Šta je novo?

Stambeni krediti

Naplata redovne kamate 24769,00 RSD.
Naplata glavnice kredita 4561,88 RSD.

Nema tu racunice.

Mogu uzeti kod Iraca u Credit union kes kredit, fiksna kamata i zatvoriti ovo g*vno.

^^§Meni je bilo duplo, jedva sam čekao da ih se rešim 😬

Sa tako niskim kamatnim stopama, nikako se ne isplati vraćati prevremeno kredit, bolje negde investirati, kupiti državne obveznice na primer, tu je veći prinos nego što je kamata (ko je na vreme uhvatio fiksnu oko 3%). Obveznice su reda 5-7% sada, a rizik je približno 0.

Kakav crni rizik 0 na državne obveznice, prezadužene zemlje širom sveta su već počele da bankrotiraju, sad polako dolaze na red Grčka, Italija, u nekom momentu verovatno i SAD. Ulazimo u deflaciju, a ljudi nisu ni svesni. Sad je zapravo pravo vreme držati keš, uz nešto zlata kao protivteg. Biti maksimalno likvidan. Teoretski, ko ne proda stan u sadašnjoj pomami je bag holder, ali naravno tako nešto je krajnje nepraktično uraditi ako je to nekretnina u kojoj živiš.

Stan uvek kupovati isključivo sa fiksnom kamatom. Ako banka nudi izuzetno dobar dil sa varijabilnom kamatom, to je uvek zato što banka zna šta se sprema. Da li je bolje prevremeno otplatiti kredit ako ste u mogućnosti? Skoro uvek jeste.

zamolio bih da se držimo teme. tema nije šta raditi sa parama umesto prevremene otplate kredita. hvala na razumevanju

@Popke89
Imam istu situaciju, odnosno istu vrstu kredita. Prebaciću se na varijabilnu kamatnu stopu.
Samo je moj kredit značajno manji a i martu sam iskeširao neki višak para i smanjio glavnicu. I to sam sračunao tako da mi rata bude ista kao i sa ovom fiksnom (računao 4% 6M euribor).
Mislim da je 7,5% prevelika fiksna kamatna stopa za stambeni kredit. Vreme će pokazati...

Je l' zna neko koliku fiksnu kamatnu stopu trenutno nude Erste banka i Raiffeisen banka i na koliki maksimalni period?

Takođe, da li postoji još neka banka koja nudi fiksnu kamatnu stopu na period do 20 godina i kolika je ta stopa?

Pitam zbog toga što razmišljam o refinansiranju kredita što sam već i pisao u jednom od postova.

Ostalo mi je 17 godina otplate kredita. Banka u kojoj sam trenutno mi nudi 7,45 fiksno naredne 3 godine, što je oko 353 evra (na svake 3 godine ide novi Aneks ugovora) ili 6,84 sa promljenljivom stopom (331 evro) pri čemu se na svakih 6 mjeseci mijenja stopaz avisno od 6M EURIBOR-a

S druge strane, dobio sam ponudu od jedne banke na 7% fiksno za cijeli preostali period otplate, stim da mi umjesto 17 godina, nude mi da sve rasporedim u 15 godina pri čemu bi rata bila oko 373 evra. Ako bih išao na 17 godina, onda bi mi nudili 7.3% fiksno, što je oko 351 evro.

Troškovi prelaska iz jedne u drugu banku (računajući i prijevremenu otplatu) su oko 860 evra.

Blizu sam odluke da refinansiram sa tih 7% na 15 godina.

Sada ne treba ulaziti u stambeni kredit ako to nije bas bas moranje . Kamate ce skociti jos dva puta . Ocekuje se pad tek krajem sledece godine , naravno to niko ne moze da garantuje .
Sto se tice prodaje potvrdjujem da je drasticno opala overa . Info od notara i par agenata .

Ne samo da je opala prodaja, već vidim u NS da brojni prodati stanovi stoje neuseljeni, mesecima posle prodaje. Zapravo, nikada se i ne usele.

