Šta je novo?

Stambeni krediti

držimo se teme. politika ne sme ni u naznakama

pre nedelju dana je napisano za šta nije ova tema

Nije baš tako. Ako imaš platu 90.000 RSD, što je za naše uslove iznad proseka, maksimalan kredit koji možeš dobiti u Unicredit banci je 47000 EUR. Plaćaš ratu od 382 EUR fiksno u narednih 20 godina. Realno, s tim parama u ovom trenutku možeš da kupiš samo garažu.

Ako imaš manju platu od navedene, ponudiće ti još manju sumu koju možeš dobiti za stambeni kredit, a u mnogim slučajevima ne može ni to, nego samo dinarski keš kredit, koji se mora otplatiti u roku od pet godina i 11 meseci.
Banksteri se dobro sećaju šta je bilo posle 2008. godine, kada je masa ljudi ostala bez posla, firme su se zatvarale i ljudi nisu mogli da otplaćuju kredite. Tada su banke imale krš od zaplenjenih stanova sa kojima nisu znale šta da rade. Ti su stanovi godinama stajali na oglasima jer niko nije imao novca da ih kupi. Iz istog razloga sada teško odobravaju kredite i nude vrlo nepovoljne uslove. Gledaju da se maksimalno obezbede.
Jake reči i puno preuvelicavanja u ovom postu.
1.banke su oduvek (kod nas) imale striktne kriterijume za odobravanje stambenih kredita. U pogledu visine opterećenja plate je u poslednje vreme (kada je bum na kreditnom tržištu bio u punom jeku) su počeli da računaju tj da uzimaju u obzir za kreditnu sposobnost i troškove života što pre 10ak i vize godina nije bio slučaj.
2. Obračun maksimalne rate je oduvek bio isti. Zavisio je od visine pozajmice, perioda otplate, kamate i maksimalnog procenta opterećenja primanja. Dakle, sa istom platom od pomenutih 90000 dinara ste za isti kredit sa istom kamatnom stopom i istim periodom otplate mogli dobiti istu pozajmicu i pre godinu i pre 10 godina.
3.nije masa ljudi bila nelikvidna i u nemogućnosti da plaća kredite. Masa znači mnogo, bar u mom rečniku a to bi trebalo da znači desetine hiljada stanova "na doboš" a to se nije desilo. Ukupan procenat nenaplacenih kredita je veoma mali. Ako se dobro sećam ispod procenta.
4. Pisete kao da je ovde nastala apokalipsa i da su od 2008. zbrisane stotine hiljada radnih mesta i firm i da su posledično gotovo milioni (jer svako radno mesto hrani bar troje) crkavali od gladi. Ni to se nije desilo.
5. Voleo bih da vidim jedan primer da se stan za koji je banka aktivirala hipoteku "vukao po oglasima" godinama neprodat i da su banke drzale cenu. Evo, ja vam kao neko ko je vrlo tesno sarađivao sa bankama u periodu 2006-2011. tvrdim da to niko nije radio jer je prosto neprirodno da banka drži stan u vlasništvu a ima nenaplacen dug. To bi se u bilansima jako teško tolerisalo (nemoguće). Prosto, nije se desilo.
Na kraju, banke su UVEK u Srbiji maksimalno obezbeđene i ne brinite nikada za njih. Da dođe do ww3, preživeće buba švabe i banke.

Ako nije tajna, možemo li da znamo lokaciju stana? Pošto trenutno u Beogradu ne postoji stan od 84m2 za 150000 eura. A da nije ruina ili slično. Čak i takvi stanovi su 2000+ eura po m2.
Postoji :) Ja prodajem kod Vuka 86kv pa plus jos 30 za 150K. Treci sprat nema lift i grejanje na struju. Besplatni oglasi lolz, ali stvarno

Ista kvadratura i cena u Irskoj, grad Waterford. Plata od 25k pa dokle hoces (IT 45k-90k). Nije mi jasan odakle ta baloncina u Srbiji, na kojoj ekonomskoj osnovi.

Meni je rata u Intesi porasla sa 200 na 240e, tako nesto, ne pratim vise, samo placam.

trziste, svi hoce da zive u NS/BG. Ponuda potraznja.
200k rusa u Srbiji mora spava negde.
Ljudima pare propadaju, u Srbiji nema perspektive za ulaganje za prosecnog srbina pa kupi nekretninu...itd.

