Šta je novo?

Servisi za dostavu: Donesi, Wolt, Glovo

jel tačno da je preko dostave hrana skuplja nego da lično odem u restoran da jedem ili preuzmem

jel tačno da je preko dostave hrana skuplja nego da lično odem u restoran da jedem ili preuzmem
Naravno, zato sto im servisi za dostavu naplacuju procenat sto prodaju hranu preko njihove platforme. Restorani u tom slucaju rese da taj procenat (10-15%) prenesu na krajnjeg kupca, sto je s moje tacke gledista nekorektno, ali tako je kako je :)

jel to važi za baš svaki restoran
i kako je moguće kada postoji fiskalni račun

Kako nekorektno? Dostava treba da se naplaćuje. Ti ako si slobodan i ako hoćeš da trošiš svoje gorivo, što ti je trošak, odeš po hranu i preuzmeš. Ako nemaš kad i nećeš da trošiš svoje gorivo, platiš dostavu.
U Nemačkoj u većini brzih hrana je jedna cena da sam pokupiš a obično 1/1.5€ veća po jednom artiklu ako hoćeš da ti se dostavi plus za dostavu se plaća 1-2 €. Ima i lokala gde se dostava ne naplaćuje ali svakako postoji razlika u ceni hrane za lično preuzimanje i dostavu.

Kako nekorektno? Dostava treba da se naplaćuje. Ti ako si slobodan i ako hoćeš da trošiš svoje gorivo, što ti je trošak, odeš po hranu i preuzmeš. Ako nemaš kad i nećeš da trošiš svoje gorivo, platiš dostavu.
U Nemačkoj u većini brzih hrana je jedna cena da sam pokupiš a obično 1/1.5€ veća po jednom artiklu ako hoćeš da ti se dostavi plus za dostavu se plaća 1-2 €. Ima i lokala gde se dostava ne naplaćuje ali svakako postoji razlika u ceni hrane za lično preuzimanje i dostavu.
Svakako se placa dostava servisu preko koga se narucuje. Jasno mi je da to tako funkcionise i u Evropi, samo smatram da nije korektno da se, da se tako izrazim, "dvostruko" naplacuje to sto porucis (i restoran i servis za dostavu), a ne odes licno.

Svakako se placa dostava servisu preko koga se narucuje. Jasno mi je da to tako funkcionise i u Evropi, samo smatram da nije korektno da se, da se tako izrazim, "dvostruko" naplacuje to sto porucis (i restoran i servis za dostavu), a ne odes licno.
Kako dvostruko?
Kod nas ti restoran naplati po svojim redovnim cenama (neuvećava ih), a dostava naplati dodatno svoju uslugu (bez dodatnog računa, ali to je druga priča)...

U Nemačkoj sami restorani uvećaju cenu hrane na ime dostave (u odnosu na cene hrene kad sedneš kod njih u restoran), ali se dostava dodatno ne plaça.

Dakle ni tu nema dvostruke naplate...

Razumem šta želiš reći da je i restoranima u cilju da prodaju hranu dostavom jer im to širi krug mušterija, pa da bi i oni trebali (delimično ili u celosti) da na sebe preuzmu trošak dostave...

Ima mnogo restorana na Woltu (ne svi) koji deo procenta koji im Wolt uzme za svoje usluge naplati krajnjem kupcu.
Pogledajte cene za Ričard Giros npr. (BG).

To je inače i zabranjeno u dogovoru između restorana i Wolta (barem je bilo dok sam bio tamo), ali se slabo poštuje.

Razumem šta želiš reći da je i restoranima u cilju da prodaju hranu dostavom jer im to širi krug mušterija, pa da bi i oni trebali (delimično ili u celosti) da na sebe preuzmu trošak dostave...
Upravo ovo, rece i @baltam0s sad.
Cene budu 10ak % vece nego u samom restoranu plus dostava koja se placa servisu. Posteno bi bilo da restoran i kupac "podele" taj procenat koji uzima servis za dostavu hrane, ali ko je tu posten, samo se profit gleda, po svaku cenu.

U Nemačkoj sami restorani uvećaju cenu hrane na ime dostave (u odnosu na cene hrene kad sedneš kod njih u restoran), ali se dostava dodatno ne plaça.

Dakle ni tu nema dvostruke naplate...
Pa nije, dosta restorana/brzih dostava ima em više cene za dostavu em naplate dostavu max par evra.
Nemam kod sebe jelovnike, slikaću popodne, imaš AP i LP cene ( lično preuzimanje i dostava ) plus dostava. Opet da naglasim da nisu svi takvi, ima dosta restorana gde je dostava besplatna ili ako naručiš preko npr. 20 evra porudžbinu, bude dostava besplatna.

Upravo ovo, rece i @baltam0s sad.
Cene budu 10ak % vece nego u samom restoranu plus dostava koja se placa servisu. Posteno bi bilo da restoran i kupac "podele" taj procenat koji uzima servis za dostavu hrane, ali ko je tu posten, samo se profit gleda, po svaku cenu.
Ja pravo da ti kažem mislim da apsolutno sve restoran treba da snosi - sami su izabrali da budu na toj ili bilo kojoj platformi.
Pritom, barem u slučaju Wolta znam da je dostava jednostavno na daleko većem nivou odnosu na sve ostale, pritom je tu i marketing koji dobijaju, itd.
Bukvalno za određeni procenat dobijaju potpuno novi, razrađeni kanal prodaje - pritom im niko ne zauzima sto u restoranu, broj konobara ostaje isti, jedino kuhinja treba da se apgrejduje. Ali to je win-win situacija.

da li postoji neko ocenjivanje kurira nakon dostave?

Direktno kurira ne, ali na svim platformama posle izvrsene porudzbine ocenjujes samu hranu tj restoran i uslugu dostave.

• Sad
Reagovanja: mnt
U NS neki restorani imaju vece cene nego licno, mada imaju opciju prime pa ok, vecina ima identicne cene ko i direktno da odes kod njih, naravno ovo je maslo samih restorana, na primer kod jednog kineza testo sa mesom 600din kod njih 400din, nije to problem toliki koliki je problem kolicina i kvalitet istog!

^ A od nedavno dostava u NS još 450 din na cenu... Lepo su se zaigrali...

Verovatno ponuda i potraznja... a i meni nije jasno ko preferira dostavljace koje restorani "pozovu" masu njih sam video zestoko nadrkanima jer kod istih selekcije ni ocena nema, a i njih ne castim nikad ako sam vec prinudjen da platim 300+ din osim u zaokrizvanju cene na 10-30din

Meni je pobednik bio neki od pre neki dan... Ništa sitno nema, ali ne prima gvozdene... Tipa račun bio 2560 din ja mu dajem 3000 din i dodam 60 din u gvozdenjacima (tri po 20, nisam mu po dinar dao), on kaže nema da vrati (a u ceni je već uračunato 450 din dostave, dakle hoće da naplati skoro 1000 dostavu jer kao nema sitno)... Reko ostavi ti hranu pa se vrati kad budeš imao da rasitniš, odjednom je našao 500 din da vrati kusur, a kao 60 din me časti, u redu smo, jer neće gvozdene...

Meni je pobednik bio neki od pre neki dan... Ništa sitno nema, ali ne prima gvozdene... Tipa račun bio 2560 din ja mu dajem 3000 din i dodam 60 din u gvozdenjacima (tri po 20, nisam mu po dinar dao), on kaže nema da vrati (a u ceni je već uračunato 450 din dostave, dakle hoće da naplati skoro 1000 dostavu jer kao nema sitno)... Reko ostavi ti hranu pa se vrati kad budeš imao da rasitniš, odjednom je našao 500 din da vrati kusur, a kao 60 din me časti, u redu smo, jer neće gvozdene...
450 dinara dostava, lebe mekani...

sve više ima dostavljača jer generalno nema posla a i neće ljudi da se drndaju da ih neki privatnik izrabljuje za 30-50 soma a ovako si fleksibilan i može dosta da se zaradi
a i ljudi sve više naručuju, lenji su da izađu ispred zgrade do radnje da pokupe hranu tako da sveukupno neka winwin situacija za sve

450 dinara dostava, lebe mekani...
Ne znam da li si ikad bio u NS, ceo grad je u prečniku do 7-8 km, dostavljač ne potroši pola litre goriva za bilo koju relaciju, a ako dobro planira sve dostave iz te ture usput obavi...

I ovde nije bio standardni slučaj da uzima 450din, nego je lik na već uzetih 450 hteo da ne vrati ni 500 din kusura što nije korektno...

Cenu usluge dostave koja cinimi se za BG ide do 250din. koja pise u aplikacijama ne uzima kurir vec aplikacija tj.kompanija pa ako je to skupo treba se obratiti kompaniji a ne dostavljacu. Svakako kome smeta cena ne mora da koristi usluge kao i sve za sve u zivotu.

koliko košta dostava? pretpostavljam da zavisi od razdaljine

Cenu usluge dostave koja cinimi se za BG ide do 250din. koja pise u aplikacijama ne uzima kurir vec aplikacija tj.kompanija pa ako je to skupo treba se obratiti kompaniji a ne dostavljacu. Svakako kome smeta cena ne mora da koristi usluge kao i sve za sve u zivotu.
Ovde se mislilo na dostavu koje nude spoljne sluzbe, koje su oduvek bile katastrofa a ne glovo/wolt/donesi....koji su daleko korektniji i normalniji

Pa u NS je razlika velika ne samo po ceni dostave vec i po jubaznoscu i likovima koji rade za iste
Ne znam ko raznosi za spoljne sluzbe tipa podrino, noname (i iz koje sluzbe su tacno bili jer ih ne razlikujem) itd ali likovi su uglavnom nadrndani, uz to sto naplate 300din desavalo mi se da ni ne kazu dobar dan samo pruze hranu okrenu se i odu

Evo da ne bude da sam lagao za cenu dostave u NS...

Ovo je Padrino, bukvalno im je sedište dve zgrade od moje...

20220727_124132.jpg

Vrh Dno