Za medicinu ne znam, ali za kardiologe.... Srecom, mozes da biras gde ces, nisi vezan za jednog.
Mozes da menjas kada nadjes, ali naci nekoga ko prihvata GKV i ima termin za manje od 12 meseci je, barem ovde u BW i Bavariji, maltene misaona imenica koliko i da nijedan voz ili let oko Frankfurta ne kasni tokom dana

Kolege trazile kardiologa, ja internistu (stomacic

), januara prosle godine.. nista nismo mogli za celu 2023 naci u blizini (ispod 2h javnim prevozom).
Nadje se nekada koji mesec kasnije KAO, ali dok dodje termin "nema osoblja, neplanirano bolovanje, odmori.." i termin se pomeri na 12m barem.
Nekada zubara ne mogu naci 2m

Do tada ode zub skroz. Jer nece da rade amalgam (manje zarade), pa ko nema Zahnzusatzversicherung mora 130e po plombi da doda

U mom slucaju i po 300e

Ispod nedelju dana je misaona imenica i sa bolom. Bez bola po mesec tipicno, 2-4m tokom leta.
Ne kod mog, bilo kog u iole blizini.
Skoro je neko u Expats grupi rekao da je zvao 60+ psihoterapeuta/psihijatara dok nije dobio nekog ko prihvata GKV i ima slobodan termin IKADA. Ne u skorije vreme, UOPSTE. Pola se uopste ne javlja, nego automat kaze "ne primamo nove pacijente"
Ne mogu da tvrdim da je isto u celoj Nemackoj naravno.. ali ne znam nekoga (sem tebe?) da ne kaze da je situacija gora nego kod nas, i to pozamasno, za lecenje.
Ja sam istog dana dobio termin kod nas kod interniste... 3x pre koji mesec. Ne privatno, to sam mogao uci, platiti 40e (dobiti povrat oko 20e na porez Nemacke posle) i zavrsiti istog trena.
Zubar isti/sledeci dan za bolove. Za krunice iste nedelje.
Ima Nemacka dobrih strana, naravno, ne bih i dalje bio ovde, ali lekari nisu dostupni