Šta je novo?

R600, licno i personalno

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
U svakom slucaju, neka bude brzi od 8800GTX kao sto pokazuju ovi testovi i sta mu fali? Posebno to sve dobija na tezini, nakon sto su mnogi mislili da je 8800GTX nece imati rivala i da je tehnoloski previse superioran. A i kao da je do sada bila neka prevelika razlika izmedju najnovijih GPU-ova izmedju nVidia-e i ATI-ja, pa sada odjednom ovaj mora da bude ono sto je Core 2 za Athlon 64 X2?

Ionako ce se glavna borba u sledecoj generaciji cipova voditi za DirectX 10.
Niko nije govorio da je 8800GTX previše tehnološki superioran i svi su i očekivali da R600 bude makar nešto brži. Dupli hype. Prvo se govorilo kako će R600 da rastura sve živo, da bi zatim 8800 sa "živim" performansama koje je svako mogao da vidi na delu proizvela kontraefekat. Poenta je da neće biti brži koliko se najavljivalo, niti će biti ko zna kakav. Pored toga, senku bacaju ovi rezultati u kojima je 8800 previše "uštrojen" da bi se tim rezultatima verovalo. Na samom kraju, R600 će se pojaviti 4 meseca nakon 8800 (ako ne bude novih odlaganja) što je čitava večnost. Nvidia će do tada da udari sa DX10 kartama u mainstream segmentu i to je to. Dok će ATI da nas uverava kako imaju najbržu kartu, a za sve ostale je dobar i DX9. Kao što su uveravali da je X800 dobar, a oduvek je bio hendikepiran izostankom PS 3.0 u igrama, a danas saznajemo da ne može ni da pušta ljudski 1080p filmove, što Nvidia od 6600 pa naviše radi bez problema.

A što braća Rajt nisu lepo o'ma napravili spejs šatl?!

A sta, nemogu uraditi 2048 bitnu memorijsku magistralu kako kod PlayStation 2 (a mozda i 2048 bitan GPU), ne mogu staviti stotinu pixel i vertex shadera, nekoliko GPU jadra i sta ti znam vec. Neka stave od sve po nekoliko puta vise nego sto stavljaju sad i bice puno brze. Kostace puno, ali bolje da date te pare jednom i budite mirni godinu dvije, a ne da kupujete graficku svake tri mjeseca.

Poslednja izmena:
A sta, nemogu uraditi 2048 bitnu memorijsku magistralu kako kod PlayStation 2 (a mozda i 2048 bitan GPU), ne mogu staviti stotinu pixel i vertex shadera, nekoliko GPU jadra i sta ti znam vec. Neka stave od sve po nekoliko puta vise nego sto stavljaju sad i bice puno brze. Kostace puno, ali bolje da date te pare jednom i budite mirni godinu dvije, a ne da kupujete graficku svake tri mjeseca.

Da li si ti normalan :d :d ;) Ocigledno da nemas predstavu koliko je komplexno napraviti 512-bitnu magistralu a kamoli 1024 bitnu :trust: ;) ;)

A sta ne urade neku karticu 100 puta jaceg nego bilo sta do sada, sa takvu arhitekturu i snagu procesora da moze da protera takav realizam u igrama da ne znas dali je igra ili si upao u neki film. Nesto sto ce trajati godinu-dve pa nek kosta i 1000 eura. i onako neki kupuju karticu svaki 3-4 mjeseca pa potrose i vise nego 1000e godisnje na graficku.

Bilo bi mnogo bolje kada bi PC kao igracka platforma bio skoro kao konzola, ali sa jednom velikom razlikom - kracim vremenskim periodom pojavljivanja. Npr. izadje novi graficki cip i svi optimizuju naslove za njega u naredne 2-2.5 godine. Mislim da bi, kao sto to vec neko spomenu skoro, da bi igre izgledale mnogo bolje kada bi se optimizovale, a ne kao sto se radi danas. Pogledajte sta moze jedan Xbox ili PS2 da izvuce...

