lose ti je receno

odigraj prva tri dela, cetvrti nije bas... reprezentativan.
igrao sam obscure demo, ne deluje narocito ubedljivo ali je zanimljiva ideja sa kooperativnim igranjem.
strah je dosta univerzalna pojava i ne moze tako lako kulturoloski da se razgranici. mislim da su pretece "zapadnog horora" podjednako "uvrnute", lovkraft, kafka i po, zatim hr giger koji je svojim kreacijama inspirisao jednog "aliena" (ali i recimo dark seed serijal na amigi i pc-ju). japanci umeju da budu izuzetno bolesni, ali mislim da ni sa zapada ne zaostaju, uopste. ono sto se sada smatra mejnstrimom zapadnog horora (uklete kuce, vampiri, ludaci itd) dosta je razvodnjeno i prilagodjeno prosecnom gledaocu, ali ima tu i ranih kronenbergovih umobolija. imaju i japanci njihov mejntrim, godzilu

postoji vise tipova horora uopste, nezavisno od kulturnog podneblja... baci pogled ako naletis na emisiju sok koridor (art), videces sta sve spada u zapadni horor, da se covek lepo prekrsti i levom i desnom
the others je dobar film, tipican primer psiho horora, ali pati od nedostatka originalnosti.