Šta je novo?

Potrošnja vaših klima

Moraš biti precizniji, u odnosu na šta ju je povećala? Novembar 2023 ili nešto drugo?

Pošto je napisao da je kilovata (kW), a ne kilovatčasova (kWh) onda ne možemo da pričamo o periodu. Ispada da klima "jače radi" sada. Možda je ranije bilo toplije i nije radila u upunoj snazi (recimo radila je na 1800W struje, sada radi na 3000W).
Sve mi izgleda kao da ova klima ima dodatni grejač (možda za defrost, možda za ispomoć grejanju) , koji se ranije nije palio, a sada je hladno i vlažno pa ga čećše koristi.

Ako misliš na mesečnu potrošnju, onda je logično da bude veća. Februar 2024 je bio izuzetno topao mesec. Bar za 5°C topliji od novembra 2024. Mi smo frebruara čak dobili i maksimalan popust na štednju struje, a razlog je bio što je grejanje jedva i radilo pola meseca.
Hoću da kažem da ti nije referentan uzorak.

Nego, moram nešto da primetim. Ljudi imaju pogrešna očekivanja od grejanja klimom. Izgleda da očekuju da će klima manje trošiti struje ako je jedne marke, a više ako je druge. Sve klime rade na istom principu i kvalitetnija i skuplja klima će biti prijatnija, dugovečnija, tiša, sa više opcija, ali potrošnja neće zbog toga biti mnogo manja. Ako pričamo i ispravnim klimama, ako jedna potroši 1000 kWh da zagreje objekat, druga neće magično potrošiti 500 kWh u istom objektu pod istim uslovima.

Kuća/stan je ono što gubi toplotu, a grejno telo (u ovom slučaju klima) je tu da tu toplotu nadoknadi. Ako neko kaže da mu klima troši XYZ kWh, to samo znači da mu je toliko dobro (ili loše) izolovana kuća/stan.
Ako neko samo kaže koliko je klima potrošila, to ne znači puno bez informacija o tome šta je grejala i koliko to što je grejala gubi toplote. Čak ni informacija o kvadraturi ne daje potpunu sliku, pošto je moguće lakše zagrejati 100m2 izolovanog prostora nego 50m2 neizolovanog.

Jedna analogija: Prostor je kofa vode koja ima rupu na dnu. Ta rupa su toplotni gubici. Klima je slavina kojom dopunjujemo tu kofu da bi bila puna. Ako kažem da sam za mesec dana potrošio 100 litara vode za kofu od 10 litara, da li to znači nešto ako nisam rekao kolika je rupa na toj kofi? Komšija Pera se hvali kako ima kofu od 20 litara, a potrošio je samo 5 litara. Nije do toga što ima kvalitetniju slavinu, nego moja kofa curi na sve strane...

Ljudi zele da cuju, samo sta oni zele da cuju. Ako je meni klima potrosila 30€ za mjesec dana i ja to kazem bratu/kumu/prijatelju i njegova potrosi 50€, odma kako, pa oni stede, ne griju se da valja itd. Vecina ljudi prelazi na ovaj nacin grijanja bas radi ustede i kad vide koliko njihova klima trosi, a koliko ostale, odma klima je neispravna ili nesto nije kako treba. Dosta je prelistati forum.

Sve to stoji ali njegova potrosnja nije normalna,jedino ako ne drzi otvorene prozore,posto ja imam isto 24 vox,trosi mi na ovakvoj temperaturi 1100-1200w,u proseku potrosi 23-24kw na dan.

I ja se slazem da to nije ok ali dosta ljudi se zalilo na 24 Hiseanse da trose mnogo cak imao je jedan sa foruma koji je stan grejao i bila mu velika potrosnja. Ja sa dve klime u 80 kvadrata pa evo izaci ce me danas ladan dan 27kwh. a ne dve 12tice nego 12 i 18tica koja ustvari na grejanju 21 :)

Sve to stoji ali njegova potrosnja nije normalna,jedino ako ne drzi otvorene prozore,posto ja imam isto 24 vox,trosi mi na ovakvoj temperaturi 1100-1200w,u proseku potrosi 23-24kw na dan.
Pricao sam generalno, ne vezano za njega. Tako je, njemu definitivno trosi duplo vise nego tebi. Ne znam kakva je to klima, ali racunamo da klima najefikasniji izvor grijanja.
@markostić Cime si se grijao do sada i kako si prolazio?

Nisam nesto unazad citao, samo da se ubacim na kratko.
Imam Vox 12 neku IVA ....30ak hiljada placenu pre 4 god. Koristim je za zagrevanje 15m2 sobe u stanu 2 spoljna zida , bez izolacije. Povezana je u struju preko Sonoff pametne uticnice i ona kaze: novembar 115 kwh, decembar 161 kwh, januar 68kwh ( do danas, 14.januar)
Drzim je na 20 nocu i kada sam na poslu, a onih 0-10h popodne je na 22 stepena.
Ako ne laze Sonoff naravno :)

Nisam nesto unazad citao, samo da se ubacim na kratko.
Imam Vox 12 neku IVA ....30ak hiljada placenu pre 4 god. Koristim je za zagrevanje 15m2 sobe u stanu 2 spoljna zida , bez izolacije. Povezana je u struju preko Sonoff pametne uticnice i ona kaze: novembar 115 kwh, decembar 161 kwh, januar 68kwh ( do danas, 14.januar)
Drzim je na 20 nocu i kada sam na poslu, a onih 0-10h popodne je na 22 stepena.
Ako ne laze Sonoff naravno :)
Pa taman za tu kvadraturu,meni greje nekih 35 kv,na 20 mi stoji al je na termometru 23,gresi mi 3 stepena😀

I moja IVA5 12 isto na 20C napravi 23C i održava precizno.

Na koji brzinu podesavate mideu breezeless da duva ?
Ja kod mene kada stavim na 21c i 20% brzina duvanja, ona ne spusta ispod 950W...

Oko 30m2. Svakako, cim se podigne brzina duvanja potrosnja ode u nebesa, a nikad da ugreje. Pa su smanjivali i brzinu duvanja zbog potrosnje, jer za ceo dan bi sigurno potrosila 20-25kW.

Da li moze uopste da nabije temp. u 30m2 na 20%? ok vidim da grejes samo na 21c!
Ja bi to na 60% digao pa neka vuce 3-5dana dok je ovakvo vreme... Kad krene ponovo plus nece valjda isto da vuce 1.3kwh npr. na +10c

Bude unutra oko 22 ili 22.5c.
***, matori ljudi pa štekaju svaki kW 😀
Svakako, potrošnja na midei ide dosta visoko, pa na mesečnom nivou zna da bude dosta kW. Da ne pričamo o tome ko ima decu, pa mu treba veća temperatura u prostoriji.

Bude unutra oko 22 ili 22.5c.
***, matori ljudi pa štekaju svaki kW 😀
Svakako, potrošnja na midei ide dosta visoko, pa na mesečnom nivou zna da bude dosta kW. Da ne pričamo o tome ko ima decu, pa mu treba veća temperatura u prostoriji.
Jel to 12-ca?

Da, na 20% potrosi dosta manje struje. Oko 15kW.

Kod mene na manjim brzinama trosi vise na ovim temperaturama...ako povecam ventilator brze zagrije i maksimum koji povuce je do nekih 1.4 kw ali samo ako mora nadoknaditi 3 ili 4 stepena razlike u temperaturi... najbolje npr kad dodjem kuci bude 20 i tada stavim na 21 i onda kasnije opet na 22 ili 23...ali ako zagrije prostor onda i na minimulalnoj brzini odrzava na 300w ali tada konstantno radi...

I nije veliki potrosac zasad

Klima će više trošiti ako jače duva ventilator samo zato što bolje zagreva prostor. Može brže da izbaci topao vazduh i da ponovo zagreje hladan. Ako se nekome čini da tako manje troši, to je samo zato što ne zagreva dobro prostor tj. pored klime će biti toplije nego u drugom telu prostorije.
Kad se jednom postigne temperatura, potošnja se ujednači.
Smanjivanje duvanja služi da se poveća komfor, a ne da smanji račun za struju.

Klima greje isto prostor kao i grejalica sa ventilatorim. Samo što je razlika što uzima toplotu iz spoljašnjeg vazduha i prenosi je unutra, umesto da pravi toplotu iz struje. Zato klima potroši oko 3 puta manje struje da zagreje istu prostoriju. Ne može magično potrošiti 10 puta manje, ma šta da joj čačkamo po opcijama. Zimi nema dovoljno toplote napolju koju bi mogla da iskoristi.

Klima će više trošiti ako jače duva ventilator samo zato što bolje zagreva prostor. Može brže da izbaci topao vazduh i da ponovo zagreje hladan. Ako se nekome čini da tako manje troši, to je samo zato što ne zagreva dobro prostor tj. pored klime će biti toplije nego u drugom telu prostorije.
Kad se jednom postigne temperatura, potošnja se ujednači.
Smanjivanje duvanja služi da se poveća komfor, a ne da smanji račun za struju.

Klima greje isto prostor kao i grejalica sa ventilatorim. Samo što je razlika što uzima toplotu iz spoljašnjeg vazduha i prenosi je unutra, umesto da pravi toplotu iz struje. Zato klima potroši oko 3 puta manje struje da zagreje istu prostoriju. Ne može magično potrošiti 10 puta manje, ma šta da joj čačkamo po opcijama. Zimi nema dovoljno toplote napolju koju bi mogla da iskoristi.
nije bas tako. Ako je klima u vecoj prostoriji a slab ventilator ona ce grijati dio vazduha blizi klimi, lupam sad pola prostorije i teze ce i sporije nabijati temperaturu koja je zadata - samim tim raditi na vecoj modulaciji. Kada klima radi jacim ventilatorom onda ce lakse i brze mjesati vazduh, obuhvatati svu prostoriju, prije dostici zadanu temperaturu i tako smanjiti rad kompresora - manje trositi. Ovo je posebno ocigledno kod vecih prostorija i najmanjoj brzini ventilatora. Ne kazem sad da treba raditi na 5 od 5 ali jedna crtica je samo za 10-12 kvadrata. Najidealnije je da auto fan dobro radi ali to je na zalost u vise primjera rjedak slucaj

Nazad
Vrh Dno