Šta je novo?

Potrošnja vaših klima

Decembar 460 KW, 12KM i 14LU, 85 m2,
LU se stara da bude 22 stepena, KM da bude 23,5-24, dan i noć isto.
Jest KM potrošila malo više, al se i veša nasušila - preko noći po jedan stalak pun veša, što je u mojoj sušilici nekih 8-10 KW po turi (taman koliko KM za 24 časa) + nosaj oko kuće, isprazni posudu, očisti bubanj, pa idi opet po to za tri sata...

Decembar 460 KW, 12KM i 14LU, 85 m2,
LU se stara da bude 22 stepena, KM da bude 23,5-24, dan i noć isto.
Jest KM potrošila malo više, al se i veša nasušila - preko noći po jedan stalak pun veša, što je u mojoj sušilici nekih 8-10 KW po turi (taman koliko KM za 24 časa) + nosaj oko kuće, isprazni posudu, očisti bubanj, pa idi opet po to za tri sata...
Kada radi dan i noć, da li ti kompresor uopšte odmara? Kod mene na LG S12ET kompresor radi 24h i tada dok održava temperaturu radi na oko 300-500W i možda samo jednom dnevno uspe da ode u mirovanje na 5 min kada podigne krilce (tada je protrošnja 60W). Nije mi jasno jer je jutros bilo čak 8 stepeni, podesim klimu na 19 i neće da ode u mirovanje (lagano radi i neće da postigne uslov da ode u mirovanje iako je na aplikaciji 1-2 stepena temperatura veća od one koju sam zadao), da li je podešena da radi non stop ili pošto nema izolacije ne može da ode u mirovanje? Da li je ovo loše za kompresor? Mislim da bez obzira na izolaciju mora postići tu temperaturu i otići u mirovanje jer nije uopšte opterećena bar na ovako visokoj temperaturi napolju (8 stepeni).

Ne pratim potrošnju, mada Lu jako cesto je u totalnoj relaksaciji i miruje. Kad kažem rade, mislim na to da je ista temp i ne diram mnogo, ponekad na 23 spustim, kad je kupanje 25

У Београду сушиш веш напољу ако волиш пламене зоре и мирис димњака... А и у добром остатку Србије вероватно.

2024. У осталу потрошњу улази и подно грејање, иначе не би прелазила 850-950 киловатсати. Децембар топлији него прошле године и ту се направила највећа разлика, уз нешто више путовања него иначе.
1735923599833.png

1735923675064.png

55m2 si grejao sa 119kw. Dobro nije lovačka priča nego bajka za laku noć. Ajde malo nam bliže objasni i opiši taj objekat.

Ja onda ne smem ni da postavim pitanje :(
Lokal izuzetno male kvadrature (7 km) ali 2 strane komplet u staklu,bez ikakve izolacije
Klima inverter Tesla 12
A potrosnja za decembar preko 180 kw
Ne ostavlja se preko noci da radi, znaci od 12-22h.
Sto je najgore , uopste ne ugreje prostor kako treba. Uzeta nova letos, sa hladjenjem naravno nije bilo problema.

Lokal izuzetno male kvadrature (7 km) ali 2 strane komplet u staklu,bez ikakve izolacije
Klima inverter Tesla 12
Sto je najgore , uopste ne ugreje prostor kako treba. Uzeta nova letos, sa hladjenjem naravno nije bilo problema.
Pa ne moze da ugreje kad se gasi klima... Smanji temp. na 20c preko noci ili mozda ti bolja opcija neki mala grejalica/kalorifer od 1.5-3kw :)

Poslednja izmena:
Na koliko stepeni setovana?
Evo objasnicu... i okacio sam grafikon, mada sam vec pisao na raznim temama ranije

kuca je u pitanju sa dve spavace sobe, izolacija stiropor 8cm i aluminijumske roletne.
odrzava se temperatura oko 22-23 stepena

Nocu se podize temperatura duvanja na 25-26 stepeni, preko dana se podesi na 21-22 ako je suncan dan i na 20 stepeni, i samo odrzava u leru
Nocu roletne obavezno spustene, velika je razlika.

Evo objasnicu... i okacio sam grafikon, mada sam vec pisao na raznim temama ranije

kuca je u pitanju sa dve spavace sobe, izolacija stiropor 8cm i aluminijumske roletne.
odrzava se temperatura oko 22-23 stepena

Nocu se podize temperatura duvanja na 25-26 stepeni, preko dana se podesi na 21-22 ako je suncan dan i na 20 stepeni, i samo odrzava u leru
Nocu roletne obavezno spustene, velika je razlika.
Imas dosta dana kada ti navodno klima potrosi 4kwh za 24h, to znaci da trosi 160w po satu.
Po ovim temperaturama neizvodivo, tako moze jedino u prelaznom periodu kada su temperature 10-15 stepeni.
Ili gasis po noci a imas neko drugo grejno tijelo ili kombinujes nesto sa klimom.

Ima ljudi koji se poprilično razumiju u klime izolaciju itd, ovo je kao da se nas 5 hvali kako nam auto trosi 4-5 litara i ti dodjes i kazes da tvoje troši 1.5l

Imas dosta dana kada ti navodno klima potrosi 4kwh za 24h, to znaci da trosi 160w po satu.
Po ovim temperaturama neizvodivo, tako moze jedino u orelaznom periodu kada su temperature 20-15 stepeni.
Ili gasis po noci a imas neko drugo grejno tijelo ili kombinujes nesto sa klimom.

Ima ljudi koji se poprilično razumiju u klime izolaciju itd, ovo je kao da se nas 5 hvali kako nam auto trosi 4-5 litara biti dodjes i kazes da tvoje troši 1.5l
Baš tako. Ne vidim razlog zašto ljudi lažu a možda mu laže aplikacija klime.

Po ovim temperaturama neizvodivo, tako moze jedino u prelaznom periodu kada su temperature 10-15 stepeni.

Ima ljudi koji se poprilično razumiju u klime izolaciju itd, ovo je kao da se nas 5 hvali kako nam auto trosi 4-5 litara i ti dodjes i kazes da tvoje troši 1.5l
Nocu uvek radi, ako se gasila to je bilo preko dana
Ima i neki dan kada nije koriscena i otud takav prosek.
Drugo grejno telo nema.

Ostavio sam grafikon za ceo mesec, to je mereno direktno na klimi ima svoj merac potrosnje.

Imam isti takav setup u drugom stanu ista struktura ali ona ne meri potrsonju i ako je identicna i klima i stan.

Nocu uvek radi, ako se gasila to je bilo preko dana
Ima i neki dan kada nije koriscena i otud takav prosek.
Drugo grejno telo nema.

Ostavio sam grafikon za ceo mesec, to je mereno direktno na klimi ima svoj merac potrosnje.

Imam isti takav setup u drugom stanu ista struktura ali ona ne meri potrsonju i ako je identicna i klima i stan.
Pa ne znam, ne volim da prozivam jer nikad covjek ne zna ali sumnjivo je.
Po grafikonu klima nije radila samo 2 dana, a imas i dana kada je trosila 2kw. E tu nema sanse da je radila 24h. Znaci da gasis.
E sad ako gasis zidovi bi se ishladili koliko toliko da nista ne grije i klima bi po paljenju morala vise trositi da to nadoknadi a to se ne uklapa u tvoj grafikon...sto opet baca sumnju na drugo grejno tijelo

Vidiš kako sad lepo kažeš gašenje preko dana. Nije radila svaki dan. Imaš ti još jedno grejno telo. Vidiš jedan dan potrošila 8kw. Ostali dani promenljivo. Dovodiš ljude u zabludu prvim postom, pomisle da radi non stop.

Nemam bre drugo grejno telo, samo klima.

Izbacio sam podatak iz midea aplikacije, druge podatke nemam.

Heheh, dobro dok ovi ne provale da u temi o TP ljudi izbacuju potrošnje inače će i tamo da glume lovce :)

Nemam razloga da ne verujem to što piše bakara.
Ako mu piše u aplikaciji 119kWh, onda je tako aplikacija izmerila. Možda nije dobro izmerila? Možda je stvarno tolika potrošnja (iako je to nenormalno mala potrošnja za grejanje u decembru)?
Nisam pratio kolika je kuća u pitanju i kako to da se greje samo 55m2, a ima dve spavaće sobe? Šta se greje tu? Jedna spavaća soba ili samo dnevna soba, a ni jedna spavaća?
Piše da je ova izmerena potrošnja 63% prošlomesečne potrošnje tj. novembarske. A novembar je bio dosta topliji do decembra. Ko zna šta se tu dešava..

Ne mogu da spavam pa se bavim forenzikom :)

Evo od kuma slika, stan novogradnja neusseljen u kom nema frizider sporet niti bilo koje grejno tijelo
Ako je čovjek u sličnoj situaciji, sasvim izvodivo

Grijanje ugaseno to jeste niek ga upalio nijednom1000008080.jpg
Ili ako čovjek ima rig za kopanje kriptovaluta, ili dva zamrzivaca ili neke slicne velike grijače + dobra izolacija, i komšije okolo, tu si po defaultu na 22+ i dodas malo samo klimom.

Ma on živi u kući koliko sam razumeo. U zgradi je druga priča mogu da te greju sa svih strana osim jedne.

Tako i kod moje drugarice, garsonjerica u novogradnji sa izolacijom, 30ak kvadrata, samo taj jedan zidić od ~3m je spoljni, greje se godinama na on off Vivax klimu na najsporijoj brzini. xD Ne primećuje razliku na računu kada joj radi "grejanje" u odnosu na ostale mesece.

Klima inverter Tesla 12
Isti problem imam uslovi isti, vox iva 12,radi non stop na 16 uz ifeel postiže 14 u lokalu kad sam u lokalu pojačan na 18 i treba mu sat vremena da postigne temp., za novembar potrošila 100 kw decembar neće biti ispod 200,

Nazad
Vrh Dno