Ko je imao neki višak para, ugurao je u neku nekretninu. Ali svakako u Srbiji nema dovoljno, khm, domaćinstava (bilo da su podstanari bilo da jesu ili žele da budu vlasnici) da se sve to popuni. Jednostavno, hiperprodukcija stanova je dovela do toga da stambenih jedinica ima više nego što je zaista potrebno. Ova smešna država uopšte nema podatak (ili ga krije) koliko u Srbiji uopšte ima porodica/domaćinstava, a koliko nekretnina, ili stambenih jedinica odgovarajućih za stanovanje?

Dojmim se da će cene još ići dole. I to dosta.

Pad svih nekretnina je 13%, ali kod stanova je veći, piše dalje u tekstu, NS -39%, BG -20%, pri tome treba imati u vidu da se sada unose i ugovori sklopljeni pre 12 i više meseci kada su novogradnje u pitanju i da podaci laguju. Zato je starogradnja reprezentativnija, a ona je za BG recimo prvi kvartal -22.6% u odnosu na isti kvartal prošle godine, a drugi kvartal -30%.
Mesec za mesec, jul22/jul23 je starogradnja u Beogradu na -37.7%

Ne samo da je opala prodaja, već vidim u NS da brojni prodati stanovi stoje neuseljeni, mesecima posle prodaje. Zapravo, nikada se i ne usele.

Ko je imao neki višak para, ugurao je u neku nekretninu. Ali svakako u Srbiji nema dovoljno, khm, domaćinstava (bilo da su podstanari bilo da jesu ili žele da budu vlasnici) da se sve to popuni. Jednostavno, hiperprodukcija stanova je dovela do toga da stambenih jedinica ima više nego što je zaista potrebno. Ova smešna država uopšte nema podatak (ili ga krije) koliko u Srbiji uopšte ima porodica/domaćinstava, a koliko nekretnina, ili stambenih jedinica odgovarajućih za stanovanje?

Dojmim se da će cene još ići dole. I to dosta.

Postoje ti podaci, ako te ne mrzi objavljuje RZS redovno, možeš potražiti. Ali broj ne govori mnogo jer su popisani svi, prazne kuće po selima i sl ruine. Šta znači "odgovarajući za stanovanje", mislim kako popisivač to može da oceni.
Ali recimo znamo po poslednjem popisu, da je broj stanovnika Beograda za 11 godina porastao za 26123 duše, što je 2374 godišnje. U Beogradu se godišnje gradilo 4x više novih stanova

Poslednja izmena:
Pad svih nekretnina je 13%, ali kod stanova je veći, piše dalje u tekstu, NS -39%, BG -20%, pri tome treba imati u vidu da se sada unose i ugovori sklopljeni pre 12 i više meseci kada su novogradnje u pitanju i da podaci laguju. Zato je starogradnja reprezentativnija, a ona je za BG recimo prvi kvartal -22.6% u odnosu na isti kvartal prošle godine, a drugi kvartal -30%.
Mesec za mesec, jul22/jul23 je starogradnja u Beogradu na -37.7%

Postoje ti podaci, ako te ne mrzi objavljuje RZS redovno, možeš potražiti. Ali broj ne govori mnogo jer su popisani svi, prazne kuće po selima i sl ruine. Šta znači "odgovarajući za stanovanje", mislim kako popisivač to može da oceni.
Ali recimo znamo po poslednjem popisu, da je broj stanovnika Beograda za 11 godina porastao za 26123 duše, što je 2374 godišnje. U Beogradu se godišnje gradilo 4x više novih stanova
Nešto ne vidim po porezu na imovinu da mi je porez pao za 39٪... Takođe kuma neki dan u NS kod piramide prodala stan od 45 za 95k evra, u plusu 50k u odnosu od pre deset godina kad ga je kupila...

Dobila je ako bi se čisto gledalo da 1€ od pre deceniju vredi 1€ danas. A ne vredi.

