Šta je novo?

Posao u Nemackoj

Za vozace kamiona verujem da je noice. Viza je tu jedino neki problem mozda..

Medicinari se odavno ne hvale. Plate in ne prate cene vise.

Zdravstvo.. znate li da se i kod kardiologa u mnogo mesta ceka po 12 meseci?
Vozaci su izuzetno trazeni i firme im instant resavaju sve, posto je srpska dozvola priznata.

Za medicinu ne znam, ali za kardiologe.... Srecom, mozes da biras gde ces, nisi vezan za jednog.

Vozaci su izuzetno trazeni i firme im instant resavaju sve, posto je srpska dozvola priznata.
Mislim da je broj radnih dozvola (za non-EFTA gradjane) prilicno ogranicen (naspram koliko ih treba), pa je tu problem. Jer vidim da mnogo ljudi dodju i pokusavaju da dobiju posao vozaca i ne uspeju.. ne verujem da toliko njih nisu sposobni, ali..

Za medicinu ne znam, ali za kardiologe.... Srecom, mozes da biras gde ces, nisi vezan za jednog.
Mozes da menjas kada nadjes, ali naci nekoga ko prihvata GKV i ima termin za manje od 12 meseci je, barem ovde u BW i Bavariji, maltene misaona imenica koliko i da nijedan voz ili let oko Frankfurta ne kasni tokom dana :)
Kolege trazile kardiologa, ja internistu (stomacic :D), januara prosle godine.. nista nismo mogli za celu 2023 naci u blizini (ispod 2h javnim prevozom).
Nadje se nekada koji mesec kasnije KAO, ali dok dodje termin "nema osoblja, neplanirano bolovanje, odmori.." i termin se pomeri na 12m barem.

Nekada zubara ne mogu naci 2m ;) Do tada ode zub skroz. Jer nece da rade amalgam (manje zarade), pa ko nema Zahnzusatzversicherung mora 130e po plombi da doda :) U mom slucaju i po 300e :D Ispod nedelju dana je misaona imenica i sa bolom. Bez bola po mesec tipicno, 2-4m tokom leta.
Ne kod mog, bilo kog u iole blizini.

Skoro je neko u Expats grupi rekao da je zvao 60+ psihoterapeuta/psihijatara dok nije dobio nekog ko prihvata GKV i ima slobodan termin IKADA. Ne u skorije vreme, UOPSTE. Pola se uopste ne javlja, nego automat kaze "ne primamo nove pacijente" :)

Ne mogu da tvrdim da je isto u celoj Nemackoj naravno.. ali ne znam nekoga (sem tebe?) da ne kaze da je situacija gora nego kod nas, i to pozamasno, za lecenje.

Ja sam istog dana dobio termin kod nas kod interniste... 3x pre koji mesec. Ne privatno, to sam mogao uci, platiti 40e (dobiti povrat oko 20e na porez Nemacke posle) i zavrsiti istog trena.
Zubar isti/sledeci dan za bolove. Za krunice iste nedelje.

Ima Nemacka dobrih strana, naravno, ne bih i dalje bio ovde, ali lekari nisu dostupni :(

Poslednja izmena:
I ja sam dosta negativnih strana cuo za zdravsteveni sistem, jedino pozivitno sto sam cuo jeste da covek koji isto izivi mislim da je taj negde bavarski deo koji ima bolesno dete od daunovog sindroma on hvali njemu je bas ono sve maximlano izasli u susret i cimaju se, svi ostali kukaju.

...Ima Nemacka dobrih strana, naravno, ne bih i dalje bio ovde, ali lekari nisu dostupni :(
U Irskoj supruga otisla pod teskim bolovima kod zubara i kao: mozda sledece nedelje.
Sreca da sam u firmi glasno komentarisao situaciju pa mi jedna koleginica dobacila da ima sestru zubarku mom kraju i da odmah ode kod nje.
Najgore od svega je da i kad imas para, nemas kome da odes, u vezi bilo cega vezano za medicinu.
Kod na kako god da je, ako imas love za privatnike, odmah rade.

Kod svih kod kojih sam bio, pogotovo zubara. Guzve se naprave samo kad nagrne dijaspora ili kad se Dr vrati sa odmora. Razlike su od mesta do mesta, kao i u Nemackoj tj. jos vise. Ovde u nekim mestima od nekoliko desetina hiljada stanovnika neces docekati kardiologe ni za 120 meseci jer ih nema niti dolaze.

držimo se teme. tema nije zdravstveni sistem, dostupnost lekara itd

Otvorite temu onda i za to.

Nema teorije da je nemačko zdravstvo lošije od našeg. Kod nas su dostupnije privatne klinike/prakse i labaratorije pa zato deluje nekom novom ko ne poznaje sistem u Nemačkoj da je ovde bolje. Ako se poredi državno zdravstveno osiguranje, to je kao nebo i zemlja. Nemačka je Federacija, a srpsko zdravstvo je kao Klingon empire. Takva je razlika.

Do kardiologije ces pre ovde da dodjes nego tamo, provereno. Zavisi koja sfera zdravstva, nigde nije idealno.

Dok je momsab dobrog raspolozenja i ne obrise sve :)
Samo da dodam da smo jedno dete dobili u Srbiji, drugo u Nemackoj ovde. Sve od trudnoce pa do porodjaja je ogromna razlika (u korist D), gde mislim da nismo ni 100e potrosili na dodatna testiranja, vakcine, preglede, sta vec). O samom porodjaju i tretmanu tokom i posle istog, delovali bi kao bajku da pricam.

Apropo teme, ja sam u IT i dosta firmi traze ljude, trziste je veliko, ljudi menaju firme stalno, ali ne verujem da ijedna od njih nudi neku pocetnu platu spram trenutnih cena troskova/zivota (citaj ko ponudi 60k godisnje bruto, da pevas). U vece, poznatije firme je teze upasti ako je u pitanju neka entry-level pozicija. Npr radim za adidas, kao eksterno zaposlen, u njihovom HQ ovde nema 5 IT pozicija otvorenih u proseku (sve su neki senior director i slicne) ali zato u spanskom HQ ima desetina pozicija, ali mi se ne seli opet negde :).

To je ono za posao.... cujem ja tu i tamo preko 100k u IT, ali to je toliko retko kada je 1 u 100+ da pridje.
A to je vec cifra bruto koja se u Srbiji dobija cesce nego u Nemackoj sada. A i 60k u Srbiji je bolje od 100k u Nemackoj, a 60k bruto u ITu je vec laganica kod nas.

Ko hoce o plati i cenama stanova:
Sa 60k bruto ne moze vise lepo da se zivi u Nemackoj. Nije uzasno naravno, ali do pre 5 godina je to bilo wow/komocija, trenutno se spara (cak i u manjim gradovima, tipa Friedrichshafen, za Minhen, Frankfurt, Sturgart, Keln pa cak i Berlin sada toliko ode na stanove..).
Ko je trenutno u Nemackoj, ima stan, ne gleda cene rente, pomislice o cemu pricamo.. moj stric i dalje placa oko 400e za stan od 80m2 kao i pre 20 godina. Ali ko tek dodje i misli ispod 1000e da plati, a da nije cimer... taj ce se debelo zeznuti. Pa cak i 1000e za porodicu ne znam da ce naci u vecim gradovima.
Konkretne cene:
1300e Minhen, 60m2 - jer je ugovor preko 5 godina star. Misaona imenica trenutno, i to ne u nekom wow delu grada.
1500e Stuttgart, 100m2 - isto, svega 2g ugovor cak (trenutno 2500e traze za 100m2).
1800e Frankfurt, 50m2, ok deo grada. 2g star ugovor.
To je Kaltmitte, dodajte oko 500-600e na komunalije sve plus osiguranja, TV taksa i sve ostalo mesecno..

Nista ovde nije Minhen Altstadt Lehel ili Knez Mihailova.. ali nije ni Medakovac ;)
Znaci ovo su stari ugovori.. ako neko hoce ziveti u Castrop Rauxelu, Schabische Hall, Saalu ili malim mestima (ali nikako Tettnang, Ravensburg, Augsburg jer su takva mesta skupa skoro kao Stutgart a nemaju NISTA) moze proci..

Do skora nasi sa Balkana su imali jedan posao, cisto ga odrade (nisko placene) i ziveli.. trenutno rade svi po 2 posla. Cistaci ispod 25e su nemoguca misija (i to nasi nezvanicno, zvanicno ne nalazim ispod 40e/h)

Zdravstvo i porodjaj:
Za porodjaj se slazem, tu je Nemacka i dalje ispred. Za ostalo u zdravstvu.. ko ima iskustva u OBE drzave trenutno zna da je bolje kod nas :( Ali SADA da ima iskustva.. ne da poredi Nemacku i nas pre 5 godina.

