Šta je novo?

Servisi za dostavu: Donesi, Wolt, Glovo

Pa to samo BG.......

Inace od danas sam primetio da na vecinu restorana koji su bili sa spoljnom dostavom vise ne spadaju pod prime dostavu u glovu :(
I dalje je broj restorana koji koriste glovo ili wolt dostavu nizak...... i meni je izbor jako los iz tih, uglavnom brza hrana koju masa kupuju sto bi se reklo SKART i SMECE od hrane ali to je nasa realnost masa bira da jede smece

Ono sto mozete da primetite da food delivery od kako se ukljucuju "veliki" igraci sve vise poskupljuje, a nema toliko veze sa prisutnom inflacijom.
Od jednocifrenih procenata provizije sa zacetka doslo je do 3-4x uvecanja. Plus uglavnom se dodatno i naplacuje isporuka. Ceo taj teret velikih provizija prodavci (restorani) prebacuju na potrosaca. Prodavci narucito ako su mali nemaju izbora sem da se privole "osovini" food delivery servisa.
Pre nekoliko godina nije postojalo sad je pravilo. Cene za hranu koja se isporucuje su vece od iste te ako kupite u restoranu ili kiosku (cena za isporuku ide dodatno).
Food delivery servis "logika" u iskustvu kupaca je obrnuta od ostalih online shopova. Dok za kupovinu tenicke robe, nametaja, siroke potrosenje.... bivate stimulisani i nagradjivani sa nizim cenama, hrana preko food delivery ce vas uvek kostati vise nego da licno odete po nju (ne racunajuci cenu za isporuku). Zakljucak jednostavan. Zato sto postoji posrednik koji bere kajmak, a potrosac placa zadovoljstvo :)

Poslednja izmena:
Potrošač plaća svoje vreme, koje može da utroši na nešto drugo, a ne na odlazak po hranu.

Pre neki dan mi se prvi put desilo da restoran ne dozvoljava preuzimanje u lokalu, već samo Glovo/Wolt. Poke Olakino u Westu radi do 21h, ali lično preuzimanje samo do 20h. Možda ima veze sa Covid sertifikatom, ali da je to, valjda bi mi tako rekli. Njihova isporuka je besplatna za iznos koji sam hteo da kupim, pa sam hteo da naručim isporuku na klupicu ispred, ali okrenuo sam na drugu stranu i jeli smo na drugom mestu.

Potrošač plaća svoje vreme, koje može da utroši na nešto drugo, a ne na odlazak po hranu.

Pre neki dan mi se prvi put desilo da restoran ne dozvoljava preuzimanje u lokalu, već samo Glovo/Wolt. Poke Olakino u Westu radi do 21h, ali lično preuzimanje samo do 20h. Možda ima veze sa Covid sertifikatom, ali da je to, valjda bi mi tako rekli. Njihova isporuka je besplatna za iznos koji sam hteo da kupim, pa sam hteo da naručim isporuku na klupicu ispred, ali okrenuo sam na drugu stranu i jeli smo na drugom mestu.
Nije poneta da korisnik ode po hranu. Vreme odlazenja je placeno kroz delivery cenu i to je OK.
Skuplja cena proizvoda je placena zbog usluge servisa. Naravno i servis treba da zaradi.
Ali te njihove "zarade" placamo mi najvecim delom, i nije uopste daleko od toga da od ukupne cene koja platimo zajedno sa isporukom skoro pola je "servisni" deo.

Ono što možemo mi kao korisnici da uradimo je da za restorane koji imaju svoj internet sajt ili broj za poručivanja, poručujemo direktno, pa kad već plaćamo skuplje nego pre neku godinu, neka razlika bar ide našem omiljenom restoranu, a ne delivery servisu koji nam je podigao cene. Ali realno, mnogima je lakše da kliknu i naruče.

Vidim moji pre neki dan na poslu naručili da Glovo donese fast food iz restorana do koga imamo, ja 6, oni 8-9 minuta peške. Spor dan, samo ja sam bio zatrpan, oni vremena koliko hoće, niko da digne dupe i ode po hranu, nego naručili Glovo. Ja da sam jeo, ja bih otišao da donesem svima.

Zasto bi iko narucio direkto od restorana kad 99% nema free deliveri jos barem u NS koristi sluzbu koje su OCAJ neljubazno, smrknuti ****** uglavnom rade za iste

da se ne lazemo ljudi koji rade u delivery glovo/wolt su 1000x bolji od onih firmi koje su do sad bile samo za isporuku jos su jeftiniji!

e sad koliko glovo naplacuje restoranima za uslugu ne znam, samo znam da su retorani u fazonu ne dam nista i evo ti spoljna sluzba koja sad uzima i po 350din u NS i ne pada mi na pamet da ih placam! jos sam rekao neljubazno su, nemaju on line pracenje i bolje je da propadnu

Da se ispravim, znam par online restorana koji imaju free isporuku iznad xxx iznosa ali su i na glovu ali su im cene zato vece 50% opet to po meni bas i nije free jer se vidi da su vec deblo ugradili, na primer palacinka nutela je 350din, puno bre

• Like
Reagovanja: mnt
Cuo sam jos prije nego sto se otvorio da je Mister D u sustini donesi.com tj isti ljudi koji su drzali otvorili novu firmu. Sad ce biti "tu sam legendo" :)

Poslednja izmena:
Ima li nekog objašnjenja zašto servisi za dostavu upumpavaju toliko novca u marketing? Postoje li neki podaci da li to zaista ima efekta?

Pa, vrlo jednostavno - ranije si imao samo Donesi, eventualno Ali deda i foody club koji su radili kako su radili.

Sad već imaš ozbiljne igrače koji imaju ozbiljnu mašineriju iza sebe - a tržište je prilično veliko i čak je i daleko od zasićenja.

Mnogo "bacanje" para na marketing je i neki vid pritiska i na potrosace i prodavce.
Slicno onom gde se najbolje sakriti - na drugoj stranici Google pretrage.
Vidis koliko smo jaki i koliko se reklamiramo, gde ces ako neces kod nas? (To je pitanje koje se upucuje i prodavcima i potrosacima).
Ako nisi kod nas nece niko da zna za tebe :), sto i jeste istina jel se opet vracamo na pocetak i upumpavanje brdo para u marketing.

Usao na nov MR D, nema vise besplatne dostave, dugo je trajalo, vidim dostava 300din uglavnom, ne hvala :D

mada i glovo vecina gde sam uzimao nije pod prajm dostavom, ok ima nekih 30 koje jesu ali te restorane brze hrane bas retko kad koristim

Usao na nov MR D, nema vise besplatne dostave, dugo je trajalo, vidim dostava 300din uglavnom, ne hvala :D

mada i glovo vecina gde sam uzimao nije pod prajm dostavom, ok ima nekih 30 koje jesu ali te restorane brze hrane bas retko kad koristim
U kom si ti gradu, posto u BG jos uvek vidim da je free dostava?

NS, ali sad gledam ima vise besplatnih ali pola je 260 sad, nocas kad sam proveravao sve je bilo 300 mozda jer je bilo kasno

realno ne svidja mi se sto besplatne kasnije budu samo ovi najgoru sto prodaju budjave pizze i pljeske kao i 80% ponude sa glovo prima :(

Možda imaju dinamički određenu cenu dostave u zavisnosti od broja ulogovanih kurira? 😀

^ukoliko restoran ima svoju dostavu onda on diktira uslove dostave tj da li je naplaćuje ili ne. U ovom slučaju svi restorni kojima vozi MRD je besplatna.

Gledao sam danas Mr D i poprilično mršava ponuda za sad. I na kraju ipak koristio Glovo. Ali pre svega toga, desilo se negativno iskustvo sa Alidedom. Naručim ja klopu iz jednog restorana iz kojeg godinama naručujem. Ujednačen kvalitet, sopstvena dostava uvek u roku. Kad je ugašen Donesi, ostali su samo na Alidedi i ja počeo preko njih tu da naručujem. Elem, prošlo pola sata od procenjenog termina, što se nikad nije desilo i ja nazovem broj podrške. Tu se devojka bog zna kako iznenadi da toliko kasne, kaže sad će da proveri. Javi se posle minut i kaže, pošiljka je na putu, ako ne stigne za 10-15 minuta zovite ponovo. Prođe još pola sata i ja otkažem porudžbinu na sajtu, ali nazovem da to potvrdim uživo, gde me onako brzinski ohlade bez blama: - da, vidimo da ste otkazali narudžbinu - maltene kao da sam ja njih ispalio, ne oni mene. Izvinjenje im nije bilo ni na kraj pameti...

Kasnije se javio menadžer restorana koji je u nekom izveštaju video otkazivanje i moj komentar. Priznao da je greška bila do njih, zaturila se porudžbina, nikad nije ni pripremljena, niti poslata. Izvinio se, ponudio poklon "izvinjenje" i ispeglao neprijatnu situaciju na obostrano zadovoljstvo.

Iako suštinski greška nije bila do Alidede i njihovog servisa, oni su posrednik između restorana i klijenta, za to uzimaju proviziju. Ako postoji problem, treba da ga reše, a ne da se maltene naljute što sam otkazao porudžbinu posle sat vremena kašnjenja. Podrška 0 bodova, odnos prema klijentu 0 bodova. Nekako sam očekivao da ti manji servisi više nude bar u pogledu ljubaznosti u poređenju sa ovim velikim. Baš sam neprijatno iznenađen.

• Like
Da kontam da im je sistem los kad ta nije videla, ili je ona curka pa svima odgovara isto .......

glovo i wolt ipak reaguju za sad, stim sto su meni veci problem restorani koji su uglavnom jako losi

Ako je tacna informacija koju sam danas dobio, da je Mister D ustvari donesi.com - da su isti ljudi iza oba servisa

@cmyk danas si pročitao prethodne strane ove teme?

Danas reših da probam mister d.
U popodnevnim satima naručio sam ručak stigla mi je večera.
Stvarno ne razumem da je potrebno 1.5-2h da ti stigne hrana (ja sam kod h. Jugoslavija a restoran je u Zemunu).
Vraćam se na wolt, ipak je on bez konkurencije kod nas.

Danas reših da probam mister d.
U popodnevnim satima naručio sam ručak stigla mi je večera.
Stvarno ne razumem da je potrebno 1.5-2h da ti stigne hrana (ja sam kod h. Jugoslavija a restoran je u Zemunu).
Vraćam se na wolt, ipak je on bez konkurencije kod nas.
Ja sam danas narucio 2 ordera jedan za drugim. Stigli su ocekivano za 40-50min. Rece mi jedan kurir, a i ja sam video, da je vecinom dana bio zagusen autoput od Mostara ka Autokomandi, a to onda znaci da je ceo gradu u problemu. Ne znam za NBG. Mada kuriri su se mozda zaglavili u BG :)

Poslednja izmena:
I dodao bi. Ne treba imati nikakvu "sentimentalnu" vezu ka food servisima. Ako se izuzmu faktori, u kom kraju zivite i koji servisi voze i izbor restorana, barem za mene presudan faktor je cena. Narucivao sam od ovih "glavnih". Ex Donesi, Glovo, Wolt, i sad Mrd. U proseku na kraju iskustvo je isto. Svuda mi se desilo da kasne, da restorani pogresno spakuju, stigne hladna klopa, isprosipano nesto... Znaci greske i servisa (kurira) i restorana. Za opravdanu reklamaciju svi servisi izlaze u susret (po mom iskustvu). Trenutno je mozda Mrd zbog probijanja na trzistu izasao sa dobrim popustima i free delivery, pa svoj novac cu potrosim tamo gde je jeftinije za istu stvar. Ako je i usluga u proseku OK, to mi nekako zvuci logicno.

Možda su ipak bili malo precenjeni (vrednost akcije)?

Nemačka kompanija za dostavu hrane Deliveri Hero pala je za više od 30% nakon što je objavila slabija očekivanja za 2022.

Mnogo mi se svidja opcija za licno preuzimanje kod Wolta, porucim dok sam sam po gradu… i pokupim. Ali to ima svoju cenu. Primer - Richard Gyros 920 din… a ta ista stvar u restoranu kosta 690! Razlika od 33%! A jedini trosak im je procesiranje kartice i naravno platforma.

• Like
A što ne pozovete Richard Giros direktno, besplatni minuti i to... poručite pa pokupite? Čemu Wolt osim da budete odrani?

Po toj logici onda mozemo direktno i za dostavu da porucimo :)

Prednosti su jasne, ali glavna mana je to ugradjivanje po nasem dzepu. To kod Donesi nije moglo - cene su morale da budu iste kao u restoranu

@salecg nisam razumeo prednost poručivanja preko Wolt u odnosu da direktno pozoveš Richard Gyros (giros I'm je krš, ali me uvek oduševi ime :))?

Ni ja, ali ajde... ne znam koje veze ima zovem-za-dostavu poručivanje i zovem-da-pokupim? Dostava kako god da obrneš se plaća, osim ako restorani nemaju neku vrstu limita iznad kojeg je dostava besplatna što je retko ali postoji naravno. Kada već poručuješ DA POKUPIŠ onda ne razumem čemu Wolt pa se još i buniš što je skuplje, naravno da su cene više na aplikacijama. I nije istina da je Donesi imao iste cene kao u restoranima, 50din je bila u velikoj većini slučajeva razlika u ceni (po artiklu) u odnosu na one koje vidiš na sajtu/flajeru restorana.

,Донеси је узимао проценат од цене поруџбине и углавном су доставу радили сами ресторани а Донеси је узимао проценат од своје услуге повезивања купца са рестораном, то им је била окосница пословања. Ресторан је давао проценат за Донеси и имао трошак саме доставе, гориво, амортизација, возач. У почетку је проценат био око 6% а касније нарастао до 12% по поруџбини. Нису имали конкуренцију а народ је све више поручивао преко Донеси апликације. Тако је било док сам био у том послу. После су почели неке измене да праве итд итд а онда је конкуренција схватила да понуди и поручивање и своју доставу, што ресторанима смањује цимање око доставе, тј својих возача, мањи трошкови али....превише се ови сада уграђују што руши концепт самих ресторана, тј њихове цене па су неки откачили Волт, Глово и опет се вратили на своју доставу.
Возач у ресторану је имао (отприлике) 1000 дин дневницу + бакшиш + гориво (отприлике је то сад 18 дин по километру) ко вози ауто наТНГ или скутера, поприлично се исплати (100км=1800динара= 900динара ТНГ=1000 остаје за амортизацију тј у џеп).
Па сад иде проста рачуница, дал се ресторану исплати да за 5 достава нпр Глово се угради 1000 динара (200по једној) и дигне цену производу или да се плати возач који у једном цугу може понети више поруџбина на разне адресе а плати се као да је отишао на једну .
Ресторан који има од 50-80 достава у смени а нпр је у центру града и покрива од Бранковог моста до Миријева, са три возача заврши посао. Дакле 3000 дневнице+ 5400 за гориво( ако су прешли по 100км) =8400 (да напоменем да се доставе углавном спајају кад је гижва !
Колико ће узети Глово или Волт за 50-80 достава?

Донеси је имао доплату али само за оне крајеве града коју су ресторану далеко,па је ресторан одређивао сам зоне доплате, а Донеси то прослеђивао, прву, другу, трећу.
Доплате је била или у самом кешу или минимум за доставу, углавном је био минимум за доставу.

Ово вам пише неко ко је 7 година радио доставе у нпр Пицца Гурман, Саинт, кинеска храна ЦХАОС... Прелазио сам месечно од 1500-3000км са аутом на ТНГ, имао од 15-40 достава, возило се и по 5 у једном правцу .......

Vrh Dno