Evro je recimo od 2010. do danas izgubio 40% svoje vrednosti. U Srbiji se može reći da je izgubio i više, jer iako je dinar vezan za evro, inflacija ga je pojela daleko više ovde, nego u EU. Odnosno cene robe i usluge ovde su otišle daleko više od tih 40%. A prosečna plata u istim tim evrima otišla "duplo" . Te je morala daleko više raditi tada za taj 1e.

A to je samo najpovršnija moguća ekonomska analiza. Kao i pokazatelj da joj je to ulaganje sačuvalo vrednost, za razliku od novca i slamarice.

Poslednja izmena:
Na vreme sam se izvukao iz cele priče 🙂
Kamate nemaju nameru da padnu, a cene nekretnina će izgleda dole, ne zavidim uopšte ljudima u kreditu.
Ja sam plaćao 11 godina kredit od 75K€ po nekih 4% u proseku (varijabila), prošle godine otplatio 20K€ u kešu i refinansirao preostalih 30K€ na 10 godina po 5% fix.
Matematika kaže da sam za stan od 82kvm koji je tad koštao 95K€ dao 20K€ učešće, oko 60K€ kroz kredit, 20K€ keš i do kraja otplate ću dati oko 40K€.
Dakle, stan će koštati na kraju 140K€, a trenutno vredi 160K€.
Moja procena je da nisam ni u minusu, ni u plusu, otprilike na nuli, s obzirom da je cena stana otišla gore, evro otišao 40% dole, a ja nisam plaćao nikome kiriju (i neću je ni plaćati).
Plus, imam šta da ostavim sinu da se on ne pati kao ja sa kreditom.

Da li je neko upoznat kakva su pravila kada su preduzetnici u pitanju, da li je nešto u međuvremenu pooštreno/pojednostavljeno?
Znam da je bila preporuka da se novac sa računa preduzetničke radnje prebacuje na lični tekući račun kao zarada preduzetnika. To i radim, ali svakako se može sve videti na osnovu prihoda preduzetničke radnje.

Svestan sam da trenutno nije uopšte dobar trenutak za uzimanje stambenih kredita i da treba sačekati dok se ne vidi u kojem pravcu će se situacija odvijati, već je bolje da se unapred pripremim da znam koje su mogućnosti/ograničenja.
Naišao sam na ovaj članak koji sumira šta je sve bitno: https://kreditnisavetnik.rs/blog/st...stambenog-kredita-za-it-preduzetnike-u-srbiji

Nešto ne vidim po porezu na imovinu da mi je porez pao za 39٪... Takođe kuma neki dan u NS kod piramide prodala stan od 45 za 95k evra, u plusu 50k u odnosu od pre deset godina kad ga je kupila...
A za 10god je otplatila kamatu u semenkama?🤣 Jedino ako je platila kešom ceo stan ako je to uopšte moguće u Srbiji. Ljudi ladno ne računaju period otplate nekretnine koja će na kraju koštati 1.5x od cene. Naravno olakšavajuća okolnost je što su cene otišle u nebo, ali će i tome doći kraj. Da ne pričamo o tome da za taj novac sada ne može da kupi ništa bolje u istom kraju.
Ja sam plaćao 11 godina kredit od 75K€ po nekih 4% u proseku (varijabila), prošle godine otplatio 20K€ u kešu i refinansirao preostalih 30K€ na 10 godina po 5% fix.
Matematika kaže da sam za stan od 82kvm koji je tad koštao 95K€ dao 20K€ učešće, oko 60K€ kroz kredit, 20K€ keš i do kraja otplate ću dati oko 40K€.
Dakle, stan će koštati na kraju 140K€, a trenutno vredi 160K€.
Moja procena je da nisam ni u minusu, ni u plusu, otprilike na nuli, s obzirom da je cena stana otišla gore, evro otišao 40% dole, a ja nisam plaćao nikome kiriju (i neću je ni plaćati).
Plus, imam šta da ostavim sinu da se on ne pati kao ja sa kreditom.
Kako si na nuli ako si dao 20k keša i 20k učešće? Znači 40k evra keša odmah si bacio u kantu jer nije isto 40k danas i pre 10god. Jedino dobro tu je što poseduješ nekretninu i što možeš da je otplatiš ranije. Najisplativije je da se proda pred krah i onda kupiš šta hoćeš i pokupiš kajmak. Ovako je samo začarani krug. Pogotovo u Srbiji gde se ljudi nabijaju u kaveze u 2-3 grada dok se sve ostalo pustoši. Ove cene nema šanse da ostanu u budućnosti.

A za 10god je otplatila kamatu u semenkama?🤣 Jedino ako je platila kešom ceo stan ako je to uopšte moguće u Srbiji. Ljudi ladno ne računaju period otplate nekretnine koja će na kraju koštati 1.5x od cene. Naravno olakšavajuća okolnost je što su cene otišle u nebo, ali će i tome doći kraj. Da ne pričamo o tome da za taj novac sada ne može da kupi ništa bolje u istom kraju.

Kako si na nuli ako si dao 20k keša i 20k učešće? Znači 40k evra keša odmah si bacio u kantu jer nije isto 40k danas i pre 10god. Jedino dobro tu je što poseduješ nekretninu i što možeš da je otplatiš ranije. Najisplativije je da se proda pred krah i onda kupiš šta hoćeš i pokupiš kajmak. Ovako je samo začarani krug. Pogotovo u Srbiji gde se ljudi nabijaju u kaveze u 2-3 grada dok se sve ostalo pustoši. Ove cene nema šanse da ostanu u budućnosti.
Kad je kupovala stan platila je u kešu, ne svom, roditeljskom... Tako da joj je zarada sad 95k. ;)

@dlalic u članku pišu i o korekciji cena do 30%.
Član @Antara piše o padu, sad ja treba da gledam u pasulj da li misli na pad cena, ponude ili potražnje...
Uglavnom u Ns je potražnja pala, ponuda i cene nisu.

Zato sam i naveo keš kao jedinu mogućnost u tom slučaju. Pad potražnje=pad cene nekretnina, ali kako je sve naopako u tom veštačkom balonu priliva stranog kapitala i migranata tako i se i te cene ne menjaju u ovom trenutku nego ostaju napumpane.

Bio sam sad kod mojih u Čačku, grad se jako izgradio. Ne znam da li se do sad šta promenilo, ali Čačak je zadnji put kad sam čitao statistiku bio grad iz koga se više iseljavalo nego useljavalo. Gomila novih stanova je verujem pokupovana samo kao investicija. Postajemo Kina polako.

Evo u mojoj firmi (programeri) niko se ne usudjuje da uzme stan, niti razmislja o njemu.

Evo skoro je jedan junior sav izbedacen dosao i prica nam kako mu treba 35.000 eura za ucesce 20% + obrada kredita oko 6.000e + da opremi prazan stan od oko 40ak kv i narednih 30 godina da otplacuje po 600e kredit sa varijabilnom kamatom, i za sve to mu treba plata od 1200e (koju on ima).

Racunao je da za 35.000e ucesca mora da radi narednih 10 godina minimum (u slucaju da mu plata ne raste a i da cena zivota ostane ista) da bi uopste mogao da uzme kredit koji ce da otplacuje do kraja zivota verovatno, i sve to za sta? 40kv? Sta je sa porodnicnim stanovima od 70ak kv.

Apsurdno stanje u zemlji, zasto bi uopste na kraju krajeva uzimao ista u Srbiji kada ima zemalja koje su uredjenije daleko sa boljim standardom a gde su nekretnine slicnih cena kao kod nas.

Šalu na stranu, trenutne cene nekretnina i kamatne stope ne idu na ruku ni senior programerima.

Nazad
Vrh Dno