
Konkretno ovi blokovi zgrada koji se grade i rade tako sa odloženim plaćanjem, jedan blok je skoro 600 stavova, ostalo je još pedesetak slobodnih. Drugi koji ima oko 400 stanova a tek je iskopao temelje i krenuo sa jednom od 4 lamele, dve lamele su prodate već a da još iz zemlje nisu izašli.

Taj podatak sam po sebi ne znači ništa.
Do zastoja u prodaji stanova dolazi tek zadnjih nekoliko meseci, pre toga je bila pomama za nekretninama i ludovanje cena, ko god je negde zabio tablu i iskopao rupu je stanove prodavao unapred.
Tih 50 neprodatih može da znači da je prodaja stala i da preostale stanove niko neće, naročito ako su već završeni, bez obzira što je ostalih 550 već prodato u ranijem periodu dok je tražnja bila visoka.
Da je tražnja tolika kao što kažeš, odnosno kao što kažu oni tebi, niko ne bi imao potrebu da ih daje na odloženo, već bi uzimali pare unapred kao i do sada.

Drugo, nisi precizirao da li na odloženo prodaju gotove stanove ili prodaju obećanje da će za tih 30% para koje im daš unapred + rate koje plaćaš da ti izgrade stan. Iz tvog poslednjeg posta bih rekao da je u pitanju ova druga situacija. U tom slučaju ne finansiraju oni tebe kao kupca, već ti finansiraš njihovu gradnju. Ukoliko je rok za završetak i useljenje recimo 2 godine, ti ćeš do trenutka dok stan bude završen već da im isplatiš oko 60% cene, a za preostalih 40% će oni tebe da čekaju naredne 3 godine.

I sve je to ok ukoliko si spreman na rizik da tih 5 godina investitoru daješ novac bez mogućnosti da stan uknjižiš na svoje ime.

Ne znam, možda sam ja previše oprezan, ali kada kupujem nekretninu imam dva osnovna uslova. Prvi je da je nekretnina završena i uknjižena, a drugi je da mogu odmah nakon potpisivanja ugovora da je uknjižim na svoje ime. Sve van toga je rizik na koji ja lično nisam spreman.

Ja od juna meseca pratim cene i jurim neki stan. Rečeno mi je da sačekam malo i da će cene dole. Od juna do danas cene idu samo gore. Nemam pojma videćemo

Ja to vidim ovako, ili je stvarno zlatno doba pa ce sve oni, a mnogo ih je zaista, koji su kupili nekretnine u poslednjih 18 meseci po ogromnim cenama biti u pravu i uzivati u rastu cena svojih nekretnina narednih decenija....ili ipak nece biti tako.

Realno, i babe danas kupuju, tj traze nekretninu da kupe, pa makar i parce zemlje. Imamo bas puno pametnih baba na trzistu.

Ne znam šta bih vam rekao, narode. Cene nekretnina su zaista trebalo da se srozaju tokom Kovid krize, ali vlade su se onda zadužile u naše ime i izručile gomilu novca na tržište, što je malo ko očekivao. Kako je novac devalvirao, sve je poskupelo, ne samo nekretnine. Ali ko je čekao do sad, nek sačeka još malo, verujem da će se isplatiti.

Bio sam letos kod mojih u Čačku, ne mogu da verujem koliko se izgradio. Zašto, kada broj stanovnika opada? Ovde u Atini imamo gomilu stanova koji zvrje prazni, baš nam se ljubljeni premijer nedavno žali zbog toga na televiziji. Kupljeni samo kao investicija i ne donose vlasniku nikakav prihod. Cene stanova rastu istom brzinom kao moja ušteđevina, dakle gomila betona, maltera i opeke koja samo stoji i ne radi ništa zarađuje jednako kao senior IT inženjer. Kad god imaš te situacije da nešto nema nikakvog smisla, ne treba prihvatati to ludilo za normalno, već biti svestan da ludilo mora da se završi.

A možda vlasti opet krenu da bacaju novac iz helikoptera i naprave opet ludnicu, ko će ga znati.

Ja to vidim ovako, ili je stvarno zlatno doba pa ce sve oni, a mnogo ih je zaista, koji su kupili nekretnine u poslednjih 18 meseci po ogromnim cenama biti u pravu i uzivati u rastu cena svojih nekretnina narednih decenija....ili ipak nece biti tako.

Realno, i babe danas kupuju, tj traze nekretninu da kupe, pa makar i parce zemlje. Imamo bas puno pametnih baba na trzistu.
Ne znam u čemu će uživati jer svejedno tu planiraju da žive tako da ta prenaduvana cifra + kamata koja je otišla u nebesa će teško moći da izaziva neko veće uživanje. Jedino ako kojim slučajem za 5 godina ode na 1500 ili 2000 ali ni to prostom matematikom nije neki dobitak, jer imaš i kamatu u međuvremenu a i ako prodaš onda nećeš moći ni da kupiš nešto drugo. Scenario gde se ulaže pa obrće novac tačno pred pucanje tržišta je najbolji ako se ubode. Obzirom na to da ljudi uglavnom kupuju nekretninu da se konačno skuće nema tu nekog velikog dobitka. Samo su banke na dobitku.

Ne znam šta bih vam rekao, narode. Cene nekretnina su zaista trebalo da se srozaju tokom Kovid krize, ali vlade su se onda zadužile u naše ime i izručile gomilu novca na tržište, što je malo ko očekivao. Kako je novac devalvirao, sve je poskupelo, ne samo nekretnine. Ali ko je čekao do sad, nek sačeka još malo, verujem da će se isplatiti.

Bio sam letos kod mojih u Čačku, ne mogu da verujem koliko se izgradio. Zašto, kada broj stanovnika opada? Ovde u Atini imamo gomilu stanova koji zvrje prazni, baš nam se ljubljeni premijer nedavno žali zbog toga na televiziji. Kupljeni samo kao investicija i ne donose vlasniku nikakav prihod. Cene stanova rastu istom brzinom kao moja ušteđevina, dakle gomila betona, maltera i opeke koja samo stoji i ne radi ništa zarađuje jednako kao senior IT inženjer. Kad god imaš te situacije da nešto nema nikakvog smisla, ne treba prihvatati to ludilo za normalno, već biti svestan da ludilo mora da se završi.

A možda vlasti opet krenu da bacaju novac iz helikoptera i naprave opet ludnicu, ko će ga znati.
Nije zlatno doba ali ne preti nam ni apokalipsa pa da očekujemo srozavanje cena na vreme od pre 5 godina. Nerealje očekivati pad npr za Kragujevac koji je sada na oko 1500 evra po kvadratu na cene od 2018/2019 kada je kvadrat bio 750-800 evra. Možda (ali možda) bude pada za nekoliko procenata ili u parama sa 1500 na 1400 ali čekati godinu dana da sa to desi a da pritom se oslanjaš na rekla kazala abrove da će da padne, ne pije vodu. Mali pad možda (a možda i ne) bude a da li je vredno čekanja godinu dve za nekoliko hiljada evra...ne znam, ali ja da čekam neću još mnogo.

Meni su objasnili da pratim cenu zlata. Ako je stan 2009.-te vredeo kg zlata (20.000€), onda je 2014.te vredeo 30.000, 2020.te 40.000, a danas će vredeti 60.000€. Ne priča se o konkretnom stanu nego o modelu.
Niko ne očekuje da zlato pojeftini.

Nije zlatno doba ali ne preti nam ni apokalipsa pa da očekujemo srozavanje cena na vreme od pre 5 godina. Nerealje očekivati pad npr za Kragujevac koji je sada na oko 1500 evra po kvadratu na cene od 2018/2019 kada je kvadrat bio 750-800 evra. Možda (ali možda) bude pada za nekoliko procenata ili u parama sa 1500 na 1400 ali čekati godinu dana da sa to desi a da pritom se oslanjaš na rekla kazala abrove da će da padne, ne pije vodu. Mali pad možda (a možda i ne) bude a da li je vredno čekanja godinu dve za nekoliko hiljada evra...ne znam, ali ja da čekam neću još mnogo.

Još jedna stvar koju imaš u vidu je leverage, jer toga u nekretninama ima baš mnogo. Skoro svi kad kupuju nekretninu moraju da se zaduže, čak i kada BlackRock kupi sto hiljada stanova đuture, oni ne plaćaju njih kešom, već kreditima gde su zalog nekretnine koje već poseduju. Kad onda izbije neki krupan problem u ekonomiji, kao što se desilo 2008, leverage može da napravi veliku štetu, pravi se vrzino kolo rastućih dugova, ekonomskog slabljenja, problema sa bankama i pada cena aseta. Uglavnom se ne očekuje da ponovo bude toliko loše kao 2008, ali ako ženska nije trudna, što se ne bi strpeo još jedno pola godine, koliko da vidiš odakle će vetar da duva.

držimo se teme. hvala na razumevanju.

^^^ cena zlata 2009 je bila oko 1.000 usd danas je malo ispod 2.000.

Cena zlata 2011 je bila na danasnjem nivou, dakle duplirana za 2 godine. Pa se potom 2016 (skoro prepolovila) a danas vratila na nivo 2011.

Ne postoji nikakva korelacija izmedju cene zlata i nekretnina bilo gde u svetu a ponajmanje u Srbiji.

Mi se nalazimo u klasicnom nekretninskom prehajpovanom i prenaduvanom balonu. Kada ce da pukne i koliko, (a siguran sam da hoce na osnovu dugogodisnjeg iskustva), nemam pojma niti dajem savet da se ceka. Trenutno tj ove godine imamo drastican pad prometa, cene se jos uvek drze a na duzi rok morace i one na dole. Kako god to sam samo ja, svako neka radi i kupuje prema sopstvenoj svesti i pameti.

p. p.s.

U sustini kada se kupuje nekretnina za stanovanje tada nije bitna ova prica vec procena da li moze da se realizuje kupovina. (pretpostavka da li ce kupac biti u stanju da otplati neki dugorocni kredit)

Stambeni krediti su mnogima trenutno skupi, (otud i ovi trzaji investitora da oni budu bankari) malo su ovih dana privremeno pojeftinili jer imamo na delu intervenciju NBS ali po zahtevu MMF ista je orocena do kraja iduce godine. Potom sve (rate) po starom. Sto ce reci euribor + marza.

Ko kupuje stan da bi u njemu živeo nema nikakvog rezona da toliko kalkuliše, kupuje kad može.
Ko kupuje kao investiciju takođe nema mnogo rezona da kalkuliše, cenu kvadrata prati cena izdavanja.
Kupuje se onda kad se može, neki put i kad se mora.

Uzeo da bacim pogled na razne kalkulatore na stambene kredite u raznim bankama... cisto da izracunam jer eto jednog dana se planira kupovina nekretnine i prosto mi je neverovatno kada sam video koliko se na kraju vraca.

Primer kredit od oko 120k, sa 30 godina otplate, vratio bih 280-300k u zavisnosti od banke... rata oko 650-850e.

Porazavajuce zaista...

Док цена некретнина нема неког изгледа за раст, а тренутно нема, и ако бу евентуална камата била већа или приближна изнајмљивању онда нема неког смисла да се улази у кредит. Камате су високе и на штедњу, па паре условно речено спорије пропадају. Оно што у време овако високих камата вреди је смањити кредите, посебно непотребне/потрошачке, и затегнути каиш колико се може.

A sta mi 40+ da radimo koji nemamo reseno stambeno pitanje, a ovde godine ili eventualno sledeca je poslednji voz za dobijanje kredita...
Retoricko pitanje...😢

Zasto poslednji voz? Skratis period otplate na 25, 26god i bez problema dobijas kredit

Samo da skrenem paznju da nismo svi iz BG-NS, narocito kad se diskutuje o potraznji i procena sta ce biti sa cenama. Po Nisu, centar i dalje drzi cene i potraznju jer postoji odredjeni sloj kome je svejdno da li je kvadrat 2 i 2k5 (bitno je skloniti toliki nelegalni novac) ali po drugim delovima grada su poceli investitori da zovu kupce i nude popuste. Ima kompleto zavrsenih neprodatih zgrada.

Da ne pricam o riziku u tim godinama...
Немој да бринеш, уколико постоји тај ризик, банка ће га укалкулисати тј. плаћаћеш обавезну рату животног осигурања за време трајања кредита.
Твоје је само да га узмеш...

Grčka je jedina zemlja EU u ovom trenutku gde cene nekretnina rastu, svude drugo padaju. Zašto? Zašto što se privreda de-sinhronizirala sa ostatkom EU, jer smo imali dugih šest godina recesije, tako da smo u ovom trenutku još u rastu, dok ostatak EU sinhronizovano zapada u recesiju. Cene nekretnina ne mogu da se posmatraju odvojeno od ukupnih kreditnih ciklusa, kreditni baloni UVEK prave balone u nekretninama, bez izuzetka. Iz toga sledi da budućnost cena nekretnina u Srbiji i svuda drugde zavisi od kreditne sposobnosti bankarskog sistema i privrede šire, a to opet zavisi od ljudi na vlasti, jer su vlade preko centralnih banaka duboko ugurale svoje prste u bankarski sistem, gde im nikako nije mesto.

Jedini način da se izađe iz sadašnje globalne dužničke krize je smanjenje zaduživanja i trošenja vlada, stežanje kaiša, visoki porezi i malo po malo, gubitaši će biti likvidirani, dugovi prebijeni i reprogramirani, stanovništvo opet spremno da štedi i privreda će biti spremna da opet krene napred, neopterećena neodrživim dugovima. To ja znam iz prve ruke, jer sam to video ovde u Grčkoj. Međutim, strani kreditori su vrlo lako nametnuli Grčkoj stežanje kaiša, ali kada su njihovi glasači u pitanju, tu se već plaše, pa umesto da vlasti urade pravu stvar, skrešu troškove i prođu kroz recesiju, one se dodatno zaduže, stimulišu privredu i odlažu neizbežno.

Da ne idem dalje, da mi ne bi brisali post, poenta moje priče je sledeća: donosite odluke o kupovini/prodaji nekretnina na osnovu onoga šta očekujete da će vlasti da urade kao odgovor na krizu u koju ulazimo.

Ode ovo dole solidno a i tek ce:

Prilozi

• st.jpg
    st.jpg
    98.1 KB · Pregleda: 160
  • st1.jpg
    st1.jpg
    93.9 KB · Pregleda: 159
izvor za ove grafikone? mnogo je čudan nagli i veliki pad

Nazad
Vrh Dno