Slazem se, ja sam npr dosao pre 7god za 45k bruto, i nas troje (tada) smo ziveli super (jer smo svi dole tako navikli). Supruga skoro pocela radi, posao od 6h, zivimo komotno, moze da se ustedi kad hocemo, ali vise nam se zivi i trosi nego da sparamo :) Zivimo u gradu od nekih 120000 stanovnika i stanovi nisu toliko skupi kao u vecim (npr Nirnberg koji je 15km pored). Mi smo prethodni stan (70kv, trosoban), privatno lice izdaje, placali nekih 900e (bez struje, interneta). Od pre 2god smo u drugom stanu, preko neke firme koja ima brdo zgrada ovde, 65kv placamo ispod 700e. Dok npr kolega placa 2soban stan u Nirnbergu oko 1400e.
Za zdravstvo je nase iskustvo pozitivno, zubar (nasi ljudi) sutra imas termin ako je zubobolja, ako ne, nedelju - dve termin max. Kod pedijatra je termin sutra-prekosutra, lekar OP je isto tako (pricam u slucaju da postoji neki problem/bol, ne redovna kontrola). Jedino gde smo naisli na guzvu i "odbijanje" pacijenata je bio ginekolog (u vreme korone doduse), ali kad su culi da je supruga trudna, nije bio problem.

Mi smo u DE vec evo 8 godina, i mislim da je iluzorno uporedjivati zdravstva, jer imamo podosta iskustva i u Srb i u DE.

U Srb ko ima para za specijalisticke preglede u punom obimu (znaci 5% populacije), moze da bude bolje, ali ko zivi standardno, vec nije za poredjenje.

To je ono za posao.... cujem ja tu i tamo preko 100k u IT, ali to je toliko retko kada je 1 u 100+ da pridje.
A to je vec cifra bruto koja se u Srbiji dobija cesce nego u Nemackoj sada. A i 60k u Srbiji je bolje od 100k u Nemackoj, a 60k bruto u ITu je vec laganica kod nas.
60k evra bruto je laganica u Srbiji...wow možda bi mogao da definišeš to laganica, i da prikažeš neki podatak, istraživanje šta već kako si došao do tog zaključka? Najbolje u ovoj temi:

Hehe :D pa dobro ajd kad kažeš

Bas si ga proizvoljno osinuo za platu,nigde veze.

Ako znate nesto sem scrptinga i web programiranja, kao iskusni programer, imacete oko 60k TC bruto u Srbiji. Mozda ne one godine (u smislu da je mnogo tesko dobiti posao), ali prethodnih 2-3g, da, itekako.
Moja greska sto kazem IT, a mislio sam na programere samo (i ozbiljni systems team, db admins ali u manjoj meri).

Od programera sto znam dole sada (gro ljudi, o temi otvoreno pricam sa barem 100ak, plus Rusi), ispod 3500e neto mesecno (60k bruto godisnje) imaju samo juniori/mediori ili ljudi koji su bas happy u firmi gde ne daju povisice, pa nece da menjaju iako znaju da mogu.

Seniori sa 2-2.5k EUR neto? Da li mislite da su toliko niske IT plate?

Nema sta da mislim,znam. DevOps, 25+ godina iskustva,Htec,Apple projekti iskljucivo pa nema toliko.

Prebacio sam u temi o Platama u ITu kod nas.
Sto se Nemacke tice, da dodam primer neki za moju bransu... plate koje se nude su do 85k bruto (110k TC ako je US firma, ali ako nije (US multinational) TC je jednak bruto plati jer cak nisu ni public firme - ali vec godinama US multinational firme ne nude dobre pozicije ovde). DO 85k. U Ceskoj se nudi OD 120k TC. I ne mogu da popune, a u mojoj firmi znam da su stvarne pozicije, nije ono samo kvazi oglas.

Od svih programera/IT ovde (Nemacka) znam samo 2 koji imaju blizu 100k TC. Znam da ima ponuda 140k kao u Veeamu i Vectoru - ali nekako niko da se zaposli, pozicija otvorena preko godinu dana ;) I wonder why..

Pozdrav,

Kakvo je stanje u Nemačkoj i Irskoj ovih dana što se IT poslova tiče? Drastično lošije nego li od pre 6 meseci, ili isto?
Ja sam još uvek tu u Srbiji ali je ovde stanje na tržištu poslova poprilično kritično, ovih dana samo secikese nude otvorene pozicije po poprilično nepovoljnim uslovima kako finansijskim tako i nekim drugim.

Smatram da sam se fino unapredio u odnosu na pre godinu dana u pogledu znanja i umeća, ali je i globalno tržište koliko vidim stradalo, barem po onome što čitam kao vesti iz struke u SAD.
Kako je na terenu u Irskoj i Nemačkoj i kako i gde najbolje konkurisati iz Srbije i tražiti posao uz relocation tamo (u neku od te dve zemlje)? EU papiri nisu problem, to imam pokriveno već neko vreme.

Nemacka - znam samo jednu osobu da je nasla posao lokalno u zadnjih cca 9 meseci. Vidim da i Indijci imaju bas problema posle studija da nadju posao (njima je mnogo lakse odavse nego neko van zemlje)
Ako imas EU pasos, imas ogronnu prednost jer manje firme ne zele da se bakcu sa vizama i ne zanima ih da zaposle nekoga gde cak i proveru treba da urade (sto je ogroman problem bas u Stutgartu gde je imigracioni najgore u zemlji, ali Frankfurt nije mnogo bolji).
Ponude ITa u Nemackoj su relativno ozbiljne samo u embedded segmentu i SAP. A trenutno toga bas manjka od ponuda.

Za razliku od Irske gde stvarno ima ponuda. Jedino sto Dablin sada - ne vredi. Tenutno su cene stanova takve da mora biti par i oba raditi. 100k bruto nije dovoljan ako nisi cimer ;)
Mada ni Cork ni Galway ne nude ispod 1k ista od stanova/soba vec neko vreme.

Imaj na umu da recimo ljudi sa plavom kartom ovde u DE (znaci barem 3k neto otprilike) zive kao cimeri cesto :)

Ako gledas da nadjes posao samo - nadji remote! Toga ima, ali ne iz Nemacke. Ako imas papire tebi je nebitno - zivis ovde, radis remote.
Ako hoces ziveti u Nemackoj, znaj da Rusi u Srbiji ne biraju Nemacku iako im nije tesko da dodju i svi znaju da ovde najbrze i trajnu boravisnu i pasos mogu dobiti (svega 3 godine za pasos).

Jer nije samo NACI posao jednom pitanje.. sada je pitanje da se zadrzi posao (sto u Nemackoj nije bilo tipicno - u mojoj firmi skoro niko nije drugde radio u zivotu, po 20+ do neki cak 40+ godina). I onda je pitanje da li mozes naci novi posao. Ljudi sa BC gube posao sa manje od godinu dana rada (znaci ni pravo na biro!), ne mogu novi naci.. a to vreme troskovi za stan idu ;)
I.. ne gledaj SAD ako imas EU papire.
Tamo ne brinu da otpuste.. i snalazi se sam...

Ovde barem nisu ostri, a kad nije viza on the line, mnoooooogo je lakse i manje stresno.

Nemam ja svoj stan ni u Srbiji tako da... a za Ameriku sam mnogo mator, zdravlje postepeno popušta, Amerika melje klince nije to za nas starije.
Malo me strah Srbije, sada je okej ali što stariji bivam još ako se ostanem bez posla a novi je sve teže pronaći. Socijalno u Srbiji ne postoji a i trenutna firma mi je rekla da bi sada i pored svog odricanja prethodnih godina što sam dao za njih, u slučaju da dođemo do momenta raskida to odradili krajnje funjarski... mimo svih zakona i propisa, uzdajući se korumpirani pravni poredak i konekcije...
Srbija je crna rupa sada sa tendencijom da bude puno gore u narednoj deceniji.

Ni u čije preduzeće trenutno ne cveta cveće ali treba Evropa jako puno da propadne u svakom pogledu da dođe na lokalni srpski nivo.
Inače to remote slabo ko nudi, mnogi ciljaju barem hybrid, pa čak i kada je ugovor B2B, pričao sa raznima, skoro nikad to nije baš full remote, pa čak i ako je HR firma a ja u BG trenutno, očekivanje je da putuje u kanc u ZG povremeno. Umro je remote, vrlo tiho ali umro.

Evo kod nas ima AMD neke oglase, isključivo on-site, nema govora o radu od kuće i to vrlo ima veze sa poverljivošću podataka. Ali mnoge firme isto to primenjuju.

Što se rada tiče, nisam Tajvanac ili Korejac da budem iskren ali kada radim onda radim, ako je to 8 sati dnevno to je 7 sati i 50 minuta aktivnog rada a vrlo često je to po 10 sati svaki dan, uz neplaćeno prekovremeno. Uz to je cilj da rezultat bude kvalitetan i često izvan minimalnog okvira zahteva taska, što je za većinu ljudi sa kojima sam radio apsolutno nebitno, samo se gleda minimum ispuniti pa krpi kasnije kroz dopune. Zato je zdravlje i popustilo, ne ostaje mi se u wannabe Americi zvanoj Srbiji sa 50 godina da me šutnu na ulicu ko izslužena kobila kada više ne budem bio u stanju da orem traženu normu a socijalni program i zdravstveno osiguranje u praksi nepostojećo.

Eto skoro zakačio i astmu pod stare dane, kasno dijagnostifikovana jer zdravstveni sistem ne funkcioniše a posao je izrabljivanje... a vazduh u BG je svaki dan poslednjih 3 meseca loš, bukvalno se kuvam ko žaba i čekam da crknem ovde.

@Envoy kad kazes remote mislim na remote iz druge drzave :)
Za IT preskoci Nemacku, po mom misljenju. Ponavljam se, ali u prethodna dva talasa otpustanja (22/23) ko je dobio otkaz momentalno je nalazio posao (neki u Svici ali svejedno..), neki nisu ni cekali da dobiju zvanicno otkaz vec su poceli novi posao da rade. U zadnjem - jedna osoba.
Ako imas novca da odsedis godinu dana bez posla (a da ne dobijes sa biroa sve to vreme naknadu), i imas papire sa kojima to mozes raditi - onda i razmisli o Nemackoj.

Ali trenutno nije situacija da trazis posao. Irska, ako nadjes dobru ponudu i procenis da mozes priustiti stan sa tom platom (ja nisam hteo da gledam 200K ponudu jer sa time ne mogu u Dablinu naci OK stan sam..) def!

Nisam reper za potrosnju definitivno (2500e na stan i komunalije, mada kolege u Minhenu i Frankfurtu i vise placaju za manje stanove, a ni kolege u malim mestima ka Svici i uopste u BW regiji nisu mnogo bolje prosli), ali ako mislis da zivis za 400e stan, i sa ispod 1000e mesecno ukupno (kako neki nasi i dalje pricaju po IG/Tiktoku), to mozes i u Srbiji uz mnogo vecu komociju.... ko ne moze da se snadje tamo ni za kakav posao pa da dodje u takvo mesto ovde. Ali neces kao programer to raditi. Trosices mnogo vise sada nego sto su ove price.

Moj predlog - razmisli u kojem mestu Nemacke bi mozda ziveo. Pogledacemo cene stanova. Racunaj da sada preko 90K Total comp je misaona imenica (4400 e neto mesecno). Bitno je da uzmes ono sto rekoh prethodno - ako izgubis posao sada, mnogo tesko ces naci novi, a bez godinu dana rada nemas pravo na biro. I onda zivis od ustedjevine (otpremina nije zakonska obaveza u Nemackoj! Iako je mnoge firme dobrovoljno isplacuju)

Ne kapiram o kakvom ti to stanu pričaš.Jel to neka vila ili dvorac ,2500 evra mogu u Palace Portorož da živim .

Valjda ako ideš na stranu da nešto zaradiš i pustiš sa strane,gledaš da živiš što skromnije 20-30 kvadrati,u nekom selu 300-400 evra

Jednostavno te cifre nisu moguće,u centru Lj neznam dali dodje do 1000

Ja placam warm 730e 65kv (i to poskupelo 50e pre koji mesec), mesto od 120k stanovnika, pored Nirnberga. Ovo su doduse stanovi od neke firme koja ima brdo zgrada u mestu, pa se tu prijavis i cekas. Inace ovaj stan je ovde i okolina otprilike od privatnog lica 1000e pa i vise.
Ovde u mojoj regiji dosta velikih firmi je outsource-ovalo neke entry-level (menadzment) pozicije van EU pa je tesko i naci bilo kakvu ponudu, mada bih rekao da je tako i u manjim firmama (na IT firme mislim).

Poslednja izmena:
Moguce su. Cak su i sela drasticno poskupela.
Kolega iznajmio stan u predgradju od 90kv - 1300e bez grejanja.

Duke, koliko su realna ova pisanja na NSPM i Telegramu, o zatvaranju prvenstveno Nemačkih fabriaka auto industije, a zatim i ostalih fabrika. Kako će da utiče ovaj rast cena izvoza robe u SAD koji je Tranp nametnuo ? Kakvo je raspoloženje u narodu ?

Nazad
Vrh Dno