Ja mislim da su i fiksna i varijabilna kamatna stopa put u propast, s tim što se sa varijabilnom brže stiže do propasti. Euribor će od januara verovatno prebaciti 3%, polako će da podizati najviše, a kada stigne do 5%, to znači da se rata kredita udvostrucuje i to retko koja porodica može da izdrži. Tako je bilo posle 2008 godine. S varijabilnom bukvalno mogu da rade šta hoće.

Ostalo što si napisao potpisujem. Juče smo bili da stavimo novac na štednju. kad smo već tu, raspitali smo se oko fiks kredita, zahvalili se i izašli.
Nije moje da se mešam, ali štednja je tek propast. Jer oni će te iste vaše pare da ponude nekome po onih 7.55 ili koliko već.
Nađite drugu banku koja nema veliku maržu, euribor sad divlja ali srediće se to, a ušteđevina vam može biti učešće.
Mora se biti realan, banka mora da ima maržu, euribor mora da postoji, cena novca je takva kakva je. Što vam se realnije refreshuje rata, i vama će biti povoljnije (3m, 6m itd).
Život teče, može se filozofirati do sutra, ako planirate da ostajete u SRB onda će vam trebati stan.

Nije moje da se mešam, ali štednja je tek propast. Jer oni će te iste vaše pare da ponude nekome po onih 7.55 ili koliko već.
Nađite drugu banku koja nema veliku maržu, euribor sad divlja ali srediće se to, a ušteđevina vam može biti učešće.
Ne bih, zato što:

Ne bih, zato što:
Pale su, al na nivo od marta-aprila. Evo npr UK, svuda je maltene slicna situacija sem Svedske.

Ako se vrati na staro, nece to sigurno biti na april-maj 2020, u to treba covek biti ubedjen i realan. Po meni, cene sredine 2021 su apsolutno dno, i to ne nuzno za BG-NS, ako i uopste. Ali bez brige, bice po Kraljevima, Kragujevcima, Cackovima, Suboticama po starim, tj pretproslogodisnjim jos malo, cenama

Pale su, al na nivo od marta-aprila. Evo npr UK, svuda je maltene slicna situacija sem Svedske.

Ako se vrati na staro, nece to sigurno biti na april-maj 2020, u to treba covek biti ubedjen i realan. Po meni, cene sredine 2021 su apsolutno dno, i to ne nuzno za BG-NS, ako i uopste. Ali bez brige, bice po Kraljevima, Kragujevcima, Cackovima, Suboticama po starim, tj pretproslogodisnjim jos malo, cenama
Članak koji citiraš je od pre dva meseca. U međuvremenu je cena nekretnina pala znatno više. To je tek početak. Kad krene, krenulo je. Ponavlja se scenario iz 2008. Nekontrolisano divljanje cena, a onda postepeni pad.

Nećemo podizati stambeni kredit još pola godine najmanje, verovatno i duži vremenski period. Preselili smo se iz centra na periferiju. Rentu za dvosoban stan plaćamo 350 EUR i to je Ok privremeno rešenje.

I ovo što ti kažeš nam se uklapa u planove. Polovinom 2021. cena kvadrata na lokaciji na kojoj smo sad je bila 1400. Prije par meseci je bila 2.000, sad već ne znam koliko je jer su cene šarenolike. Isti stanovi stoje na oglasima mesecima.

Mislim da si totalno u pravu ovo mora jednom da stane, padne. Nece biti kvm nikad vise 1000e/m2, ali pasti mora.
Sada vec staje kod nas cak pada, a rusi jednom ce otici. Sada kad su objavili da nam fali makar 500k stanovnika za 10 godina to je 50k/godisnje.
U gradove ce jednom stati prelivanje, nece biti vise ko da se prelije u gradove.

Mislim da niste svesni koliko gresite. Kada ne bude vise Srba uvozice Pakistance itd.
Nista sto se u drugim gradovima vec nije dogodilo, kada domicilno stanovnistvo nece da radi neke poslove onda se pusti imigracija.
Uostalom sta mislite sta nasi rade po Nemackoj, Kanadi itd. A svi oni su rentali neke stanove.

Cene moraju da se koriguju ali na duze staze 20+ godina cena ce samo ici gore u to nemojte ni da sumnjate.

Mislim da si totalno u pravu ovo mora jednom da stane, padne. Nece biti kvm nikad vise 1000e/m2, ali pasti mora.
Sada vec staje kod nas cak pada, a rusi jednom ce otici. Sada kad su objavili da nam fali makar 500k stanovnika za 10 godina to je 50k/godisnje.
U gradove ce jednom stati prelivanje, nece biti vise ko da se prelije u gradove.
Kada Rusi odu, računaj da će biti još 5000 stanova na tržištu, a to će drastično oboriti cene. Ima ih i u našem kraju koliko hoćeš, Iako smo mi na periferiji. Od njih 100.000, bar svaki dvadeseti je kupio stan, da se ne bi ganjao sa gazdama i plaćao zakup preko 1.000 EUR. U vreme kad su dolazili cena kvadrata nije bila ni blizu kao sada.
Mislim da niste svesni koliko gresite. Kada ne bude vise Srba uvozice Pakistance itd.
Nista sto se u drugim gradovima vec nije dogodilo, kada domicilno stanovnistvo nece da radi neke poslove onda se pusti imigracija.
Uostalom sta mislite sta nasi rade po Nemackoj, Kanadi itd. A svi oni su rentali neke stanove.

Cene moraju da se koriguju ali na duze staze 20+ godina cena ce samo ici gore u to nemojte ni da sumnjate.
Ta radna snaga koju uvoze iz siromašnih zemalja je puka sirotinja, sigurno ne kupuju stanove po Beogradu i Novom Sadu po basnoslovnim cenama. Žive u nekom privremenom smeštaju za radnike.

ja mislim da je pad neminovac, em svuda pada em kad se jednom desi odliv 200k ljudi iz rusije + do tada jos 100k iz srbije (popis kaze 50k/godinu).

Članak koji citiraš je od pre dva meseca. U međuvremenu je cena nekretnina pala znatno više. To je tek početak. Kad krene, krenulo je. Ponavlja se scenario iz 2008. Nekontrolisano divljanje cena, a onda postepeni pad.

Nećemo podizati stambeni kredit još pola godine najmanje, verovatno i duži vremenski period. Preselili smo se iz centra na periferiju. Rentu za dvosoban stan plaćamo 350 EUR i to je Ok privremeno rešenje.

I ovo što ti kažeš nam se uklapa u planove. Polovinom 2021. cena kvadrata na lokaciji na kojoj smo sad je bila 1400. Prije par meseci je bila 2.000, sad već ne znam koliko je jer su cene šarenolike. Isti stanovi stoje na oglasima mesecima.
Nije bas clanak, i nije od pre 2 meseca nego su podaci za Novembar (tesko da iko ima podatke za Decembar...u Decembru).1671713364804.png
OK, mozda je palo jos prethodnih 20ak dana, ali to je opet EU i UK.

Turska, Gruzija, Srbija, su najpopularnije destinacije za expatove i DNove u prethodne 3-4 godine, sto i ovo sa Rusima pokazuje.

Ne bih se uzdao u "odlazak rusa", jer kao sto su vec drugi napomenuli, oticice i Srbi, ne samo Rusi, ali docice Pakistanci, Indijci, razni crnci, ali i dosta povratnika nasih kojima se stvorila prilika da rade od kuce ili se penzionisu u Srbiji. Ono sto je tesko proceniti je njihov uticaj i na rentu ali i na kupljen kvadrat.
Takodje, evropske zemlje nisu imale najezdu Rusa i Ukrajinaca toliku kao mi, sto zbog viznih razloga, sto zbog toga sto su generalno zivot u Parizu, Lisabonu, Barseloni osetno skuplji od Beograda.
Nisu za dzabe odlazili svi oni u Srbiju Tursku i Gruziju.
Ljudi vole da kukaju kako su nas unazadili rusi i domace stanovnistvo sad trpi posledice imigracione politike, ali nisu se setili da procackaju grupe na fejsu i opipaju sentiment, gde bi videli da se ljudi koji zive po 10 god u Turskoj ili Gruziji zale i kazu da ce se seliti uskoro jer 'ovaj rast cena nema smisla'. Cak i neki svezi penzioneri po tim zemljama pominju koliko ih je zahvatio rast cena.

Gruzija 4 miliona ima, malo manje, ali manje vise isto centralizovana kao i Srbija, a cene porasle gore nego ovde.

Mislim da je uzdanje u odlazak rusa (i to istom dinamikom kao sto su i dosli - "na bum") isto kao i uzdanje u npr da Kinezi odu i ukine im se bezvizni rezim, a njih ima najvise posle Rusa/Ukrajinaca, samo sto su oni daleko losije platezne sposobnosti.

Pre ce nekontrolisano dizanje kamatnih stopa zarad suzbijanja inflacije (narocito od strane ECB, koji kaska 2-3 meseca u odnosu na FED), da destimulise stranu traznje, sto je i cilj.

Ali opet, ovde se kupuje za kes, iz kombinacija, vezanih prodaja, kriptovalutnih OTCova, novca od instagram-kurirskih prodaja """originalnih"""" patika, i ne placa se porez ni na sta to - u EU ili UK to nije slucaj, pa zato i trzista reaguju na parametre kao sto su kamatne stope.

ja mislim da je pad neminovac, em svuda pada em kad se jednom desi odliv 200k ljudi iz rusije + do tada jos 100k iz srbije (popis kaze 50k/godinu).
Nije samo to. Ovo što si naveo su neki unutrašnji faktori koji se odnose samo na Srbiju. Ima spoljašnjih faktora koji će voditi istom ishodu, a odnose se na globalnu ekonomsku krizu u svetu. Ekonomisti to zovu sistem spojenih sudova. Ako krene kriza u jednom delu sveta, nemoguće je da se ne odrazi na drugi deo planete, samo to ne bude baš odmah, već prođe neki vremenski period.

Konkretno, vezano za krizu koja je u svetu počela 2008. godine, kod nas je u to vreme još uvek divljala cena kvadrata nenormalno. Za tri meseca početkom 2008. kvadrat je skočio 30%. Pad od 15% je zabeležen tek polovinom 2009 godine, nakon toga postepeni pad itd. itd.

tema nije predviđanje/istorija kretanja cena nekretnina. treba li opet da se zaključava tema?

Nije samo to. Ovo što si naveo su neki unutrašnji faktori koji se odnose samo na Srbiju. Ima spoljašnjih faktora koji će voditi istom ishodu, a odnose se na globalnu ekonomsku krizu u svetu. Ekonomisti to zovu sistem spojenih sudova. Ako krene kriza u jednom delu sveta, nemoguće je da se ne odrazi na drugi deo planete, samo to ne bude baš odmah, već prođe neki vremenski period.

Konkretno, vezano za krizu koja je u svetu počela 2008. godine, kod nas je u to vreme još uvek divljala cena kvadrata nenormalno. Za tri meseca početkom 2008. kvadrat je skočio 30%. Pad od 15% je zabeležen tek polovinom 2009 godine, nakon toga postepeni pad itd. itd.
Ne bih se uzdao u taj time-lag toliko, jer veoma je moguce da, interni tj unutrasnji faktori mogu da preovladaju tj nadjacaju eksterne.

2008. nije postao distance learning, remote working, 4G nije uopste postojao, "social media manager" ili "mobile app developer" nije postojalo kao zanimanje, a nije ni bio toliki disparitet (da ne kazem nemastina u inostranstvu, u procentu kolika je sad). A bogami nisu ni low cost carrieri postojali, povezanost, podsticaji koje drzava Srbija daje a i generalno napori da se privuku stranci ovde i olaksa im se sve.

Krajnji rezultat moze biti da se umesto pada od 15-20%, zapravo desi stagnacija ili cak i blagi rast u centralnim beogradskim opstinama (sto je trend vec prethodnih par meseci).
Takodje, svako ko je iz manjeg mesta u Srbiji, mozda se seca kakav je zivot bio tada u Srbiji, dosta fabrika je radilo, manji gradovi (do 40-50k stanovnika) su bili vise puni zivota, a sad je skoro nezamislivo bilo gde ziveti van BG/NS, nazalost, za vecinu mladjih, a i onih malo starijih. Setite se samo, na primer, kvaliteta i brzine medicinskih usluga tada, a vidite sada sta je ostalo. Pricam za grad kao sto je npr Paracin ili Cuprija, mozda je iskustvo kod drugih drugacije.
Takodje, ni guzve po javnom prevozu tih godina nisu bile kao sada, a ni 'spic' nije bio uzas kao sto je sada, pricam kao neko ko je 2007 dosao bio u BG.
U svakom slucaju, kredit je sada izuzetno opasna stvar, i ne bih mogao nikako nekom da savetujem da se opredeli na to, iako je zelja za resavanjem stambenog pitanja veca od razuma, razumem jer sam i ja prolazio kroz to.
ECB posle svakog sastanka napominj da se izlaz ne vidi, da inflacija nije obuzdana, i to je ekstremno opasna stvar jer moze bukvalno trajati jos godinu dana po 25-50bps.
Ko je osigurao fiksnu, osigurao je, ko nije, bice prilika u narednih 10god po boljim cenama da se uzme.

Evo teme za nas koji želimo da se dopisujemo i razmenjujemo info o nekretninama:

Zamolila bih administratora da prebaci postove koji više odgovaraju ovoj temi. Do sad nismo imali odgovarajuću, sad je imamo.

Molim da se otvori novi krug pakla za Intesu koja kredit s fiksnom kamatnom stopom nije realizovala još uvek a od 28. oktobra. Ćeraćemo se

Jesmo, sa nekoliko dopuna, ispravki, korekcija, itd.itd. Poslednje u nizu je ispravka datuma u založnoj izjavi koji im "sistem sam izbacuje" a ne podudara se sa datumom potpisivanja ugovora. A to su autsorsovani pravnici videli nakon što je regularno doneto rešenje o upisu hipoteke koje je uredno plaćeno ihaha

4.
1.banke su oduvek (kod nas) imale striktne kriterijume za odobravanje stambenih kredita. U pogledu visine opterećenja plate je u poslednje vreme (kada je bum na kreditnom tržištu bio u punom jeku) su počeli da računaju tj da uzimaju u obzir za kreditnu sposobnost i troškove života što pre 10ak i vize godina nije bio slučaj.
2. Obračun maksimalne rate je oduvek bio isti. Zavisio je od visine pozajmice, perioda otplate, kamate i maksimalnog procenta opterećenja primanja. Dakle, sa istom platom od pomenutih 90000 dinara ste za isti kredit sa istom kamatnom stopom i istim periodom otplate mogli dobiti istu pozajmicu i pre godinu i pre 10 godina.
3.nije masa ljudi bila nelikvidna i u nemogućnosti da plaća kredite. Masa znači mnogo, bar u mom rečniku a to bi trebalo da znači desetine hiljada stanova "na doboš" a to se nije desilo. Ukupan procenat nenaplacenih kredita je veoma mali. Ako se dobro sećam ispod procenta.
4. Pisete kao da je ovde nastala apokalipsa i da su od 2008. zbrisane stotine hiljada radnih mesta i firm i da su posledično gotovo milioni (jer svako radno mesto hrani bar troje) crkavali od gladi. Ni to se nije desilo.
5. Voleo bih da vidim jedan primer da se stan za koji je banka aktivirala hipoteku "vukao po oglasima" godinama neprodat i da su banke drzale cenu. Evo, ja vam kao neko ko je vrlo tesno sarađivao sa bankama u periodu 2006-2011. tvrdim da to niko nije radio jer je prosto neprirodno da banka drži stan u vlasništvu a ima nenaplacen dug. To bi se u bilansima jako teško tolerisalo (nemoguće). Prosto, nije se desilo.
Na kraju, banke su UVEK u Srbiji maksimalno obezbeđene i ne brinite nikada za njih. Da dođe do ww3, preživeće buba švabe i banke.
3. Nije tačno da je procenat nenaplaćenih kredita bio manji od 1%, već 20%. Te stanove su banke oduzimale.

,,Razlog je što mnoge porodice zbog loše finansijske situacije i niskog standarda tada nisu bile u mogućnosti da otplaćuju stambene kredite. Tih godina nenaplativi stambeni krediti činili su i do 20 odsto ukupno odobrenih kredita, a danas je taj procenat oko pet odsto."
Doboš.rs
3. Nije tačno da je % nenaplaćenih kredita bio ,,manji od 1%", već 20% (te stanove je oduzimala banka).

,,Razlog je što mnoge porodice zbog loše finansijske situacije i niskog standarda tada nisu bile u mogućnosti da otplaćuju stambene kredite. Tih godina nenaplativi stambeni krediti činili su i do 20 odsto ukupno odobrenih kredita, a danas je taj procenat oko pet odsto." (Doboš.rs)

4. Izvrćeš moje reci. Nigde nisam napisala da je bila apokalipsa i da su ljudi gladovali, ali je tačno da su ljudi masovno ostajali bez posla jer su se firme zatvarale. U to vreme mi je bivša direktorka rekla da u njenoj firmi ,,bukvalno rade za hranu i račune" (2013), mnogo njih je izgubilo radno mesto, a nekad smo poslovali jako dobro.
Moj otac vodi malu privatnu firmu. Sećam se kad mi je pričao da od tri poslovna saradnika u telefonskom imeniku, dvojica su zatvorili firme.

5. Ni to nije tačno. Na sajtu doboš.rs koliko hoćeš nekretnina koje banke godinama ne mogu da prodaju.

,,Prodaja kuća i stanova koje su banke oduzele vlasnicima jer nisu mogli da plaćaju rate za stambeni kredit traje u proseku više od godinu dana."

Izvor: bankar.rs

Jedino tačno od onoga što si napisao je to da blisko sarađuje sa bankama😉😶, ostalo je prilično odvojeno od realnosti.

Poslednja izmena:
^^
Deluješ kao ozbiljan čovek, ono što si napisao u poslednjem pasusu (odnosno preneo što su drugi napisali) je neozbiljno i netačno, da ne upotrebim drugi izraz. Ne može banka po svom nahođenju jednostrano menjati ugovor.

Može, već sam pisao o tome. Sklopio sam sa Nacionalanom štedionicom ugovor na 10 godina za "Tedi štednju " za dete. Kupuje je EFG, i puj pike ugovor ne važi više. I ako su dužni sa kupovinom banke da kupe i sve njihove obaveze. Prestali su da isplaćuju kamatu. Jedva sam usepeo da izvučem ono novca što sam dao i to bez kamate.
Pa ne čekaš da ti stave stan na licitaciju, već sam pokreneš proces prodaje kada podvučeš crtu i shvatiš da dolazi trenutak da nećeš moći da servisiraš rate.

Ja mislim da bi trebao neko da objasni ćiji je zapravo stan koji se kupuje na kredit ? Drugo pitaje se odnosi na sva ona društva tipa recimo Krov nad glavom ?

• da li su oni tu iz dosade
  • sigurno su strani plaćenici
  • možda su čak i neki paćenici
  • oni su svesni ludi sa zadatkom da pomognu ljudima u nevolji.

I treće pitanje, kako to da Javni izvršitelji mogu da ti prodaju stan? Sada je mislim podignuta cifra na min. 4.000,00 € Navodio sam već primere za njihive "talove".

Ovo što sam napisao sigurno nekome zvuči smešno, ali je to u stvari suština problema.

U jednoj od vecih banaka na trzistu od 10.1. fiksna kamata 7,45%.

Toliko je otprilike sada u svim bankama koje daju fiksnu.

U Unikredit banci je 7,7. Računaj oko 813e narednih 20 g, za pristojan jednosoban stan na nekoj prosečnoj lokaciji. Za tu istu ratu kredita si pre nekoliko godina mogao da kupiš trosoban stan u centru grada.

Mi smo za 350 EUR iznajmili solidan dvosoban stan na Čukarici. Razliku u novcu stavljamo u štek dok se cene na tržištu nekretnina ne normalizuju.

Stiglo novo obavestenje od otp :) rata gore... Sa 255eur sad smo na 347 za 6 meseci. Bice veselo kad probijemo 400e

Stanovi su stvarno pain in the ass. Nije nikakvo čudo da države kao Danska koje se aktivno trude da im stanovništvo što brže i lakše može da nabavi nekretninu da u njoj živi imaju najveći indeks sreće. Ako ti treba veliki komad života da plaćaš trećinu prihoda nekom drugom za krov nad glavom, kako da kreneš da skupljaš imetak?

Stvari su opet malo prostije za nekog ko planira da u jednom mestu proživi ceo život, oženi se i odgaja 1,7 dece. Za nas ljude više američkog stila života, koji se kreću za dobrim poslom, stvari su komplikovanije. Ne bi bio problem da su su stvari kao nekad, držiš novac u banci, on se okamaćuje i briga te, sadašnji sistem te tera da investiraš. Nekretnine su uvek bile sigurnost i stabilnost, donose ti novac bilo da ti živiš u njima (ušteđen novac je isto što i zarađen) ili ih izdaješ, ali svo ovo igranje sa ekonomijom je i njih pretvorilo u opasnu kocku. Kad sam se uselio u ovu garsonjeru pre nekih desetak godina, mogao sam glat da je kupim za smešnih 15k evra, ali nisam, jer sam mislio da neću dugo u njoj ostajati, svake godine mislim da mi je poslednja u ovom stanu. Sad ovaj stan vredi negde oko 50k. 🥴 Dve godine od sad može opet da bude 15k. Skroz lutrija, pa kako ti se namesti.

To je ogromno povećanje za samo 6m, više od 1/4 rate u plus.

Nazad
Vrh Dno