Propisna, prema nasim propisima, je 15 cm, ako se gadja ono sto je obaveza za sve nove objekte u kojima se zivi - energetski razred C.Ovde na forumu dosta je više korisnika koji imaju slabiju izolaciju ili čak nikakvu, nego onih sa propisnom 10cm ili više izolacijom.
A to je sustinski problem, a mnogo manji problem je koja klima.Eto, 15cm, takvih korisnika ima baš malo.
E upravo to, gradjevinski fond drzave nam je ubedljivo najveci potrosac energije. Ima tu mnoogo do politike i propisa i sprovodjenja istih. Za novu gradnju (legalnu) se vidi jos u fazi izgradnje da se stavlja solidni termicki omotac/izolacija. No, to je samo mali deo ukupnog skupa objekata.Pogledajte prilog 480551![]()
IZMENE ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI: Sve zgrade u Srbiji moraÄe da imaju "energetske pasoÅ¡e" bez obzira na to kada su izgraÄene, i njegovo posedovanje biÄe uslov za kupoprodaju nekretnina
Sve zgrade u Srbiji moraÄe da imaju "energetske pasoÅ¡e" bez obzira na to kada su izgraÄene, a posedovanje tog sertifikata o energetskim svojstvima objekata biÄe uslov za kupoprodaju nekretnina. To je predviÄeno izmenamawww.paragraf.rs
Inžinjer sam i kad koristim riječi, trudi mse da ih koristim (najčešće) precizno i sa svrhom.Znači kad podesiš željenu temperaturu od 23°C, klima troši 250-350W, a kad staviš da željena temperatura bude 25°C onda klima počne da duva topoji vazduh i tada troši 450-600W? Pa zar to nije normalno? Neće valjda ostati ista potrošnja ako treba jače da greje?
Ali to ne govori puno o ukupnoj potrošnji u kWh. Kada se postigne temperatura, onda će nastaviti da održava tu temperaturu, i možda će se vratiti u 250-350W potrošnje. Razlika po stepenu bi trebalo da bude ispod 10% razlike u kWh (kod nas je to 5-6%). Ili nešto nisam dobro razumeo?
Ovo je bas lepa diskusija, cak mislim da su vam misljenja uglavom saglasna, no mozda mrvicu mimoilazenja.@monstrum
Ako je 250-350W održavanje već postignute temperature onda je OK.
Koliko shvatam pošto nisi na 24 i 25 stepeni napisao "održavanje", znači da je navedeno u stvari potrošnja da bi se postigla željena temperatura. Isto OK.
Potrošnja za održavanje već jednom postignune temperature nije eksponencijalno, već linearno, ali ne na osnovu temperature u prostoriji, već na osnovu razlike spoljašnje i unutrašnje temperature (ΔT). Ali to isto znači da je malo teže i proceniti ukoliko se ne prati potrošnja duži period i da se uzme u obzir i spoljna temepratura i izolacija. Takođe, dosta utiče i osunčanost i vetar. Ali sve to je previše podataka da bi neko tek tako pratio (osim ako nisi "data geek" kao ja).
Kome je važan svaki dinar, naravno da treba da spusti temperaturu grejanja. Samo hoću da kažem, da to za klimu, za našu cenu struje, nije baš puno. Više volim da platim 1000 dinara više, a da deca mogu da se šetaju u gaćama. Ako neko već plaća račun 30.000, a nema para ni za to, onda njemu 10% ili 20% dosta znači.
Najbolje da se stavi u odnos dinara po m2. Recimo, nama je u sred grejne sezone trošak za grejanje 65 dinara po m2, a na nivou cele zime, 45 dinara po m2. To je sa grejanjem na 25°C.
Koliko vas izađe po m2?
Elem, kako component kaze (ispravno) porosnja energije (ako se izuzmu promene spoljnih fakora) jeste linearna, ali razlika u kolicini energije za svaki dodati celzijus (u smislu postizanja ravnoteze na novoj/visoj temperaturi) ne raste linearno.
Ja mogu samo da ti potvrdim da kod objekata sa velikim gubitcima. Npr bez izolacije zida samo blok ta razlika je zna da bude cak i 40%. Ja sam negde nasao zlatnu sredinu od 23 gde se meni isplati da ne odem u crveno sa tri klime u 120 kvadrata. Kad dignem na 24 potrosnja ide u mnogo. Sad mozda je to do toga sto i na vecim minusima klime pocinju da budu manje efikasne a dosta gubitaka pa one daju sve od sebe da odrze temp kao da je nedostizna.Inžinjer sam i kad koristim riječi, trudi mse da ih koristim (najčešće) precizno i sa svrhom.
Upotrijebio sam termin ODRŽAVANJE, dakle kad postigne zadanu T i prođe još nekoliko sati da objekat akumulira, pa se ustabili potrošnja.
Ja se takođe sjećam odnekud tog "10% za 1 stepen C", ali mi se čini da to važi za neke lako održive temperature unutrašnje, recimo od 18 do 22, a imam osjećaj da na ovim višim temperaturama to raste eksponencijalno, nikako proporcionalno - da ti od 24 unutrašnje do 26, ne treba 20% dodatne energije, već barem 30%.
Tražio sam studije na tu temu, ali baš i nisam uspio pronaći ništa tako specifično.
Da napišem za ove svoje razlike koje su drastične kod mene izmedju 24 25 i 26 zadane T u prostoriji, objekat ima 12 cm EPS na zidu, 5komora 70 mm njemacke profile + troslojna argon stakla, krov 35 cm kamena/staklena vuna, međuploče 5 cm stiropor, dakle sigurno visok razred energetske efikasnosti objekta...
Kačio je kolega u jednoj drugoj temi ali nije loše i ovde da se postavi.
Pogledajte prilog 482521
Pa ako se stavi u neku halu od 200 kv ima da trosi i 4kw,mislim ne mora da znaci da je neispravna🤣Čitajući mišljenja pojedinih članova grupe, smučilo mi se da dalje pišem. Šaljem vam fotografiju saglasnosti kako mi Gorenje tj. Hisense priznaje neispravnost klima uredjaja i daje nalog za zamenu aparata. Zaključak je sledeći, klima 24BTU je neispravna ako trosi u proseku 3kw na po satu, njena realna potrosnja trebala bi da bude 1,4 - 1,7 kwh.
Ovo me vraća na moju potpuno laičku računicu i razumijevanje snage/potrošnje, da ne bi smio povlačiti preko 2.2 KW (9,6 A x 230V) po času rada (kada je ispravan). Ako ima ko iz elektro struke da nam pojasni na koji način ispravni inverter troše više od proopisane, jer ne zaista zanima.Čitajući mišljenja pojedinih članova grupe, smučilo mi se da dalje pišem. Šaljem vam fotografiju saglasnosti kako mi Gorenje tj. Hisense priznaje neispravnost klima uredjaja i daje nalog za zamenu aparata. Zaključak je sledeći, klima 24BTU je neispravna ako trosi u proseku 3kw na po satu, njena realna potrosnja trebala bi da bude 1,4 - 1,7 kwh.
Na 35m2.U koliko m2? 10-20m2?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari