Šta je novo?

PRESTIGIO MultiPad PMP7100C

@mmike Znam da sam modul kosta smesno, nisam ja kriv sto proizvodjaci odluce da ga naplate papreno. I ja zelim 3G, samo ne zelim da ga platim nerealno.

@vlajco To su zaista zanimljive vesti. I prilicno neocekivane, s obzirom da ni sam Archos nije najavio nista slicno. Ako se pojavi po razumnoj ceni (i standardno maloj masi za ovu kompaniju), lako bi mogao da bude zanimljiviji od Tegra 2 tableta. Jos bolje, ako se pojavi tako nesto preko VIP internet ugovora, mogao bih i da razmislim o jos jednom postpaid ugovoru. Ali i dalje zelim Tegru :(

nisam ni mislio da si kriv, a nisam ni za pretplaćivanje uređaja.
opet, nekako kod nas uvek završi samo naj, naj, naj, najjeftinija roba, vrlo skromnih mogućnosti a ako i dođe nešto kvalitetnije, onda zacepe cenu kao da su robu švercovali pored opasnih paukolikih tragač-carinika sa proksime centauri.

Cena bi trebalo da bude vrlo razumna, po informacijama koje ja imam. Prvi sample-ovi se ocekuju u toku aprila, pa cemo videti

nisam ni mislio da si kriv, a nisam ni za pretplaćivanje uređaja.
opet, nekako kod nas uvek završi samo naj, naj, naj, najjeftinija roba, vrlo skromnih mogućnosti a ako i dođe nešto kvalitetnije, onda zacepe cenu kao da su robu švercovali pored opasnih paukolikih tragač-carinika sa proksime centauri.

Pa to nije nishta chudno, tako funkcionishe trgovina, sto je loshiji standard i kupovna moc, to je vishe dna bilo chega shto kupujes, a sve shto je dobro je preskupo zato shto se uvozi u malom broju komada, i prodaje u istom tom broju. Zato je u USA sve znacajno jeftinije i od najrazvijenijih drzava Evrope, prodaje se u ogromnim kolichinama velikom brzinom.

USA ima i manje carine/poreze. Ne znam koliki su tacno (mrzi me da trazim, dovoljno mi je da vidim cenu), ali pogledajte samo kolika je razlikau cenama automobila, i sve ce vam biti jasno.

Ono sto mi vise smeta od razlike u ceni je cinjenica da sam slusao price od ljudi koji su imali prilike da vide elektroniku radjenu za USA. U sustini, kazu da je neuporedivo kvalitetnija njihova roba.

@vlajco Veceras sam naleteo na clanke o Archos Gen9 tabletima (na zalost, nisam video detalje, archosfans.com i armdevices.net su trenutno mrtvi, a prilicno sam ubedjen da Charbax dobija neke finansije da promovise Archos masine na svojim blogovima, i uvek ima najsvezije informacije). Mada nemam detalje, procitao sam da ce ih Archos predstaviti u junu. Kada si pomenuo nove Prestigio 3G tablete, jesi li mozda mislio na njih? Lepo bi bilo povoljno kupiti zverku sa dvojezgarnim 1.6GHz procesorom i 3G modulom. Mada, realno, povoljno zavisi od coveka.

Nazalost, jos uvek nemam dovoljno informacija...Cim ih budem dobio, podelicu ih sa Vama

Da ne otvaram novu temu.
Sta je sa modelom Prestigio PMP5100C? Ovde kod nas ga nema a on je otprilike oko 200e i koliko vidim hardver je nesto izmedju 3084 (npr. procesor) i 7100 (npr. ekran). Nije ni to losa kupovina.

Koliko sam ja uspeo da iskopam o PMP5100, to je, u sustini, povecani model PMP5070.

E sad, 5070 je kopija Archos 7 uredjaja, sa resistive touch screen ekranom. Ocito Prestigio nije imao na raspolaganju neki izbor resistive 10" ekrana, prakticnije je bilo povecati velicinu batcha i kupiti 10" ekrane (ovo je moja pretpostavka, ne proverena informacija) i zato je ovaj uredjaj dobio capacitive ekran.

Treba imati u vidu cinjenicu da ovaj uredjaj ne koristi ARM Cortex A8 procesor, pa cak ni ARM11, vec stariji ARM9 (Rockchip RK2818) na 660MHz. Cortex A8 je otprilike duplo brzi nego ARM9 na istom taktu, sto ovaj procesor ne cini za trecinu sporijim od onog u PMP7100, vec otprilike 3 puta sporijim.

Da li (teorijski ili praktično) ovaj model može da koristi GPS od mobilnog telefona, putem BT konekcije i tako vrši navigaciju?
Oni koji ga imaju, mogli bi da probaju...
Naime, imam e71, ekran je mali, pa i navigacija sa njim otežana, a sa 7" ili 10"... :eyebrows:

Prakticno ne. U teoriji je svasta moguce, pa ako neko zna bolje, neka me ispravi. Na ovom forumu su vec najavljeni novi Prestigio uredjaji i Viewsonic Viewpad 10s sa 3G/GPS podrskom, ako ti je to toliko bitno, strpi se. Naravno, kostace vise.

Da li (teorijski ili praktično) ovaj model može da koristi GPS od mobilnog telefona, putem BT konekcije i tako vrši navigaciju?
Oni koji ga imaju, mogli bi da probaju...
Naime, imam e71, ekran je mali, pa i navigacija sa njim otežana, a sa 7" ili 10"... :eyebrows:
Sećam se da sam na jednom domaćem warez forumu naleteo na jedan (mislim Java) program kojim se telefon može koristiti kao eksterni BT modul sa drugim uređajima. u svakom slučaju savetujem ti da kupiš tablet sa GPSom kako ne bi' morao da se svaki put kad hoćeš da koristiš GPS zezaš sa još jednim uređajem tj. telefonom, podešavanjem istog i još jednim punjačem u kolima za njega :d

Što se tiče eksternog GPS-a, Prestigio treba da može sa njim bez problema da radi, tako sam video na YT (bilo je za Archos, ali to je isto), ali me je interesovalo da li može sa telefonom da sarađuje, budući da ima mogućnost da koristi internet telefona (preko Tethering-a). Naći sve na tabletu a da bude povoljno, nije baš lako... interesovalo me je, da bih znao, jer sam se veoma zainteresovao za ovaj model.

P.S. Kako me je Adam informisao, nađoh taj Java programčić, pa ako neko želi, mogao bi da proba, da li fercera...

Prilozi

• extgps.zip
    13.2 KB · Pregleda: 37
Poslednja izmena:
Nije tu pitanje samo da li tablet moze da podrzi eksterni GPS, vec i da li sam telefon moze da se natera da radi kao eksterni GPS. A to je ona majne verovatna opcija.

Evo, samo da javim da Nokia e71 sa programom kojeg sam okačio, radi kao eksterni GPS u kombinaciji sa Garmin Mobile PC...
Znači, trebalo bi da radi i sa nekom Android navigacijom, ali neka neko proba...
To bi značilo da nije manjkavost to što ovaj tablet nema GPS i 3G po specifikaciji, jer ih može imati u kombinaciji sa telefonima koji to imaju... (a uštedi se nekih dodatnih 100EUR)

Cool! Hvala na info, mislio dam da su telefoni ograniceni da ne dele GPS. Svaki dan saznas nesto novo... Mada, uvek postoji prednost svega u jednom uredjaju, ali svakako vredi znati i imati mogucnost odluke.

Naravno, uvek se postavlja pitanje da li ce takva kombinacija raditi sa Google Maps na Honeycombu, koji navodno ima neke fenomenalne funkcije, ali to je vec cepidlacenje. Imao, nemao, ne verujem da ce vecini ljudi to biti preterano bitno.

@ikiM a da li si uspeo da nateras tablet na net preko e71? tj je l radi preko symbiana teetering?

... pa nemam ja tablet... razmišljam ozbiljno o ovom modelu.
ali vlajco potvrdio da radi Tethering

Radi tethering na symbianu.
postoji aplikacija joiku spot koja telefon pretvara u hot spot.
ja sam preko nje kacio na net desktop, laptop racunare kao i druge mobilne telefone i sve radi najnormalnije. tablet nisam imao priliku da probam ali pretpostavljam da radi i on.

pozdrav!
šta mislite da li će prestigio moći da se nakači na net preko nokie 3 g(nije smart phone,kacio sam pc i lap top preko uparivanja uredjaja)ne znam koliko vam je poznato, ali manji model 7070 nema mogucnost 3g usb dongla,tako da ostaje jedino mogucnost preko tehteringa.medjutim ako nemas mobilni koji radi tethering,nemas ni mogucnost mobiolnog interneta sto obesmisljava ovaj model 7070.:d

Msm da ako si siguran da ne moze 7070, onda ne moze ni 7100, jer je to isti uredjaj, samo im se razlikuju ekrani, zato su im i cene relativno slicne, naravno skuplji je 10`` model.. Pa nzm koji fon imas, ali ako bas hoces to, kupi Galaxy tab.. :) Pazi ja imam Nokiu C6 i ovih dana planiram da uzmem 7100, samo jos da se smiluju i da mi jave gde ima.. :) , a kao sto je ivan rekao, on se moze povezati pomocu tethering-a, kad sam u pokretu, a kod kuce imam wi-fi tako da je to po meni najbolja opcija, jer se zaista ne isplati kupovati precenjene Ipad-ove i galaxy-e, jer ce cena uskoro strasno pasti i nadam se da ce biti puno tableta. Nzm za sta tebi treba, ali ce meni 7100 potpuno zavrsavati posao, bez obzira na to da li moze 3G ili ne..

ipak ima razlike izmedju ova dva tableta.(he he istraživački rad:smoke:)
7100 ima dovoljno struje u usb konektoru.
7070 nema dovoljno:d

i ostaje problem 3g usb drajvera za 7100

@borko011 PMP7070c nije besmislen bez ove funkcije, ovakvi uredjaji su uglavnom zamisljeni za ljude koji nece koristiti 3G internet na njima. Meni treba i nije mi problem da platim, to ne znaci da je kod svih ovako.

nisu zamišljeni za 3G internet???

hmmmmm... a za šta su zamišljeni, i kako pristupati internetu tamo gde nema wifi-ja?

Generalno, 3G modeli su zamisljeni za ljude u pokretu. WiFi only modeli su zamisljeni za ljude koji planiraju da surfuju po netu sedeci na kaucu u dnevnoj sobi. To je bar inicijalna ideja.

hmmmmm... kapiram...

nekako sam imao utisak da su tableti u globalu zamišljeni za ljude u pokretu, ali ok.

Izvorno, modeli bez 3G nisu bili bas zamisljeni za ljude u pokretu. Druga je stvar sto je bas ta grupa ljudi i videla korist tableta :) Osim toga, treba uvek imati u vidu da je glavno pocetno trziste uglavnom USA, a da su njihovi operateri pravi fasisti sto se tice tethering mogucnosti i koriscenja bilo cega sto oni smatraju "besplatnim".

sustina tableta i jeste u mobilnosti interneta pre svega.koj ce mi tablet ako nema internet u svakom momentu?radije cu uzeti netbuk koji razvaljuje svaki tablet na ovom svetu po mogucnostima.ali tablet je mobilniji i to mu je prednost u odnosu na netbuk,i ako zaostaje po mogucnosima.ali internet je OBAVEZAN.

iz jos jednog razloga.specijalnim remote programima,tablet pretvaras u windows mini mashinu:smoke:
Izvorno, modeli bez 3G nisu bili bas zamisljeni za ljude u pokretu. Druga je stvar sto je bas ta grupa ljudi i videla korist tableta :) Osim toga, treba uvek imati u vidu da je glavno pocetno trziste uglavnom USA, a da su njihovi operateri pravi fasisti sto se tice tethering mogucnosti i koriscenja bilo cega sto oni smatraju "besplatnim".

Vrh Dno