Šta je novo?

Potrošnja vaših klima

Zovi da provere gas. I slikaj Sj napolju ako je zaledjena pri dnu 100% je iscureo gas.

Da u prostoru nitko ne zivi. Priprema se za useljenje. Prostor koji bi trebalo grejati je oko 40 m²

Mislim da je to ok za tu klimu. Usis 10°c, izduv 40°c, 30°c razlike. Niko klimu ne koristi tako za grejanje na tako niskim temperaturama unutra pa niko ne zna koliko bi trebalo da greje ali uglavnom kod većine je oko 30°c razlika.

Mislim da je to ok za tu klimu. Usis 10°c, izduv 40°c, 30°c razlike. Niko klimu ne koristi tako za grejanje na tako niskim temperaturama unutra pa niko ne zna koliko bi trebalo da greje ali uglavnom kod većine je oko 30°c razlika.
A da li je OK da ide otprilike svakih 60 minuta u defrost kada je temp oko 0 i vlaznost oko 85%

Jako je hladno tu. Trebace joj 48h da se zidovi malo ugreju i da se rad klime malo normalizuje. Do tada radi max snagom. Ostavi je upaljenu ako mozes, kada se malo ugreje prostor prepolovice potrosnju.
I nemas potrebe da je drzis na 30c, ona svakako radi punom snagom. Stavi zeljenu temp 20-23 npr.

Zagriji taj prostor Sa nekom El.grijalicom ili Konvektorom. Kad dostigne temp. ostaviš Klimu da nastavi...

Samo je ostavi da radi i nemas problema. Zidovima je potrebno dosta vremena da akumuliraju toplotu, zato je i dalje toliko hladno unutra a klima gura punom snagom. Samo neka radi i bice vec sutra daleko boja situacija. Pravu potrosnju ces videti tek za par dana.

Ja ovaj prostor što koristim 2,5h tri dana u sedmici, pustim na nižu T prvo da razmlači - zadam 19-20 stepeni nekih 5-6 h prije korištenja, pa pred sam ulazak na 2h zadam 23-25.

Moze li mi netko tko ima inverter Midea Brezeles- S odgovoriti.
Imam nov navedeni klima uredjaj ,montiran prije 2 mjeseca, i u modu grijanja , kada postavim na 30 stepeni i ventilator na 80 % izduvava mlako (oko40 stepeni) i koliko sam vidio max potrosnja je negdje oko 1.4 KW(temp napolju oko 0 stepeni,a u prostoru koji greje 10 stepeni)
Zna li netko kolika je vrednost max temp na izduvavanju kod ovaga uredjaja?
Kada je temperatura napolju oko 0 stepeni klima ide skoro svakih 60 minuta u defrost.
Cinu mi se da tu nesto nije uredu,svaka pomoc mi je dobrodosla
Pozdrav
Koliko kvadrata greješ, i kakva je izolacija?

Ja ne mogu da vjerujem koliko malo Klime/inverteri troše struje!

Vivax 18ka i 12ka u zadnjih 10ak dana, vanjske temperature 0-10 stepeni. Grijem s njima ukupno ca. 80m2, dobra izolacija.

Prije norveški konvektori, 100-120€ dodatno

onda dodam Eloblok za podno od ca. 30m2, skinem dva konvektora, jer nisu mogli dovoljno zagrijati. Racun 200€ dodatno

Sad sa ove dvije klime prema proracunu bice 20-40€ vise u odnosu na period bez grijanja.

Klime ne gasim, samo temp. na velikoj pred spavanje smanjim na 20stepeni. Uvijek lijepo, toplo…

Ko je jos lud grijati na pelet, drvo i ostale *******cije??

• Funny
Reagovanja: Ira
ZATO ŠTO DUVA HLADNO I NERVIRA ME DUVA U GLAVU!

Žene su lude, jer im puca patka hoće li:
Sezona Koštati 150-200 eura ili 600 eura
Koštati gomilanje keša i pogađanje da li će drva/pelet biti kako Bog zapovjeda, ili krš i iks metara manje na kamionu + pretovar energenta i skladištenje i zauzimanje prostora - ili će biti dostupan stalno iz utičnice po potrebi
Jer ih boli patka ko će taj kotao stalno dopunjavati drvetom/ugljem/peletom i cimati se kad god zaglavi i stane
Jer ih zabole i za čišćenje kotla, stalno prevlačenje drva/peleta u kotlovnicu
I još drugih stvari koje idu uz to...

