Majko mila, kakvo ***** od igre. U stvari, pokusaji da je pokrenem jos su i bili ispunjeni nekom dozom adrenalina i radosti. Kad sam je konacno pokrenuo, prvo su mi skoro usi prokrvarile, jer se igra pokrece na najglasnijim mogucim podesavanjima za zvuk. Kad sam i to resio, dobio sam glavnog lika visine oko 30 cm (pogledajte u pod i procenite visinu sa koje gledate) i "endzin" koji svakih sekund zamrzne sve na 2 sekunda. I to dok stojim u mestu i zurim.. ni u sta. Ako, gle drskosti, pomerim misa, situacija je jos gora. Da bi utisak bio potpuniji, na sve strane, umesto neke teksture, zjape rupe. To mi se poslednji put desilo kad sam igrao Tomb Raider na S3 kartici (zaboravih oznaku modela, nesto 3D.. aha, Virge 3D sa 4MB memorije!). Kad sam i taj problem, nekako, "progutao", sacekao me visokoumni dijalog: "I am Dug and you are a lucky son of a bitch!". Igrica je trebalo da se zove "dizel" ili "bb show". Posle ove "revolucije", pocecu vise da cenim cak i grafiku u Duke Nukem Forever.
Ipak, mislim da je najtuznija cinjenica da Wolfenstein 3D ostaje jedina originalna igra celokupne PC ere. Ocigledno je da vise niko ni ne ume da smislja igre, sve se vrti samo oko grafike i zvuka. U stvari, vec godinama i nemamo nove igre, nego samo za staru igru dobijamo vecu rezoluciju i podrsku za N.n zvuk i, eventualno, za neki novi kontroler. Rage = Quake (koji ne radi) = Doom = Wolfenstein 3D. I sve ostale FPS igre vuku iste korene, a ostali zanrovi igara vuku svoje korene iz igara za Spectrum/Commodore. Definitivno cu da izvucem Spectrum iz prasine (jos uvek radi, tada su ih tako pravili) i da pustim Elite, Jet Pac ili Jumping Jack, da zaista uzivam u igranju. Na kraju krajeva, sve te 3D igre (ukljucujuci Wolfenstein 3D) oslanjaju se na ideju filovane vektorske grafike koju je uvela.. gle cuda - Elite. Pre ravno 27 godina.
Right on, commander.