^^ taj rad, skroz se slazem. Za IT mislim da smo presli te cifre, ko radi barem 5 godina.
ELem, sledi malo duzi post.. nadam se da ce biti od koristi.
U Irskoj jeste plomba i rad skup, ali ja sam barem lako nalazio zubara (Temple Bar, Christchurch), a firme za IT su sve maltene velike strane i daju ili frei ili extra jeftino dental (9e/mo). U DE ne mogu za hitan slucaj da sredim zub nedelju dana a imam najskuplje osiguranje.. dzaba. Notfall (hitni) dentist ce samo lek da da, ni slucajno nesto sto ce umanjiti placanje posle kod tvog zubara - kao Balkanci da su osmislili ono

Takodje vecina firmi daje mogucnost zdravstvenog (jer osnvno mnogo malo pokriva u IR), nama je bilo valjda oko 80-100e mesecno i to ide od BRUTO.
Ono sto redje pomenu je da sve velike IT firme nude ogromne penzione dodatke preko plate. Penzija NIJE obavezna u IR (ako se nesto nije menjalo skoro), znaci skroz je privatna.
Firme daju 8-16% od bruto plate ukoliko vi ulozite 2-4% od bruto. Znaci bez problema 10-30k viae godisnje nego sto pise u ugovoru za bruto izadje.
Ujedno sa istim brutom ja sam imao 500e vise u Irskoj nego u Nemackoj neto, a dobio sam 15k plus za penziju (vise nego sto u Nemackoj mi izadje za penziju)
Ne bih rekao da je renta sada mnogo veca u Irskoj od DE, barem veci gradovi i tipa oko Svice (Friedrichshafen je skup bas). Mada ima mnooogo extrema.
Imajte na umu da za dosta stanova u Irskoj morate da podmitite da bi dobili stan, tipa 5-10k agentu za stan od 1500e, jer su rent controlled pa ne mogu da dizu cenu - da vas ne cudi ako vas otkacuju.
I tip za IT posao u Nemackoj. Ako nadjete posao koji je advertised u Nemackoj plate ne izgledaju velike i iz mog iskustva to je to. Uvek najnizu maltene daju iz range-a +5k da izgleda kao da su popustili.
Ali ima poslova koji mogu iz DE da se rade remote, gde su pozicije bile u RO, IR, UK, NL advertised i iz tih zemalja daju bruto platu ali vas vode iz Nemacke. To moze tek kad zivite ovde, zovu na LinkedIn i nude.
Konkretno u DE nisam video iznas 110k javno ponudu, a zvali su me za ovakve ponude za 170k (izadje oko 250k sa RSUs, ESPP, AIP bonus i sve ostalo).
U DE, ako nije za SAP ili slicno plate su mnogo manje od ovoga. Dobijam dnevno ponude za 50-80k, i to je plafon (imam kvalifikacje za embedded i algoritme)
Ovo pominjem da imate ideju koliko su generalno slabe plate ovde (jer se 80k bez problema dobija u Srbiji), i da treba gledati drugacije za posao.
Nebitno je cime se bavim/programiram, imamo mnogo programerskih profila u firmi (koji ne rade ni slicno meni) i slicno su placeni. Bonusi se razlikuju doduse, ali tipa 2-4k samo.
Ne znaci da je DE fuj.. posao je MNOGO mirniji ovde, nekako nema osecaja zurbi, sve razumeju (bolovanja, itd.). U IR to zavisi od firmi.. plus cesto je termination notice efektivno 3 meseca i vise, mimo ugovora gde stoji samo mesec.
MegaSkot, kako bese ide nezaposlenost u Irskoj? Ovde je 67% neto-a, maks 3k (sto treba imati na umu, u vecim gradovima, na pocetku ne mozete uzeti bilo koji stan pa 3k moze biti premalo!). Jer se ne nalazi dobar posao u DE kao stranac posle tako brzo. U IR se nadje pre nego dodje do otkaza