Da bas tako, na amigi su izlazile svake godine sve lepse igre a programeri su smisljali nove i nove trikove da na ogranicenom hardveru izvuku sto vise. Sad GPU zastari pre nego sto se iskoristi 30% mogucnosti a programeri nemaju vremena da se upoznaju ni sa novim API-jem a o hardveru da ne pricam. I nece moci jos dugo da ubrzavaju GPU-ove prostim dodavanjem blokova to jest umnozavanjem tranzistora i njihovim usitnjavanjem. Morace redizajnirati neke stvari od pocetka radi bolje efikasnosti. A to ce da potraje vise nego sto je uobicajeno.

Sta je ovo vreme logovanja ovako ograniceno ne mogu na miru da napisem posta a da me ne ispuca napolje?!

Ma moglo bi to :) samo kad bi tako napravili grafičke sledeće generacije verovatno bi koštale više nego stan u kome živiš ;)

To što programeri znaju da ozbiljno loše urade optimizaciju, Carbon je samo jedan primer, savršeno odgovara proizvođačima hardvera jer to znači veću potrebu za istim odnosno njima veći profit.Takvo ponašanje ubija PC gaming, ali kakve zaboga to ima veze s R600.

Poslednja izmena:
Couldn't agree more... Ne kapiram kako neko ko poznaje materiju može da ostane ravnodušan na ToyShop, pogotovo ako to vidi 2005. godine (mada sam ja i dan danas impresioniran). Što se ROP-ova tiče, opet kažem, moguće je da će za neki deo kalkulacija AA i AF biti zadužen drugi deo pajplajna, pošto isti više nije linearan...

Koliko se secam pricali smo o estetici demoa a ne o tehnologiji ali ajde sad.
A to ko je ovde veci laik...

on topic: Ono sto se moze primetiti kroz istoriju ove dve kopanije jeste da je nVidia bila nekako doslednija i realnija u najavama mogucnosti svojih proizvoda tako da ja nesto ne verujem da ce r600 biti bolji. Nadam se da gresim.

Poslednja izmena:
ne znam sta vam ovo sad sve znaci, ja sam stavio 'emphasis' na graphics gde ATI nikada nije zakazao, a ni xpress chipseti nisu uopste losi da bi moglo da se kaze da su pregazeni, ali to nije ni poenta, mislio sam isljucivo na blamazu sto se tice grafickih !

bitno je da u ovoj generaciji podizu sirinu memorijske magistrale za high-end gpu sto bi moglo da znaci da ce derivat te tehnologije za srednji trzisni segment napokon dobiti 256bit-nu sto je sa povecanjem rezolucija postalo jako potrebno.

Slazem se! Ako je nesto 'vidija postigla sa G80 to je upravo "WOW! KICK ASS!: efekat! Uhvatili su ATI na spavanju plasirajuci lazne informacije o nvodnoj hibridnoj arhitekturi i maltene potvrdjujuci da ce biti "underdog" pocetkom DX10 ere! Lukavo s njihove strane, i krajnje naivno sa ATI-jeve!
Sada R600 mora da bude bas to sto si ti maxe rekao ":Ultra! Kick ASS!"
Posto verujem da je nemoguce da ne postoji pametnijih ljudi u ATI-ju koji su dosli do istog zakljucka, cenim da ce R600 zaista biti kick ass sa nekog aspekta (akonista, ono barem po tezini :D) i u najgorem slucaju "in pair" sa G80.

I ja verujem da će R600 pratiti još veći medijski hype nego X1K (ako ne potroše pare na Ibizu, potrošiće na banere za 1000 sajtova i exkluzivne semplove:D) i to na sledeći način:
1. Early Crysis (demo, test whatever) benchmarks će pokazati prednost R600 u visokim rezolucijama.
2. Izbaciće četvrtu epizodu Ruby koja će izgledati za klasu bolje od prethodne. Moguća je i mini igra u okviru demoa...
3. Moguć je rendering inserta nekog CG crtaća od pre par godina u realnom vremenu (zapravo, ovo bih ja više voleo nego što je realno da će se desiti, zbog tehnoloških komplikacija i kopirajta, a ne zbog toga što to R600 ne može)
4. R600 će koštati manje od 550 dolara...

p.s. Delimire, nikad nisam ni pomislio da je G80 toliko tehnološki superioran da ga R600 neće dostići, već je svo oduševljenje o toj kartici bilo u pravcu performansi, odnosno moćnog čipa sa 700M tranzistora čiji najveći deo radi na 1.35 GHz! Kad već daješ analogije sa CPU-ovima, 8800GTX je za X1950 XTX ono što je Core 2 za Athlon X2 :)

Mesas Babe i Zabe! Premda Shader Uniti R580 lice na ono sto ce doci sa R600, oni su daleko od istih, jer na kraju krajeva R600 je Unified Arhitektura! Poredjenje "pipelinea" kod NV35 i R300 sa modernim pipelineom aktuelnih i buducih akceleratora je deplasirano! Ono sto i ti navodio kao "4x2" i "8x1" nema veze sa Shader pajplajnom, vec sa TMU-ovima!!
NVIDIA-in pristup sa razlicitno klokovanim Shader i ROP delom GPU-a i sa giga+ frekvencijama onog prvog je zaista revolucionaran, ali ne mora da znaci da nije dostizan sa drugacijim pristupom. Mnogo varijabli je u jednacini koja daje krajnji fps ;)

Nisam ja stavio znak jednakosti izmedju shader i TMU jedinica,vec rekao da samo moze da se izvuce neka analogija.
I sto se tice shader jedinica u R600 i R580,moja poenta je bila ko je vise inovativan-naravno da su R600 shaderi unified,ali su izgleda dosta slicni sa onim u R580.

Bice gusto, nije nVidia dzabe izabrala 384bitnu magistarlu, i GDDR3 memoriju... Mislim da je 8800GTX prototip... Da bismo to dokazali, ili videli da je moguce hajda da napravimo paralelu sa 7. serijom. Prvo je izasla 7800, da bi posle nekog vremena izasla 7900 koja je bila bolja i brza. Pa se sada 7800 ispostavio obsolete. I ati isto na brzinu je izdao 1800, da bi posle izdao 1900... Mislim da ce nVidia slicno da urdi i sada... Svi se nadamo de ce prvo da izbaci 8600 i 8300, ali mislim da ce prvo da izadje 8900! Koji ce verovatno da ima GDDR4 memoriju i jos neke inovacije (verovatno u 80nm)... ATI je na potezu, i mozda ce potuci 8800, ali neki naredni 8900 cisto sumnjam... nVidia je oduvek ucila na greskama, pogotovu posle FX serije.

Uglavnom, vreme ce pokazati ko je u pravu...

Da ATI je na potezu, samo što oni u poslednje 2 god uvek nešto kasne ,na žalost, pa je nvidia obično makar za pola koraka ispred. Evo juče su objavili (ATI) da će R600 biti dostupan masovnije tek u aprilu a do tada nvidia ima da napravi nabudženi G80 a od toga će R600 teško biti brži (ako i bude). Anyway, nas ionako zanimaju oni modeli za "siromašne" to jest neka zlatna sredina

Poslednja izmena:
valjda mislite amd je na potezu :)

Da, da oni naravno :) Kad su već dali 5,5 milijardi $ nema smisla da pravim ovakve greške :D

Pa, 4xxx i 6xxx generaciju nvidija nije dodatno budzila, vec je odma isla na sledece, mozda samo za neparne idu na popravni :d (5900 i 7900). Mada, i ja ocekujem neku 8900 verziju :)

7900 nije bila popravni, vec evolucija i poboljsavanje! Kao i 1900. Sto se tice 8900, ako R600 bude bio gori cisto sumnjam da ce da izadje, ali ako bude bio bolji... Onda garantovano dolazi 8900...

