Jake reči i puno preuvelicavanja u ovom postu.Nije baš tako. Ako imaš platu 90.000 RSD, što je za naše uslove iznad proseka, maksimalan kredit koji možeš dobiti u Unicredit banci je 47000 EUR. Plaćaš ratu od 382 EUR fiksno u narednih 20 godina. Realno, s tim parama u ovom trenutku možeš da kupiš samo garažu.
Ako imaš manju platu od navedene, ponudiće ti još manju sumu koju možeš dobiti za stambeni kredit, a u mnogim slučajevima ne može ni to, nego samo dinarski keš kredit, koji se mora otplatiti u roku od pet godina i 11 meseci.
Banksteri se dobro sećaju šta je bilo posle 2008. godine, kada je masa ljudi ostala bez posla, firme su se zatvarale i ljudi nisu mogli da otplaćuju kredite. Tada su banke imale krš od zaplenjenih stanova sa kojima nisu znale šta da rade. Ti su stanovi godinama stajali na oglasima jer niko nije imao novca da ih kupi. Iz istog razloga sada teško odobravaju kredite i nude vrlo nepovoljne uslove. Gledaju da se maksimalno obezbede.
PostojiAko nije tajna, možemo li da znamo lokaciju stana? Pošto trenutno u Beogradu ne postoji stan od 84m2 za 150000 eura. A da nije ruina ili slično. Čak i takvi stanovi su 2000+ eura po m2.
Nije moje da se mešam, ali štednja je tek propast. Jer oni će te iste vaše pare da ponude nekome po onih 7.55 ili koliko već.Ja mislim da su i fiksna i varijabilna kamatna stopa put u propast, s tim što se sa varijabilnom brže stiže do propasti. Euribor će od januara verovatno prebaciti 3%, polako će da podizati najviše, a kada stigne do 5%, to znači da se rata kredita udvostrucuje i to retko koja porodica može da izdrži. Tako je bilo posle 2008 godine. S varijabilnom bukvalno mogu da rade šta hoće.
Ostalo što si napisao potpisujem. Juče smo bili da stavimo novac na štednju. kad smo već tu, raspitali smo se oko fiks kredita, zahvalili se i izašli.
Ne bih, zato što:Nije moje da se mešam, ali štednja je tek propast. Jer oni će te iste vaše pare da ponude nekome po onih 7.55 ili koliko već.
Nađite drugu banku koja nema veliku maržu, euribor sad divlja ali srediće se to, a ušteđevina vam može biti učešće.
Pale su, al na nivo od marta-aprila. Evo npr UK, svuda je maltene slicna situacija sem Svedske.Ne bih, zato što:
![]()
CENE DRASTIČNO PADAJU Nekretnine gube na svojoj vrednosti širom Evrope
Širom Europe poslednjih meseci dolazi do dramatičnog pada cena nekretnina, primećuju analitičari. Nakon meseci predviđanja o tome kada bi i gde bi stambeno tržište moglo prvo pasti, kontrakcija je najviše pogodila Švedsku. Vrednosti nekretnina pale su 15% u odnosu na vrhunac, a ekonomisti su...bizportal.rs
Članak koji citiraš je od pre dva meseca. U međuvremenu je cena nekretnina pala znatno više. To je tek početak. Kad krene, krenulo je. Ponavlja se scenario iz 2008. Nekontrolisano divljanje cena, a onda postepeni pad.Pale su, al na nivo od marta-aprila. Evo npr UK, svuda je maltene slicna situacija sem Svedske.
United Kingdom House Price Index
Housing Index in the United Kingdom increased to 513.50 points in April from 512 points in March of 2025. This page provides - United Kingdom House Price Index - actual values, historical data, forecast, chart, statistics, economic calendar and news.tradingeconomics.com
Ako se vrati na staro, nece to sigurno biti na april-maj 2020, u to treba covek biti ubedjen i realan. Po meni, cene sredine 2021 su apsolutno dno, i to ne nuzno za BG-NS, ako i uopste. Ali bez brige, bice po Kraljevima, Kragujevcima, Cackovima, Suboticama po starim, tj pretproslogodisnjim jos malo, cenama
Kada Rusi odu, računaj da će biti još 5000 stanova na tržištu, a to će drastično oboriti cene. Ima ih i u našem kraju koliko hoćeš, Iako smo mi na periferiji. Od njih 100.000, bar svaki dvadeseti je kupio stan, da se ne bi ganjao sa gazdama i plaćao zakup preko 1.000 EUR. U vreme kad su dolazili cena kvadrata nije bila ni blizu kao sada.Mislim da si totalno u pravu ovo mora jednom da stane, padne. Nece biti kvm nikad vise 1000e/m2, ali pasti mora.
Sada vec staje kod nas cak pada, a rusi jednom ce otici. Sada kad su objavili da nam fali makar 500k stanovnika za 10 godina to je 50k/godisnje.
U gradove ce jednom stati prelivanje, nece biti vise ko da se prelije u gradove.
Ta radna snaga koju uvoze iz siromašnih zemalja je puka sirotinja, sigurno ne kupuju stanove po Beogradu i Novom Sadu po basnoslovnim cenama. Žive u nekom privremenom smeštaju za radnike.Mislim da niste svesni koliko gresite. Kada ne bude vise Srba uvozice Pakistance itd.
Nista sto se u drugim gradovima vec nije dogodilo, kada domicilno stanovnistvo nece da radi neke poslove onda se pusti imigracija.
Uostalom sta mislite sta nasi rade po Nemackoj, Kanadi itd. A svi oni su rentali neke stanove.
Cene moraju da se koriguju ali na duze staze 20+ godina cena ce samo ici gore u to nemojte ni da sumnjate.
Nije bas clanak, i nije od pre 2 meseca nego su podaci za Novembar (tesko da iko ima podatke za Decembar...u Decembru).Članak koji citiraš je od pre dva meseca. U međuvremenu je cena nekretnina pala znatno više. To je tek početak. Kad krene, krenulo je. Ponavlja se scenario iz 2008. Nekontrolisano divljanje cena, a onda postepeni pad.
Nećemo podizati stambeni kredit još pola godine najmanje, verovatno i duži vremenski period. Preselili smo se iz centra na periferiju. Rentu za dvosoban stan plaćamo 350 EUR i to je Ok privremeno rešenje.
I ovo što ti kažeš nam se uklapa u planove. Polovinom 2021. cena kvadrata na lokaciji na kojoj smo sad je bila 1400. Prije par meseci je bila 2.000, sad već ne znam koliko je jer su cene šarenolike. Isti stanovi stoje na oglasima mesecima.
Nije samo to. Ovo što si naveo su neki unutrašnji faktori koji se odnose samo na Srbiju. Ima spoljašnjih faktora koji će voditi istom ishodu, a odnose se na globalnu ekonomsku krizu u svetu. Ekonomisti to zovu sistem spojenih sudova. Ako krene kriza u jednom delu sveta, nemoguće je da se ne odrazi na drugi deo planete, samo to ne bude baš odmah, već prođe neki vremenski period.ja mislim da je pad neminovac, em svuda pada em kad se jednom desi odliv 200k ljudi iz rusije + do tada jos 100k iz srbije (popis kaze 50k/godinu).
Ne bih se uzdao u taj time-lag toliko, jer veoma je moguce da, interni tj unutrasnji faktori mogu da preovladaju tj nadjacaju eksterne.Nije samo to. Ovo što si naveo su neki unutrašnji faktori koji se odnose samo na Srbiju. Ima spoljašnjih faktora koji će voditi istom ishodu, a odnose se na globalnu ekonomsku krizu u svetu. Ekonomisti to zovu sistem spojenih sudova. Ako krene kriza u jednom delu sveta, nemoguće je da se ne odrazi na drugi deo planete, samo to ne bude baš odmah, već prođe neki vremenski period.
Konkretno, vezano za krizu koja je u svetu počela 2008. godine, kod nas je u to vreme još uvek divljala cena kvadrata nenormalno. Za tri meseca početkom 2008. kvadrat je skočio 30%. Pad od 15% je zabeležen tek polovinom 2009 godine, nakon toga postepeni pad itd. itd.
3. Nije tačno da je procenat nenaplaćenih kredita bio manji od 1%, već 20%. Te stanove su banke oduzimale.Jake reči i puno preuvelicavanja u ovom postu.
1.banke su oduvek (kod nas) imale striktne kriterijume za odobravanje stambenih kredita. U pogledu visine opterećenja plate je u poslednje vreme (kada je bum na kreditnom tržištu bio u punom jeku) su počeli da računaju tj da uzimaju u obzir za kreditnu sposobnost i troškove života što pre 10ak i vize godina nije bio slučaj.
2. Obračun maksimalne rate je oduvek bio isti. Zavisio je od visine pozajmice, perioda otplate, kamate i maksimalnog procenta opterećenja primanja. Dakle, sa istom platom od pomenutih 90000 dinara ste za isti kredit sa istom kamatnom stopom i istim periodom otplate mogli dobiti istu pozajmicu i pre godinu i pre 10 godina.
3.nije masa ljudi bila nelikvidna i u nemogućnosti da plaća kredite. Masa znači mnogo, bar u mom rečniku a to bi trebalo da znači desetine hiljada stanova "na doboš" a to se nije desilo. Ukupan procenat nenaplacenih kredita je veoma mali. Ako se dobro sećam ispod procenta.
4. Pisete kao da je ovde nastala apokalipsa i da su od 2008. zbrisane stotine hiljada radnih mesta i firm i da su posledično gotovo milioni (jer svako radno mesto hrani bar troje) crkavali od gladi. Ni to se nije desilo.
5. Voleo bih da vidim jedan primer da se stan za koji je banka aktivirala hipoteku "vukao po oglasima" godinama neprodat i da su banke drzale cenu. Evo, ja vam kao neko ko je vrlo tesno sarađivao sa bankama u periodu 2006-2011. tvrdim da to niko nije radio jer je prosto neprirodno da banka drži stan u vlasništvu a ima nenaplacen dug. To bi se u bilansima jako teško tolerisalo (nemoguće). Prosto, nije se desilo.
Na kraju, banke su UVEK u Srbiji maksimalno obezbeđene i ne brinite nikada za njih. Da dođe do ww3, preživeće buba švabe i banke.
3. Nije tačno da je % nenaplaćenih kredita bio ,,manji od 1%", već 20% (te stanove je oduzimala banka).Jake reči i puno preuvelicavanja u ovom postu.
1.banke su oduvek (kod nas) imale striktne kriterijume za odobravanje stambenih kredita. U pogledu visine opterećenja plate je u poslednje vreme (kada je bum na kreditnom tržištu bio u punom jeku) su počeli da računaju tj da uzimaju u obzir za kreditnu sposobnost i troškove života što pre 10ak i vize godina nije bio slučaj.
2. Obračun maksimalne rate je oduvek bio isti. Zavisio je od visine pozajmice, perioda otplate, kamate i maksimalnog procenta opterećenja primanja. Dakle, sa istom platom od pomenutih 90000 dinara ste za isti kredit sa istom kamatnom stopom i istim periodom otplate mogli dobiti istu pozajmicu i pre godinu i pre 10 godina.
3.nije masa ljudi bila nelikvidna i u nemogućnosti da plaća kredite. Masa znači mnogo, bar u mom rečniku a to bi trebalo da znači desetine hiljada stanova "na doboš" a to se nije desilo. Ukupan procenat nenaplacenih kredita je veoma mali. Ako se dobro sećam ispod procenta.
4. Pisete kao da je ovde nastala apokalipsa i da su od 2008. zbrisane stotine hiljada radnih mesta i firm i da su posledično gotovo milioni (jer svako radno mesto hrani bar troje) crkavali od gladi. Ni to se nije desilo.
5. Voleo bih da vidim jedan primer da se stan za koji je banka aktivirala hipoteku "vukao po oglasima" godinama neprodat i da su banke drzale cenu. Evo, ja vam kao neko ko je vrlo tesno sarađivao sa bankama u periodu 2006-2011. tvrdim da to niko nije radio jer je prosto neprirodno da banka drži stan u vlasništvu a ima nenaplacen dug. To bi se u bilansima jako teško tolerisalo (nemoguće). Prosto, nije se desilo.
Na kraju, banke su UVEK u Srbiji maksimalno obezbeđene i ne brinite nikada za njih. Da dođe do ww3, preživeće buba švabe i banke.
^^
Deluješ kao ozbiljan čovek, ono što si napisao u poslednjem pasusu (odnosno preneo što su drugi napisali) je neozbiljno i netačno, da ne upotrebim drugi izraz. Ne može banka po svom nahođenju jednostrano menjati ugovor.
Pa ne čekaš da ti stave stan na licitaciju, već sam pokreneš proces prodaje kada podvučeš crtu i shvatiš da dolazi trenutak da nećeš moći da servisiraš rate.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari