Šta je novo?

R600, licno i personalno

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne vidim u cemu je problem sa "potrosnjom" ?! To sto je tamo navedeno 230W je sasvim u liniji sa onim sto specifikacija kaze i za 8800. Tih 230W je od prilike koliko daje PCI Express x16 slot i dve externe grane (75+75+75). U svakom slucaju preko toga nemoze daide ni jedan graficka koja postuje aktuelnu specifikaciju. PEG 2.0 specifikacija ce doneti podrsku za 300W.

Takodje ne treba smetnuti s uma da se na toj kartici nalazi chip od ~700 miliona tranzistora i gigabajt memorije! Sve to vuce jako mnogo i nerealno je ocekivati nista manje od maksimuma aktuelnog PEG standarda.

Ljudi,ovde nesto zesce smrdi:
http://theinquirer.net/default.aspx?article=36642

Pogledajte na kraju fill-rate:28 GT/s.Sa 32 TMU jedinice da bi se postigao toliki fill-rate potrebno je da GPU radi na skoro 900MHz.Ja licno ocekujem da ce frekvencija R600 biti 700-750Mhz najvise.Jedino ako urade nesto slicno kao nVidia sa Shader procesorima,ali kako do sada nisu imali obicaj(nVidia je to pocela jos sa G70),ne verujem da ce ni sada biti drugacije.

According to Level505, the procesing power is 105GSO/s ( Giga Shader Operation per second )
and the R600 can do 128 shader operations per second
so lets calculate it's clock speed, wich is 105000000000 / 128 = 820312500 Hz = 820MHz !!
Sa dailytech-a.

Greska: 128 Shader Operations/Cycle, ne second.

Poslednja izmena:
820Mhz x 32TMU = 26,2 GT/s
Znaci clock bi morao da bude 28000/32=875Mhz ako je fill-rate 28 GT/s.

Ovdje http://level505.com/2006/12/30/the-full-ati-r600-test/10/ je dovoljno pogledati Oblivion test, i dalje ne treba gledati! Nije mi jasno kako su uspjeli izvući prosječno 19 frejmova sa 8800GTX, a vlasnici tih karti bez problema tjeraju Oblivion, i to još sa Texture modovima koji poprilično degradiraju performanse! Gluposti!

oblivionwr2.jpg

Svaka logika govori da mora biti brzi od 8800 inace nema potrebe da izlazi. Pravice ga jos 6 meseci dok ne bude bio brzi. Koja je svrha predstaviti gpu sporiji nego kod konkurencije?

Jeste, logično je da će biti brži, kao što je logično i to da će Nvidija odgovoriti sa još bržim GPU-om, i tako u krug. Oko toga nema potrebe raspravljati!
No ja sam se ovdje malo osvrnuo na 8800GTX rezultate u Oblivionu koji su van pameti! A ovdje ima ljudi koji su spremni povjerovati.

DailyTech je napisao(la):
If Level505's comments seem a little too pro-ATI, don't be too surprised. When asked if the site was affiliated in any way to ATI or AMD, the owner replied to DailyTech with the statement that "two staff members of ours are directly affiliated with AMD's business [development] division."

Hahahah, you have all been pwned!!!
http://level505.com/

(hint: posetite sad sajt)

Zar nikom nije bilo sumnjivo sto je bio registrovan istog dana kada je i objavljen review?

Pa, od pocetka se i znalo da ATI stoji iza Level505 sajta :)

To i jeste poenta, odnosno na osnovu toga se i zakljucilo da je taj R600 "stvaran" i ceo "test" je dobio toliki publicitet. Zasto bi neko iz AMD-a namerno predstavio R600 mnogo boljim, nego sto on zaista i jeste - kada R600 izlazi vrlo brzo. Jednostavno, primenili su taktiku koju je Intel koristio za Core2 promociju - pola godine pre nego sto se Core2 zaista i pojavio, pustili su na "odabranim" medijima rezultate testova.

Secam se da sam, u trenutku kada su se pojavili prvi Core2 testovi na Internetu, bio u Fab36 u Drezdenu - niko nije ni slutio sta se desava outside :) To je bilo u martu, a Core2 je stigao zvanicno krajem avgusta...

PS: Sajt i dalje radi. Doduse server nije bas reliable, pa nekada izbacuje poruku "Service Temporary Unavailable". Na sajtu se nalazi samo R600 test i nista drugo :)

Poslednja izmena:
nesto tu nije ok sa tim testovima... byMax je terao svojevremeno oblivion na x1950xtx (ili bese x1900xtx) u nekoj njegovoj sumanutoj wider rezoluciji sa svime na max + dodatni lod tweekovi za poboljsanje kvaliteta + dalji prikaz trave i nije se bunio vec je "trazio jos" , kako su oni uspeli da nateraju da im igra tako lose radi ???

@audiofreak:

SS AA na vidiji i adaptive AA quality na ATI-ju proizvode isti efekat i sluze istoj stvari i totlno su poredivi.

Poslednja izmena:
Hm, kazu da ce imati samo 16 ROP to je malo za takvu kartu..nisu valjda toliko glupi...

Ko zna mozda je ovo pakosna sala onih otpustenih atijevaca iz All-In-Wonder odeljenja. I mozda ce ati da prihvati ulogu intelovog grafickog odeljenja pa da prave jeftine integracije.

Čudo jedno, svi testirali R600, objavili rezultate iako sve to nije baš dozvoljeno, ali niko nije uspeo da slika karticu!

...tako je bilo i sa Conroe-om. NDA je tada izgleda vazio selektivno - neko je smeo da objavi, a neko ne.

Enivej,

AMD's R600 to suffer another delay ?

http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=36673

One small note on the tech demos. Prepare for your mandibles to drop, because Adrienne should look like a high-school attempt at 3D graphics compared to ATI's thing. µ

Ma, izgleda da jednostavno nisu spremni da predstave novi GPU 22. pa su pustili ove preview rezultate kako bi opravdali kasnjenje. Pa jebga sad, kad bude - bice. Bitno da je novi GPU kompletiran i bice predstavljen iako je ATI sada AMD. Jos da uspeju da naprave slicnu stvar i sa K8L...

Poslednja izmena:
Februar je oduvek figurirao kao mesec promocije! SVe te price o odlaganju su netacne

Ko zna mozda je ovo pakosna sala onih otpustenih atijevaca iz All-In-Wonder odeljenja. I mozda ce ati da prihvati ulogu intelovog grafickog odeljenja pa da prave jeftine integracije.

lol :) AMD da radi integracije za intel ? hihihi, ti si kanda zaboravio da je AMD kupio ATi

One small note on the tech demos. Prepare for your mandibles to drop, because Adrienne should look like a high-school attempt at 3D graphics compared to ATI's thing.

heheh, ovo je istina, Adrienne cim je izasao je licio na highschool atempt naspram jednog 'ToyShop'-a. Prosto neverovatno da se nvidija ne trudi uopste da napravi neki valjan techdemo, ona 'Naluu' ili kako se vec zvala (tech demo za 6800) je bio impresivan kada je izasao, a davno je to bilo. Secam se da mi je vilica ispala kad sam video ToyShop prvi put na x700 koji je isao glatko, zapravo nisam ni znao da je demo, mislio sam da je film majke mi ! Posle mi tek drugar rece da je to real time demo :zgran:

Do duse nVidia je sponzorisala TrackMania Nations, sto je zapravo bolje od demoa...ali opet...

ATI ima sjajan tim za dizajniranje demoa, imam osećaj da NVIDIA-in nekako posao radi preko one stvari. Kao, ajde da odradimo to, dok su ovi ATI-jevi baš entuzijasti. I verujem da će nova Ruby da bude nešto neviđeno, kao što je bio i ToyShop koji izgleda bolje od dobrog broja novih CG crtaća... Što se tiče kašnjenja, kapiram da će biti par primeraka R600, ali da će tek možda jedan stići do nas do kraja Januara (da naš čovek koji radi posao ne radi taj posao tako dobro, ne bi ni taj primerak stigao), ako uspe i on... U prodaji će verovatno biti tek od početka marta, sa dva meseca zakašnjenja... kao i sa X1600, koji se realno pojavio 2 , 2.5 meseca posle lansiranja X1K serije....

ATI ima sjajan tim za dizajniranje demoa, imam osećaj da NVIDIA-in nekako posao radi preko one stvari. Kao, ajde da odradimo to, dok su ovi ATI-jevi baš entuzijasti.
ATI ima extra tim koji predvodi ruskinja Tatarchukova, Ana...mislim da se takoz ove. Zena je sjajan matematicar, koji zna svoje znanje matematike da prenese u HLSL kod.
Simpaticno je da originalni ATI-jevi demoi za Radeon 9700 savrseno rade na GF 8800 karticama :) Pisani su u cistom HLSL-u, striktno "po pe-esu"! Nisam probao R520 demoe, to bi bilo zanimljivo videti da li radi na 8800-kama!

sto se leve505 testa tice mozemo da sumiramo -ako su test rezultati r600 chipa tacni (znaci samo njegovi) onda je 8800gtx u svemu brza karta posto testovi 8800gtx nisu tacni (kako smo svi vec zakljucili jelte, uostalom pogledajte 3dmark rezultate)

PS. Vezano za ATI demoe, izasao je screensaver demo za x1k seriju pa trk na skidanje :) Nije impozantan kao toyshop ali recimo da izgleda malko bolje od x3 reunion-a :D

Poslednja izmena:
sto se leve505 testa tice mozemo da sumiramo -ako su test rezultati r600 chipa tacni (znaci samo njegovi) onda je 8800gtx u svemu brza karta posto testovi 8800gtx nisu tacni (kako smo svi vec zakljucili jelte, uostalom pogledajte 3dmark rezultate)

PS. Vezano za ATI demoe, izasao je screensaver demo za x1k seriju pa trk na skidanje :) Nije impozantan kao toyshop ali recimo da izgleda malko bolje od x3 reunion-a :D

impozantan jeste....135m :)

Poslednja izmena:
lol :) AMD da radi integracije za intel ? hihihi, ti si kanda zaboravio da je AMD kupio ATi

Malo sam se nespretno izrazio mislio sam da ati postane u amd-u ono sto je intelovo graficko odeljenje u intelu. Ako svari podju nizbrdo tako ce i biti. To mozda bude lose zbog nedostatka konkurencije a mozda i dobro jer necemo morati da menjamo kartice svaki cas. Mislim da bi game developeri mogli na istom hardveru da naprave tri puta lepse igre kad morali.

Ma to su totalne gluposti, jer nisu tačni niti jedni rezultati! Prosjek od 26 frejmova se otprilike dobije sa X1950XTX, čak i više. Na Conroe-u [email protected] i 8800GTX@650/2100, minimalni fps u Oblivionu se kreće oko 35 u gustoj šumi, i to na 1680x1050, 16xAF, 8xAA, maximum in-game postavke. Osim u gustoj šumi, framerate se kreće oko 60 i više. Slično je i u Maxovom testu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno