Šta je novo?

R600, licno i personalno

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni samo nije jasno zašto, ali zašto 128bit-na magistrala sa memorijom za najjaču kartu u srednjoj klasi?
Ne znam kako će to biti dovoljno za neko ozbiljnije igranje najjačih naslova koji dolaze. Mislim to mi liči na neko usko grlo. I bezveze je kad im već sledeća karta po jačini ima 512bita! al ajde videćemo, ako bude brža od 1950pro i oko 200 evra kad izađe onda ok mada sumnjam. I ako 8600ultra bude imala 256bita hmmm....bye-bye ati u mainstreamu ponovo. Dobro ovo nisu 100%-ne informacije pretpostavljam

aj bicu konkretan: nisi u pravu i to nije nikakvo osnovno pravilo. Dokaz da gresis su preliminarne fotografije, specifikacije i najave 8800GTX (samo jedan primer, drugi bi bio npr x1800GTO ako gledamo samo IT industriju) pri nultoj ponudi i to dva meseca pre nego sto je karta bila dostupna za kupovinu cak i uzoj javnosti... Jel ti sad jasnije ? :) E sad reci nVidia marketing departmentu koja je pustala info da nema pojma i da ne zna osnovna pravila ;)

Poz. :) NHF

@Ivke76:

Pa deo nVidia "marketinga" se vec pokazao kao tacan, tj. da budem precizniji 8800GTS 320MB za 300e vec sada ! Na zvanicnom predstavljanju karti pretpostavljam da ce biti i jeftinije, a de ces bolje od maltene flagship klase za ispod 300e...Kod ATI-ja se za te pare ni informacije o karti ne mogu dobiti, kamoli neki proizvod :p

Ajd` jos ovaj post i necu vise posto se ne "nalazimo". Pomesao si neke stvari. Pre svega nisam rekao da je pravilo, to je bila tvoja interpretacija mojih reci a tako se ne polemise.
Drugo predlazem ti da bacis pogled na nesto sto se zove oportunitetni trosak pa ce ti biti jasnija jedna potpuno nova dimenzija price.

Dragom Nedeljku veliki pozdrav:)

:wave:

ok, pobedili ste :) Viva la all-mighty all knowing novinari :) Da ste sa poljoprivrednikom uzeli da se ubedjujete verovatno bi ga ubedili da se iz sargarepe dobija vise secera nego iz repe :p

edit: nismo se mi ovde u startu razumeli oko nekih pojmova na koje ja mislim kad kazem nesto i nakoje vi mislite kad mi govorite suprotno, verovatno u tom cucu grmi zec ;) A sto se tice prikazivanja (najava, a ne glasina da se razumemo) slika pre dostupnosti proizvoda, to je najnormalnija stvar, i mozete Nedjo i ti da pisete sta ocete...Mogu vam dati zilion primera van IT industrije, a da li je to dobro ili ne - pa pretpostavljam da praksa to pokazuje vise nego dovoljno te nema potrebe da se dalje ubedjujemo. Savrsen primer - auto industrija. Over&out - Peace :wave:

Poslednja izmena:
'*** me iquirer :D
http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=37638

Nego kakva je sad ovo ludnica? Otkud R600 ima 128 shadera,zar nije trebao da ima 4-way 64 shadera,nesto slicno kao kod R580 samo unificirani? Ako su ovih 128 isto ti i ako rade na 750Mhz onda bi takva kartica teoretski trebala da bude dva puta brza od G80,zar ne?

Evo i nezvanicnih rezultata,nista spektakularno i otprilike kao sto bi jedan overclockovani G80 postigao:
http://www.vr-zone.com/index.php?i=4648

svaki dan objavljuju druge specifikacije, zar neko i cita taj inq?
posle ce neko da linkuje jednu od vesti i kaze pa evo dobro su napisali,
ali kako i ne bi kad su pokrili svaku mogucu varijantu :D

isti slucaj kao sa G80, dok ne bude zvanicno predstavljen nece se znati sta je R600

:vomit: Demonstracija X2900 će biti održana na Cebitu, ali iza zatvorenih vrata za probrano društvo :vomit:
Jeste ATI i ranije slično radio, ali kada je bio daleko veći razmak od predstavljanja tehnologije do termina njene dostupnosti. Čemu predstavljanje za grupu novinara i partnera desetak dana pre navodne dostupnosti karte? Verovatno je brutalan potrošač i greje se kao blesava pa hoće da se prvo rašire priče o njenim sjajnim performansama da se ne bi krenulo odmah po drugim aspektima, koji će posle lakše biti "svareni" kada se udari u priče o tome kako karta ostavlja sve iza sebe (što ruku na srce i čini).

Kartica je uradjena u manjem proizvodnom procesu, a opet je mnogo, mnogo duza od 8800. Tih 512bita ce mu mozda doneti prednost od 10 frejmova, ali kartica ce se garant grejati ko furuna. A kuler kao elise od helikopter-a. Rekao sam jednom, reci cu opet. Mislim da ce ATi da se za*ebe...

Uh, a kakve veze ima proizvodni proces sa PCB-om ? Karta je dugacka zbog ogromnog ventilatora koji se nalazi u zadnjem delu. Kada pogledas sam PCB, nije mnogo duza od 8800.

Ako se AMD/ATI nije za*... sa 1xxx serijom ne vidim sta ce im faliti sa R6xx, isto kao sto NV nije dozivela propast sa 5xxx serijom.

Uh, a kakve veze ima proizvodni proces sa PCB-om ? Karta je dugacka zbog ogromnog ventilatora koji se nalazi u zadnjem delu. Kada pogledas sam PCB, nije mnogo duza od 8800.

Ako se AMD/ATI nije za*... sa 1xxx serijom ne vidim sta ce im faliti sa R6xx, isto kao sto NV nije dozivela propast sa 5xxx serijom.

Cekaj,cudno ti je sto neko kaze da je PCB dugacak zbog proizvodnog procesa,ali ti je realno da je dugacak zbog ventilatora :wall:

Ajde lepo te tinejdzerske komentare ostavi za ČOS.

PCB - Štampana ploča
Karta - Štampana ploča, konektori, rashladni sistem.

PCB od 8800 ~ PCB od R600

Karta 8800 < Karta R600

jel sada jasnije ?

p.s. I da, "realno mi je" da je duža zbog ventilatora....

Poslednja izmena:
Kartica je uradjena u manjem proizvodnom procesu, a opet je mnogo, mnogo duza od 8800. Tih 512bita ce mu mozda doneti prednost od 10 frejmova, ali kartica ce se garant grejati ko furuna. A kuler kao elise od helikopter-a. Rekao sam jednom, reci cu opet. Mislim da ce ATi da se za*ebe...

Hm, ta koja je duza nece ni moci da se kupi u slobodnoj prodaji...
svi su zapeli za duzinu OEM karte, retail u opste nije duza od 8800...

Ajde lepo te tinejdzerske komentare ostavi za ČOS.

PCB - Štampana ploča
Karta - Štampana ploča, konektori, rashladni sistem.

PCB od 8800 ~ PCB od R600

Karta 8800 < Karta R600

jel sada jasnije ?

p.s. I da, "realno mi je" da je duža zbog ventilatora....

A ti te pojmove mozes da objasnjavas na ČAS-u,ali klincima.
I naravno da proizvodni proces moze da ima veze sa duzinom PCB-a,a samim tim i karte.

R600 i derivati ce mnoge (prijatno) iznenaditi.Sto performansama, sto cenama.:)

bzvz ste se uhvatili za "duzinu" , ta sa ventom iza je za OEM proizvodjace, lepo pise, dakle dve verzije, jedna od 14" i druga od 9" , ta od 9" ce verovatno biti retail u kutijama, a ona duza OEM u kesicama :d (so to speak)

R600, koliko je ovo cudo veliko?!

...pa ljudi gde staviti ovo cudo, jel ide pored kucista ili sta :d ...?

Prilozi

• R600XTXOEM.jpg
    R600XTXOEM.jpg
    29.1 KB · Pregleda: 137
Obi, ovo ce da se kachi kao nekada oni dugachki kontroleri u starim serverima. Vidish da ima ovu zakachku koja ce da se ufalcuje u one frontalne fiksere koji se nalaze u nekim kucishtima zashrafljene tako da nose front fan. Npr. ja imam to u chifteku i to ovom jeftinom.
Bukvalno kartica ce ici od guze do lica kucishta a ovaj veliki fan na kartici ce direktno usisavati vazduh spreda kucishta provlachiti kroz karticu i odmah izbacivati van.

Shto se tiche eksternih, ako nisi chuo bice i toga.
Mozda i bolje sobzirom na velichinu.
Spremaju se eksterne varijante cossfire-a ovoh kartica i sl.

Evo slika potencijalnih eksternih PCI-E x16 konektora.

Moze do 10m (32ft) a preko toga treba ni manje ni vishe nego repeater.
Kako je stvar krenula uskoro cemo imati i hub i switch za PCI-E vodove. :D

Vec zamishljam PCI-E switch koji komutira 4 Crossfire sistema a ka PC-ju ide neka besna optika kao uplink. ;)

Poslednja izmena:
Ova prica o duzini je kao iz ere voodoo 4500 pa sve do 6000 sa njenih famoznih 4 procesora i duzinom od ihaaaaaa, ako je suditi po predjasnjim dogadjajima(propast 3dfx-a) onda se stvarno ne pise lepo ATI-ju... zamislite da te OEM verzije nisu OEM, pa licno meni bi bilo smesno da stavim nesto toliko u komp ovako to se ostavlja proizvodjacima da rade tako da krajnji kupac ne bi morao da crveni od porodice kad donese tako nesto kuci... A za koju godinu cemo vec videti all in one cpu/gpu. I ne znam zasto svi pokusavaju da odgovore nvidia kompaniji "duzinom" :D

Slazem se sa Mamadzulom... Ako se napravi paralela 3dfx->ATi, Voodoo 5 6000->2900XTX, lose im se pise...

@milanbb

Premotao sam nesto, vidi vreme posta. Tek sam ustao :d!

Slazem se sa Mamadzulom... Ako se napravi paralela 3dfx->ATi, Voodoo 5 6000->2900XTX, lose im se pise...

Duzina karte nije bila faktor koji je srusio 3dfx. 3dfx je jednostavno ostavio previse prostora konkurenciji (kao danas real bajernu u drugom poluvremenu :D).

ATI ipak nije obustavio OEM prodaju a konkurencija ga nije impresivno zaobisla kao tada nVidia 3dfx, koji se dogmaticno oslanjao na 16bitni glide i podrsku za sitne teksture dok je nVidia odjahala daleko ispred.

Kanadjani ipak imaju vise sluha za trziste i po performansama su 1:1 sa nVidiom, sto u slucaju pucanja 3dfx-a nije bio slucaj.
Ipak, uopste me ne bi iznenadilo da naprave neku glupost, mada ne u takvim razmerama. Oni su u mnogo boljoj poziciji od "lost voodoo kings-a".

ATi je definitivno u boljoj poziciji nego 3DfX, ali i dalje mislim da ce r600 biti fijasko... Cak iako bude jaci, ovi iz nVidije ce se pomuciti da naprave, ako ne jacu, onda bolju i finansijski isplativiju graficku...

Samo se nadam da ce kartice iz sredje klase da imaju 256bitnu magistralu...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno