Šta je novo?

Prestigio PMP5097 tablet

Uradio, sad radi. Malo je trom kod promene, ali bitno da radi. 🙂
Inace, tablet je strava! Ekstra kvalitet izrade, ekstra ekran, ekstra ICS! Toplo preporucujem kupovinu, nema nista ovako dobro na trzistu za te pare.

Ima ovaj wayteq 100s koji je iste cene, za nijansu bolji hardware ali se ceka ICS, plus sto mislim da Prestigio ima za nijansu kvalitetniju izradu. Kad izadje update na ICS (a nadam se da ce do kraja meseca ili pocetkom sledeceg) mozemo detaljno da ih uporedimo da vidimo definitivno sta je bolja kupovina za iste pare.

E pa dobri moji drugari, dobih i ja ovo čudo na test 🙂 . Manje "zvučniji" proizvođači ne prestaju da me iznenađuju, prvo je to bio Huawei, sada je to Prestigio. Svoja očekivanja od ovakvih uređaja držim na nekom razumnom nivou, da se ne bih razočarao pri testiranju nekog uređaja, ali Prestigio je druga priča. Početni utisci su veoma dobri. Prva stvar koju sam video kada sam otvorio kutiju je ova kožna futrola sa crvenim povezom u koju je tablet ušuškan, koja mi se dosta dopala. Ovakvi manji gestovi kao što su futrola je nešto što bi i ostali trebalo da praktikuju, ona govori da je kompaniji donekle stalo do kupaca. Izvadio tablet i osetio taj hladan aluminijum, a pošto izgleda isto, imao utisak da držim iPad. Kad već kopiramo dizajn, kopirajmo od najboljih, što bi se reklo 🙂

Kao i obično, pratim većinu tema iz ove sekcije, znao sam već da ima IPS panel, tako da je kvalitet slike ispunio moja očekivanja, kako po pitanju uglova, tako i po bojama. Imao sam na testu "sličan" Viewsonic ViewPad 10e , ali ovo je barem po početnim utiscima kompletniji uređaj, dobrim delom i zbog ICS-a sa kojim se uveliko družim na svom Galaxy Tab 8.9 modelu, ostaje da vidim kakve su performanse ovde. Jedna stvar koja mi pomalo smeta i kod originalnog iPad-a je ta niska 1024x768 rezolucija. Meni recimo i 1280x800 na 8.9 inča nije baš "dovoljno", tako da kod ove manje rezolucije nisam najsretniji po pitanju oštrine teksta. Da ne dužim previše i da ostavim nešto za test, ako vam ne smeta 4:3 i manja rezolucija, želite iPad look and feel, za ovaj smešni keš od 200e je dosta dobra kupovina. Ovo su neki početni utisci, idem dalje da ga maltretiram, tražim bugove i procenjujem performanse 🙂 . Evo vam i par slika.

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    219.2 KB · Pregleda: 170
  • 2.jpg
    2.jpg
    270.6 KB · Pregleda: 170
  • 3.jpg
    3.jpg
    257.9 KB · Pregleda: 170
  • 4.jpg
    4.jpg
    266 KB · Pregleda: 162
tablet je zaista odlican.za ova dva dana koliko ga koristim,sam ga bas zavoleo,cak mi odnos 4:3 sad vise odgovara nego 16:9/10
mnogo lepo izgleda kada stoji na stolu,kvalitet izrade je na visokom nivou
za ovo sto meni treba je odlican....a kome tablet treba samo zbog dobrog grafickog cipa(a ekran i kvalitet izrade im nisu bitni),savetujem da kupi ps3 i da se naigra kao covek -.-

Spominjali ste ovde da postoji neki noviji muzicki plejer za ICS, kako se tacno zove i gde ga naci na marketu? Trazio sam ali nisam ga nasao.

da li postoji neka trka kompatibilna sa ovim tabletom -.- nigde ne mogu da nadjem

@Gizmo:

Ako hoćeš da testiraš bug-ove, probaj Skype, Talking Tom i sl. To me najviše nervira, kompatibilnost nije baš najbolja - ima aplikacija kojima zvuk radi samo preko slušalica - neće da rade preko zvučnika.

Takođe verzija Flash-a koja dolazi uz tablet baguje, prelazi gore preko tab-ova i sl. sredi se update-om s marketa.

pa da ne poverujes koliko nerazuman covek....ne zna o cemu prica,poredi sve i svasta i prica da su sve kinezi a taj google nije(i opet poredi dve razlicite ciljne grupe)....da nece mozda u minhenu da se proizvodi?

@Gizmo:

Ako hoćeš da testiraš bug-ove, probaj Skype, Talking Tom i sl. To me najviše nervira, kompatibilnost nije baš najbolja - ima aplikacija kojima zvuk radi samo preko slušalica - neće da rade preko zvučnika.

Takođe verzija Flash-a koja dolazi uz tablet baguje, prelazi gore preko tab-ova i sl. sredi se update-om s marketa.

To za Flash sam odmah primetio, updatovao i rešio problem. Izgleda da postoji problem sa mikrofonom, baš sam probao Skype. Video radi bez problema, nije tečan i ima isprekidane pokrete kao jeftinije web kamere, ali se barem vidi. Sa druge strane, zvuk je druga priča. 50% stvari koje kažem u mikrofon ili ne registruje uopšte, ili registruje samo deo, tako da nema šanse da imaš konstantan razgovor sa nekim. Talking tom isto baguje, kada kažem nešto on registruje zvuk i stavi onako ruku na uvo, ali često neće da mi ponovi to što sam rekao. Na kraju sam provalio u čemu je fora - kao da softver vezan za mikrofon uopšte ne registruje kratke zvuke, moraš nešto u kontinuitetu da pričaš da bi bilo zabeleženo. Da li je isti slučaj i kod tebe?

Ja imam 5080C Pro, ali su u suštini ista HW platforma sem ekrana i kućišta nema razlike.

Meni Skype radi OK sa slušalicama, ali najnovija verzija sa marketa, ona koja je došla uz uređaj nije uopšte lepo radila. Talking Tom isto tako baguje kao kod tebe - ako mu nešto kažeš, prve dve reči ne registruje, tek ako malo duže pričaš i obavezno početak preskoči. Talking Tom 2 i ne radi - nema zvuka uopšte.

Za Skype sam primetio da imam mnogo bolji kvalitet zvuka ako nemam video call, nego samo zvuk, ili ako samo na tabletu ne koristim kameru - moguće da matori Cortex A8 ipak ne može da se izbori s dva video i audio streama i ostalim.

Quadrant test daje lepe rezultate za sve sem CPU-a, a za CPU ima duplo lošiji score nego moj matori HTC Desire.

Poslednja izmena:
cortex a8 može sasvim fino da radi sa skype. imao sam samsung galaxy tablet od 5" i radio je perfekt. bez kašnjenja, bez seckanja, bez ikakvih problema.

Jel se meni cini ili malo brze radi kad iskljuci gpu rendering (hardware acceleration)? Inace, wifi izuzetno dobro hvata, onamo gde moj Nexus s ima 1 crtu signala, on ima 3. 🙂 uspeo sam i da ga ukocim, morao sam da pritisnem ono reset dugme, iglom. 🙂

Ja mislim da su problemi do verzije skajpa,jer je tablet tek izasao.verovatno ce biti sredjeno u sledecoj verziji

Jel probao neko Asphalt 6 da li radi na tom Prestigio-u?

Da li je neko dobio garantni list uz tablet? Ja sam dobio racun i fiskalni i pitao sam u Gigatronu, na sta su mi odgovorili da je racun ujedno i garancija.

Da li je neko dobio garantni list uz tablet? Ja sam dobio racun i fiskalni i pitao sam u Gigatronu, na sta su mi odgovorili da je racun ujedno i garancija.

Isto. Fiskalni racun + ugovor o prodaji, nema zasebnog garantnog lista.

To za Flash sam odmah primetio, updatovao i rešio problem. Izgleda da postoji problem sa mikrofonom, baš sam probao Skype. Video radi bez problema, nije tečan i ima isprekidane pokrete kao jeftinije web kamere, ali se barem vidi. Sa druge strane, zvuk je druga priča. 50% stvari koje kažem u mikrofon ili ne registruje uopšte, ili registruje samo deo, tako da nema šanse da imaš konstantan razgovor sa nekim. Talking tom isto baguje, kada kažem nešto on registruje zvuk i stavi onako ruku na uvo, ali često neće da mi ponovi to što sam rekao. Na kraju sam provalio u čemu je fora - kao da softver vezan za mikrofon uopšte ne registruje kratke zvuke, moraš nešto u kontinuitetu da pričaš da bi bilo zabeleženo. Da li je isti slučaj i kod tebe?

Pričao sam danas s ljudima is ASBIS-a, kažu da je bug s mikrofonom poznat i da važi obe serije (5080C i 5097) i da će biti rešen kroz FW update.

Inače za obe serije postoji FW update na 1.03 tako da može da se proba.

Jel moze neko, ko ima ovaj tablet i vec se dobro upoznao sa njim, da nabroji sta je kod njega +(dobro), a sta -(lose). Hvala unapred.

Jel moze neko, ko ima ovaj tablet i vec se dobro upoznao sa njim, da nabroji sta je kod njega +(dobro), a sta -(lose). Hvala unapred.

Moja lična lista...
+ ekran: IPS, 4:3 (format odličan za čitanje u portrait modu)
+ kvalitetna izrada, lagan, tanak
+ dosta RAM memorije (1GB)
+ radi dosta glatko iako je "samo" 1GHz single core. Sigurno i količina memorije pomaže.
+ čist Android ICS, bez upliva u sam UI. Aplikacije koje dolaze uz njega a ne trebaju ti možeš lako da deinstaliraš ili disable-uješ.
+ dobar zvuk u slušalicama. Ne verujem da ću slušati muziku sa tableta ali ću odgledati neki film, sigurno. 🙂
+ dobiješ i upotrebljivu futrolu kakva bi te koštala sigurno par hiljada da je kupuješ odvojeno

- baterija: traje oko 5 sati korišćenja a treba joj skoro isto toliko i da se napuni. Deluje mi da će se ovaj tablet puniti preko noći, svake noći.
- ne dobija se USB host kablić i teško ga je kod nas naći (mini USB OTG)
- nema GPS i bluetooth.

Za mene lično, plusevi daleko nadmašuju minuse. Ja sam srećan. 🙂

Nazad
Vrh Dno