Al šta ćeš sve je to ništa naspram cinjenice da DUVA HLADNO!

Poslednja izmena:
I feel your pain! Moja je skoro videla dugme "energy saver" i naravno aktivirala senzor na unutrašnjoj. Dolazim ja kući, kako sam prošao ispred klime ona kreće da duva ko blesava. Nameštena na 24, u kući 21. Pa Sunce ti poljubim! Naravno, ugasim to "Oko Sauronovo" i stavim na 23. Pitam decu pred njom "ko je dirao daljinski od klime, upalio senzor prisutnosti osoba u prostoriji?" I objasnim im da se klima gasi, tj spušta temp za 3 stepena kad nema nikog. Žena sluša, ćuti i ništa ne komentariše...

Kod nas ista stvar samo leti. Žena bi volela da klima hladi, ali da nekako ne izduvava hladan vazduh :)
Stavio alupex cevi u spušten plafn da imamo plafonsko hlađenje. Kupio klimu koja najmanje duva (Breezeless). Ali kad je prošlo leto bilo 40+ stepeni napolju, a žena stavi da se krčka nešto u šerpi i uključi još rernu da peče, a aspirator na max, pa sav klimatizovan vaduh izbaci iz kuće... pa majku mu, mora ili da duva hladno ili da se znojimo!

Sva sreća pa zimi bar nemamo tih problema.

Je li ko pratio dimaniku - zadana temperatura - potrošnja?
Kod mene je baš drastična razlika,
23 stepena, 250 do 350 W održavanje,
24 stepena, 350 do 450W,
25 stepeni 450 do 600W...

Znači zbog 2 stepena ambijentalne temperature, duplo ode potrošnja :oops: :oops: :oops:
Pa kad ljudi stave 26-27 i čude se otkud je otišlo duplo više peleta/struje...

Je li ko pratio dimaniku - zadana temperatura - potrošnja?
Kod mene je baš drastična razlika,
23 stepena, 250 do 350 W održavanje,
24 stepena, 350 do 450W,
25 stepeni 450 do 600W...

Znači zbog 2 stepena ambijentalne temperature, duplo ode potrošnja :oops: :oops: :oops:
Pa kad ljudi stave 26-27 i čude se otkud je otišlo duplo više peleta/struje...
Znači kad podesiš željenu temperaturu od 23°C, klima troši 250-350W, a kad staviš da željena temperatura bude 25°C onda klima počne da duva topoji vazduh i tada troši 450-600W? Pa zar to nije normalno? Neće valjda ostati ista potrošnja ako treba jače da greje?
Ali to ne govori puno o ukupnoj potrošnji u kWh. Kada se postigne temperatura, onda će nastaviti da održava tu temperaturu, i možda će se vratiti u 250-350W potrošnje. Razlika po stepenu bi trebalo da bude ispod 10% razlike u kWh (kod nas je to 5-6%). Ili nešto nisam dobro razumeo?

Zavisi sta je kome "osetno". Ako se grejem na 23°C i račun mi je 5500 dinara, a ako se grejem na 25°C onda je račun 6000 dinara. Meni tih 500 dinara nisu osetni.
Ne znam nikoga ko može da sedi u sobi gde je 30°C.

Zavisi sta je kome "osetno". Ako se grejem na 23°C i račun mi je 5500 dinara, a ako se grejem na 25°C onda je račun 6000 dinara. Meni tih 500 dinara nisu osetni.
Ne znam nikoga ko može da sedi u sobi gde je 30°C.
Ja znam,meni je na 23-24 i kad dodju smrznu se 😂😂
To su uglavnom ljudi koji uzmu natankaju sporet i mora sve da gori i da jedva dises.

Verovatno. Ali nisam probao da se grejem na 27. Pretoplo mi je to.

Zavisi koliki je racun. 5500 dinara je oko 400kWh.
Naravno da mora da bude izolovano. Ko još pokušava da se greje klimom bez izolacije?
U pravu si. Nije 500 din nego 700.

Nazad
Vrh Dno