Šta je novo?

R600, licno i personalno

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
1. Reko sam da ima najavljeno nekoliko modela, a to sam citao na par sajtova, tako da ti gresis. Ima na Inquireru (necu da ulazim u istinitost informacije, to je druga prica), a verujem da si vec citao sve tamo...

2. najave premijere kartice su mahom bile pretpostavke svuda. Sta znaci "odavno" ? Ja jos uvek na ATI.AMD sajtu ni na AMD sajtu ne vidim nikakvu najavu niti pominjanje r600 i dx10...TO je jedini pravi "relevantan" izvor ili i tu gresim ?

3. Zasto kartica jos nije predstavljena ? Ako ce premijera biti u martu, to znaci da kartice vec uveliko postoje, ili planiraju da ih skleptaju za mesec dana (sto sigurno nije slucaj), ili mozda kartice jos ni ne postoje ? Nisam novinar, ali se razumem u marketing i znam da kad bi kartica postojala ATIAMD bi imao i te kako marketinske koristi da izbaci sliku doticne jer bi to diglo prasincinu i dosta ljudi bi se suzdrzalo od kupovine 8800GTX-a jer ima nesto konkretno da vidi i da ocekuje.

4. Za r610 sam bio sarakastican, to je trebalo da znaci da je r600 vec svima ispucao strpljenje...Da li je DX10 potreban ili ne u ovom momentu - to je druga prica, ali jace graficke od x1950XTX jesu potrebne vec sada i ATI je trebao izbaciti makar jednu takvu IMO, a verovatno i bi - da ima sta da izbaci, a da je skroz funkcionalno.

5. Ako premijera bude u martu, kako ti kazes (link je dobrodosao), kad onda mozemo ocekivati karte u prodaji ? u avgustu ? (kad kazem u prodaji mislim dovoljnu kolicinu istih na trzistu da i pera peric u srbiji moze da je kupi, kao sto moze i 8800gtx/gts) Kad mozemo ocekivati middle range segment ? u januaru 2008 ? ... Zbog ovakih stvari kazem da mi je smesno vec sve oko r600...

1. nista nije NAJAVLJENO! prema tome gresis.
2. negresis i hvala sto potvrdujes ono sto sam izneo pod 1.
3. ocigledno se ne razumes toliko u marketing, jer da se razumes, onda bi znao da nikakve koristi nema od objavljivanja slika i rezultat aproizvod akoji je nedostupan.
4. znam da si bio sarkastican i naravno da uvek treba brza karta, ali ne po svaku cenu.
5. obzirom da cenim da si sarkastican sa komentarim u ovoj tacki ne znam da li da ti odgovaram. U svakom slucaju kao sto je i do sada praktikovao, ATI ce kartice da plasira u masovnu prodaju mesec dana nakon premijere.

4. znam da si bio sarkastican i naravno da uvek treba brza karta, ali ne po svaku cenu.

Pa Ati poslednje 3 generacije bas po svaku cenu i izbacuje brzu karticu.Kolko su kasnili sa X1800 serijom(znaci cena je vreme),pa onda budzenje X1900(ovde je cena znatno skuplji cip za proizvesti), i sad opet kasne sa R600.Kasnjenje od 5 meseci u odnosu na glavnog konkurenta je sigurno znacajan gubitak za ATI/AMD.

Poslednja izmena:
@Nedjo:

ok, sve je ok, samo me nemoj uciti marketingu molim te ;) Samo mi fali da me IT novinar uci marketingu i ocenjuje moje sposobnosti u tom polju :p

DAS je napisao(la):

U HEBOTE KOLKA JE !!!! OMG OMG bravo za link ! Evo sad ce Nedjo odgovoriti otkud slike pre zvanicne prezentacije :p

Poslednja izmena:
lici na baseball palicu :)

Ne znam samo u kakvo ce kucishte to da stane... mislim da su malo preterali sa hladnjakom... Mada sa 250W peak potroshnje, mozda bude i malo :D Sve u svemu, kad ovo istrci na trzishte, ocekujte povecanu potraznju za CM Stacker 830 kucishtima :d

3. Zasto kartica jos nije predstavljena ? Ako ce premijera biti u martu, to znaci da kartice vec uveliko postoje, ili planiraju da ih skleptaju za mesec dana (sto sigurno nije slucaj), ili mozda kartice jos ni ne postoje ? Nisam novinar, ali se razumem u marketing i znam da kad bi kartica postojala ATIAMD bi imao i te kako marketinske koristi da izbaci sliku doticne jer bi to diglo prasincinu i dosta ljudi bi se suzdrzalo od kupovine 8800GTX-a jer ima nesto konkretno da vidi i da ocekuje.

Ne, uopste nije tako. Ako pogledas bilo koju ozbiljnu knjigu koja se bavi marketingom videces jednu neverovatnu istinu - to je nesto NAJGORE sto firma moze da uradi! Tako se podize nivo traznje pri nultoj ponudi. Rezultat nije tesko predvideti. Sve firme koje su napravile ovakvu gresku su to platile.
Prasina se dize drugacije. Dize se nezvanicnim a nikako zvanicnim kanalima.
Na primer (ovo je bas lep primer:)) - AMD/Ati CEO je Nedjo i hoce da zatalasa malo. Igrom slucaja ja sam vlasnik sajta www.broztech.com koji je na svetskom nivou izuzetno posecen. Onda Nedjo meni kaze:"e Broz, ajde pusti nekoliko "slucajnih, spontanih i nicim izazvanih fotografija nase nove karte". I ja to i uradim i to je to...
Najvece moguce lozenje je kad fotke "procure" na internet a kompanija "nema nista sa tim" nego se "greskom" desilo...

Ne znam samo u kakvo ce kucishte to da stane... mislim da su malo preterali sa hladnjakom... Mada sa 250W peak potroshnje, mozda bude i malo :D Sve u svemu, kad ovo istrci na trzishte, ocekujte povecanu potraznju za CM Stacker 830 kucishtima :d

Sad mi pade na pamet nesto :)
Secam se ranije kad sam jurio ljude da mi dovlace hw iz usa i onda ide prica kako nije velika stvar u pitanju ovo ona....e sad zamisljam nekog ko ce ovo cudo da naruci da mu neko donese :D Pa treba mu samsonite od 85 litara majke mi :d

PS ona stvar preko puta DVI izlaza - jel to ruchka za noshenje il` se meni chini:)

Poslednja izmena:
@Broz: to je plastika koja ulazi u nosac sa 'prednje' strane kucista. Na slikama su NV Quadro karte....

Prilozi

• 9cb0_1.JPG
    9cb0_1.JPG
    39.8 KB · Pregleda: 81
  • art02.jpg
    art02.jpg
    209.2 KB · Pregleda: 78
Poslednja izmena:
OK, hvala mada nisam ni mnogo promasio:) I dalje mi lici na ruchku na nekom koferchetu...

Ne, uopste nije tako. Ako pogledas bilo koju ozbiljnu knjigu koja se bavi marketingom videces jednu neverovatnu istinu - to je nesto NAJGORE sto firma moze da uradi! Tako se podize nivo traznje pri nultoj ponudi. Rezultat nije tesko predvideti. Sve firme koje su napravile ovakvu gresku su to platile.
Prasina se dize drugacije. Dize se nezvanicnim a nikako zvanicnim kanalima.
Na primer (ovo je bas lep primer:)) - AMD/Ati CEO je Nedjo i hoce da zatalasa malo. Igrom slucaja ja sam vlasnik sajta www.broztech.com koji je na svetskom nivou izuzetno posecen. Onda Nedjo meni kaze:"e Broz, ajde pusti nekoliko "slucajnih, spontanih i nicim izazvanih fotografija nase nove karte". I ja to i uradim i to je to...
Najvece moguce lozenje je kad fotke "procure" na internet a kompanija "nema nista sa tim" nego se "greskom" desilo...

upravo sam na tako nesto i ja mislio...Inace procitao sam DOSTA ozbiljnih knjiga sobzirom da radim u toj branshi...elem, fotke 8800GTX-a su izasle pre nego kartica i nema nikakvih negativnih ekfekata. Naravno nije ih nVidia objavila na svom sajtu...to se podrazumeva...

Meni ovo na trenutke veoma lici na GeForce FX 5800. Ovakav rashladni sistem me navodi na pomisao da R600 treba svaki megaherc koji moze dobiti kako bi bio bolji od gf8800!

E.. pazite ovu teoriju zavere... http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=37544
NVidia izbacila XP drivere za G80, a Vista DX10 drivere "cuvaju" i cekaju da ATI izbaci R600.
Nvidia sve vreme prica da kasni sa diverima jer jos nisu optimizovani. I posle prezentacije R600, NVidia izbaci novi driver koji nabaci dodatnih 30-40% performansi i samelje R600 u startu.

upravo sam na tako nesto i ja mislio...Inace procitao sam DOSTA ozbiljnih knjiga sobzirom da radim u toj branshi...elem, fotke 8800GTX-a su izasle pre nego kartica i nema nikakvih negativnih ekfekata. Naravno nije ih nVidia objavila na svom sajtu...to se podrazumeva...

Nemoj sad da pomeras moje reci na nesto licno. Nisam ja rekao da ti nisi citao niti sam interpretirao tvoje reci. Ja sam kvotovao ono sto si napisao takvo kakvo jeste.
Ja sam daleko od marketinga i nije moja bransha ali znam osnovne stvari.

E.. pazite ovu teoriju zavere... http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=37544
NVidia izbacila XP drivere za G80, a Vista DX10 drivere "cuvaju" i cekaju da ATI izbaci R600.
Nvidia sve vreme prica da kasni sa diverima jer jos nisu optimizovani. I posle prezentacije R600, NVidia izbaci novi driver koji nabaci dodatnih 30-40% performansi i samelje R600 u startu.

Al` su ga srocili, to moze i baba kurana tako da napise. Prica se ovo, govorka se ono, kazu da imaju, koliki ce biti boost ne zna se, izbacice OCovanu kartu(ovo ce biti pravo cudo ako se desi posto se ne secam da je nV ikada izbacila OCovani derivat?!)....
Kakva ljabu od sajta....

Al` su ga srocili, to moze i baba kurana tako da napise. Prica se ovo, govorka se ono, kazu da imaju, koliki ce biti boost ne zna se, izbacice OCovanu kartu(ovo ce biti pravo cudo ako se desi posto se ne secam da je nV ikada izbacila OCovani derivat?!)....
Kakva ljabu od sajta....

Pa jeste,i to debelo overclockovani 7800GTX 512,ako se to uopste i racuna posto ga nije bilo dovoljno_Ovo sam vec napisao u temi za 8800...

To je bilo ironicno:) To je njihova uobicajena praksa...

Ko zna,mozda sad bude isto tako samo ih bude u dovoljnim kolicinama.Sa 7800GTX i 7800GTX 512 je sve bilo odlicno isplanirano "jedino" sto ih nije bilo dovoljno.Valjda su nesto naucili od tada. :)

Kada je u pitanju onaj zver koju su izbacili overklokovanu do ludila mislim da im cilj nije ni bio da omasove nego cisto da u testovima bude prva ili bar u vecini slucajeva. Onda je bila ona prica o skracenom radnom veku i slicno mada ja nesto nisam primetio po netu da ljudima crkavaju. Jeste, nema ih mnogo ali ih ipak ima.

Poslednja izmena:
Evo i karti srednje i donje klase. Ou jea, bitno je da je DDR4 memorija, a što je 128-bitna to nema veze :) Ma može i DDR3, ali 64-bitan :)

http://www.benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=12498

ovo ako bude tacno onda je to totalna katastrofa.koliko li ce im kostati kartice sa 128-bitnom magistralom i ddr4 memorijom?i to u segmentu gde treba da im "kaplje" najvise love?ako se ovo ispostavi kao tacno i nvidijin marketing u vezi 8300/8600 takodje tacan sa sve onim cenama :p atiju se stvarno ne pise dobro to jest pise im se isto sto i sa x600/x1600 serijama.

Nemoj sad da pomeras moje reci na nesto licno. Nisam ja rekao da ti nisi citao niti sam interpretirao tvoje reci. Ja sam kvotovao ono sto si napisao takvo kakvo jeste.
Ja sam daleko od marketinga i nije moja bransha ali znam osnovne stvari.

aj bicu konkretan: nisi u pravu i to nije nikakvo osnovno pravilo. Dokaz da gresis su preliminarne fotografije, specifikacije i najave 8800GTX (samo jedan primer, drugi bi bio npr x1800GTO ako gledamo samo IT industriju) pri nultoj ponudi i to dva meseca pre nego sto je karta bila dostupna za kupovinu cak i uzoj javnosti... Jel ti sad jasnije ? :) E sad reci nVidia marketing departmentu koja je pustala info da nema pojma i da ne zna osnovna pravila ;)

Poz. :) NHF

@Ivke76:

Pa deo nVidia "marketinga" se vec pokazao kao tacan, tj. da budem precizniji 8800GTS 320MB za 300e vec sada ! Na zvanicnom predstavljanju karti pretpostavljam da ce biti i jeftinije, a de ces bolje od maltene flagship klase za ispod 300e...Kod ATI-ja se za te pare ni informacije o karti ne mogu dobiti, kamoli neki proizvod :p

Poslednja izmena:
Upravo videh neka nagadjanja u vezi potrosnje. Ako su glasine o potrosnji i performansama tacne, onda ga je ATI ugasio. Ovaj put potpuno. 270W za 5-10% bolje rezultate? Ovo se skoro sigurno propagira i na sve derivate u nizim klasama. Ko ce to da kupi? Ja sigurno necu.

da, 1KW ti treba za quad CF sporet, za jednu kartu ce biti dovoljno i slabije napajanje, mnogo slabije...

@Nedjo:

ok, sve je ok, samo me nemoj uciti marketingu molim te ;) Samo mi fali da me IT novinar uci marketingu i ocenjuje moje sposobnosti u tom polju :p

U HEBOTE KOLKA JE !!!! OMG OMG bravo za link ! Evo sad ce Nedjo odgovoriti otkud slike pre zvanicne prezentacije :p
:D
Ako su te ucili marketingu tako kako ga ti prepricavas ovde, onda ili si imao jako lose profesore, ili si jako lose naucio taj kurs! ;)

No "tata" Broz ti je posle lepo objasnio zato si pobrkao lonchice!

Savet starijeg i iskusnijeg (ja sam '78, pa me ispravi ako sam pogresio): mojne biti tako siguran u ono sto mislis da znas, jer se te zivot uvek demantovati! ;)

aj bicu konkretan: nisi u pravu i to nije nikakvo osnovno pravilo. Dokaz da gresis su preliminarne fotografije, specifikacije i najave 8800GTX (samo jedan primer, drugi bi bio npr x1800GTO ako gledamo samo IT industriju) pri nultoj ponudi i to dva meseca pre nego sto je karta bila dostupna za kupovinu cak i uzoj javnosti... Jel ti sad jasnije ? :) E sad reci nVidia marketing departmentu koja je pustala info da nema pojma i da ne zna osnovna pravila ;)

Poz. :) NHF

@Ivke76:

Pa deo nVidia "marketinga" se vec pokazao kao tacan, tj. da budem precizniji 8800GTS 320MB za 300e vec sada ! Na zvanicnom predstavljanju karti pretpostavljam da ce biti i jeftinije, a de ces bolje od maltene flagship klase za ispod 300e...Kod ATI-ja se za te pare ni informacije o karti ne mogu dobiti, kamoli neki proizvod :p
Apsolutno nisi u pravu, a tvoje pozivanje na tvoje formalno znanje/zvanje i "rad u bransi" samo dodaje humoristicku notu tvojim postovima!
1. NE UMES da razlikujes NAJAVE od GLASINA
2. 1800GTO se mogao kupiti napolju onda i kada je najavljen/pusten u prodaju!Uzimanje domaceg trzista kao merila je OK, ALI NE kada se prica o nekim globalnim temama.
3. Broz je APSOLUTNO u pravu, a ti se baci na te knjige iz marketinga pa malo utvrdi gradivo. O performansama i pravim specifikacijama 8800GTX-a se nista nije znalo, maltene do samog lansiranja. Slike kartice su "procurel" mesec dana pre lansiranja, slicno kao sada sa slikama R600 kartice.
4. Smesno je kako ti kao drzis lekcije Brozu, a da pri tome nemas pojma koliko covek drzi ekonomiju u malom prstu :)

RV610 LE - 25W (4 layers PCB, DDR2 & 64bit memory interface)
RV610 PRO - 35W (6 layers PCB, DDR3 & 64bit memory interface)
RV630 PRO - 75W (DDR2 & 128bit memory interface)
RV630 XT - 93W (DDR3 & 128bit memory interface)
RV630 XTX - 128W (DDR4 & 128bit memory interface)
http://www.vr-zone.com/index.php?i=4630

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno