Šta je novo?

Potrošnja vaših klima

Onda se slažem sa tobom. Tada je skupo je da se održava viša temperatura u sobama.

Ovde na forumu dosta je više korisnika koji imaju slabiju izolaciju ili čak nikakvu, nego onih sa propisnom 10cm ili više izolacijom.
Propisna, prema nasim propisima, je 15 cm, ako se gadja ono sto je obaveza za sve nove objekte u kojima se zivi - energetski razred C.

Pogledajte prilog 480551
E upravo to, gradjevinski fond drzave nam je ubedljivo najveci potrosac energije. Ima tu mnoogo do politike i propisa i sprovodjenja istih. Za novu gradnju (legalnu) se vidi jos u fazi izgradnje da se stavlja solidni termicki omotac/izolacija. No, to je samo mali deo ukupnog skupa objekata.
Ali da ne duzim(o), otici ce tema gde ne mora. :)

Znači kad podesiš željenu temperaturu od 23°C, klima troši 250-350W, a kad staviš da željena temperatura bude 25°C onda klima počne da duva topoji vazduh i tada troši 450-600W? Pa zar to nije normalno? Neće valjda ostati ista potrošnja ako treba jače da greje?
Ali to ne govori puno o ukupnoj potrošnji u kWh. Kada se postigne temperatura, onda će nastaviti da održava tu temperaturu, i možda će se vratiti u 250-350W potrošnje. Razlika po stepenu bi trebalo da bude ispod 10% razlike u kWh (kod nas je to 5-6%). Ili nešto nisam dobro razumeo?
Inžinjer sam i kad koristim riječi, trudi mse da ih koristim (najčešće) precizno i sa svrhom.
Upotrijebio sam termin ODRŽAVANJE, dakle kad postigne zadanu T i prođe još nekoliko sati da objekat akumulira, pa se ustabili potrošnja.
Ja se takođe sjećam odnekud tog "10% za 1 stepen C", ali mi se čini da to važi za neke lako održive temperature unutrašnje, recimo od 18 do 22, a imam osjećaj da na ovim višim temperaturama to raste eksponencijalno, nikako proporcionalno - da ti od 24 unutrašnje do 26, ne treba 20% dodatne energije, već barem 30%.
Tražio sam studije na tu temu, ali baš i nisam uspio pronaći ništa tako specifično.

Da napišem za ove svoje razlike koje su drastične kod mene izmedju 24 25 i 26 zadane T u prostoriji, objekat ima 12 cm EPS na zidu, 5komora 70 mm njemacke profile + troslojna argon stakla, krov 35 cm kamena/staklena vuna, međuploče 5 cm stiropor, dakle sigurno visok razred energetske efikasnosti objekta...

Poslednja izmena:
Januar.....

Prilozi

• Januar.jpg
    Januar.jpg
    78.3 KB · Pregleda: 101
  • 1.jpg
    1.jpg
    59 KB · Pregleda: 70

@monstrum

Ako je 250-350W održavanje već postignute temperature onda je OK.
Koliko shvatam pošto nisi na 24 i 25 stepeni napisao "održavanje", znači da je navedeno u stvari potrošnja da bi se postigla željena temperatura. Isto OK.

Potrošnja za održavanje već jednom postignune temperature nije eksponencijalno, već linearno, ali ne na osnovu temperature u prostoriji, već na osnovu razlike spoljašnje i unutrašnje temperature (ΔT). Ali to isto znači da je malo teže i proceniti ukoliko se ne prati potrošnja duži period i da se uzme u obzir i spoljna temepratura i izolacija. Takođe, dosta utiče i osunčanost i vetar. Ali sve to je previše podataka da bi neko tek tako pratio (osim ako nisi "data geek" kao ja).

Kome je važan svaki dinar, naravno da treba da spusti temperaturu grejanja. Samo hoću da kažem, da to za klimu, za našu cenu struje, nije baš puno. Više volim da platim 1000 dinara više, a da deca mogu da se šetaju u gaćama. Ako neko već plaća račun 30.000, a nema para ni za to, onda njemu 10% ili 20% dosta znači.
Najbolje da se stavi u odnos dinara po m2. Recimo, nama je u sred grejne sezone trošak za grejanje 65 dinara po m2, a na nivou cele zime, 45 dinara po m2. To je sa grejanjem na 25°C.
Koliko vas izađe po m2?

Ovako, uspio sam ipak iskopati nešto sa konkretnim brojkama, i čini mi se da je to najbliže realnosti.

Annual-primary-energy-consumption-for-room-heating-constant-temperature.png

Bazni scenario - koeficijent prolaska toplote zidova 0,115 W/m²K (cca 30 cm izolacije)
Adaptacija 3 ( crna na grafikonu, najslabije utopljeno) - Izolacija 12 cm min. vune, UG 0,27 W/m²K (kao kod mene)

Bazni scenario - sa svakim porastom zadane sobne za 1 stepen, mora da se uloži 15.3% više energije za grijanje.
Adaptacija 3, sa svakim porastom zadane sobne za 1 stepen, mora da uloži 19% više energije za grijanje.
Slijedeći ovaj trend, da još slabije izolovan objekat (recimo 5 cm na zidu), zasigurno zahtjeva oko 25% više po stepenu, a go objekat da ne pominjemo tek...

Treba uzeti u obzir, da što je veća razlika temperature objekta i spoljnje T, treba više energije to jeste gubici su veći i brži, pa je upitno kojom brzinom tek raste potrošnja, kada idemo sa 20 stepeni (prilično nerealno zimi), na 23-26 kolika je realna u većini domaćinstava kod nas. Houću reći - sigurno su još veće razlike kada želiš dizati preko 20 stepeni sobnu, za svaki naredni stepen.

Adaptacija 3, koja odgovara izolovanosti moje kuće, otprilike mi pokazuje takav trend i kod mene u kući, jer za 1 stepen, moram gurnuti još 30%+ više wati samo da bih održavao taj skok od 23 do 24 stepena

@monstrum

Ako je 250-350W održavanje već postignute temperature onda je OK.
Koliko shvatam pošto nisi na 24 i 25 stepeni napisao "održavanje", znači da je navedeno u stvari potrošnja da bi se postigla željena temperatura. Isto OK.

Potrošnja za održavanje već jednom postignune temperature nije eksponencijalno, već linearno, ali ne na osnovu temperature u prostoriji, već na osnovu razlike spoljašnje i unutrašnje temperature (ΔT). Ali to isto znači da je malo teže i proceniti ukoliko se ne prati potrošnja duži period i da se uzme u obzir i spoljna temepratura i izolacija. Takođe, dosta utiče i osunčanost i vetar. Ali sve to je previše podataka da bi neko tek tako pratio (osim ako nisi "data geek" kao ja).

Kome je važan svaki dinar, naravno da treba da spusti temperaturu grejanja. Samo hoću da kažem, da to za klimu, za našu cenu struje, nije baš puno. Više volim da platim 1000 dinara više, a da deca mogu da se šetaju u gaćama. Ako neko već plaća račun 30.000, a nema para ni za to, onda njemu 10% ili 20% dosta znači.
Najbolje da se stavi u odnos dinara po m2. Recimo, nama je u sred grejne sezone trošak za grejanje 65 dinara po m2, a na nivou cele zime, 45 dinara po m2. To je sa grejanjem na 25°C.
Koliko vas izađe po m2?
Ovo je bas lepa diskusija, cak mislim da su vam misljenja uglavom saglasna, no mozda mrvicu mimoilazenja.
Elem, kako component kaze (ispravno) porosnja energije (ako se izuzmu promene spoljnih fakora) jeste linearna, ali razlika u kolicini energije za svaki dodati celzijus (u smislu postizanja ravnoteze na novoj/visoj temperaturi) ne raste linearno.
Heh, monstrum dode objasjnenje dok sam ovo kuckao.

edit: tastatura mi je uzasna :)

Ma naravno da je ovo sve što pišemo nabacivanje i paušalno, jer zaista bi trebalo imati strogo kontrolisane i identične uslove, pa da možeš za nešto reći i garantovati preciznost, ali trend je evidentan, samo je pitanje kolika je magnituda, a ovo što navode 10% (recimo fond za energetsku efikasnos čak navodi samo 5%) baš i ne mogu povjerovati da su tačn, je bi značilo da držati kuću na 23 stepena, ili 26, napravi 15% razlike, to jest tek koju marku na kraj mjeseca više..
Evo čitava studija, koga zanima, u suštini grafikon je samo dio, a to nije centralna tema

LINK Operational energy use versus LCA: case study The Mobble for the Solar Decathlon Europe 2019 competition
Elem, kako component kaze (ispravno) porosnja energije (ako se izuzmu promene spoljnih fakora) jeste linearna, ali razlika u kolicini energije za svaki dodati celzijus (u smislu postizanja ravnoteze na novoj/visoj temperaturi) ne raste linearno.

U teoriji, praksa i teorija se ne razlikuju. U praksi, teorija i praksa se razlikuju. :)

Matematički gledano, 5% povećanje po stepenu je normalno. Čak i puno u nekim slučajevima.
Na primer, ako je ΔT=23, a želiš da ga povećaš na ΔT=24, to znači da je promena 4,35%. Znači da ti treba nešto više od 4% više energije za grejanje da bi se grejao sa 23°C, na 24°C, ako je napolju 0°C.
Ako je napolju -10°C onda je povećanje sa ΔT=33 na ΔT=34, a tu je procenat 3,03%.
Ako je napolju 20°C i ti želiš da ti u kući bude 20°C, onda ni ne treba da se greješ. Ne trošiš ništa. Ali kako hoćeš da ti bude u kući 21°C onda ti treba beskonačno više energije nego kad se ne greješ tj. nema smisla da to računaš. Iako je to možda mali broj... i dalje je beskonačno veći od nula.

Ono što zbunjuje ljude kod korišćenja toplotne pumpe i klime je što opada efikasnost što je veći ΔT. Tako da, iako je potrebno 5% više energije, klima će potrošiti možda 6% više struje. To je ono što je eksponencijalno.

Zaboravljamo da je efikasnost predaje toplotne energije obrnuto srazmerna unutrašnjoj temperaturi. Kod TP se to najviše oseti, nešto manje kod klime zbog veće razlike temperature freona i vazduha u odnosu na temp polaza vode i vazduha u prostoriji.

Inžinjer sam i kad koristim riječi, trudi mse da ih koristim (najčešće) precizno i sa svrhom.
Upotrijebio sam termin ODRŽAVANJE, dakle kad postigne zadanu T i prođe još nekoliko sati da objekat akumulira, pa se ustabili potrošnja.
Ja se takođe sjećam odnekud tog "10% za 1 stepen C", ali mi se čini da to važi za neke lako održive temperature unutrašnje, recimo od 18 do 22, a imam osjećaj da na ovim višim temperaturama to raste eksponencijalno, nikako proporcionalno - da ti od 24 unutrašnje do 26, ne treba 20% dodatne energije, već barem 30%.
Tražio sam studije na tu temu, ali baš i nisam uspio pronaći ništa tako specifično.

Da napišem za ove svoje razlike koje su drastične kod mene izmedju 24 25 i 26 zadane T u prostoriji, objekat ima 12 cm EPS na zidu, 5komora 70 mm njemacke profile + troslojna argon stakla, krov 35 cm kamena/staklena vuna, međuploče 5 cm stiropor, dakle sigurno visok razred energetske efikasnosti objekta...
Ja mogu samo da ti potvrdim da kod objekata sa velikim gubitcima. Npr bez izolacije zida samo blok ta razlika je zna da bude cak i 40%. Ja sam negde nasao zlatnu sredinu od 23 gde se meni isplati da ne odem u crveno sa tri klime u 120 kvadrata. Kad dignem na 24 potrosnja ide u mnogo. Sad mozda je to do toga sto i na vecim minusima klime pocinju da budu manje efikasne a dosta gubitaka pa one daju sve od sebe da odrze temp kao da je nedostizna.

Vox IHD12 zadnja 4 meseca skroz ujednačena potrošnja

Prilozi

• Screenshot_20250227_065652_Tuya Smart.jpg
    Screenshot_20250227_065652_Tuya Smart.jpg
    46.6 KB · Pregleda: 139
Kačio je kolega u jednoj drugoj temi ali nije loše i ovde da se postavi.
Pogledajte prilog 482521

Pružaju izolaciju ALI TO JE SAMO BROJ I NIJE ISTO U PRAKSI...
Koliko desetina kilovata energije i vremena (dana) ti treba da zagriješ tone i tone zida od 70 cm pune opeke i da u sobi postane ugodno, a koliko recimo montažni sa 10 cm vune unutra? Ili 20 cm blok sa 10 cm eps? Koliko moraš gurati energije da zadržiš postignutu temperaturu?
LJudi i na selu prave ogromne greške zidajući pomoćne objekte betonskim blokovima, teško da mogu napraviti veću grešku, to je katastrofa i ljeti i zimi, uvijek je ledeno ili vrelo unutra + velika vjerovatnoća vlage u objektu.

Najbolje je imati termalnu masu i izolaciju. Tada će klima raditi najujednačenije. Jednom se postigne temperatura i kasnije se samo održava. Neće biti velikih oscilacija u temperaturi, a može i da se iskoristi i sunčano vreme zimi ili hladnije noći leti.
Montažni sa 10 sm izolacije je loše rešenje.

Ovo sa montažnim zidovima sam pomenuo zbog vikend objekata (kada se jako malo koriste), gdje je poželjnije nemati termalnu masu, jer upadneš jednom u deset dana na pola dana ili eventualnoi jedno noćenje = dok termalnu masu zagriješ ili ohladiš - babo ručo, prošo voz, a ti nagurao energije i energije + nije ti bilo ugodno...

Čitajući mišljenja pojedinih članova grupe, smučilo mi se da dalje pišem. Šaljem vam fotografiju saglasnosti kako mi Gorenje tj. Hisense priznaje neispravnost klima uredjaja i daje nalog za zamenu aparata. Zaključak je sledeći, klima 24BTU je neispravna ako trosi u proseku 3kw na po satu, njena realna potrosnja trebala bi da bude 1,4 - 1,7 kwh.

Prilozi

• IMG-b3a332fad6345a002186943365440410-V.jpg
    IMG-b3a332fad6345a002186943365440410-V.jpg
    127 KB · Pregleda: 106
Čitajući mišljenja pojedinih članova grupe, smučilo mi se da dalje pišem. Šaljem vam fotografiju saglasnosti kako mi Gorenje tj. Hisense priznaje neispravnost klima uredjaja i daje nalog za zamenu aparata. Zaključak je sledeći, klima 24BTU je neispravna ako trosi u proseku 3kw na po satu, njena realna potrosnja trebala bi da bude 1,4 - 1,7 kwh.
Pa ako se stavi u neku halu od 200 kv ima da trosi i 4kw,mislim ne mora da znaci da je neispravna🤣
Ali kod tebe je u kuci i naravno da je neispravna,meni 24 trosi 1 kwh maks u proseku.

Ovo me vraća na moju potpuno laičku računicu i razumijevanje snage/potrošnje, da ne bi smio povlačiti preko 2.2 KW (9,6 A x 230V) po času rada (kada je ispravan). Ako ima ko iz elektro struke da nam pojasni na koji način ispravni inverter troše više od proopisane, jer ne zaista zanima.

Imaš li osnova ulaziti sa ovim papirom u parnični postupak, gdje bi vještak/inžinjer mašinstva/elektrotehnike napravio obračun koliko su te "zavalili" neispravnim uređajem, i da ti nadoknade razliku u računima?
I koliko je razumno potezati argument rizika od požara, jer kablovi su stalno bili pod velikim opterećenjem

Kuća, 10 god stara, 12 EPS, krov 35 cm kamena/mineralna, 70 mm pvc 5 komora tri stakla, , prvi sprat/potkrovlje, samo 1/3 (85 m2) u upotrebi i grijani/hladjeni. Prvi sprat FUjitsu 12KMCC, potkrovlje 14LUC

Prije/poslije invertera:
jun 169/209 kWh
jul 141/334
avgust 176/279
Sep 254/307
oktobar 316/352
novembar 360 kWh/595 kWh
decembar 425/800
januar 399 kW/583 (duplex pored grijan, paljena i kotlovnica kod nas par dana)

Nakon invertera (i otkad su djeca malo porasla i siluju bojler ;D), minimalna potrošnja domaćinstva je 270 KWh mjesečno
Otkako sam nabavio uticnice i ubacio u dnevnu da ispratim KMCC

februar ove god 579 (12KMCC 252 KWh)
Mart ove god 535 (12 KMCC 186 KWh)
April 308 (12KMCC 100 KWh)

Što će reći da ova gore 14LUC u potkrovlju jaaako malo troši zimi, možda 30 do 50% u odnosu ma KM, ali ljeti LU odrađuje gotovo sve, KM upalimo par onih najvrelijih dana ili sat dva da malo rashaldimo skroz dnevni. LU ide direktno u kutiju s kablom, pa joj ne mogu mjeriti potrošnju na pametnu utičnicu.

U novcima? Decembar, nakon poskupljenja od 10%, mislim da bi 70 eura za utrošenih 800 KWh.

Jel počela sezona hlađenja, dajte da vidimo kakav cug koja ima? Ja sam danas malo pratio Hisense Energy SE HiNano 18K KA50BS0E i Vox IHD12. Ova prva modulira na 260 a ova druga na 230w. Ovo je bilo negde oko 18h, spoljna od Hisense je tad pobegla u hladovinu, a Vox se pekla na suncu. Vox trenutno radi na nekih 170w (23h). Nisam im skoro prao filtere, sutra ću, pa ću da propratim, verovatno će uticati na potrošnju - još koji wat dole. Hisense sam hvatao prošle godine da spušta i na 180w. Ovo dvoje ukućana što imaju TCL-e ih slabo pale ovih dana pa ne mogu da ispratim potrošnju.

Trenutno:
Amber 9 Premium u +60m2
Zadata 23c Fan 3
Tokom noci pegla sa 90-140w
Screenshot_20250607-231811.png

Muse u 48m2
Zadata 23c Fan 3
Tokom noci pegla sa 170-180w nekad i nize ali obicno tu se vrti 170-180w
Screenshot_20250607-231836.png

Lepo. Samo ja na 23 ne bih mogao da sedim. Hesense držim na 26, u sobi bude 25. Spustim li za jedan stepen bude mi aprijatno. I gasim je oko 7 - pola osam uveče. Tad otvaram portal i izlazim u zadnje dvoriste, malo zalivam travicu, žena cveće, posle pijemo kafu i ulazimo unutra posle 10 pola 11. Čim padne mrak, počinje da dolazi svežina iz obližnje šumice i bude baš prijatno. Noću sam je palio svega nekoliko noći prošle godine kad su dnevne bile 40+.

Nazad
Vrh Dno