7900 nije bila popravni, vec evolucija i poboljsavanje! Kao i 1900. Sto se tice 8900, ako R600 bude bio gori cisto sumnjam da ce da izadje, ali ako bude bio bolji... Onda garantovano dolazi 8900...
Ako će nešto izaći oni valjda već odavno rade na tome :trust: Takođe zašto ne preći na 80nm i smanjiti troškove proizvodnje i ponuditi bolju karticu koja će se više prodavati bez obzira na performanse R600.

r600 ce svakako biti drugaciji od g80 ali se specifikacije za DX10 sada moraju implementirati kako m$ zapoveda. U sustini nije bitno da li ce biti malo bolja ili malo losija, marketing je taj koji ce imati presudnu rec (pored benchmark testova). Iskreno ja mislim da oni mogu da ponude mnogo bolju kartu (AMD) ali naravno nece, sto zbog cene, sto zbog buducnosti. Ako sad izbace svoj maksimum, sta ce izbaciti za godinu dana ? (dok inzinjeri ne smisle opet nesto trece sto po defaultu radi brze)
:)

Nije fer, ja sam R600 prvi *(još pre više od 6 meseci u nekom tekstu nazvao Radeon X2xxx :)).
Nice specs :) Pogotovo za tri jeftinija modela...

Ovo zvuci obecavajuce:

http://forums.vr-zone.com/showpost.php?p=3155244&postcount=1

我们知道,ATi将在3月份发布新一代R600图形芯片,并且将以Radeon X2K系列命名。

现在,根据相关厂商透露,R600图形芯片研发当中除了现在拿出的比较成熟的A12版本之外,ATi也已经 正在规划后续的R600 A15版本,据传R600图形芯片A15版核心/显存工作频率将达到双2G,也就是说R600 A15版的核心/显存工作频率分别是2GHz和2GHz。另外,厂商透露,ATi将在今年第3季度发布R600系列的更新版 本R680,细节参数暂时不清楚,预期AMD将在同期公布处理器图形芯片融合的Fusion芯 片。

厂商今天也透露,G80受制程制约,所以原计划有了改变,现在主要负责抢时间和地盘,据传衍生产品G81会 是非常不错的产品,同时针对ATi R600、R680,NVIDIA也规划在第3季度以出其不意的方式加以反击。

最后,根据最新传闻,ATi会在3月8日或者3月9日发布R600,具体情况如何,让我们拭目 以待吧

The websites in China are reporting that AMD will launch the R600 in 8-9th of March and will be officially named as Radeon X2K series. The more mature production silicon seems to be still at A12 and it will be the silicon for the R600 cards at launch. However, the good news is that ATi has successfully taped out A15 silicon that will work at 1GHz so probably we can expect another series of cards in the near future that work at higher clocks eg. Radeon X2850. The next generation R680 seems to come quickly, scheduled for Q3 but based on previous experience, we can expect a Q4 launch instead. Interestingly, they said AMD will announce Fusion CPU which is slated for 2008/2009. NVIDIA will have G81 and the next generation G90 to fend off the competition.

AMD kasni sa procesorima sad ce da kasni i sa grafickama. Izgleda da cemo zaglaviti sa Intel-nVidia ma kolko god mi voljeli AMD/ATI.

Izgleda da u amd-u sve to planiraju i to u dogovoru sa nvidijom. Posto je 8800 bio gotov pre r600 dali su nvidiji fore nekoliko meseci da vadi pare gurnuli ati-ja nazad na doradu da bude ispeglan za sledeci ciklus upgrade-a i (ko je kupio 8800 rabice ga bar 6 meseci) i skoncentrisali se na mobilno trziste gde nv. trenutno nema resenje.
Ubedjen sam da ipak postoji neka kordinacija i da to vise nije trzisni rat zapravo ako i jeste na meti je intel.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno