Šta je novo?

PRESTIGIO MultiPad PMP7100C

Nemoj pogresno da me razumes, i ja koristim teamviewer cak i na telefonu, ali jesam citao press releases (kako god se to zvalo na srpskom) i roadmaps (opet, kako god se to zvalo na srpskom, kasno je, mrzi me da razmisljam). Ne kazem da meni licno tablet ne bi bio zanimljiva masina za poneti, vec da je tablet bez WiFi modula, medju proizvodjacima, izvorno zamisljen kao masina za koriscenje interneta, mozda pokoji video, ebook i igricu iz fotelje. To sto bih ga ja (kao i vecina) uzeo zbog mobilnosti, ne znaci da proizvodjaci nisu u startu hteli da nas ubede da je to super za rad iz svoje kuce.

proizvođači žele da naplate svaku pojedinačnu promenu koju mogu, pa u tom smislu i izbacuju nekompletne uređaje. na nama je da ih kupimo ili ne kupimo. meni lično ne treba tablet "za po kući" jer ne vidim kakvu prednost takva mašina može da ima pred netbook-om ili klasičnim laptopom. lakša je? super, pa šta. čemu to ako je ionako ne nosim sa sobom?
tablet sa 3G modulom je opet sasvim druga priča jer je ipak lakše nositi okolo nešto od 400 grama čemu beterija traje desetak sati nego nositi kilogram nečega čemu baterija u najboljem slučaju "izvlači" 4-5 sati rada.

U tome i jeste bio glavni razlog zasto su hteli da ubede potrosace da je WiFi model samo za po kuci - da bi svi koji zele uredjaj za u pokretu odresili kesu i kupili skuplje 3G uredjaje. Slazem se potpuno sa tobom, ako se dobro secam, ti si pomenuo da zelis bas 3G uredjaj, ali ja ne zelim ni da preplatim. Videcemo sta nam trziste nosi, ipak su i na nasem trzistu najavljeni 3G uredjaji.

U tome i jeste bio glavni razlog zasto su hteli da ubede potrosace da je WiFi model samo za po kuci

Ne kontam ko je hteo koga da ubedi da je WiFi za po kuci??

Moje misljenje o najboljoj primeni WiFija je za kombinaciju ako odes preko granice da se ne jebavas da kupujes neku njihovu sim karticu, pa da juris GPRS parametre ili sta vec. Nadjes neku kafanu koja ima WiFi, sednes da popijes kafu, proveris sta imas i laganica. Dok je 3G modem za ljude koji tako putuju u okviru jedne zemlje, da se ne jebavaju da traze kafane koje imaju WiFi

e baš je mnogo tih 3G parametara - ime apn-a, user i pass. stane u pola reda. ako uzimaš data karticu, kapiram da sa sve karticom može da bude spakovano u četvrtinu rizle.
mnogo je lakše naći wifi kafanu nego se jebaviti sa time.
ma idi...
logika uređaja za komunikaciju koji ne može da komunicira je dijabologika.

Poslednja izmena:
Ako sam u svom gradu, znam gde su kafane koje imaju wifi. Ako sam preko grane, pojma nemam. U svakom slucaju, ne zelim da razmisljam o tome ni u svom gradu, za po kuci mi je dobar wifi, u pokretu je pozeljan 3G. Koji moze, naravno, da se iskoristi i preko tetheringa sa mobilnog.

Podesavanje parametara za 3G u inostranstvu je prosta stvar - sam operater ce ti ih poslati, na tebi je samo da prihvatis. To nije neki problem. Problem je koliko kosta kartica i koliko kostaju megabajti. Ako je preskupo, wifi je zakon, ako je jeftino, sto da ne.

ma ljudi o cemu mi pricamo.tablet bez interneta za poneti u svakom momentu,nije ni za k.nebitno tethering ili 3g usb modem ima da ima, inace ovde nema smisla kupovati.ta nismo mi Amerika sa hot spotovima u svakom klozetu..

upravo to - nema tog wifija na sve strane, čak ni u beogradu. tethering je kul rešenje ako planiraš da surfuješ do sat i po vremena i ako ti telefon i nije tako bitan, jer ćeš, jelte da mu posrčeš bateriju ko beba mleko, i posle mo'š da koristiš javnu govornicu.

E, pa ko je vama Beogradžanima kriv za, jelte, hotove spotove, mi Novosadžani ćemo ih imati po celom gradu - premrežiće Novi Sad. Tako su bar divanili na TeVe pre neki dan.

Dzaba to, kad opet nece biti kao 3G, jer je jacina 3G signala mnogo veca i konstantna.. Tako da ono, bravo za NS, i jeste lepo resenje, ali kazem za konkretno ovaj slucaj oko kojeg se vodi debata, i nije nesto znacajno.. Ali lepo je znati, mozda ce primer NS pratiti i BG..

@ProMaster
BG je mnogo veci, tako da je sansa za to manja. Ovo resenje ne radi za Google Maps, ali sta mu fali za sve ostalo? Doduse, zavisi kako ce biti grad pokriven signalom, ali ne vidim neku manu toga.

Unutar Srbije 3G modem je zakon, ali preko granice 1KB = 1Dinar (manje vise), sto znaci da proveris postu ode stodza dinara.

Bilo bi dobro da se nadje 3G modem koji nije zakljucan za nekog operatera. Ja nisam mogao da nadjem pa sam uzeo Telenorov zakljucani. E sad ako neko zna neki hack kako da ga otkljucam a da ga ne sprzim bilo bi lepo da mi kaze

Mada kontam da danas svaki ozbiljan gazda nekog kafica ce da postavi WiFi internet. Doci ce vreme da ako nemas WiFi u kaficu da je isto kao i da nemas WC.

@Johnny
Pa dobro, nisam bas mislio da bude pokrivena Pinosava, Padinska i sl., tamo i nema neke preterane potrebe za tim, ali uzi deo graada zasto da ne..

@Mrezni :)

Imas to, procackaj kineske sajtove, kucaj na google-u, ``china wholesale`` i naci ces garant, msm da je cena oko 30-35$.. :type:

I jel neko zna definitivno,jel moze 3G usb modem na 7070 ili ne?

Tema ode u off odavno. Mogli bi admini da je prociste malo. Ovde je prica o prestigiu 7100 a ne o (ne)upotrebljivosti 3g modema u Srbiji.
PS
Ne shvatite me pogresno. Nemam nista protiv ovakvog razgovora, samo smo mnogo otisli od naslova teme.

ali ljudi - poenta ovakvog uređaja i jeste da sam uređaj ima SIM slot, a ne da kačiš modem. još mi samo fali nešto što visi "sa strane" u vidu banane. lepo ubaciš SIM karticu lokalnog operatera u uređaj (koji je normalno unlockovan) i to je to.
sve drugo je emulacija ideje "internet svuda" i nit je praktično, nit vredi cimanja.

Sa tim se slazem, ni meni ne treba cudo koje visi, leti, viri ili stagod na jednom ovako malom uredjaju. Dovoljno je iritantno i na laptopu sa 12" ekranom, na ovako necemu ga svakako ne bih koristio.

Ali opet dolazimo na nasu staru raspravu - ako bi mi razlika u ceni izmedju 3G i ne-3G uredjaja bila prevelika, wifi tethering bi mi bio dovoljan.

ne može.svako ko ti drugačije kaže laže.usb konektor ne daje dovoljno struje,a posebna je priča o modemu,drajverioma rutovanju itd.neki su uspeli na vecem modelu od 10 inca da ustekaju usb modem,i to ovaj od telenora,ali zahteva rutovanje i svasta još..
I jel neko zna definitivno,jel moze 3G usb modem na 7070 ili ne?

tema je zajednicka,obuhvata prestigio modele i problem upotrebe mobilnog interneta na njima.
i ne shvati i ti mene pogrešno,ali uvek su me nervirali 'dežurni policajci'koji bez potrebe motre na svako slovo threada,špijuniraju i prijavljuju moderatoru.aman čoveče uniformnost uništava slasti razmene mišljenja:-devil-:

eto rekoh pa me razapnite :D

tema je zajednicka,obuhvata prestigio modele i problem upotrebe mobilnog interneta na njima.
i ne shvati i ti mene pogrešno,ali uvek su me nervirali 'dežurni policajci'koji bez potrebe motre na svako slovo threada,špijuniraju i prijavljuju moderatoru.aman čoveče uniformnost uništava slasti razmene mišljenja:-devil-:

eto rekoh pa me razapnite :D
e sad ce "dezurni policajac" da ti kaze zbog cega je glupo ovoliko zagaziti u off. Odgovor na prosto pitanje smo dobili posle 3 strane nepotrebnog prepucavanja koliko je 3g (ne)potreban na ovim uredjajima, a postoji cela tema koja se bavi tim stvarima. Ljudi koji prvi put budu citali ovu temu ce sigurno posle 10 posta o 3g modemu napustiti stranu i ostati neinformisani samo iz razloga sto smo bili aljkavi.
Mislim da nam je svima u cilju da delimo prave informacije na pravom mestu a ne da cesljamo 100 strana zbog par odgovora... Ovom porukom cu, iz vec navedenih razloga, prekinuti da se raspravljam o "dezurnim policajcima".

Dobro momci, lopta na zemlju, vodite ljubav a ne rat... :banana:

Nego jedno pametno pitanje, ustvari moze biti i glupo, ali ajde ipak vredi proveriti..
Video sam da na ovim uredjima moze da se poveze bluetooth tastatura, ali da li je moguce da se poveze ovako neka, jer pretpostavljam da baterija traji krace, jer BT srcheeee...

http://www.youtube.com/watch?v=22R5BUb3htg

Archos moze, ne vidim razlog zasto ovi ne bi mogli. U sustini, isti su uredjaji.

Edit: Tek sam sad pogledao video koji si poslao, nisam nigde primetio da postoji bas takva tastatura za bilo Archos, bilo Prestigio. Ne verujem da ces naci tako nesto specijalno za ovaj uredjaj.

Poslednja izmena:
Ma ne mora da bude specijalno za njega, barem ja kontam, da ako je usb, a uredjaj ima full size usb, onda mozda moze i tastatura sa kompa.. :) ;)

Ako hoces 7" model, PMP5070c, trebace ti adapter, posto on ima samo microUSB. Ako hoces veci, 10" model, PMP5100c, on ima puni USB i mozes da jednostavno utaknes USB tastaturu.

Govorim iskljucimo o PMP 7100c, njega sam isao na narucim u Tehnomaniji, ali rekli su mi da moram da dodjem neki drugi dan i cim budem imao vremena idem da dovrsim pregovore.. :)

Ne znam koliko ti je bitno, ali nogara na PMP7100c moze da se podesava u 2 polozaja - podignutom, za gledanje videa, i spustenom, za kucanje po touchscreenu. Mada, jesam na netu nasao jedan review u kom su pisali da je nogara brzo "prolupala" i pocela da radi samo u polozaju za kucanje. Naglasavam, to sam procitao samo u jednom reviewu, ali ne mogu da garantujem za dugotrajnost.

Hahhahahahaahahaha, i ja sam nasao isto to, ali ono, i nije mi bas toliko bitno, jer cu uzeti vrv i neku futrolu za njega, ona sto je nalik na svesku, nzm kako bolje da je opisem.. tako da ce ona zavrsavati posao, a gledacu da i ne koristim tu nogarku, sem kada je neohodno.. Snadji se pa zivi, furamo taj sistem.. :d

Da, pogledao sam video na kraju koji si okacio, mislim da kapiram na sta mislis :)

Ako planiras tablet da nosis u ruci, futrola jeste must have. Ako planiras da ga nosis u tasni ili rancu, malo je manje bitna. Ipak, kako god da se okrene, ogromna vecina tableta ni nema uopste ovu nogaru, pa i ne mogu da ovo nazovem velikom manom :)

ee sad dok pricamo o tastaturi, nesto mi je palo na pamet..
Da li postoji Word ili tako neki OFFICE paket, koji ima isti format fajla kao i onaj na kompu, znaci nesto tipa, .doc, .txt.... ili sta vec...
Ili da li je moguce iskucati na PMP 7100c, neki text fajl, i taj fajl prebaciti na komp i otvoriti ga u Word-u, bez ikakvih izmena???

Nazad
Vrh Dno