Na koliko je to godina i koliko ucesce?Ja kad sam isao da gledam u oktobru na 55000e rata je bila 288e, isti taj kredit u februaru rata 415e.
OTP banka u pitanju.
Trenutno stanje je katastrofalno sto se tice kredita.
Mozda se vise isplati biti podstanar
Vise ne znam sta da mislim na sve ovo.
Kolega nasao stan 51m2 za 250e za izdavanje u NS. Skoro centar grada
20% ucesce, na 30g
To nesto ne stima. Ispada da vracas 150000e za 30g.20% ucesce, na 30g
Znaci oni meni 44k, a ja njima 111k, uz ucesce od 11k xDDefinitivno nešto ne štima.
Evo kalkulator sa njihovog sajta, uz navedene parametre:
Nije tacno. Meni je skocila rata za 45€ od ovog mesecaSasvim slučajno primetim danas da su u dve prethodne godine kad je došlo do sloma tržišta nekretnina, 1989 i 2008, u bioskopima prikazivani Betmen i Indijana Džons filmovi. Ove godine po prvi put od 2008. stižu u bioskope i novi Betmen i novi Indijana Džons. 🙃
Sa ozbiljnije strane, gledajući housing index za Grčku, cene nekretnina su zapravo padale sve do 2016, trebalo im je 8 godina da naprave dno. Slom cena zapravo nije bio ni toliko nagao ni toliko brz koliko se meni činilo.
Banka i vlada su ovde u martu napravili sporazum o zamrzavanju rasta rata stambenih kredita na godinu dana, inače bi se puno ljudi našlo u neobranom grožđu kako kamatne stope skaču.
Niko ti ne može dati pametan savet, ti moraš preseći, šta ćeš i kako ćeš.Pozdrav svima.
U septembru 2020. sam potpisao ugovor sa OTP bankom na 20 godina za stambeni kredit u iznosu od 46580 evra.
Za prve 3 godine sam izabrao fiksnu stopu, 2.55%, pri čemu mi je rata oko 249 evra mjesečno (tolika će biti do oktobra ove godine).
U teoriji, da mi je recimo tolika rata u toku svih 20 godina otplate, ja bih njima vratio oko 59500 evra (dakle, oko 13000 evra više u odnosu na ono koliko sam podigao).
U pitanju je kombinovani kredit gdje nakon svake 3 godine otplate imam opciju da ostanem na fiksnoj stopi pri ćemu mi oni sada za naredne 3 godine nude fiksnu stopu od 7.45% (obračunat novi iznos fiksne stope u skladu sa trenutnom situacijom na tržištu) ili da pređem na varijabilnu (2,95% + 6M EURIBOR što bi sad iznosilo oko 6.7% s obzirom da je 6M EURIBOR 3,77%).
Ne znam za koliko bi mi bila uvećana rata sa tim skokom od 2.55 % a 7.45%, ali kontam barem jedno 100-120 evra (čekam da mi pošalju dinamiku otplate kredita).
Ako npr. odlučim da zadržim fiksnu stopu koja bi u naredne 3 godine (počevši od oktobra) bila 7.45%, da li se ta stopa obračunava na preostali iznos duga (to bi bilo oko 50 000 evra s obzirom da sam u prethodne 3 godine vratio oko 9000 evra od ovih 59500 koliki mi je bio početni dug sa stopom od 2,55%)?
Baš je zeznuto sa kreditima sada i nisam pametan kako da postupim. Razmišljam o refinansiranju i to sa fiksnom stopom na duži period, ali tražim što povoljnije uslove što je sad baš teško naći, skoro nemoguće pošto su sve banke značajno podigli kamatne stope.
Kontaktirao sam Erste banku i trebao bih kod njih na razgovor naredne nedelje, a planiram i NLB da kontaktiram.
Iz Intese su mi rekli da ne nude fiksnu stopu. Meni je ostalo još 17 godina otplate, a kad sam prije 3 godine bio kod njih rekli su da nude fiksnu stopu na maksimalno 15 godina otplate.
Hvala ti na savjetu. Da, u pravu si da bi glavnica nakon 36 mjeseci otplate bila oko 41 000 evra. Što se tiče Euribora, npr. u septembru 2020. kada sam sklapao ugovor o kreditu, 6M Euribor je bio na oko -0.55% i evo samo u periodu od 3 godine je sada na oko 3.77%, što je praktično razlika od 4.3%. Trenutno se ne čini kao loša ideja da naredne 3 godine izaberem varijabilnu kamatnu stopu s tim što iskreno nisam siguran kako će se kretati Euribor niti da će mi naredna 3 mjeseca nešto posebno pomoći, a toliko je preostali rok do koga treba da se izjasnim da li naredne 3 godine uzimam fiksnu stopu. Ako se ne izjasnim do tada, onda će banka automatski krenuti da obračunava ratu po varijabilnoj narednih 36 mjeseci. Kontam da to ni stručnjaci nisu sigurni mada sigurno znaju dosta više od mene. Sve su to grube procjene, a vjerujem da je malo ko očekivao ovoliki skok kamata. U svakom slučaju, raspitaću se.Kamata ti se obračunava na preostalu glavnicu. Možeš videti kolika ti je preostala glavnica iz prvog plana otplate. Odnos kamate i glavnice ti se menja u svakoj rati, i na početku plaćaš više kamate nego u poslednjim ratama.
Sad sam na brzinu pogledao neki kreditni kalkulator i trebalo bi da ti je nakon 36 meseci preostala glavnica 41012.29e. Kada se na to primeni nova fiksna kamatna stopa, rata ispada 355e. Nemoj da ti neko sa foruma objašnjava i ubeđuje te šta je bolje za tebe, ali evo ga moje razmišljanje. 7.45% ti je ekvivalentno 2.95% + Euribor od 4.5%. Istorijski najviši euribor je bio 5.4%, i ispod 6 meseci ukupno je bio iznad 5%. Mnogo više vremena je proveo ispod 3%, pa čak i u minusu. Ako se odlučiš za fiksnu, treba da veruješ da će euribor biti iznad tih 4.5% tokom naredne 3 godine. Isto tako mislim da je sada ubedljivo najlošiji trenutak da refinansiraš kredit za fiksnu kamatnu stopu tokom celog perioda otplate jer ćeš verovatno dobijati ponude bliske toj stopi od 7.45%, što je apsolutno previše.
Ono što bih ja uradio je da pratim kretanje euribora tokom narednih par meseci (ne znam kada moraš da se odlučiš) i tada probao da utvrdim da li se rast usporava ili nastavlja istim tempom i time se vodio prilikom odluke (zapravo, ja bih verovatno odmah odlučio da ostanem na varijabilnoj ovaj period od 3 godine). Osim toga, popričaj sa nekim finansijskim stručnjakom, ako treba i plati za konsultaciju, mnogo novca može da ti uštedi.
I mi smo razmišljali o prevremenoj otplati, ali po ovako niskoj fiksnoj kamati ispod 3% nam se ne isplati da im dajemo tolike pare odjednom. Sa druge strane, nije baš da imamo neke planove za ulaganje keša (niti gomile keša 😉 ), pa smo u nekoj pat poziciji jer keš gubi vrednost kako god okreneš...Trenutno mi je ostalo 25000 da izmirim stambeni kredit uzet 2010. Rata je sa 200e skocila na 254e. Do sledece godine ga isplacujem u kesu i ne uzimam vise krediti niti za auto, samo kes. 😁
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari