Šta je novo?

Predlog (konzole)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Definitivno pocinje sa Voodoo2...

Sto se tice XBox-a, pogledajte emulationgalaxy, neki lik je napisao odlican tekst o XBox-u (Inside The X-Box)...

Nemate pojma.
Revolucija, naravno, pocinje sa prvim Voodoom iako to nije prvi 3D cip.
Medjutim, zahvaljujuci odlicnoj saradnji sa proizvodjacima igara, 3DFX je prvi uspeo da napravi uspeh i proda svoj voodoo u milionskom tirazu.
Intel, Ati, Matrox i nVidia koja je tada pocinjala nisu imali odgovor na prvi Voodoo.
Voodoo 2 je vec imao konkurenciju.

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Medjutim, zahvaljujuci odlicnoj saradnji sa proizvodjacima igara...
Citajte: Glide ;)

Dobro mozda gresim za Gforce ali poenta je ista i da je od voodo1 to je pre 8-9 godina ,znaci nije toliko duga istorija ozbiljnijeg napretka grafickog hardwarea a samim tim i igara na PC-u,pa se ne treba zanositi kako konzole jure PC,PC je taj koji je promenio svoju prvobitnu koncepciju!

gx-x to sto ti zamisljas kao apokalipsu konzola je lepo,ali ja nisam rekao da ce se konzole razvijati u tom smeru,dobice tastaturu,mis i monitor ali za igre a ne za PC-aplikacije,u svakom slucaju nikad ne bi postigle dovoljnu kompatibilnost i sigurno B.Gates ne bi to dozvolio ali jace procesore ce imati,samo razlicite arhitekture,vec sam pisao o tome.
Nije mi jasno kako vecina ljudi ne zna da kada bi sada ponovo pravili PC,bez svih njegovih repova i mana koje inace ne mogu da otklone zbog retro kompatibilnosti,
on bi bio bar 5 puta brzi nego sto jeste,e sa konzolama se to radi i zato se one prve 2-3 godine drzerame uz rame uz jace PC konfiguracije bez upgradea i sa skromnijim konfiguracijama.
Lako je napraviti jaku konzolu jer kad je napravis pocinjes za nju da pises software,ne mora da rade svi prethodni programi kao na PC-u,sem emuliranja neceg od pre pet godina sto nije tesko.
Konzole mogu da budu jace od PC-a ali da li ce se te igre svideti nekome ko je navikao na PC igre to je drugo,samo videcemo kako ce se igre razvijati u buducnosti.

@somolic: nisam ja predvideo apokalipsu :) Samo sam napisao jedan scenario koji smatram da nema sanse da se desi. Znaci niko vam nece dati konzolu iz utopije niti takav PC :) Kako bre ne shvatate da su ti "repovi" namerno ostavljeni, profit je jedino sto je bitno tim kompanijama, PS3 ce krace trajati nego PS2 u to sam ubedjen i uvek ce biti korak iza mogucnosti PC-a i PC ce uvek biti platforma na kojoj ce se najvise eksploatisati "gaming" populacija. S'obzirom da je taj recept proveren na PC-u bojim se da ce ga i ostali primeniti, jer, ako mogu da zarade vise, to ce i uraditi ;)

Poz. :wave:

Poslednja izmena:
CAR je napisao(la):
Pa dobro, tada ili si mogao da guras igru u softverskom renderingu ili u glajdu, posto D3D nije ni postojao, a OpenGL bio preveliki zalogaj za tadasnje jadne Pentiume...

gx-x je napisao(la):
@somolic: nisam ja predvideo apokalipsu :) Samo sam napisao jedan scenario koji smatram da nema sanse da se desi. Znaci niko vam nece dati konzolu iz utopije niti takav PC :) Kako bre ne shvatate da su ti "repovi" namerno ostavljeni, profit je jedino sto je bitno tim kompanijama, PS3 ce krace trajati nego PS2 u to sam ubedjen i uvek ce biti korak iza mogucnosti PC-a i PC ce uvek biti platforma na kojoj ce se najvise eksploatisati "gaming" populacija. S'obzirom da je taj recept proveren na PC-u bojim se da ce ga i ostali primeniti, jer, ako mogu da zarade vise, to ce i uraditi ;)

Poz. :wave:

Najvise se eksploatise "gaming" populacija na konzolama zbog visoke cijene video igara. Inace na trzistu video igara je daleko veca zastupljenost konzola. Cak Nintendov Game Boy Advance ima veci promet video igara od cjelokupnog PC trzista.

Bilo bi lepo da neko nadje statisticke podatke sto se tice prodaje igara za razlicite platforme pa da vidimo na cemu smo,mene zanima kada je to PC pretekao konzole po prodaji igara?

A mene zanima kakve veze ima broj igara sa kvalitetom istih, ili sa kvalitetom platforme :trust: Da ne trebamo mozda svi da predjemo na gameboy ?

Poslednja izmena:
gx-x ja sam spomenuo "repove" pa je valjda logicno da shvatam da su namerno ostavljeni,ali to je ono sto koci napredak PC u hardware-skom smislu,nisam siguran da ce PS3 biti iza PC-a kao i da ce kratko trajati jer se bas trude oko njega,mnogo vise nego oko PS2 jer je jaca konkurencija.
A u ostalom i PC kasni sam za sobom,sta meni vrede njegovi potencijali kad treba
za X800 da izdvojim 400eura,pa sad skoro su mi tri druga kupovala kompove i nijednog nisam uspeo da ubedim da uzme makar graficku od 150eura,nego su svi lepo uzeli od 50-60e,e sad to bas i nisu gaming konfiguracije,a vecina tako kupuje,samo da je pentijum 4, i malo ljudi moze da igra nove igre onako kako su zamisljene a na konzolama znas sta dobijas i zato ih ljudi kupuju.Mozda je vecina igara detinjasta ali ni za PC u poslednje vreme nema neki izbor sve sami novi endzini a igre krsh,mislim igram ih ja ali to nije to kako se unapred predstavlja!

filipenko je napisao(la):
A mene zanima kakve veze ima broj igara sa kvalitetom istih, ili sa kvalitetom platforme :trust: Da ne trebamo mozda svi da predjemo na gameboy ?
Pa gx-x je napisao "najvise eksploatisati "gaming" populacija" pa meni to zvuci kvantitativno!

kolko puta treba reci :) 800x600 - radice sve igre i sa 9600xt, mai sa ti4200...Ni na PS2 ne dobijas bolji prikaz od toga na TV-u. Bacis i PC na TV i igras se. Ista stvar, uzmes i gamepad za 15e i vozi :) Problem nastaje kod ljudske "halavosti", pre je bilo dosta da radi glatko u 640x480 sad nije dosta ni 1024x768....TO JE PROBLEM kod korisnika PC-a, a ne kod samog PC-a.

Kad pomenuste istorijat igara PC protiv konzole. Prva "interaktivna kompjuterska igra" je Spacewar, nastala 1961. godine, igra se izvodila na Digital PDP-1 (Programmed Data Processor-1) kompjuteru. Autor je Stiv Rasel. Pre nje (1958.) se je pojavila neka igra nalik stonom tenisu autora Vilija Higinbotama, samo sto se izvodila na nekoj spravi nalik televizoru, (tj. nije ni konzola, ni racunar) igra je napravljena kao zabava za posetioce Brukhejven Nacolnalne Laboratorijie.
Inace sto se tice 3D-a neki od prvih korena sezu u 1978. godinu i igru "Space Wars" (popularno ime za igre :) ) koja je imala vektorsku grafiku, koja je najranija forma poligonalne grafike, iz koje je nastala 3D grafika. Moglo bi se reci da je igranje na konzolama straije od PC igranja, cak starije i od PC koncepta :)
Podsetnik: 1977. Atari VCS (Atari 2600), 1979. Atari cosmos, 1982. Colecovision, 1985. Nintendo Entertainment System (NES) kasnije SNES..... itd.... Malo istorije, nece da skodi :)

gx-x je napisao(la):
kolko puta treba reci :) 800x600 - radice sve igre i sa 9600xt, mai sa ti4200...Ni na PS2 ne dobijas bolji prikaz od toga na TV-u. Bacis i PC na TV i igras se. Ista stvar, uzmes i gamepad za 15e i vozi :) Problem nastaje kod ljudske "halavosti", pre je bilo dosta da radi glatko u 640x480 sad nije dosta ni 1024x768....TO JE PROBLEM kod korisnika PC-a, a ne kod samog PC-a.
Slazem se sa tobom ali nema mnogo ljudi 9600xt u odnosu na broj koji ima PC ili se igra na njemu.
Znaci ove rasprave oko PC i konzola mogu da se odnose na manji procenat PC korisnika,kojima konzole ne leze i koji ce uvek pre dati 150 eu na upgrade nego na konzolu sto je meni logicno,ali oni koji ne mogu za 150 eu da nabudze svoj PC mozda ce kupiti konzolu i igrati se na njoj sasvim pristojno!
Ali PS3 ce biti revolucija i u to duboko verujem!Realnost dolazi bato!Samo zelim to da vidim, ne verujem da cu da je kupim jer i meni vise leze PC igre a imam i PS2.

Jel ste vi nekad igrali neshto na PCju ? :) Ni u 640x480 ni jedna igra ne moze da bude savrsheno glatka i da ne secne bez ikakvog razloga, i to nema veze sa jachinom hardvera nego sa loshim softverom...Ko se seca Glide vs D3D, to je isto kao danas konzole vs PC, odnosno stabilan vs debilni frame rate...

@driver: True, true :S: Al to ne opravdava onu force feedback bradavicu na PS2 gamepadu :)

gx-x je napisao(la):

Na X Box gamepadu svaki taster ima 256 razlicitih polozaja, koliko ja znam na PCu takvih nema iz razloga sto ih igre ne podrzavaju. A i nema vecine igara dok za X Box izlaze Doom3 i Far Cry za par mjeseci koje nemam ni namjeru da igram jer su mi FPS najgluplje nesto sto postoji, strtegije su vec druga prica. Konzole su u prednosti i u horor igrama gdje na PCu ima jedino S.H. koji je prilicno lose portovan.

konzole su prednosti u horror igrama ?! Sta su to horror igre ? Cisto poredjenja, je li doom3 nesto sto se smatra horror igrom ? :d Zadnje sto sam ja video od horror igara je bio "Hired Guns" na Amigi i eventualno "ocean house" mapa u vampire:the bloodlines

OptiPlex je napisao(la):
I to sve same arkadice, bez obzira da li su u pitanju sportovi, voznje ili neki kvazi-arkadni rpgovi. Recimo taj Baldur's Gate Dark Alliance koji je dobio 9,4 niti ima veze sa onim za pc niti bi na pc-u dobio vise od 7.0. Arkadica nikad gora
Pozdrav!

Problem sa vama koji ne igrate te "arkadice" jeste što ne možete da shvatite da igra ne mora da bude do zla boga iskomplikovana i pretrpana pravilima da bi bila veoma zabavna. Te "arkadice" takođe mogu da budu interesantne i veoma izazovne, ali nekima je teško da shvate da su Outrun, Crazy Taxi ili Virtua Fighter podjednako genijalni naslovi kao neka super-turbo-megakompleksna strategija ili RPG, jer pojma nemaju da ih igraju ili ništa ne znaju o njima. Sve je stvar ukusa, tj. toga da li neko daje prednost refleksima i brzini igranja ili više voli temeljniji pristup.

igor2 je napisao(la):
@forsaken demon---voodoo 1 je izasao krajem 1996

Meni je PC bolji samo zbog dday-a i dote :)
I zbog q serijala :)

Teoretski da, ali je kakvu-takvu popularnost počeo da stiče tek 1997. Uostalom, pre te godine nije bilo igara sa glide podrškom, Tomb Raider je tek tokom 1997. dobio patch za 3Dfx.

gx-x je napisao(la):
@milos: Pola tih igara sto si pastovo ovde ima i na PC-u, cak i vise od pola ali nisam sve citao.

@Forsaken demon: nisam rekao da sve igre sa konzola postoje na PC-u vec da bi mogle da postoje kad bi hteli da ih prave. Sto se tice amige: na amigi sam igrao recimo final fight koji je bio samo na automatima i tad nije bilo konzole koja je mogla to da potera. Da ne pricam o tome da je posle izasla i amiga 600 i 1200 sa AGA chipsetom, prvim sa 16mil. boja i da je jos uvek bila aktuelna sega mega drajv, a ja sam igrao ruff ' n' tumble.
A sto se tice decijih igara, da ima ih na PC-u, ali ima i igara "za odrasle" dok in na PS2 ima 3-4 :S:

@Driver: Sve je ok ;) Samo ti k upi neki 6600gt, ubodi ga u svoj PC i poteraj neke igrice pa se vrati na diskusiju ovde i reci kako je bolja grafika na PS2 ;)

Naravno da bi mogli da naprave svaku igru sa konzola kada bi to hteli, ne vidim kako to može da se spori. Ne postoji žanr igre koji može da postoji samo na konzoli.

Što se tiče Amige...ukupan broj prodatih Amiga (svi modeli zajedno) je oko 5 miliona. SMD2 je otišao u 50. SMD2 jeste bio hardverski slabiji, ali je po kvalitetu igara odvaljivao Amigu bez problema. Druga je priča što su kod nas svi pičili Amigu jer su mogli lako da piratuju igre.

Ostalo bolje da ne komentarišem, nema svrhe.

gx-x je napisao(la):
konzole su prednosti u horror igrama ?! Sta su to horror igre ? Cisto poredjenja, je li doom3 nesto sto se smatra horror igrom ? :d Zadnje sto sam ja video od horror igara je bio "Hired Guns" na Amigi i eventualno "ocean house" mapa u vampire:the bloodlines

Dobro druze ti stvarno pojma nemas o cemu pricas. Neozbiljan si.
Cak sam se iskljucio iz diskusije jer nema smisla raspravljati...ali ovo je vec smesno.

sta je tu smesno ? ocean house ili hired guns ? Meni je smesno da se covek tvojih godina igra na konzolama pa sta, svako ima pravo na svoje ukuse/misljenje itd.

driver je napisao(la):
Jel ste vi nekad igrali neshto na PCju ? :)

a jesi ti igrao nekad nesto na internetu ili u mrezi sa/protiv ljudi?
trebalo bi malo da probas prave stvari pre nego sto pocnes da pricas kako igre na pc-u ne valjaju ;)
znas to sto si se zatvorio u sobu i igras neke arkavice tipa GT, platformice i ta cuda bolje potrosi na igranje makar CS-a u igraonici sa decurlijom koja jedva dohvati misa i tastaturu ali barem znaju gde treba da budu ;)
koga bre briga kakav je AI i ne pada mi na pamet da prelazim neku igru, hocu da igram sa drugovima u mrezi i to je sad jedino vredno paznje, sve to sto ima na konzoli smo vec imali sa losijom grafikom na PC-u davno tako da imate priliku da vidite sta treba da ocekujete u nekom narednom periodu...

znaci bnet je nesto sto vas ceka pa birajte sad ili kroz par godina, odluka je vasa....

Ser_Zile je napisao(la):
a jesi ti igrao nekad nesto na internetu ili u mrezi sa/protiv ljudi?
trebalo bi malo da probas prave stvari pre nego sto pocnes da pricas kako igre na pc-u ne valjaju ;)
znas to sto si se zatvorio u sobu i igras neke arkavice tipa GT, platformice i ta cuda bolje potrosi na igranje makar CS-a u igraonici sa decurlijom koja jedva dohvati misa i tastaturu ali barem znaju gde treba da budu ;)
koga bre briga kakav je AI i ne pada mi na pamet da prelazim neku igru, hocu da igram sa drugovima u mrezi i to je sad jedino vredno paznje, sve to sto ima na konzoli smo vec imali sa losijom grafikom na PC-u davno tako da imate priliku da vidite sta treba da ocekujete u nekom narednom periodu...

znaci bnet je nesto sto vas ceka pa birajte sad ili kroz par godina, odluka je vasa....

Joj prijatelju kad bi samo znao kolko je guru pikao kanter :)

gx-x je napisao(la):
sta je tu smesno ? ocean house ili hired guns ? Meni je smesno da se covek tvojih godina igra na konzolama pa sta, svako ima pravo na svoje ukuse/misljenje itd.

Ako smo vec kod mene, meni je jako zao sto nemam vremena da se igram, skoro uopste. A i oni koji se igraju i sa 50 godina, ne vidim nista lose, a narocito ne smesno.

Ukusi su za postovanje, ipak...ono sto je jako iritirajuce ali u isto vreme i smesno je tvoje totalno nepoznavanje jedne materije o kojoj se non stop trudis da kazes nesto pametno. Ti kao da nikad nisi cuo za RE serijal, Obscure, a o Silent Hill nastavcima i da ne pocinjem....

i tebi je to horror ? Najezis se od tih igara ? :trust: Ja se recimo najezim od filmova tipa "The Ring" Ali nesto kao RE sam nabavio dok sam drzao igraonicu (zamisli kolko sam naslova imao i igrao za 3 god :eyebrows: ) pokrenuo, igrao 20min i izbrisao. Aj sto ja nisam hteo to da igram, ali sto niko to nije hteo da igra.... Silent Hill - hmm.. njega nisam igrao, receno mi je da je shit. Ostaje jos taj Obscure koga stvarno, priznajem, nisam ni vido.

NHF Pavle, ti si meni rekao da sam neozbiljan pa sam morao da pomenem godine+konzole ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno